لطف الله راشد

 

طالبان از غرب باج میگیرند !؟

                

تغذیه ی طالبان به طور غیر مستقیم ازهزینه های بین المللی کمک شده به افغانستان موضوعی است که به تازه گی رسانه های غربی به آن پرداخته اند دراواخر ماه گذشته ی میلادی یک بخشی از وزارت مالیه ی ایالات متحده ی امریکا که هزینه های مرتبط به ترویستان را تحت کنترول وبررسی قرار میدهد اعلام نمود که هزینه ی مالی القاعده درافغانستان ومنطقه  روبه کاهش است درحالیکه طالبان از نگاه مالی نیرومند تر شده اند.

عوامل متعددی از جمله اخذ مالیات به عناوین گوناگون از مردم ، زمینداران ، قاچاقبران وسرانجام هرآن کسی که درمناطق تحت حاکمیت طالبان حضور دارند در تقویه ی بنیه ی مالی طالبان موثر خوانده شده است این وضعیت نشان میدهد که شورشیان طالب برای تغذیه ی ماشین جنگی خود راهکار های متفاوت ومثمری را تجربه نموده اند . آنان درحال حاضر به طور منظم از قاچاقبران مواد مخدر، آثار باستانی ،  سلاح ومهمات ودیگر اجناس و اشیا مالیه میگیرند . زمینداران وزارعانی که درمناطق تحت حاکمیت طالبان زنده گی میکنند مجبور اند عشر وزکات حاصلات خودرا به شورشیان بپردازند و درکنار آن خانواده هایی که درساحات تحت حاکمیت آنها به خصوص درجنوب کشور زنده گی میکنند باید یک تن از اعضای خود را به عنوان سرباز درصفوف طالبان شامل نمایند درغیر آن هزینه ی تعیین شده یی را برای شورشیان بپردازند .

اما تنها این راهکار برای درآمد سرشار طالبان وبدست آوردن هزینه های کلانی که بتواند ماشین جنگی طالبان را در برابر نیروهای بین المللی و دولت افغانستان حرکت دهد کافی نیست . درست یک ماه پیش روزنامه ی تایمز لندن از قول مقامات امریکایی درافغانستان افشا نمود که مقامات ایتالیایی برای حمایت سربازان شان از حملات طالبان به آنها ملیون ها دالر باج میدهند.هرچند این موضوع از سوی نخست وزیر ایتالیا رد گردید وگفته شد که برای تحقیق این موضوع گزارشگر تایمز را به محاکمه خواهند کشاند امابدنبال این موضوع ،  خاموشی دولت ایتالیا درپیوند به این موضوع نشان داد که مدارک دست داشته ی روزنامه ی تایمز که به گفته ی گزارشگر این روزنامه از منابع استخبارات نظامی  سیا درافغانستان بدست آمده معتبر وموثق بوده درغیر آن ادعایی به این بزرگی که کشوری مانند ایتالیا را هدف قرار دهد بدون هیچ بازپرسی هم باقی نمیماند .

بعُد دیگر این قضیه باج دهی کمپنی های امنیتی ، بازسازی وبخشهایی است که درافغانستان فعالیت میکنند و ظاهرا درهر منطقه یی از کشور که بخواهند عملیات بازسازی ، انتقال موادلوژستیکی ودیگر موارد را به عهده میگیرند . این موضوع از دیرزمانیست که برای مردم به یک نقطه ی مبهم و تاریک مبدل شده است به تازه گی روزنامه ی بریتانیایی گاردین نگاشته است که پسران کاکای ریس جمهور کرزی و پسر وزیر دفاع ملی کشور که بزرگ ترین سهم داران کمپنی های خصوصی امنیتی درافغانستان اند برای انتقال کاروانهای لوژستیکی قوای ائتلاف به طالبان پول میدهند یک مقام امنیتی افغان به گاردین گفته است که شورشیان طالب ازاین بابت هزینه های کلانی را بدست میاورند . گاردین همچنان نگاشته است که ایالات متحده برای حفاظت کاروانهای اکمالاتی اش ملیونها دالر را در این راه به مصرف میرساند. ( برادران پوپل) دوپسر کاکای ریس جمهور کرزی که هردو پیشینه ی قاچاق مواد مخدر را نیز دارند ودرحال حاضر مالکین کمپنی امنیتی وطن گروپ که بخشی ازآن مسوولیت  انتقال کاروانهای اکمالاتی نیروهای امریکایی را به عهده دارند عمده ترین فعالان این عرصه خوانده شده اند.

 گاردین همچنان از حامد وردک پسر عبدالرحیم وردک وزیردفاع ملی کشورنیز به عنوان مالک یک کمپنی دیگر امنیتی یاد  شده که دراین معامله دست بالایی دارد.مقام های امریکایی درافغانستان گفته اند که لااقل  ده درصد هزینه ی قراردادهای کلان را که این کمپنی های امنیتی بدست می آوردند نصیب طالبان میگردد گفته میشوداین هزینه ملیونها دالر است که شورشیان طالب بدون هیچ زحمتی بدست می آورند.یک مقام افغان به گاردین گفته است که طالبان از هرموتر اکمالاتی هشتصد دالر پول بدست می آورندواگر این  موترها تانکر های تیل باشند باید پول بیشتر بپردازند .

اما این تنها سه کمپنی بزرگ امنیتی درکشور نیست که با پرداخت باج به طالبان آنها را از حمله بالای کاروانهای ائتلاف منصرف میسازند گفته میشود کمپنی های دیگر امنیتی وشرکت های بازسازی یی که درساحات مختلف افغانستان قرارداد اعمار ساختمانها ، احداث جاده ها ویا هم مواردی ازاین دست حتی ساختمان مراکز صحی و مکاتب را به عهده میگیرند باید باید به نحوی به طالبان پول بپردازند ، باج دهند ویاهم لباس ودیگر ضروریات برای آنهاتهیه کنند . این وضعیت به خوبی نشان میدهد که درآمد شورشیان طالب که ازسالهاست به همین منوال  ادامه دارد شاید از عواید دولتی بیتشر باشد که آلوده با  فساد اداری ، اخاذی ، اختلاس ودها مورد دیگراست  وکمترین بخش آن به هزینه ی دولت اضافه میشود .

با این وضعیت به خوبی واضح است که ایالات متحده ی امریکا ، جامعه ی جهانی وکشورهای شامل درمبارزه با تروریزم درافغانستان به همان پیمانه یی که برای دولت افغانستان کمک نموده اند نه چندان کمتر از آن وبه طور آگاهانه اما غیر مستقیم هزینه های کلانی را طالبان نیز واگذار شده اند .

درهشت سال گذشته عمده ترین مشکل ، ازبین بردن ریشه های تمویل وتغذیه ی طالبان وانمود گردید. تنها موردی که ازسوی مقامات بین المللی وبه عنوان یکی از بخشهای عمده ی  تمویل طالبان عنوان شده بود زرع و تجارت مواد مخدر است اما درحال حاضر باورها براین است که قاچاق مواد مخدر یکی از بخشهای است که طالبان با استفاده ازآن منابع مالی خودرا تمویل نموده اندو بیشتر درآمد آنان ازمنابعی است که درجبهه ی مقابل آنها یعنی  در صفوف نیرهای بین المللی وجود دارد. با توجه به این همه،  پرسشهایی مطرح میگرددکه آیا سازمان های استخباراتی بین المللی به خصوص سازمان استخباراتی ایالات متحده و بخشهای نظامی ومبارزه با تروریزم آن  ازاین وضعیت آگاهی نداشتند و یا ندارند ؟ به خوبی واضح است که این همه از نگاه تیزبین سازمانهای استخباراتی خارجی که همواره درپی مصوونیت نیروهای خود اندوکمتر به فکر  نظام حاکم درافغانستان ، مردم ویا هم نیرومند شدن مخالفین اند به دور نمانده است وچون بحث منافع آنها ومصوونیت سربازان  شان مطرح بوده هیچگاهی نخواسته ویا نتوانسته اند برای جلوگیری از این عمل اقدام نمایند .

به یقین کامل  یکی از چندین عاملی عمده یی که طالبان توانسته اند درجریان هشت سال گذشته به طورحیرت انگیز نیرومند شده  ومشکل ساز شوند درآمد مالی کلان ومنظم آنها بوده  

در سال 2007 میلادی یعنی  دوسال پیش جنرال دیوید ریچاردز  یک مقام ارشد نیروهای بین المللی درافغانستان درمصاحبه با روزنامه ی تایمز چاپ لندن گفته بودکه مصارف روزانه ی سربازان بین المللی درافغانستان بالغ به 100 ملیون دالر میشود . هرچند این رقم حیرت انگیز و در آنزمان نزدیک به مبالغه خوانده شد اما با افشا شدن این موارد و بادرنظرداشت  باج دهی ها وامتیازدهی های ناتو وائتلاف به طالبان ومخالفین به علاوه ی مصارف واقعی سربازان خارجی درافغانستان میشودباور کرد که واقعاچنین مصارفی  صورت گرفته باشد وهم اکنون صورت میگیرد.اماآنچه مشخص است این که مردم  افغانستان به خصوص آنانی که در چنین بازی های استخباراتی و نیرنگ های سیاسی خانواده ، نزدیکان وزنده گی خود را از دست داده اند لااقل خودرا مدیون این مصارف آنهم زیر عنوان بازسازی افغانستان ومبارزه با تروریزم دراین کشور نخواهند دانست.

 

 


بالا
 
بازگشت