لطف الله راشد

 

 

خبر کهنه دراظهارات تازه

 

فرمانده عمومی قوای امریکایی درمنطقه جنرال دیوید پتریوس درجریان هفته ی  گذشته درسخنرانی خود به یک کمیته ی کانگرس امریکا اذعان نمودکه نیروهای طالبان ازسه منبع عمده تمویل میشوند .قاچاق مواد مخدر ، اخذ مالیه از این قاچاق و کمک های خارجی.

دومورد اولی مسله ی  داخل افغانستان است  که بیشتر منطقه ی جنگی و پر آشوب میباشد .طالبان درمناطق تحت کنترول خود ودیگرساحات زاراعان را تشویق به کشت کوکنار میکنند، حاصل گیری ، قاچاق ومالیه دهی به مقامات محلی که ازسوی طالبان به عنوان والی وقوماندان محلی جبهه تعیین شده اند  پروسه هایی است که نتیجه ی آن کمک عمده ی مالی به شورشیان طالب رابا خود دارد. درحالی که شورشیان طالب تشکیلات مشخص ومنظم اداری ندارند  اما دربسیاری از ولایات افرادی را به عنوان والی تعیین نموده اند تا درکنار دیگر فعالیت ها عمده ترین کار را که بدست آوردن مالیه ی قاچاق مواد مخدر ، قاچاق اسلحه واخذ پول تحت عناوین گوناگون عشر وزکات ودیگر موارد برای تمویل ماشین جنگی طالبان  است انجام دهند .

درحال حاضر نیروهای امنیتی افغان وائتلاف برای مبارزه با این افراد که بعضا به شکل علنی فعالیت میکنند درحال نبرد اند  اما مورد سومی که دریافت پول توسط طالبان از منابع خارجی است موضوع مهم ودرعین حال جالبی است .

پرداخت پول تحت عنوان زکات از سوی ثروتمندان خارجی به خصوص شیوخ عرب و خانواده های متمول آنان درست بعد از تجاوز شوروی وقت به افغانستان رایج شد.ابتدا این کمک  درهنگام ادای فریضه ی حج در عربستان سعودی صورت گرفت و مسلمانان متمول هزینه های هنگفتی را به افرادی که از افغانستان به نماینده گی از مجاهدین وقت به حج رفته بودند پرداختند این کمک بعد ها پا ازعربستان فراترگذاشت وسرمایه داران عرب ظاهرا برای کمک به جهاد افغانستان به پاکستان سفر نموده ومقادیر زیادی پول ،جواهرات و اشیای قیمتی را برای مجاهدین افغان به خصوص رهبران آنان پرداختند .

بدنبال حضور اسامه بن لادن جوان ثروتمند عرب درسال 1981درپشاور پاکستاتن  وآمدن داکتر عبدالله اعزام رهبر معنوی مجاهدین عرب _ افغان  وایجاد دفتر خدمت رسانی بیت انصار درسال  1982شهر پشاورکمک های جامعه ی عرب به مجاهدین افغان رنگ دیگر گرفت واین هزینه ها  از طریق رهبران مجاهدین و اعرابی که مانند اسامه بن لادن برای اشتراک درجهاد افغانستان آمده بودند تنظیم و توزیع گردید هرچند کمتر خانواده های مجاهدین افغان وبازمانده های شهدا ازاین هزینه ها مستفید گردیدند .

 اما این وضعیت درزمان حاکمیت طالبان رنگ دیگری داشت  شمار زیادی از مراکزی که درپاکستان ایجاد گردیده و زیر نام کمک به مجاهدین فعالیت میکردند درحلقه ی کنترول سازمان استخباراتی پاکستان درآمدند.این وضعیت دردوران تجاوز شوروی سابق درافغانستان وحضورمجاهدین درپاکستان نیز وجود داشت اما درزمان طالبان اوج بیشتر گرفت . گروه های تند رو مستقر درپاکستان با اخذ هزینه های هنگفت مالی که بیشتر مانند گذشته از سوی اعراب ثروتمند تمویل میشدند مسوولیت جمع آوری این هزینه ها وتوزیع آن برای جبهات طالبان را به عهده گرفتند  زیرا درآنزمان نیز طالبان به دلیل آن که از سوی جامعه ی جهانی به رسمیت شناخته نشده بودند کمتراعتماد به فعالیت های رسمی وعلنی داشتند زیرا هرآن ممکن بود جهان غرب به خصوص ایالات متحده ی امریکا برای جلوگیری از فعالیت های آنان حسابهای بانکی و دارایی های شانرا درکشورهای خارجی تحت کنترول درآورند تا نتوانند از منابع مالی خود استفاده نمایند. درواقع این پیش بینی درست از آب درآمد وبدنبال حوادث یازدهم سپتامبر 2001 وپیش از حمله ی ایالات متحده به افغانستان چندین حساب بانکی به ظاهر موسسات خیریه که برای طالبان کمک میرساندند ازسوی ایالات متحده غیر قابل استفاده اعلام شد که دراین میان حسابهای بانکی شمار محدودی از رهبران مجاهدین نیز درآن شامل شدند .

.بعد از آنکه ایالات متحده ، اسامه بن لادن را تحت پی گرد قانونی قرارداد منابع استخباراتی امریکایی درنوامبر سال2002 اعلام نمودند که یک حساب بانکی سازمان القاعده  را که پنج تن از شیوخ عرب ماهانه به طور منظم حدود 5 ملیون دالر درآن واریز مینمودند دریافته وبه کنترول خود درآورده اند . اما این حرکت درهمین جا نه انجامید گفته میشود شورشیان طالب بعد از سال 2001 نیز هزینه های هنگفتی را به همین ترتیب بدست آورده اند .اشتراک برخی ازافراد طالبان  درمراسم حج بزرگترین فرصت برای جلب توجه مسلمانان به کمک به آنچه جهاد افغانستان عنوان میشود را به وجود می آورد درکنار این گفته میشود  غول های سرمایه داری عرب نیز با پرداخت هزینه های هنگفت طالبان را تمویل و تجهیز میکنند . درجریان ماه مارچ سال جاری مقامات استخباراتی امریکایی نیز درصحبت با روزنامه های فایننشل تایمز و نیویارک تایمز گفته بودندکه شیوخ عرب با پرداخت هزینه های هنگفت تحت عنوان زکات و کمک به پناهجویان افغان درواقع ماشین جنگی طالبان را به چرخش درمی آورند .

به هرترتیب واضح است که گفتار جنرال پتریوس دررابطه به کمک چشمه های خارجی تمویل مالی طالبان درافغانستان موضوع تازه یی نیست. این وضعیت  ازسالها به اینسوتحت عناوین مختلف ادامه دارد اما آنچه مهم است این که سازمانهای استخباراتی منطقه و جهان به خصوص سازمان استخبارات ایالات متحده  و کشورهای دخیل درمبارزبه با تروریزم باید تلاش نمایند تا این منابع را شناسایی وازفعالیت بازدارند.بدون شک پخش خبر کشف وخنثی سازی فعالیت این گروه ها دستاورد بزرگی خواهد بود نه شناسایی  وتشخیص آن که سالها پیش واضح شده بود. 

 

 


بالا
 
بازگشت