غلام محمد جلال رییس جامعه افغانی(دیاسپور افغانها) در فدراتیف روسیه:

"من باور نمی کنم که قوای خارجی درسال 2014

افغانستان را ترک کنند"

 

مصاحبه خبرنگار "ساحل" با محترم غلام محمدجلال رییس جامعهء افغانی (دیاسپرای افغانها) در فدراسیون روسیه ، پیرامون توافقنامهء لیسبون مبنی بر خروج  ناتو از افغانستان

 

 

پرسش: پیش از تدویر جلسهء لیسبون ، جلسه یی دیگر بتاریخ 12 نوامبر  در ماسکو دایر گردیده بود ؛ که شما نیز در آن اشتراک داشتید ؛

ممکن است خواننده گان "ساحل" را در روشنی آن قرار دهید؟

 

پاسخ:   بلی، جلسه یی  که شما از آن یاد کردید و من نیز در آن شرکت داشتم ، روز دوازدهم نوامبر سال جاری در هوتل " بالچوگ" شهر مسکو دایر گردیده بود. جلسه  که توسط یکی از فوند های جرمنی به همکاری برخی از ادارات رسمی روسیه سازمان داده شده بود، در آن عده زیادی از صاحبنظران ، متخصصان و سیاستمداران از کشورهای غربی و روسیه اشتراک ورزیده بودند. اشتراک کننده گان جلسه ، نه تنها نظریات معینی در بارهء افغانستان داشتند، بل که معلومات معینی در باره افغانستان را نیز جمع آوری می نمودند. آنها خواستند تا نظریات سیاستمداران ومتخصصین فدراسیون روسیه و افغانها را بشنوند تا بتوانند در تصمیم گیری های لیسبون آن را در نظر بگیرند. آنها در مجموع طوری وانمود کردند که این گونه جلسات قبلاً در شهرهای اسلام آباد، دهلی، کشورهای غربی و افغانستان نیز دایر گردیده و مشوره ها و صحبتهایی با  مسوولان ، سیاستمداران و متخصصان بعمل آمده است واینک آخرین دور مشاوره ها در فدراسیون روسیه انجام می شود که به گمان اغلب تا ختم سال جاری، برعلاوه پشتیبانی که در جلسهء لیسبون صورت خواهد گرفت، یک ارزیابی معین دیگر از حوادث افغانستان توسط ایالات متحده امریکا نیز بعمل آورده خواهد شد.

 

پرسش:  نقش شما در جلسهء مسکو چه گونه بود؟

 

پاسخ:  من ، نظریات و پیشنهادات معینی پیرامون قطع جنگ و تأمین صلح در افغانستان را ارایه کردم. بطور مثال، ارایه کردم که اوضاع افغانستان در شرایط کنونی طوری شکل گرفته است که قضایای افغانستان، منافع غرب و ایالات متحده امریکا و منافع ملی روسیه یکسان مورد ارزیابی قرار می گیرد. در جلسه گفتم که اگر نقش روسیه در افغانستان بیشتر روشن گردد، بهتر خواهد شد.

مطلب دیگری که ارایه کردم و بسیارمورد علاقه اشتراک کننده گان جلسهء مذکور قرار گرفت این بود که در باره ء تشکیل افغانهای مقیم فدراسیون روسیه که در حدود یکصد و پنجاه هزار نفراست و اکثریت آنان تحصیل کرده گان و متخصصان و وطنپرستان واقعی هستند ومی توانند در ساختار و آبادانی افغانستان سهم ارزنده و موثری را انجام دهند، روشنی انداختم . در جلسه مسکو، نظریات و پیشتهادات زیاد دیگری نیز مطرح نمودم.

 

پرسش: اخیراً در شهر لیسبون(پایتخت پرتگال) توافقنامه یی میان افغانستان و ناتو به امضا رسید که درسال2014 قوای نظامی ناتو افغانستان را ترک خواهد گفت.

 ممکن است در این باره نظر شما را نیز بدانیم؟

 

پاسخ: نظر من دربارهء جلسهء لیسبون مشخص است. در جلسهء مذکور شرایط داخلی امریکا و کشورهای اروپایی بیشتر در نظر گرفته شده است ، نه شرایط داخلی افغانستان. روشن است که تا سال 2014 معیاد کاری اکثریت مسوولان کشورها به پایان خواهد رسید؛ اگر رییس جمهور باشد، دوره کاری آن نیز ختم می شود. بدین ترتیب ، آنان مسوولیتهای بعدی را به دوش خود نمی گیرند. آنان به خاطر دور بعدی انتخابات شان فیصله کردند که به مردم خود آرامش ببخشند که گویا قوای آنها تا سال 2014، افغانستان را ترک خواهد داد. و از جانب دیگر، به طالبان نیز پیامی می رسانند که  ما در افغانستان هستیم و فکر نه شود که از آن کشور خارج می شویم!

 

پرسش: و شما چه فکر می کنید ، آیا ناتو به آنچه که موافقه کرده ، عمل خواهد کرد؟

 

پاسخ: مرا عقیده براین است که قرارداد دراز مدتی که بین افغانستان و ناتو امضا گردیده، بسیار قابل دقت و تأمل است. این یک موضوع بسیار بغرنج و پیچیده و از نظر زمانی، بسیار حساس و از دیدگاه منطقوی، خیلی سوال برانگیز است. تصمیم در این باره را مردم و پارلمان افغانستان خواهد گرفت و ما نیز به نوبهء خود ، در آینده در ارتباط با قضیه افغانستان ، میزهای مدوری را به اشتراک صاحبنظران و آگاهان دایر خواهیم کرد و نظریات خود را فورمولبندی خواهیم نمود.

و اما بصورت کل می توانم بگویم که من باور نمی کنم که قوای خارجی تا سال 2014 ،  افغانستان را ترک کند.

 

  

 

   

 

 


بالا
 
بازگشت