احمد سعيدي

 

سطح اختلاس متوازن و هم سطح با تخصص

 

 

ریاست محترم مبارزه با فساد اداری که در راس آن جناب محمد یاسین عثمانی قرار دارند، دست به ابتکار زده بود از تاریخ 25 قوس 1388 الی 27 قوس 1388 کنفرانس ملی مبارزه با فساد اداری را به راه انداخته و از من نیز دعوت به عمل آمده بود. 3 روز از ساعت 9 صبح الی 3 بعداز ظهر حرف زدیم چلو و پلو خوردیم در روز آخر قطع نامه نیز صادر کردیم درین نشست سه روزه اکثریت مطلق اشتراک کنندگان به این باور بودند که فساد اداري ورشوتخواري  درافغانستان چنان شايع است که ديگريک امرپذيرفته شده به نظر میرسد وهيچ بخش دولتي و خصوصی نيست که ازآن مبرا باشد. سطح اختلاس متوازن وهم سطح با تخصص  کارمندان دولت است وبلند ترین اختلاس را کسانی انجام داده اند اتوسط فشا ر دولت های غربی مهره های اصلی نظام فعلی را تشکیل میدهند.آنجه همه بر آن اتفاق داشتند شیوع فساد اداری در د ستگاه دولت فعلی افغانستان است ودرین امر هیچ تردید وجود نداشت که اختلاس در شرائط فعلی  در ارگانهای دولتی افغانستان قوس صعودی خودرا پیموده وبه هیچ دور از ادوار تاریخ حکومت داری در افغانستان قابل مقایسه نیست.

اکثریت میگفتند کسانیکه معاش بالای دارند بیشتر اختلاس میکنند.؟

برخی باور داشتند کسانیکه بنام متخصص وتکنوکرات مشهور از کشور های غربی وارد افغانستان شده اند میزان وسطح اختلاس ایشان خیره کننده است مثال می آوردند.

جناب نادر آتش بنام متخصص کم نظیر وبی بدیل به حیث رئیس شرکت آریانا تقرر حاصل نمود ودر مدت کوتاهی شرکت آریانا را بخاک سیاه نشاند وبعد کشور را تر ک گفت , درین روز ها ریاست مبارزه با ارتشاء وفساد ودادستان کل کشور میزان اختلاس آنرا متجاوز از صد ملیون دالر آمریکائی نشان داده است  واز پولیس انتر پول خواسته است تا آنرا به محاکم عدلی وقضائی افغانستان تسلیم نمایند.اختلاس به این سطح در هیچ دور از حکومت داری سابقه نداشته است.در گذشته ها از هزار ها وملیونها افغانی صحبت میشد وحالا از هزار ها وملیونها دالر هیچ کس منکر این حقیقت نبود که:

سر به نیست شدن ملیارد ها دالر نتیجه مهارت متخصصین نباشد که تا هنوز در پست های بزرگ دولتی تا سطح وزارت خانه ها تکیه زده اند وسارنوال منتظر است تا از وظیفه کنار بروند بعدا دوسیه های شان را بر رسی کند چون  سارنوال  جرأت بر رسی اختلاس کارمندان عالی رتبه را در زمان بر حال بودن شان ندارد. و جناب رئیس صاحب جمهور هم محکمه اختصاصی ایجاد نکرده، ایشان بعد از اشباع کامل نا رضائتی خودرا از وضع إعلان وبا استعفا از منصب مظاهر دموکراسی را به مردم نشان میدهند وبر مردم منت میگذارند.در حالیکه ایشان به حد کافی اندوخته اند که میتوانند در شرکت های بین المللی سر مایه گذاری کنند وعاید سود سرمایه شان دیگر از وظیفه فعلی با موجودیت انفجار وانتحار بیشتر وبهتر است. از سوی دیگر

فساد اداری زیر نام اصلاحات اداری.

درین اواخر فساد اداری زیر نام زیبائی اصلاحات اداری صورت میگیرد.پست های مهم دولتی از طریق کار مندان همین اداره به فروش میرسد.طوریکه نا کار آمد ترین وبی تجربه ترین افراد برندۀ رقابت ها شده اند دولت ونظام را دچار بحران وفاجعه ساخته اند .ایشان که مبلغ زیاد تا رسیدن بوظیفه پرداخته اند نا چار اند این مبلغ را بعد از کسب وظیفه از جیب مردم ویا سر مایه های دولتی بدست آورده جبران خساره کنند. تقرر افراد نا اهل وبی کفایت با عث شده است تا مردم بجای دولت  به طالبان مراجعه کنند.ازانجائیکه فاصله بین قاضی رشوه خور وجنایتکار برداشته شده اند علاقه رجوع به طالبان افزایش یافته است. ازنگاه سياسي واجتماعي ، فساد اداري ورشوتخواري دموکراسي يا حکومت مردم واجراات قانوني را برهم مي زند، ودرنهايت کرپتوکراسي يا حکومت دزدان را جانشين آن مي سازد که در نتيجه ي آن حقوق قانوني مردم پامال شده ، جدايي وخصومت با حکومتها به وجود آمده و به نا امنی ها وشورشها دامن زده ميشود .حکومت متخصصین وتکنو کرات ها فساد ورشوه را بحد رائج ساخته اند که مردم ترجیح میدهند بجای مراجعه به ادارات دولتی دوباره به افراد خونخوار, تفنگدار طالبان مراجعه کنند. شما سیمائی طالبان را در آئینۀ تصور خود  تماشاه کنید که چه جلوه گری دارد ولی مردم حاضر شده اند بجای حکومت متخصصین فعلی دوباره به طالبان رجوع کنند. پس سیمائی این حکومت چطور است؟ اعضای جلسه باور داشتند که:

متخصصین قضائی کار مردم را بدامن طالبان کشانیده اند بعضی ها میگفتند:

در دادگاه طالبان، رشوه وجود ندارد و کارها سریعتر انجام می شود.ار گانهای دولتی نهایت بیکاره بیکفایت ویا عملا در فساد غرق اند. بعضی ها گمان داشتند این بار فساد متخصص زمینه ساز ظهور مجدد طالبان خواهد بود. اگر جلوی آن بزوری گرفته نشود. بعضی اعضای مجلس به این عقیده بودند:

دولت افراد بی کفایت را از یک محل به محل دیگر تبدیل ومهره هارا عوض میسازد. هر روز کمیسیون و جلسات متعدد گرفته میشود، کار عملی وجود ندارد. در ساعت تفریح من دلیل ناکامی مبارزه با فساد را از یکی از مسئولین بلند پایه اداره مبارزه با فساد پرسیدم جواب شان این بود که ما تا هنوز مصروف ساختن استراتیژی وپالیسی هستیم واین کار وقت زیا د را ایجاب میکند. من به جواب ایشان گفتم (تا تو از بغداد بیرق آوری با کلاته کشت نگذارد کلاغ).

در حالیکه مبارزه علیه فساد ونظارت بر قانون از وظایف اساسی سارنوالی ومحاکم عدلی است، رئیس جمهور بخاطر جلوگیری از فساد اداری حکم تشکیل ریاست مبارزه با ارتشاء وفساد را نیز صادرکرد اگر این اداره در چوکات قوانین نافذه کشور صلاحیت پیدا نکند.

این اداره نیز ناکام بوده  بار دیگر رئیس جمهور فرمان تشکیل کمیسیون مبارزه با فساد اداری را تحت ریاست قاضی القضات کشور وعضویت لوی سارنوال صادر خواهند نمود.با این اقدام ار گانهای های مختلف را به هم بافته که بازهم همان ذوات اند که در چوکات تشکیلات دولتی زیر نام دیگر ناکام بوده اند وباز هم ناکام خواهند بود.اما جناب رئیس جمهور میداند که با تغییر نام ارگان کار آئی مدیران آن افزایش خواهد یافت!؟اما چنین نیست با بدل کردن ادارات هیچ اثر بر کفیت ومؤثریت افراد پیدید نمی آید. و مصوبه که ما اعضای مجلس با خون دل صادر کرده ایم در طاق فراموشی محبوس خواهد ماند. یاهو.....

 

                                                                                       


بالا
 
بازگشت