شریف بها

 

نگاهی بر افزایش تلفات ملکی  ونیروهای خارجی درسال 2010

 

بعداز سرنگونی رژیم طالبان چالش ها اهسته اهسته سد راه  برنامه های دولت گردیده که علل عمده ان انسجام وگسترش مجدد مخالفین دولت و وجود افراد فاسد  بنابر عوامل سیاسی و قومی دردستگاه دولت  راه یافته بودند میباشد .  همچنان علاوه برکشت  مواد مخدر ، وجود فساد گسترده درادارات دولتی ، بروز مجدد طالبان وتقویه انان از سوی شماری از کشور های منطقه وعملکرد نیروهای خارجی وافغان درجریان عملیات ها درمناطق دور دست ،تلفات ملکی نیز از جمله چالش های است که بار ها میان حکومت افغانستان و امریکا فاصله ها را ایجاد کرده است .

از زمانیکه جنرال ستنلی مک کرستال مسوولیت قوماندانی عمومی نیروهای ناتو به رهبری امریکا را افغانستان دردست گرفت گراف تلفات ملکی درجریان عملیات ها هوایی خارجی نسبتا کاهش یافته بود که علت عمده ان وارد اوردن فشار از سوی رئیس جمهور کرزی بر نیروهای خارجی وامریکا وایجاد هماهنگی قسمی بود اما تاجایکه دیده میشود با تغیرات درراس قوماندانی نیروهای ناتو   خود سرها وراه اندازی عملیات بدون هماهنگی نیروهای دولتی افغان مجددا تشدید یافته که میتواند از حوادث جداگانه ولسوالی علیشنگ لغمان وولایت هلمند یاد کرد که منجر به کشته شدن سیزده فرد ملکی درلغمان وهجده تن   درهلمند گردید .

باوجودیکه وزارت دفاع ملی افغانستان دراوایل سال روان میلادی روی طرح مشترک با نیروهای ناتو کار کردند تا زمینه ایجاد هماهنگی میان نیروهای خارجی وداخلی مساعد گردد که خوشبختانه طرح تکمیل ومیان انان منحیث یک اصل عمده درجریان عملیات های هوایی وزمینی به امضا وشناخته شد ،اما امروز دیده میشود که با وجود مخالفت های شدید دولت افغانستان به خصوص رئیس جمهور کرزی بار دیگر روندخودسر نیروهای خارجی از طرح قبول شده اغاز گردیده است .

اکنون نظرکوتاهی بر شماری از تلفات ملکی ونظامی که درجریان سال روان میلادی درکشور صورت گرفته است می پردازیم . بنابر گزارش سازمان ملل متحد درشش ماه نخست سالروان میلادی تلفات ملکی درافغانستان سی ویک درصد افزایش  نسبت به سال 2009 میلادی را نشان میدهد .

دراین کزارش از اقای ستیفن دمستورا نماینده ویژه سازمان ملل درافغانستان  نقل قول گردیده است  درجنگ افغانستان بیشتر زنان واطفال نسبت به هر زمان دیگر تعدادی زیادی از انان درخانه های شان کشته ومجروح میگردند .

بخش حقوق بشر دفتر یوناما درکابل از اول ماه جنوری 2010 میلادی تا 30 جولای همین سال به تعداد 3268 تلفات ملکی واسیب پذیر را ثبت نموده که شامل 1271کشته و1997زخمی میباشد .همچنان دراین کزارش امده است که حملات انتحاری وماین ها کنار جاده وبمب ها تعبه شده درشش ماه نخست سال روان میلادی به تعداد557فرد ملکی را به کام مرگ فرستاده است اما درپهلوی ان  عملیات های هوایی که از جمله تاکتیک هامضره بوده 223 فرد کشته و45تن دیگر را مجروح ساخته است .

در این گزارش آمده است:
با آنکه نیروهای بین المللی به کاهش تلفات افراد ملکی اولولیت داده اند، اما با آنهم 310 تن از افراد ملکی در جریان عملیات نیروهای بین المللی و افغان کشته شده اند که از جمله 200 فرد ملکی در 40 حمله هوایی جان شان را از داده اند.
سازمان ملل متحد می گوید، تعداد مجموعی تلفات غیر نظامیان به شمول کشته شده گان که به یکی از این دو طرف منسوب شده نمی تواند، به 1013 تن می رسد و این رقم نسبت به شش ماه اول سال 2008، بیست و چهار درصد و نسبت به سال 2007، چهل هشت در صد افزایش را نشان می دهد.

درعین حال باید گفت که شمارتلفات نیروهای ناتو نیز نسبت به سالهای قبل چند برابر افزایش یافته است در جریان سه ماه اول سال روان «۲۰۱۰ » میلادی رقم تلفات سربازان امریکایی در افغانستان نسبت به همین مدت در سال گذشته دو برابر افزایش یافته است.

در این مدت ده ها هزار سرباز دیگر امریکایی به افغانستان اعزام شده اند و نه تنها تحرک این نیروها، بلکه عملیات نظامی آن ها نیز گسترش یافته است.

آژانس خبری اسوشیتد پرس می نویسد، در کنار کشته شده گان نسبت به دو ماه سال گذشته در سال جاری رقم سربازان مجروح سه برابر افزایش یافته است.

این در حالیست که ارقام ماه مارچ تا اکنون تکمیل نشده است. اما بر اساس گزارش طوری به نظر می رسد که شمار زخمی ها در این ماه نسبت به دو ماه گذشته بیشتر خواهد بود.

بر اساس ارقام که از سوی پنتاگون یا وزارت دفاع امریکا ارایه شده است، در دو ماه اول سال روان یعنی جنوری و فبروری ۵۷ سرباز آن کشور در افغانستان کشته شده اند. اما در دو ماه اول سال ۲۰۰۹، ۲۸ تن آنها کشته شده بودند که افزایش صد در صد در تلفات این نیروها را نشان می دهد.

امروز ۲۸ ماه مارچ است و تا حال حد اقل ۲۰ سرباز امریکایی در این ماه کشته شده اند، در حالیکه در ماه مارچ سال گذشته ۱۳ تن آنها کشته شده بودند.

اما اسوشیتدپرس با ارایه این ارقام می نویسد که در سال روان افزایش تلفات سربازان امریکایی عکس العمل عامه مردم را در آن کشور به گونهء به همراه ندارد که در بهار و تابستان سال گذشته داشت.

از سال ۲۰۰۱ میلادی و آغاز حضور نیروهای خارجی در افغانستان، تاکنون۲,۱۷۰ تن از این سربازان کشته شده اند.

اما در پایان  سال جاری میلادی، امسال با کشته شدن ۶۰۰ سرباز خارجی، مرگبارترین سال برای این نیروها در این مدت بوده است.

بر میگردیم به اصل مطلب با وجود توافقات  نیروهای داخلی وخارجی اما نیروهای خارجی درعملیات های جداگانه دراین ولایت  سی شش تن از افراد ملکی را کشته ونیز مردم این ولسوالی با رسانه ها گفته اند  که قبل از این حادثه نظامیان خارجی شب هنگام درقریه سموات ولسوالی علیشنگ حدود سصید تن از مردان وزنان را ازخانه های شان بیرون کرده ودرگرو خود گرفته  که به فردای ان بدون نیتجه و علت چگونگی این عمل دوباره رها گردیده که باعث بی حرمتی مردم گردیده اند .

  با مطرح کردن این تصویراز دو ولایت کشور   افزایش تلفات ملکی درافغانستان نگرانی کننده است  این  مساله میتواند که روی کار پروسه  صلح که اخیر از سوی رئیس جمهور کرزی رویدست گرفته شده  است نیزصدمه زده و با چالش ومشکلات روبرو سازد .  بیشتر اگاهان به این باور اند که وجود فاصله میان حکومت ومردم یک از مشکلات عمده بوده که باید این شورا به ان نقطه پایان گذارد.

  از سوی دیگر ایجاد هماهنگی میان نیروهای خارجی وافغان که باعث کاهش تلفات ملکی درجریان عملیات ها خواهد گردید  مسلما تاثیرات مثبت خود را دارد اما مهم این است که چگونه به صورت کلی به این چالش نقطه پایان گذاشت ، که متیوان این مشکل را با قانونمند شدن نیروهای خارجی درافغانستان حل ساخت واین موضوع بار ها از سوی  شماری  از وکلا وروشنفکران  کشورمطرح گردید که متاسفانه تا کنون به این مساله توجه یی ازجانب دولت صورت نگرفته است . اما درصورتیکه فعالیت ها وعملیات های نیروهای خارجی مطابق به یک چوکات وپلان مشترک صورت گیرد کاهش نه بلکه تلفات ملکی کاملا محدود خواهد گردید .

دراخیر باید گفت که ایجاد یک میکانیزم وراهبرد موثر برای نیروهای خارجی وداخلی میتواند بر از میان برداشتن تلفات ملکی گام موثر تلقی گردد  که ازجوانب مختلف به سود مردم ودولت افغانستان خواهد بود .

 

1389.8.5

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

 

 


بالا
 
بازگشت