لطف الله راشد

 

 

پیروزی درنبرد، با تاکتیک یا با نیرو؟

 

مقامات نظامی امریکایی بررسی های جنرا ل مک کریستال فرمانده عمومی نیروهای ناتو و ائتلاف درافغانستان که درقبال چگونگی وضعیت وراهکارهای برون رفت ازچالشهای موجود ارائه گردیده بود حمایت  کردند .

 

به اساس این طرح بایدبه  شمارسربازان نظامی امریکا درافغانستان دها هزار تن دیگر افزوده شود .استراتیژی جدید این جنرال امریکایی درحالی مورد تایید جنرال دیوید پترویوس مسوول قوماندانی مرکزی نیروهای امریکایی وآدمیرال مایک مولن ریس کمیته ی لوی درستیزان ارتش ایالات متحده قرار میگیرد که به باور  نظامیان غربی و امریکایی وضعیت جنگ درافغانستان روبه وخامت نهاده وشورشیان دربیشتر ساحات افغانستان نفوذ خود را گسترش داده اند .

 

هرچند شماری از مقامات کشورهای خارجی با دلزده گی از اشتراک درنبردافغانستان صحبت میکنند و حتی کانادا که یکی از متحدین امریکا درنبرد با تروریزم درافغانستان است ازپیش اعلام نموده که تاسال  2011 درهرصورت سربازان خود را از افغانستان خارج خواهد کرد اما درکنار این وضعیت امریکا و بریتانیا درحال حاضر سرگرم مطالعه وتلاش برای حضور بیشتر سربازان خود دراین کشور اند . درجریان هفته ی گذشته مقامات بریتانیایی از جستجوی راهکارها برای حضور بیشتر سربازان این کشور درافغانستان به رسانه ها گفتند .درحال حاضر مقامات امریکایی نیز درتلاش اند تا طرح  نزدیک به چهل هزار سرباز اضافی را که ممکن است جنرال ستانلی مک کریستال برای حضور درافغانستان پیشنهاد کنند را مورد مطالعه قرار دهند . بارک اوباما ریس جمهور ایالات متحده نیز اعلام نموده است که باید ا زموجودیت یک استراتیژی درست درقبال جنگ درافغانستان اطمینان حاصل کند .

 

هرچند نیروهای ائتلاف ضد تروریزم وسربازان ناتو  درافغانستان همواره از متحد بودن وهمکاری متداوم با همدگر درراه مبارزه با تروریزم درافغانستان حرف و حدیثهایی داشته اند اما درواقع آنچه مشخص وروشن است دلزده گی و دودلی برخی ازاین کشور درقبال ادامه ی نبرد درافغانستان است .شاید یکی از عواملی که سبب شده نیروهای مخالفین با شدت و قدرت بیشتر عمل کنند و ساحه عملیات خود را از جنوب وشرق به شمال ، شمالشرق وحتی نزدیکی های مرزهای شمالی کشور گسترش دهند همین موضوع باشد.مورد دیگری که بیشتر سبب شده تا پیروزی نبرد درافغانستان کمتر به نفع نیروهای دولتی ،وسربازان خارجی رقم بخورد عدم هم آهنگی سربازان شامل ائتلاف ، نبود استراتیژی مشخص ومعین ودرقبال مبارزه با تروریزم است. گفته های بارک اوبا ریس جمهور ایالات متحده ی امریکا دراین مورد که (اول باید اطمینان حاصل شود که ما درافغانستان یک استراتیژی درست داریم و بعد روی منابع و تجهیزات فکر کنیم ) به خوبی مشخص میسازد که مقامات امریکایی به خصوص ریس جمهور اوباما از وضعیت فعلی جنگ درافغانستان وراهکارهایی که تا حال عملی شده اند چندان دل خوشی ندارد.

 

افزایش نیرو یکی از راهکارهایی است که تاحال بیشتر نظامیان امریکایی به آن اتکا داشته وهمواره تلاش میکنند تا امریکایی ها  وکشورهای شامل ائتلاف سربازان خود درافغانستان راافزایش دهند اماآیا این راهکار خواهد توانست بحران امنیتی درکشور را کاهش دهد؟ با توجه به وضعیت جنگ درافغانستان نبود جبهه ی منظم طالبان در برابر نیروهای افغان وخارجی واستفاده ی مخالفین از تاکتیک ها و شیوه های نبرد چریکی درحال حاضر بیشتر به تغیر تاکتیک و دریافت راهکار های  ضد حمله دربرابر مخالفین دولت نیاز است . شورشیان دردوسال اخیر بیشترین تلفات را به سربازان خارجی  و نیروهای داخلی وارد نموده اند.حملات بمی، وماین گذاری های کنار جاده عمده ترین حرکت آنان برای رسیدن به این وضعیت شناسایی شده است . پیش از این طالبان در بیشتر مناطق افغانستان با اجرای حملات متعدد انتحاری ، ایجاد رعب و وحشت میان مردم با سربریدنها تهدید ها ومواردی از این دست توانسته بودند تاحدودی به سربازان امنیتی آسیب برسانند این وضعیت درحال حاضر نیز جریان دارد اما نه به تناسب شدتی که درگذشته داشت.

 امادراین طرف جبهه تنها راهکاری که برای مقابله با این دست حملات بکار گرفته شده بمبارانهای  هوایی همراه با تلفات سنگین به مردم ملکی بوده است . استراتیژی جنگ درافعانستان بیشتر متکی به وضعیت دفاعی است درحالیکه این حالت در روحیه دهی ضعیف سربازان وجدیت مخالفین درتشدید حملات بیشتر موثر بوده میتواند. درحال حاضر بیش از یکصد هزار سرباز خارجی با عصری ترین امکانات ، اسلحه وتخنیک هوایی وزمینی درکنار دها هزار نیروی امنیتی افغان درافغانستان حضور دارند اما با توجه به این نیرومندی آنان کمتر حاضر به اجرای عملیات های تعرضی به خصوص درمناطق پر آشوب شده اند تنهادرآستانه ی برگزاری انتخابات نیروهای افغان ، امریکایی و بریتانیایی درولایت هلمند درجنوب کشور عملیات سنگینی را راه اندازی نمودند اما پیش از آن افغانستان کمتر و دربعضی مناطق شاید  هیچ شاهد راه اندازی چنین عملیات هایی نبوده است.

 

باتوجه به نیروی عظیم نظامی  دها هزار نفری خارجی وداخلی درافغانستان شاید یکی از  راهکارهایی  که بتواند نیروهای امنیتی را  به قله های پیروزی دربرابرشورشیان برساند حرکت به موقع ومخالف دربرابر تاکتیک های عملی شده از سوی مخالفین ،استفاده ی موثر از سربازان و امکانات  فراوان ونیرومند  داست داشته با استفاده از  استراتیژی منظم واصولی دربرابر  آنچه برای رسیدن به هدف قرار داده اند خواهد بود . روحیه بلند سربازان وبیرون شدن از حالت دفاعی که از چندین سال به اینسو سربازان افغان و بین المللی با آن متوسل شده اند نیز خواهد توانست موفقیت درقبال داشته باشد.

 

 


بالا
 
بازگشت