هفته نامه آگاه

شکست و اعتراض ، پرده دوم انتخابات پارلماني

 

صدای شکستن و کلمه شکست برای همه دشوار و غیر قابل تحمل است، اما درصورتی که این شکست در نتیجه تقلب و دست اندازی های یک جانب دیگری باشد، می تواند دشوار تر و غیر قابل تحمل تر باشد.

مشت های گره کرده صد ها کاندید انتخابات ولسی جرگه یا مجلس نماینده گان كشور  و طرفداران آنان که در انتخابات بیست و هفتم سنبله امسال رای قابل ملاحظه یی را به دست نیاورده اند، با خشم بلند می شود و شعار عدم پذیرش نتایج انتخابات را می دهند.

این افراد صد ها کاندیدی هستند که می گویند، تقلب های وسیع در انتخابات ولسی جرگه یا مجلس نماینده گان مانع از آن گردیده است تا نتوانند آرای لازم را به دست بیاورند.

آنان با راه اندازی مظاهراتی در کابل ، و شماری از ولایات دیگر در شمال ، جنوب و غرب كشور حتی کمیسیون مستقل انتخابات را به عدم جانبداری در زمینه سازی برای  برگزاری انتخابات شفاف و عادلانه می سازند.

نور الحق علومی که به عنوان یکی از چهره های آشنا در مجلس نماینده گان نقش داشت و اما این بار که باز هم از ولایت قندهار کاندید بود ، نتوانست ، رای بیاورد، می گوید که عملکرد مسوولین دولتی و کمیسیون انتخابات بسیار غرض آلود بود.

به گفته وی : »در قندهار و در بسیاری از ولایات دیگر كشور مسوولین عملا به نفع کاندیدان مشخصی کار کردند و این مساله باعث شد که تقلب های وسیعی صورت گیرد و انتخابات نیز به نحو شایسته یی برگزار نشود.«

علومی و دهها تن از کاندیدان دیگر و طرفداران آنان تاکنون حداقل سه بار جاده یی را که از پارک زرنگار کابل به دفتر فرستاده خاص سازمان ملل در چهار راهی زنبق منتهی می شود، پیموده اند و در کنفرانس ها و مجالس دیگری نیز ظاهر شده و صدای اعتراض شان را بلند کرده اند.

در ولایات نیز کاندیدان اعتراض های مشابه و راه پیمایی های داشته اند که حتی در برخی مواقع به مسدود کردن راه های مواصلاتی نیز منجر گردیده است.

اما آیا این اعتراض ها و راه پیمایی ها می تواند نتایج انتخابات را دگرگون بسازد؟

احمد ضیا رفعت یک عضو و سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی می گوید که بررسی شکایات درمورد برگزاری انتخابات و تقلب ها ادامه دارد.

»نزدیک به شش هزار شکایت انتخاباتی دریافت شده است، این شکایات درمورد مسایل مختلف است اما به هیچ وجه نمی تواند منجر به برگزاری مجدد انتخابات شود.«

کمیسیون شکایات انتخاباتی چهارصد و سیزده تن از کاندیدان انتخابات را نیز به خاطر دست داشتن در تقلب ها و تخطی های انتخاباتی به داد ستاني كل ( لوی سارنوالی) معرفی کرده است که درمیان آنان شصت و دو تن از اعضای کنونی ولسی جرگه نیز شامل هستند که در انتخابات کاندید بودند.

اما داوود سلطانزوی یکی دیگر از کاندیدان دیگر از ولایت غزنی می گوید که مشکلات نا امنی باعث گردیده بود تا انتخابات به صورت درستی در این ولایت جنگ زده برگزار نشود.

»باشنده گان دوازده ولسوالی ولایت غزنی از رفتن به صندوق های رای محروم ماندند، آیا چی کسی از باشنده این ولسوالی ها در ولسی جرگه نماینده گی خواهد کرد.«

بسیاری از کاندیدانی که رای کافی نیاورده اند می خواهند تا کمیسیون مستقل انتخابات راه حل درستی برای مشکل تقلب ها و همچنان عدم اشتراک هزاران تن از باشنده گان مناطق دور افتاده و جنگ در انتخابات ، جستجو کند.

حامد کرزی ريیس جمهور كشور نیز تقاضای مشابه یی را از کمیسیون مستقل انتخابات مطرح کرده است.

حامد کرزی گفت : »تقاضای من از کمیسیون مستقل انتخابات این است تا به صورت خاص برای نماینده گی بهتر مردم غزنی راه حلی را پیدا کند تا انتخابات در این ولایت و نماینده گان در آن مشروعیت داشته باشند.«

کمیسیون مستقل انتخابات  تاکنون درمورد این درخواست ها پاسخ روشنی نداده است، اما می گوید که در انتخابات همه کاندیدان پیروز نمی شوند و ناگزیر سایرین، دست به اعتراض و مخالفت می زنند.

این درحالی است که رحمت الله نظری معاون لوی سارنوالی کشور می گوید که نه مورد از شکایات در مورد انتخابات وجود دارد که نیاز است در همکاری با کمیسیون مستقل انتخابات مورد بررسی قرار گیرد.

وی می گوید : » در این شکایات کارمندان و مسوولین کمیسیون انتخابات متهم شده اند که در تقلب ها دست داشته اند، اما کمیسیون انتخابات تا به حال درمورد ابراز همکاری نکرده است.«

اما کمیسیون انتخابات گفته است، که در زمینه بررسی قضایای که در آن مسایل جرمی وجود داشته باشد با لوی سارنوالی همکاری می کند، درغیر آن هیچ ارگانی حق مداخله در کارهای کمیسیون را ندارد.

ولی آیا اعتراض ها و مخالفت های این عده از کاندیدان واقعا برخاسته از شکست و عدم پذیرش مردم است یا می تواند عوامل دیگری نیز داشته باشد.

بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان یا فیفا که در جریان برگزاری انتخابات، هزاران ناظر درمراکز و محلات رای دهی داشت می گوید که تقلب های وسیع صورت گرفته است که تا حدی می تواند این مشکلات ، نتایج انتخابات را تحت تاثیر قرار دهد.

جانداد سپین غر ريیس اجراییوی این بنیاد می گوید : »باید به همه شکایات و تقلب های که صورت گرفته است رسیده گی شود، درغیر آن اعتراض ها نیز قانونی اند و می تواند مساله مشروعیت و عدم مشروعیت انتخابات هم به میان بیاید.«

انتخابات از زمان سقوط اداره طالبان با دشواری های به همراه بوده است، کشور در این جریان دو انتخابات ریاست جمهوری و دو انتخابات پارلمانی را پشت سر گذاشته است.

انتظارمی رود به زودی دوصد و چهل و نه نماینده مردم که در انتخابات تازه ولسی جرگه به پیروزی دست یافته اند، به مجلس نماینده گان راه یابند ، اما ایا این افراد برای سایر مردم قابل پذیرش خواهند بود، تصامیم آنان با چی قضاوت های به همراه خواهد بود و اعتماد به دموکراسی نیم بند در كشور چی وزنه در آینده خواهد داشت، پرسش های است که همواره دهن به دهن می گردند ، تا پاسخی بیابند.

 

 


بالا
 
بازگشت