کمیسیون مستقل انتخابات پاسخگو است

 

 

 

څارنوال یحی " منگل "

مسؤول دفتر خدمات حقوقی افغان

 

با توجوع به اصل حق انتخاب شدن و انتخاب نمودن که یکی از حقوق اساسی افراد یک جامعه بشمار رفته و این حق بوسیله میثاق های  بین المللی از جمله میثاق جهانی حقوق مدنی و سیاسی ، علامیه جهانی حقوق بشر و بعضی از قوانین و میثاق های دیگر که تسجیل یافته و مورد حمایت قرار گرفته  است، به تأسی از آن قوانین اساسی، کشور ها نیز این حق را معتبر دانسته و مورد حمایت قرار داده اند از جمله خوشبختانه قانون اساسی افغانستان در ماده سی و سوم خود به تمام اتباع افغانستان حق انتخاب شدن و انتخاب نمودن را میدهد.

از آنجائیکه منطق نمایندگی غیر مستقیم کثرت نفوس روز افزون جوامع بشری، عدم امکان اشتراک همگانی و تصمیم گیری در امور مسائل مختلف مملکتی از لحاظ مکانی، شرایط اجتمائی، و بسأ موارد دیگر بشمار میرود، امروز سیستم های حقوقی مختلف ترجیع میدهند تا انتخابات نه از طریق نمایندگی مستقیم بلکه از طریق نمایندگی غیرمستقیم بشکلی که اتباع یک کشور اراده و حضور خویش را بوسیله نخبگان، خیراندیشمندان و اشخاص مورد اعتماد خویش در تصمیم گیری ها شریک ساخته اصل دموکراسی یا حکومت مردم را برقرار نگهمیدارند.  در حقیقت این نوع نمایندگی ناشی میشود از ( قرارداد اجتمائی ژان ژان روسو ) دانشمند و فیلسوف معروف فرانسوی.

بحث روی پیشینه تاریخی انتخابات ، انواع آن ، پارلمان و سیر تحول و تکامل آن مستلزم مباحث طولانی بوده که در حوصله این مضمون نمی گنجد.

 جای شکی نیست که  انتخابات، شیوه برگزاری و تنظیم آن بخصوص در جامعه افغانی با شرایط موجوده کار پر مشقتی بوده از اینرو امروز معمول است تا امور انتخابات در یک جامعه با حد اکثر امکانات موجوده و در چوکات یک قانون جداگانه بشکل مستقلانه تنظیم میشود.

با توجوع به اینکه چرخش روند انتخابات مستلزم امکانات قوی مالی میباشد بخصوص در افغانستان که از یک جانب با چالش عظیم امنیت روبرو بوده و از جانب دیگر به اصطلاح ( نزد هر دوست و دشمن کجکول میگذارد ) کاملاً غیر قابل مقایسه میباشد. متأسفانه امروز همانگونه که ظاهرأ موجودیت قانون انتخابات ، کمیسیون مستقل انتخابات و بسأ نهاد های ملی و بین المللی که در راستای انتخابات مصروف فعالیت میباشند محسوس بوده همانگونه محور فعالیت ها و اهداف آن ها را نیز بیشتر رسیدگی به موارد ظاهری انتخابات، نسبت به توجوع به ماهیت انتخابات و رسیدن و  دستیابی به نقطه پایان به چالش های فراه راه ملت بیچاره تشکیل میدهد.

قانون انتخابات که به تأسی از قانون اساسی افغانستان بمنظور تنظیم شرایط و طرز استفاده از حق انتخاب شدن و انتخاب نمودن عرضه میشود فقط ماده هشتاد و پنج قانون اساسی را با افزود اینکه اشخاصی که در ماموریت حکومت خدمت مینمایند حق کاندید شدن برایشان محدو خواهد بود بحیث شرایط کاندید شدن درآن قانون بسنده دانسته شده. ولی آیا در شرایط کنونی افغانستان و با توجه به رقم درشت افرادی که خویش را به عنوان نمایندگان ملت نامزد نموده اند اکتفا به ماده پانزدهم قانون انتخابات جفا به حال ملت نیست؟

کمیسیون مستقل انتخابات با توجه به روند انتخابات، امکانات سؤاستفاده بوسیله کاندیدان، وضعیت اجتماعی و سایر ملاحظات چه اقدامات عملی را در جهت تأمین هرچه بهتر عدالت در روند انتخابات روی دست قرار داده است؟

تزکیه کاندیدان به معنی واقعی آن که در حقیقت میتوانست اساس مشروعیت روند انتخابات باشد و بتواند قدمی باشد در جهت تأمین عدالت اصلاً صورت نگرفته است.

کمیسیون به عنوان یک نهاد مستقل و مسؤول  در راستای تدویر انتخابات عادلانه در کشور باید پاسخگو باشد که صد ها فرد را به عنوان نمایندگان مردم بر مبنای کدام اصل شامل فهرست نهائی کاندیدان انتخابات ساخته است؟

( دوسیه شخصی ) که شامل زندگی فردی، خصوصی، و اجتماعی کاندید میشودر طی کدام پروسیجر و از کدام مجرأ مورد بررسی همه جانبه قرار گرفته است و هیت بررسی و تدقیق که در حقیقت سرنوشت مملکت را رقم زده اند چه کسانی هستند آیا پاسخ گو خواهند بود ؟

امروز نه تنها هرفرد جامعه واقف است بلکه از این ناحیه شدیدأ متأثر اند که تعدای از کاندیدانی در مبارزات انتخاباتی دیده میشود که اصلاً مفهوم پارلمان، قانون و انتخابات برایشان ناشناخته است و تنها با وجوع مالی که آن هم از یک طریق مشروع یا غیر مشروع بدست میاید شامل روند انتخابات گردیده اند، که بدون شک فردا  شاهد حضورتعداد  شان در پارلمان که بزرگترین مرجع تقنینی یک مملکت و یکی از ارکان اساسی دولت است خواهیم بود.

میخواهم از مسؤلین کمیسیون انتخابات بدانم که با وجود کسب تجارب از انتخابات پارلمانی دوره قبلی و سایر انتخاباتی که در دور و نزدیک واقع شده است به کاندیدان محترم حدود صلاحیت ها ، وظایف  و مسؤولیت هایشان تفهیم گردیده است یا خیر؟

کاندیدی که متعهد به بازسازی سرک های یک شهر میشود ، کاندیدی که متعهد به تطبیق قوانین میشود ،کاندیدی که متعهد به تأمین وحدت ملی میشود، نه کوشش در جهت وحدت ، کاندیدی که زندگی مرفع را برای موکلین خود فقط بمنظور کسب آرای مردم وعده میکند بنظر کمیسیون مستقل انتخابات چه گونه توجیع خواهد داشت؟

از آنجائیکه من با قوانین و مسائل حقوقی کم و بیش آشنائی دارم فردی که با به کاربردن وسایل فریبکارانه جهت بدست آوردن شی مورد نظر کوشش میکند فریبکار پنداشته شده و مسؤولیت جزائی متوجه وی میگردد.

پس آیا توصل به همچو وعده ها جز فریب و سیله بدست آوردن آرای مردمی  که اکثر ایشان از صلاحیت ها، وظایف و مسؤولیت های یک وکیل پارلمان کمتر آگاهی دارند و یا هیچ ندارند  و چه بوده میتواند؟ آیا این همه نزد کمیسیون مستقل انتخابات و سمع شکایات پارلمانی تقلب محسوب میگردد یا خیر؟

 آیا این کمیسیون در جهت بلند بردن سطع آگاهی مردم چه پرورگرامهای را روی دست داشته؟

من به عنوان یک تبعه افغان اصلاً به کمیسیون انتخابات و سایر نهاد های که در راستای برگزاری انتخابات فعالیت دارند کاملاً بی باورم و به عنوان فرزند این ملت پیامم به مردمم این است که امروز آنها هستند که باز یکبار دیگر در برابر آزمون تاریخی و ملی خویش قرار دارند و وجیبه اسلامی ، اخلاقی دارند تا صرف نظر از هر گونه وابستگی تحت هر عنوان چشم پوشیده به عنوان یک فرزند افغان ، پاسدار وطن و ارزش های آن چه کسی را شایسته نمایندگی از خود میدانند تا حضور شانرا در بزرگ ترین مرجع تقنینی کشور تمثیل نماید.

 

 

29/08/2010

 

 


بالا
 
بازگشت