محتاج

 

مردم در افغانستان رویداد ها را در سر کتگوری مورد ارزیابی قرار میدهند

ارزیابی قشر اکا د میک :

قشر مکتب خوانده :

و قشر عوام :

قشر دانشمندو اهل سیاست ذهنا اماده گی دارد تا در باره چگونگی و چرایی رویدادها اطلاعات را از چند زاویه  مطا لعه کند

میخوهد بداند که این اقدام از جانب کی ؟برای چه  ؟ با کدام نتا یج و پیا می پا یا ن می یابد !

قشرمکتب خوانده و با سواد فقط میخواهد بداند که اتفاق چرا به وقوع پیوسته و پیامداش چه مسایل ای میباشد، اما قشر عوام که اکثریت جامعه افغانستان را در بر میگرد  نمی خواهد در باره علت و انگیزه رویداد چیزی را بداند این قشر فقط میخواهد بداند که پیام ونتایج اتفاق با سرنوشت ومنافع حا ل و اینده  انها چی پیوندی دارد .

اکثر مردم افغانستان فکر میکردند در این جرگه راه اشتی  با مخالفان جستجومی شود اما دولت افغانستان اعطا 50 فیصد همکاری کشورهای   دونر    وخروج نیرو ها ی نا تو  رادر سال 2014 مطرح کرد.

مرد م در مو رد دو رویداد اخیر { اعطای 50 در صد کمک ها به دو لت و خروج نیرو ها ی نا تو در سال 2014 کو چک ترین فکر نداشتند .

اما دگی برای کنفرانس

پیش از کنفرانس کابل در شهرهای بزرگی مانند کابل مزار، هرات، قندهار جلال ابادو پکتیا کمیسون  تدارک وبرگزاری جرگه مشورتی صلح اقدامات سطحی و نا چیزی را برای اگاهی مردم انجام داد، این اطلاعات معمولا از طریق پوسترها  رسا نه ها ی جمعی  و نوشتن شعارهای کوچک در جاده ها صورت گرفت .

رسانه های دولتی وخصوصی یک ماه پیش از برگزاری جرگه مشورتی صلح تبلیغات پراگنده را در مورد اهداف مقاصد جرگه برای مخاطبان خود ارایه کردند اما به دلیل نبود هماهنگی و تبلیغات منظم تعریف مشخص و روشنی از اهداف ومقاصد جرگه مشورتی امن ارایه نشد مردم علاقه داشتند بدانند که جرگه کدام راه ها برای ختم جنگ در افغانستان تعریف میکند.

کدام اشخاص یا تیم در راس رهبری وسمت دهی  این اهداف نقش ایفا میکنند وبا لاخره در مدت چه مقدار زمان مردم از نتایج جرگه میتوانند بهره مند شوند.

 اشتراک کننده گان جرگه بیشتر اشخاصی بودند که تحت حمایت دولت قرار داشتند در اکثر ولسوالی ها این نماینده گان توست ولسوالان معرفی می شدند.

 مردم پیش از برگزاری جرگه  نسبت به وضعیت امنیتی به شدت نگران بودند اکثر مردم کابل تشویش داشتند که در زمان بر گزاری انتخابات اقدامات و حملات  متعددی در شهر کابل اتفاق می افتد.

دو هفته پیش جاده های منتهی به شهر کابل به شدت تحت نظارت بود در داخل شهر نیروهای امنیتی شب و روز مصروف باز رسی مردم و وسایط نقلیه بودند.

  یک تیم همکاران  من که شا مل دو خبرنگار ویک فوتو ژور نالیست بود در کنفرانس شرکت داشتند و روزانه در جریان جرگه گزارش در روز نامه انیس ارایه میشد. ما بیشتر برای ایجاد روند، اشتی با مخالفان دید گاه مردم ر ا ارایه کردیم و اهمیت کنفرانس کابل را در ان میدانستم که بلاخره افغان ها  تصمیم اتخاذ کرده اند در مورد سر نوشت شان راه حل پیدا کنند.

منطقی نبودن اعطای 50 در صد کمک ها به دو لت افغا نستان

مسله اعطایی 50 فیصد همکاری کشورهای دونر برای دولت افغانستان که از یک سو در گرداب فساد غرق است واز جانب اداره عامه ظرفیت جذب این پول ها را ندارد فکر میکنم پیشنهاد منطقی نیست  زیرا افرادفا سد  در بدنه نظام کنونی وانجوها  به شدت تسلط داشته در بدنه  نظام مو قیعیت ها ی کلیدی  را رهبر ی میکنند .

ایجا د کمیته کنترو ل

برای نظارت و کنترول انها ضرورت است یک تیم مختلط از کار شناسان داخلی و خارجی تشکیل شود این تیم هر سال سه بار

تمام اجرات مسولان  دولت وانجو ها  را نظارت کرده و مفسدین  را محاکمه و و جریان محا کمه  انها از طریق رسانه برای افکار عامه رسانیده شود .

دولت به صورت عموم در گر داب فسادانقدر  غرق شده که به ساده گی نمی توان انرا از این مهلکه نجات داد  .

اما دونر ها هم در فساد غرق اند،  برای نظارت و کنترول هردو جریان یک کمیته مستقل و با صلاحیت از جمع کا ر شنا سان داخلی و خا رجی  تشکیل شود.

هر چند تا سال  2014 زمان بسیاری پیشرو است اگر دولت با یک تیم نیرو مند با تعهد تصمیم بگیرد میتواند تغیراتی را در عرصه بهبود وامنیت و ریشه کن کردن فسا د  بوجود بیاورد.

اما تیم که در افغانستان ابتکار رهبری     رویداد ها را بدوش دارد  به یک تیم       فاقد اهلیت

،غیر مسلکی و بیکار است با موجودیت این تیم راه ایجاد و تغیر مثبت تقریبا دشوار است.،

حما یت مردم از مخالفان

 حمایت مردم نسبت به مخالفان دولت افزایش یا فته است، جا ده مهم با وجود انکه تحت نظارت دولت نیستند در جریا ن شش ماه اخیر شد ید ترین تلفات را نیرو ها ی نا تو در مسیر جا ده ها متحمل شد اند .

مخا لفا ن با کا ر گزار ی ما ین در روی جا ده ،تنظیم حملا ت کمین و فرار تلفا ت قا بل تو جه با لا ی نیرو ها ی نا تو و دولت افغا ن وارد کرده اند

  اگر در جریان جنگ یک سر باز افغان زخمی شود و این سر باز زخمی به دست مردم بی افتد مرد م اورا  به طالبان تسلیم میکنند و اگر زخمی یک طالب مخالف دولت در روستای مجروح شده وبه دست مردم بیافتد طالب را  مرد م حمایت نموده و در خانه های خود پنهان به تداوی و انتقالش تا پاکستان اقدام خواهند کرد.

این بود تصو یر کو تاه از او ضا ع که ما در میا ن رویداد ها ی ان مصرو ف زند گی هستیم .

 

                                                                                                       

 

 

 


بالا
 
بازگشت