گزارش از قبر ، خا کستر و گریه

 نو شته: محتا ج

دو سال پيش در سايت فارسي بي بي سي گزارش تشريحي را از مكان به نام «قبرستان معجزه آسا قندهار» خواندم اين گزارش كه توسط آقاي داؤود ا عظيمي تهيه شده بود،

 گزارش در بارة نحوه  احترام مردم به هفتاد قبر بود كه در قندهار منسوب به كشته شده گان اعراب وخانواده هاي آنها شنا خته میشود .

به گفتة آقاي عظيمي هر روز صدها نفر مريض براي شفا درد خود به سوي قبوري مي شتابند كه در اواخر 2001م در اثر بمبارد نيروهاي امريكايي از بين رفته  اند .

اكنون آقاي سليمي خبرنگار بخش فارسي تلويزيون بي بي سي دو  سال بعد گزار ش مشابهی از همین قبر ستا ن با این  تفاو ت که گو یا شمار قبر ها به صد قبر  رسیده معطوف کرده است .

این گزار ش به این معنا است که رسا نه ها ی خا رجی میخواهند از جغرا فیا افغانستان فقط تصویر از قبر ، خا کستر و گریه ارایه میکنند .

 زیرا از میا ن هزاران رویداد   بزرگ و كوچك افغانستان  اقای سلیمی مو فق به شناخت و شكار همان رويداد  شد که همکار مو شگافش نو سال پیش از گو ر معجزه اسا شده بو د .؟!

زيارت «قبرستان» هر چند در افغا نستا ن  رویداد بکر و نا شگفته نیست زیرا هر روز انسان های بسیاری به دلیل عقده ها ی محرو میت و نا اگاهی از اصل دین رو به قبر ستان می اورند و از با ب استمداد خواهان استر حام از کسا نی میشوند که خود توانا ی رسا نیدن استمداد به خو د را نداشتند .  اما خبر نگا ر نمیدانم به تا سی از کدام ظرافت و اهمیت  یک رویداد عا دی را  مهم شمرده و با ارایه تصاوير جذاب و باكيفيت از مردان و زنان را نمايش میدهد كه در بالاي اين قبور مصروف نيايش و استمداد ز درب مرده گان  اند.

پيرزني كه روسري سياه به سر وسن او ممكن 47 تا 55 سال باشد مصروف پاك كردن قبور بود و گواهي ميدهد كه هر روز صدها مسلمان از نقاط مختلف به اينجا آمده و دردهاي شان بعد از نيايش مداو ميشود؟!.

ويا جوان را نشان ميدهد، كه با صراحت كشته شده گان را شهيد؟ مخاطب ساخته و استمداد از روح آنها را يك نياز ديني تلقي ميكند.

گفتنيست كه اين گزارش از طريق تلويزيون بي بي سي بيش چهار روزپیا پی انتشار یافت  ،به صورت تكرار نشر این گزارش براي من كه مخاطب آن هستم ده ها پرسش را مطرح كرده است.

بازديد از يك قبرستان از نگاه ارزش خبري چه ارزشي را ميتواند براي مخاطب القا كند. از ديد من ارزشي يك گزارش تشريحي يا توصيفي از يك مكان يا شهر پرحادثه يي مانند قندهار رويداد ديگري قابل شكار نيست که با تكرار چنين رويداد براي مخاطبان خود  تلويزيون بي بي سي چه انگيزه ای  را ميخواهد تلقين نمايد. مشروعيت جهاد القاعده؟! موقف برحق طالبان؟ ويا همدردي و دلسوزي از كساني كه در مهاجرت شكار بمب افگن هاي B52 شده اند.

بنگاه نشرات بي بي سي كه به حرفوي بودن مشهور است بايد در حوزه و جغرافياي كه، به مخاطبان خود اطلاعات ميدهد، به اين چند مامول لطفا مكث فر ما ید .

خواست و نياز مخاطبان از رويداد قبرستان معجزه آساي قندهار چه است؟

با تكرار گزارش ميخواهد ذهن وفكر مردم را به سوي چه مسایل معطوف كند، حقيقت تلخ جنگ يا مشروعيت جهاد و اعراب كشته شده در افغانستان.

هر چه كه باشد از ديدگاه ما ارائه يي اين گزارش به معنا كمك به  توسعه حملات انتحاري وكساني است كه مخالف دولت افغانستان، قواي ناتو و سربازان انگليسي در هلمند اند.

اميد در اين زمينه برا ی من که مخاطب چهل ساله بنگاه نشرا ت  رادیو و اکنون  تلويزيون بي بي سي هستم از با ب مدارا و تدبیر  وضاحت ارائه فرمايند.

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت