داکتر وداد

 

برگردان از روسی به فارسی- دری  داکتر خلیل وداد

ترجمهء یک سلسله اسناد اشد محرم کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. سابق

  

 

اشد محرم

نسخه یگانه

(یادداشت کاری)

جلسه دفتر سیاسی ک.م.ح.ک.ا.ش.

10 مارچ سال 1983

تحت ریاست رفیق اندروپوف ی. و.

حاضرین رفقأ علییوف ح.ع.، گرباچوف م.س.، گرومیکو آ.آ.،

پیلشه آ.یا، تیخونوف ان.آ.، چرننکو ک.او.،

 دیمیچیف پ.ان.، دولگیخ و.ای.، کوزنیتسوف و.و.،

سلومینتسوف ام.اس.، کاپیتونوف ای.و. و ریژکوف ان.ای.

1. در باره نتایج مذاکرات با رئیس حزب فریلیمو و رئیس جمهور جمهوری مردم موزامبیق س. (سامورا) ماشِل

اندروپوف: اسناد مربوط به این مسئله به همه گسیل شده اند. شاید نیکولای الکساندرویچ بخواهد چیزی اضافه کند.

تیخونوف: مذاکرات ما با ماشِل بیشتر مربوط به مسایل اقتصادی بودند. { دو پراگراف بند 1 این سند بنابه عدم ارتباط آن به مسایل افغانستان توسط مترجم اختصار گردید}.

6. پیرامون اوضاع افغانستان و اقدامات اضافی برای بهبود آن

گرومیکو:  مطابق مصوبه بیروی سیاسی گروهی از کارمندان حزبی، شوروی، نظامی و کارمندان عرصه اقتصادی به افغانستان سفر کردند. این گروه در آنجا کار خوبی انجام داده است. آنها پیشنهاد همه جانبه (کامپلکسی) را برای ثبات بیشتر اوضاع افغانستان طرح نموده اند. ما این پیشنهادات را در جلسه کمیسیون بیروی سیاسی ک.م. پیرامون افغانستان بررسی نمودیم. در پیشنهادات مذکور وظایفی که در آینده نزدیک باید از جانب افغانی و شوروی عملی گردند، فورمولبندی شده اند. از نگاه مادی این امر به 300 ملیون روبل بالغ میشود، که در جریان تقریباً سه سال باید هزینه شود. این مبلغ زیاد و (همزمان) حد اقلی ست که احتمالاً باید به مصرف برسد، و این مخارج را باید انجام داد.

اوضاع کلی در افغانستان، طوری که شما میدانید، بغرنج است. در این اواخر نشانه هایی از استحکام به نظر میرسد، اما این روند خیلی کند است. همچنان تعداد باندها تقلیل نمییابند. دشمن اسلحه را بزمین نمیگذارد. مذاکرات با پاکستان که در ژنیو جریان دارند، با کندی و دشواری پیش میروند. بنابراین ما باید هر کاری را انجام دهیم، تا به واریانتهای قابل پذیرش حل سیاسی دست یازیم. از همین حالا میتوان گفت که این پروسه طولانی خواهد بود. در این میان مسائلی وجود دارند که باید طور ویژه بررسی شوند. مثلاً، فقط باید در نظر داشت که از همین اکنون به پاکستان در مورد موعد خروج قطعات ما از کشور وعده داده نشود. در این مورد احتیاط لازم است. بلی، اوضاع بهبود مییابند. خوب است که اردوی افغانستان تا 140 هزار نفر توسعه یافته است. اما مشکل اصلی در آنست که دولت مرکزی به محلات نفوذ نکرده، با توده ها کمتر تماس دارد، یک سوم ولسوالیها از کنترول حکومت مرکزی بیرون است و ناتوانی رهبری دولتی هویدا ست.

در پایان میخواستم بگویم که ما باید به گامهایی در جهت انجام دساتیر و پیشنهادات ارائه شده متوسل شویم. فکر میکنم، بهتر خواهد بود در نزدیکیهای اپریل ملاقات با کارمل و گروپ رهبری حزب دموکراتیک خلق افغانستان را انجام دهیم. البته ملاقات شخصی  ی. اندروپوف و ببرک کارمل نیز معقول خواهد بود.

تیخونوف: وقتی از 300 ملیون روبل میگوییم، هدف ما از کمک بدون عوض (رایگان) است.

اندروپوف: شما میدانید که با چه دشواری و احتیاطی ما گسیل نیروها را به افغانستان تصویب کردیم. ل. ای برژنف به رأی دهی فردی هر عضو بیروی سیاسی تأکید میکرد. مسئله در پلنوم کمیته مرکزی نیز بررسی شد.

در حل مسئله افغانستان ما باید واقعیتهای موجود را در نظر بگیریم. شما چه میخواهید؟ این یک کشور فیودالی ست که در همه جاهای کشور قبایل تسلط داشته اند و حکومت مرکزی اکثراً به روستاها دسترسی نداشته است. مسئله مربوط به موضع پاکستان نیست. ما در اینجا با نبردی از جانب امپریالیزم امریکا که بخوبی میداند، در این نقطهء سیاست جهانی مواضعش را باخته است، مواجه هستیم. بناً ما نمیتوانیم عقب نشینی کنیم.

البته در دنیا معجزات رخ نمیدهند. بعضاً ما بالای افغانها عصبانی میشویم، که آنها پیگیر نیستند و کار را بکندی انجام میدهند. اما بیایید نبرد خودما را با باسمه چیان* بیاد بیآوریم. در آنزمان در آسیای میانه تقریباً تمام ارتش سرخ مستقر شده ومبارزه با باسمه چی گری تا نیمه سالهای 30 دوام کرد. بنابراین در رابطه به افغانستان سختگیری و تعقل لازم است.

آنچه مربوط به سپارشات مطروحهء کمیسیون میشود، آیا اینها بیش از حد با روحیه آمرانه (امپیراتیف) نوشته نشده اند؟ اگر دقیقتر بگویم چه چیز مربوط به افغانها و چه چیز مربوط ما ست.

گرومیکو: البته ما روی سپارشات کار خواهیم کرد.

اندروپوف: بلی، کوشش شود که این سند سیاسی باشد. سند باید با انعطاف بیشتر ترتیب گردد.

پوناماریف: ما این اسناد را تکمیل مینماییم.

اندروپوف: مذاکرات با کارمل لازمی اند. این مذاکرات را بهتر خواهد بود در در دو نوبت انجام داد، البته ملاقات من و کارمل را در پایان سازماندهی کنید.

کوزنتسوف، تیخونف گرباچوف: درست است.

اندروپوف: درآنصورت چنین تصویب مینماییم: با نظریات و سپارشات کمیسیون بیروی سیاسی در مورد افغانستان توافق شده و لازم پنداشته میشود در ماههای مارچ- اپریل سال روان مذاکرات با کارمل و گروپ کارمندان رهبری حزب دموکراتیک خلق افغانستان تدویر یابد. همزمان طرح مصوبهء شورای وزیران پیرامون کمک به جمهوری افغانستان را نیز میتوان تأیید کرد.

مصوبه تأیید میگردد.

7. پیرامون مذاکرات حل وفصل سیاسی افغانستان- پاکستان

اندروپوف: به نظرم این مسئله واضح است.

گرومیکو: البته لازم است به افغانها اسنادی را که آمادگی بیشتر آنان را به این مذاکرات مهیا سازد، بدهیم.

پوناماریف: چنین اسنادی برای آنان خیلی ضرور اند.

اندروپوف: در آنصورت به رأی گیری میپردازیم.

مصوبه تأیید میگردد.

 

 *- باسمه چی در روسی به معنی شورشی  است که به مبارزان ضد روسی- ضد شوروی مسلمان آسیای میانه از جانب روسها اطلاق میشد. جهت معلومات بیشتر کتب ولیدی زکی طوغان «قیام باسمه چیان»، چاپ تهران سال 1987(1366) و اثر جمشید شعله «جهاد ملت بخارا وحوادث لقی در شمال هندوکش » چاپ اول 1379 ناصح، تهران، دیده شوند. (مترجم).

محرم

نسخه شماره---1---

شماره صادره 512 اس.

 سال 1980 V «21»

ک.م. ح.ک.ا.ش.

22 می

شماره 14143

قابل برگشت به شعبهء اسناد و ارتباط کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. *

مطابق مصوبه کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. مؤرخ 19 فبروری و 6 می 1980 به آ.پ.ان. (آژانس مطبوعاتی نووستی) سپارش شده تا تیراژ عمومی مجله «اخبار» را که در جمهوری دموکراتیک افغانستان به زبانهای دری و پشتو نشر میگردد تا 20000 جلد گسترش داده؛ از سال 1980 نشرات آ.پ.ان. را به زبانهای دری و پشتو توسعه داده و در مطبعه دولتی ج.د.ا. نشر هفته نامهء جوانان و ماهنامهء تیوریکی «سوسیالیزم: تیوری و پراتیک» را آغاز کند. { 4 پراگراف اختصار شدند. مترجم}.

به نظر آ.پ. ان. برای تطبیق مصوبه پلنوم کمیته مرکزی مؤرخ 19.2. 80 و 6.5.80 گسترش تشکیل دفتر آن در ج.د.ا.

تا 5 کارمند شوروی و 12 کارمند محلی و ازدیاد 3 پست برای کارمندان ادبیات در دستگاه مرکزی آن و تهیه هزینه های مربوطه در نیمه دوم سال 1980 لازمی است.

پیوست: پیشنویس مصوبه کمیته مرکزی در یک برگ ارائه میگردد.

امضأ

رئیس موسسه آژانس مطبوعاتی نووستی   ال. تولکونوف

                        

*- این سند بنا به درازی و داشتن فرعیات مانند بودجه و تشکیل آن که برای خوانند گان افغانی و فارسی زبان زیاد برجسته گی ندارد، طور خلاصه ترجمه گردید. (مترجم).

 

+++++++++++++++

محرم

نسخه شماره------

ک.م. ح.ک.ا.ش.

شماره 18927

9 جولای 1980

قابل برگشت به شعبهء اسناد و ارتباط کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

 

 

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

پیرامون اقدامات اضافی برای امور اطلاعاتی-

 تبلیغاتی  در افغانستان

 

اقدامات مشخص انجام شده از جانب ج.د.ا. پس از پلنوم اپریل ک.م. ح.د.خ.ا. در عرصه های گوناگون اعم از دولتی  و زندگی فرهنگی کشور و کمک گسترده معنوی- سیاسی و مادی اتحادشوروی به انقلاب افغانستان شالوده لازمی را برای رشد بعدی کار اطلاعاتی- تبلیغاتی و توده یی- سیاسی در کشور مهیا ساختند. همچنان سازمانها و مؤسسات ایدیولوژیکی شوروی نقش معینی را در امر تطبیق فیصله های ک.م.ح.ک.ا.ش. مؤرخ 21 مارچ و 6 می سال روان در این راستا انجام داده اند.

همزمان باید خاطر نشان کرد که کار توده یی- سیاسی و فعالیت رسانه های گروهی ج.د.ا. بویژه در ولایات بنابر عوامل عینی منجمله بدلیل نبود کادرهای ماهر و با تجربه به مشکل مواجه است.

بویژه پیشبرد کار ترویجی و تبلیغاتی در میان جوانان و بکارگیری سازمان دموکراتیک جوانان افغانستان برای این مقاصد اهمیت دارد.

به نظر شعبات کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. میشود به کمیته مرکزی کمسمول وظیفه سپرد، تا به س.د.ج.ا. در امر تهیه مواد سیاسی و میتودیکی، سازماندهی نشر جریده جوانان و پخش آن و همچنان امکانات اعطای 3- 5 عراده مینی بوس تبلیغاتی با کمپلکس کامل وسایل لازمی تبلیغاتی که همچون تحفه به سازمان دموکراتیک جوانان افغانستان داده شود، را بررسی نماید.

بخاطر پرورش کادرهای ح.د.خ.ا. معقول خواهد بود، در امر انکشاف انستیتوت علوم اجتماعی کمیته مرکزی ح.د.خ.ا. از جمله اکمال اتاق وسایل تبلیغاتی بوسیله انجمن «زنانیه» (دانش) کمک صورت گیرد.

در کار رسانه های گروهی ج.د.ا. نبود سیستم گذارشگری متشکل از خبرنگاران، گذارشگرانِ کارگری- روستایی تأثیر منفی دارد، که باعث محدودیت منابع خبری شده و انعکاس بهتر زندگی کشور را مشکل میسازد. در ج.د.ا. هنوز سیستم پخشِ نشرات و فروش کتب وجود ندارد.

در این عرصه میشود به آژانس نووستی (آ.پ.ان.)، تاس، کمیته دولتی رادیوتلویزیون اتحادشوروی سپارش کرد، بکمک دوستان در امر تهیه مواد لازمی برای رسانه های گروهی ج.د.ا. اقدام نمایند. همچنان معقول میباشد که پیشنهاد آژانس نووستی در مورد گسترش تعداد کارمندان آن در کابل  بخاطر تقویت کار خبررسانی- تبلیغاتی آن آژانس تصویب گردد.

کمیته دولتی طبع ونشر اتحاد شوروی (گوس کوم ایزدات) و وزارت مخابرات اتحادشوروی («سایوز پیچات») میتوانند کمک اساسی را به کمیته مرکزی ح.د.خ.ا. در امر انکشاف امور نشراتی، طبع مواد تبلیغاتی مصور و ایجاد سیستم فروش کتب و توزیع نشرات انجام دهند. کمیته دولتی سینمای اتحادشوروی («گوس کینو») نیزامکانات کمک به جانب افغانی را در امر دوبلاژ بعضی فلمهای شوروی و همچنان پرورش کارشناسان برای سینماتوگرافی ج.د.ا. را دارد.

با در نطرداشت شرایط ویژهء زیستی و طبیعی افغانستان که ارتش شوروی در ج.د.ا. مستقر است، معقول خواهد بود به اقداماتی  اضافی در بخش خدمات فرهنگی به قطعات محدود نظامی شوروی که مؤقتاً در ج.د.ا. موقعیت دارند، نیز متوسل شد.

اقدامات نامبرده میتوانند امور تبلیغاتی- توده یی و اطلاعاتی- ترویجی در ج.د.ا. را تقویت نمایند. اساساً برای انجام این اقدامات هزینه های اضافی لازم نیست. در مورد گسترش تعداد کارمندان دفتر آژانس نووستی در کابل با وزارت مالیه اتحادشوروی (رفیق باریسوف) تفاهم شده است.

همچنان با آ.پ.ان. (نووستی) با (رفیق تولکونوف)، تاس (رفیق لوسیف)، وزارت مخابرات اتحاد شوروی (رفیق تالیزین)، کمیته دولتی رادیو تلویزیون اتحادشوروی (رفیق لاپین)، کمیته دولتی طبع و نشر اتحادشوروی (رفیق ستوکالین)، کمیته دولتی سینمای اتحاد شوروی (رفیق ایرماش)، انجمن سراسری «زنانیه» (دانش) اتحادشوروی (رفیق باسوف) و ریاست عمومی امور سیاسی اردو و نیروی بحری اتحادشوروی (رفیق سریدین) توافق صورت گرفته است.

پیشنویس مصوبه کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. پیشکش میگردد.

امضاها:

 

مسئول شعبه تبلیغ ک.م.ح.ک.ا.ش              معاون شعبه تبلیغات سیاسی- خارجی            معاون شعبه امور بین المللی

(تیاژیلنیکوف)                                        ک.م.ح.ا.ش.  (و.فالین)                              ک.م.ح.ا.ش (ر. اولیانوفسکی)  

 

                      «8» جولای 1980

 

محرم

نسخه شماره------

ک.م. ح.ک.ا.ش.

شماره 18336

3 جولای 1980

قابل برگشت به شعبهء اسناد و ارتباط کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

 

مسئول گوپ کارمندانِ ایدیولوژیکی شوروی در افغانستان رفیق سویروک و.ان. (معاون شعبه تبلیغ ک.م.ح.ک.ا.ش.) پیشنهاد مینماید، سه رفیق افغانی را جهت سفر آموزشی به بنگاه «پلاکات» برای مدتی 2 ماهه بپذیریم.

پیشنهاد میگردد تیمور فاروق (متولد سال 1956)، نقاش و عضو ح.د.خ.ا با تحصیلات متوسط، آموزگار مکتب صنایع مستظرفه؛ زمری شیرزاد (متولد سال 1951)  عضو ح.د.خ.ا. نقاش با تحصیلات عالی که همچنان استاد همین آموزشگاه است؛ و هدایت الله وفا (متولد سال 1950) که عضویت هیچ سازمانی را نداشته و مسئول شعبه نشرات مؤسسه بیهقی میباشد، به اتحادشوروی فرستاده شوند. هرسه تن بزبان روسی بلدیت ندارند.

سفارت اتحادشوروی در ج.د.ا. (رفیق تابییف ف.ا.) این کاندیدها را تأیید مینماید.

مخارج مربوط به سفر رفقا برای ستاژ از حساب هزینه های بنگاه پرداخته شود.

جهت تصویب ارائه شد.

 

رئیس بنگاه «پلاکات»

ا. و. شوماکوف

شماره صادره 25- اس.

3 جولای 1980

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

پیرامون این موضوع مصوبه ک.م.ح.ک.ا.ش. شماره اس.ت. 220/ 18 اس. مؤرخ 22 جولای  1980 تصویب گردید.

معاون شعبه تبلیغ ک.م.ح.ک.ا.ش. (پ. لوچینسکی)

«13 اکتوبر 1980

شماره 300- آ/6

به آرشیف با شماره 22اس/18 اس مؤرخ

22 جولای 1980 ثبت شد.

پ. کراسنووا 13. 10 1980. 

 

--------------------------------

 

شمارهء اس. ت. -3897

اس. ت.-   18/220. ث. مؤرخ 22 - 7- 1980

 

اشد محرم

پروندهء ویژه

مصوبهءدارالانشأ ک. م. حزب کمونیست اتحاد شوروی

پیرامون اقدامات اضافی برای کار اطلاعاتی- تبلیغاتی در جمهوری دموکراتیک افغانستان

1. به آژانس نشراتی «نووستی» اجازه داده میشود تا ترکیب دفترِ « آ.پ.اِن»* در جمهوری دموکراتیک افغانستان را به 4 نفر کارمند شوروی ( شامل معاون رئیس- 1تن با مصروفیت کامل، خبرنگار -1تن با مصروفیت کامل، نگارنده (محرر) 1 تن با مصروفیت کامل، محاسب با مصروفیت نیمه و تایپست- سکرتر با مصروفیت نیمه) و به 6 کارمند محلی گسترش دهد.

وزارت مالیهء اتحادشوروی یکجا با « آ.پ.اِن» باید منابع تمویل مخارج مقاصد نامبرده را جستجو نمایند.

2. « آ.پ.اِن» باید به جانب افغانی در امر تهیهء اخبار در بارهء زندگی در کشورهای همجوار افغانستان و مواد

(ادامه دیده شود)

 

نتایج رأی گیری:

تصویب شده در جلسهء دارالانشأ ک.م. مؤرخ 22. .7 1980

منشیان کمیته ک.م. رفیق کریلنکو  آ. پ.                       - موافق

                         رفیق گُرباچوف م.س.                      - موافق

                         رفیق پوناماریوف ب.ن.                   - موافق

                         رفیق کاپیتونوف  ای. و.                   - موافق 

                         رفیق زیمیانین  م. و.                        - موافق

                         رفیق روساکوف. ک.و .                    – موافق

                                       یِرمولوف

 

3897      کاپیها به: گرومیکو، دیمیچیف، پوناماریوف، کاپیتونوف، گربوزوف، تالیزین، لاپین، یرماش، ستوکالین، پاستوخوف؛ شوماکوف، پاولوف، زمیاتین، پیگوف، تیاژیلنیکوف و افاناسیف و. (ش

و ساوینکین                            

مرکز حفظ اسناد محرم، مسکو جادهء ایلینک شماره 12


توسط شوروفا بتاریخ 23-07-1980 ارسال شد.

توضیح دهندهء نقاط نظر جانب افغانی پیرامون حوادث بین المللی اقدام نموده و در ماه اکتوبر سالِ روان کار چاپ کتاب اموزشی «کورس آموزش سیاسی» را و در ربع یکم سال 19801 چاپ«رهنمای کارمند حزبی» را انجام دهد.

3. تاس** باید در فرصتی یکماهه به کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. پیشنهادی را در مورد گسیل مشاور جدید به آژانس  «باختر» ارائه نماید. 

کمک به آژانس باختر باید با مرام سازماندهی خدمات اطلاعاتی بزبان انگلیسی برای انتقال بعدی اخبار به خارج و در گام نخست برای کشورهای همسایهء افغانستان ادامه یابد.

4. وزارت ارتباطات (مخابرات) اتحادشوروی یکجا با تلویزیون دولتی اتحادشوروی مسئلهء پخش نشرات تلویزیون دولتی تاجیکستان در نواحی عمدتاً تاجیک نشین افغانستان را بررسی کرده و در صورت ضرورت پیشنهاد لازمی را به ک.م. ح. ک.ا.ش. ارائه نماید.

در درازنای سه ربع سال روان  باید 15 کامپلِت ایستگاه رادیویی سیار نوع ار. ث. او. -300 و ار. ث. او.- 30 را با آنتنها و و دستگاههای لازمهء نیرو زای نفتی برای امور ارتباط تِلی تایپی به ج.د.ا. تحویل داد. 

5. کمیتهء دولتی رادیو تلویزیون اتحادشوروی باید به فعالتر شدن امور طباعتی- نشراتی مؤسسهء «بیهقی» و همچنان در ایجاد و سازماندهی کار بنگاه نشراتی «ثور» کمک نماید.  

در سال 1980 نشر فوتو البوم «افغانستان امروز» را بزبانهای روسی، انگایسی، دری و پشتو باید انجام داد.

6. کمیتهء دولتی سینمای اتحاد شوروی موضوع پیشنهاد جانب افغانی را مبنی بر کمک عملی در عرصهء سینماتوگرافی بررسی نموده و در فرصت یکماهه پیشنهادات لازمی را به کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. ارائه کند. همچنان به ج.د.ا.  در عرصهء دوبلاژ فیلم مشترک «توطئه بر ضد جمهوری» بزبانهای دری و پشتو کمک صورت گیرد.

7. اتحادیهء ژورنالیستان اتحادشوروی باید در سال 1980 لابراتوار آموزشی عکس را همچون تحفه به انستیتوت علوم اجتماعی کمیته مرکزی ح.د.خ.ا. برای آموزش ژورنالیستهای افغان تحویل دهد.

8. وزارت ارتباطات (مخابرات) اتحادشوروی («سایوز پیچات») باید به جانب افغانی در انسجام سیستم توزیع نشرات و فروش روزنامه ها، مجلات و کتب در شهر کابل و ولایات کمک نماید.

9. کمیته مرکزی کمسمول*** در طی یکماه پیشنهادی پیرامون امکانات گسیل 3 تا 5 عراده موتر تبلیغاتی تحفه به سازمان دموکراتیک جوانان افغانستان (س.دج.ا.) به منظور پیشبرد کار توده یی- تبلیغاتی در ولایات را به ک.م. ح.ک.ا.ش. ارائه نماید.

همچنان در بهبود کار روزنامه جوانان و در امر تهیهء مواد تبلیغاتی برای س.د.ج.ا. همکاری صورت گیرد.

10. ریاست عمومی امور سیاسی اردو و بحریهء اتحاد شوروی یکجا با وزارت فرهنگ اتحادشوروی تا 15 اگست سالِ روان مطابق مقررات معمول مسئلهء مربوط به اقدامات اضافی برای خدمات فرهنگی در واحدهای اردوی شوروی که مؤقتاً در خاک افغانستان موقعیت دارند، را بررسی نماید.

همچنان باید به اقداماتی در جهت گسیل سریع پُستهای سربازان، نشرات شوروی و اکمال کتابخانه های نظامی دست یازید.

11. انجمن سراسری شوروی « زنانیه»**** در سال 1980 به انستیتوت علوم اجتماعی ک.م.ح.د.خ.ا. در تجهیز و بهره برداری اتاق وسایل تخنیکی تبلیغات کمک نماید. 

12. شعبهء تبلیغ و شعبهء کار با کادرهای کشاورزی و سفرهای خارجی منظماً باید لکچرخوانان و کارشناسان شوروی را برای تبلیغ به شنوندگان افغان در مورد تجارب ح.ک.ا.ش. و مسائل معاصر سیاست خارجی و داخلی اتحادشوروی به ج.د.ا. گسیل نماید.

13. گروه مشاوران حزبی (شوروی) در جنب ک.م.ح.ک.ا.ش. به دوستان افغانی در سازماندهی برآمدهای اعضای کمیته مرکزی ح.د.خ.ا. و شورای انقلابی ج.د.ا. در برابر گروههای گونه گون باشندهء افغانستان کمک نموده و یکجا با آ.پ.ان. (نووستی) به اقداماتی برای تهیه و نشر آموزشنامهء «کتاب آموزش سیاسی» برای سیستم آموزش حزبی در ح.د.خ.ا. تا ماه اکتوبر سال روان متوسل شود.

14. بنگاه نشراتی «پلاکات» مطابق به خواهش جانب افغانی سه نقاش افغانی را برای ستاژ سه هفته یی  در اتحاد شوروی بپذیرد. مخارج مربوطه از حساب بودجه ریزرف حزبی پرداخته شود.

ر. اولیانوفسکی

فالین

ای. تیاژیلنیکوف

پاولوف

 

*- مخفف آژانس نشراتی نووستی بزبان روسی (مترجم)

**- مخفف آژانس تلگرافی اتحاد شوروی بزبان روسی (مترجم)

***- مخفف اتحادیه سراسری کمونیستی لنینی جوانان اتحادشوروی بزبان روسی (مترجم)

****- معنی روسی زنانیه دانش است (مترجم)

 

 

مصوبهء پلینوم کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

23 جون 1980

پیرامون اوضاع بین المللی و سیاست خارجی

اتحادشوروی

 پلینوم کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش اقدامات اتخاذ شده در رابطه به کمک همه جانبه به افغانستان در امر دفع حملات مسلحانه و مداخلهء بیگانه گان که هدف آنها خفه نمودن انقلاب افغانستان و ایجاد تخته خیز تجاوز امپریالیستی و تجاوزگری به مرزهای جنوبی اتحادشوروی میباشد، را، کاملاً تأیید مینماید. پلینوم خواهان حل سیاسی اوضاع پیرامون افغانستان که سیاست عدم انسلاک را پیش میبرد، میباشد. برای این منظور چنان که حکومت ج.د.ا. اعلام کرده قطع کامل تجاوز برضد این کشور و ضمانتهای مطمئن علیه اقدامات تخریبی از خارج ضروری ست.

 

+++++++++++++++++++++++

 

پلنوم کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحادشوروی

23 جون سال 1980

تالار سوِردلوفسکی ساعت 11

جلسهء 23 جون

هیچ روزی نیست که واشنگتن روحیهء «جنگ سرد » را با تحریکات نظامیگرانه زنده  نسازد. برای این مقصود هر بهانه یی چه مؤجه و چه نا مؤجه استفاده میشود.

نمونهء اینها افغانستان است. محافل حاکمهء ایالات متحده و همچنان چین از هیچ وسیله یی منجمله تجاوز نظامی بر ضد افغانها که سرگرمِ ساختن زندگی نوین بربنیاد آرمانهای انقلاب آزادیبخش اپریل 1978 اند، خودداری نمیورزند. و زمانی که ما به همسایهء ما افغانستان بنا به تقاضای حکومت آنجا پاسخ مثبت در امر دفع تجاوزات و حملات دسته های جانی که عمدتاً از خاک پاکستان عمل میکنند، دادیم؛ واشنگتن و پیکن هیاهوی بزرگی را راه انداختند. آنها چه تهمتهایی که به اتحادشوروی نبستند: تلاش برای رسیدن به آبهای ابحار گرم و عزم دست درازی به نفتهای بیگانه و غیره. ولی همهء اینها به این دلیل بود که برنامه های شان برای کشاندن افغانستان به ساحهء نفوذ سیاستهای امپریالیستی و ایجاد تهدید برای کشور ما از جنوب به ناکامی انجامیدند.

در اقدام اتحادشوروی ذره یی از حیله وجود ندارد. ما انتخابی دیگر سوای گسیل قطعات نداشتیم. و حوادث نشان دادند که این یگانه تصمیم درست بود. (کف زدنهای ممتد).

اکنون زندگی در افغانستان در راستای عادی شدن پیش میرود. دسته های بزرگ باندیتی درهم شکسته و متجاوزین متحمل شکست بزرگ شده اند.. در چنین شرایطی ما تصمیم گرفتیم بخشی از قطعات ما را از مجموع واحد های نظامی ما در افغانستان خارج سازیم. ما این را با توافق حکومت افغانستان در رأس ببرک کارمل انجام میدهیم. البته، ما در آینده نیز به افغانستان در امر ساختمان جامعهء نوین و حفظ دستآوردهای انقلاب ثور کمک خواهیم کرد. (کف زدنها).

 اینک نوبت ارائهء گذارش به رفیق اندری اندریویچ گرومیکو در بارهء اوضاع بین المللی و سیاست خارجی اتحاد شوروی داده میشود:

رفیق لیونید ایلیچ بریژنف در گذارشش در مورد افغانستان و اوضاع پیرامون آن ارزیابی دقیقی ارائه کرد. او عادلانه و و قاطعانه تأکید کرد که ورود قطعات نظامی شوروی به افغانستان در پاسخ به درخواست رهبری آنجا، اهمیت جدی برای نجات دستآوردهای انقلابی افغانستان و برای محو خطر تبدیل کشور به  تخته خیز نظامی- استراتیژیکی برعلیه اتحادشوروی داشت.

چنانکه چند روز پیش ببرک کارمل اعلام کرد: « دشمنان جمهوری دموکراتیک افغانستان و انقلاب ثور برنامهء تقسیم  میهن ما را داشتند. در طرح این برنامه ها ایالات متحده، چین، نیروهای ارتجاعی منطقه، انگلستان و بعضی کشورهای دیگر اشتراک داشتند. آنها تلاش مینمودند، کشور ما را طوری توته و پارچه کنند که نام افغانستان از صحنهء دنیا محو شود».

اینها با درک واقعیتها گفته شده اند.

کشورهای امپریالیستی، استخبارات آنها و بویژه امریکاییها  با استفاده از راههای صعب العبور کوهی به گسیل دسته های مسلح برای مبارزه با رژیم انقلابی در افغانستان ادامه میدهند. تجاوز خارجی مشهود است.

مبارزهء مستقیم علیه گروهها و تنظیمهای باندیتی اعزام شده وظیفهء اردو و نیروهای مسلح افغانستان میباشد.

البته قطعات نظامی ما زمانیکه لازم باشد، به افغانها کمک میکنند.

حضور قطعات محدود اتحادشوروی بخودی خود تأثیر مثبتی به اوضاع افغانستان دارد و این را بار بار رهبری افغانستان خاطر نشان کرده است.

اتحادشوروی دفعتاً پس از ورود نیروهای نظامی اش به افغانستان به همهء کشورها اعلام نمود که این قطعات محدود بوده و در آنجا مؤقتاً تا زمانی که عوامل حضور آنها که بنابر آن رهبری افغانستان تقاضای کمک را نمود، ازبین نروند، خواهند ماند.

کمپاین  روانی (هستریک) که در ایالات متحده و بعضی کشورهای دیگر راه افتاده است را میتوان مستقیماً متناسب به حساسیت آن ضربه که در نتیجهء گسیل قطعات نظامی شوروی برای شکست پلانهای امپریالیستی در رابطه به افغانستان و رژیم آنجا بوجود آمد، دانست.

دوستان ما و متحدین ما، کمونیستها و اکثریت دولتها با درک و تایید این اقدام اتحاد شوروی را استقبال کردند. آنها این بار نیز دیدند که در حزب لنین گفتار در بارهء لزوم اتکأ به اصول  انترناسیونالیزم پرولتری و سوسیالیستی با کردار مطابقت دارد. (کف زدنها).

برعلاوه در بعضی موارد حکومتهای غیر سوسیالیستی مانند هند با درک وفهم با اقدامات ما برخورد نمودند.

بعضی از فعالان اردوگاه بورژوازی که اندیشه هایشان از سیاست و ایدیولوژی ما فاصلهء بسیاری دارند، درک میکنند که با چه قاطعیت و مؤثریتی اقدام ما جامهء عمل پوشید. ما در برابر چنین ارزیابی ایشان چیزی نمی گوییم.

در ضمن ضروریست گفته شود، به هر گامی که واشگتن دست یازد، از تحریمهای اقتصادی – بازرگانی تا بایکوت المپیای مسکو، در عمل چیزی را بدست نمیآورد. اکنون تثبیت شده که راه تحریم محکوم به شکست است.

امروز ما میتوانیم با اطمینان بگوییم که این راه را مشی دیگری، چنان که در غرب به درستی میگویند، بایکوت در برابر بایکوت، خنثی میسازد.

پس با اینچنین توضیح قاطع {میتوان درک کرد} چرا اعصاب طراحان افسانهء نامبرده و انواع تحریمها گاهگاهی خُرد میشود. وحالت کنونی{حکم مینماید} که سیاست جدی را پیش باید برد.

آیا امکانات حل سیاسی مشکل افغانستان وجود دارد؟ بلی. همچنان پیشنهادات مرتبط به آن که چندی پیش توسط حکومت افغانستان ارائه شدند، وجود دارند.

برای این امر چه چیزی لازم است؟ پیش از همه قطع تجاوزات مسلحانه علیه دولت افغانستان و جلوگیری از مداخلات برضد افغانستان. قطع {تجاوزات} باید مؤثر و با ضمانت (گرانتی) باشد. ارزش کلیدی را در این امر باید توافق افغانستان با پاکستان و ایران بازی کند.

لیونید ایلیچ (برِژنف) اینرا هنگام صحبت با رییس جمهور فرانسه ژیسکار دستن توضیح داد. برخورد ما به آگاهی واشنگتن، لندن و اکثریت پایتختهای جهان رسیده است.

در این اواخر حتی در واشنگتن نیز به خروج قطعات شوروی از افغانستان مانند پیششرط قبل از حل معضلات دیگر مربوط به حل و فصل سیاسی تأکید نمی نمایند. این خوبست که تا حد زیادی تعقل در این مناسبات جا باز کرده است.

اکنون رهبران کشورهای غربی نظریاتی مبنی بر «اصلاح» ترکیب رهبری افغانستان را ارائه میدارند. این تقاضا قابل پذیرش نیست. در این امر عملاً بروز خصلت باصطلاح برهنهء طبیعت دولتهای سرمایه داری نهفته است. چنین اغواگری توسط ژیسکار دستن صورت گرفت ولی لیونید ایلیچ (بریژنف) به وی مستقیماً پاسخ داد که چنین آرزوها بی نتیجه اند. نظم درونی افغانستان – امر درونی افغانی ست.

رفقا، بخاطر اقدامات ما در افغانستان، برای آنکه ما در افغانستان وجیبهء همبستگی انترناسیونالیستی خویش را در برابر افغانستان انقلابی انجام میدهیم و بخاطر آنچه که متجاوزین ضربت نیروی ما را با دستهایشان احساس کرده اند؛ اتحادشوروی از کسی پوزش نمیخواهد، و اینرا الهامبخشان تجاوز ضد دولت افغانستان نیز میدانند. معذرت را باید کسانی بخواهند که سازماندهنده و حامی تجاوز در افغانستان اند؛ آنهایی باید پوزش بخواهند که برنامه های تجاوزگرانهء ضد این کشور را که وجود مستقل و امنیت آن رابطهء مستقیم با امنیت اتحادشوروی دارد، طراحی کرده اند. ما سازماندهندگان تجاوز علیه افغانستان را محکوم کرده و تقاضا مینماییم که این تجاوز قطع شود. (کف زدنها).

البته، پیش از وقت خواهد بود که بگوییم مشکلات پیرامون افغانستان به گذشته پیوسته اند. دشمنان بیرونی افغانستان و ارتجاع درونی همچنان خود را نشان خواهند داد. مگر جریان حوادث بسوی درستی حرکت مینماید. راه برگشت به افغانستان گذشته وجود ندارد. حزب ما و مردم ما میتوانند به این امر مطمئن باشند. (کف زدنها).

برای ما اکنون، چنان که لیونید ایلیچ (برِژنف) گفت، داشتن قطعات ما به آن اندازه یی که در آغاز ورود به افغانستان بودند، نیز لزومی ندارد. مگر، اگر ضرورتی باشد ما در هر حالتی میتوانیم واحد های خود را تقویت نماییم تا در تحکیم استقلال و تمامیت ارضی افغانستان سهیم باشیم.

همچنان باید به امکانات عقد معاهدهء نوینِ مطابقِ زمان میان اتحادشوروی و جمهوری دموکراتیک افغانستان که در آن قاطعیت جانبین برای زدودن همهء موانع خارجی برضد استقلال و تمامیت ارضی دولت افغانستان تسجیل شود، توجه کرد.

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

 

مربوط بند 18 پروتوکول شماره 195

محرم

پیوست شماره 2

هاوانا

به سفیر اتحادشوروی

ف. کاسترو را ملاقات نموده و با اتکأ به دستور ما، مطالب آتی را به آگاهی اش برسانید.

در مسکو در این روزها ما با دقت انکشاف اوضاع افغانستان را با در نظر داشت نتایج ابتکارات دوستان کوبایی در امر راه اندازی مذاکرات میان افغانستان و پاکستان را بررسی نمودیم.

این بررسی نشان میدهد که به بررسی بعدی در امر برخورد جوانب نسبت به افغانستان و اوضاع پیرامون آن لازمی ست.

از یکسو ایالات متحدهء امریکا، چین و برخی کشورهای دیگر به فعالیت خصمانه و مخربانهء خویش علیه ج.د.ا. ادامه داده و با جدیت تلاش مینمایند از تحکیم مواضع حکومت ج.د.ا. در داخل کشور و در عرصهء بین المللی جلوگیری نمایند. تصادفی نیست که ابتکار کوبا برای تدویر مذاکرات میان افغانستان و پاکستان باعث موجی از مخالفت در این ممالک شد.

از سوی دیگر، عکس العمل بعضی کشورها ازجمله دول عربیِ جبههء پایداری، به اعلامیهء حکومت ج.د.ا. برای حل وفصل سیاسی، به توضیحات انجام داده شده توسط ش. م. دوست در جریان سفر چندی پیش او و همچنان نظر او به تلاشهای مفید کوبا برای انجام کمک حسن نیت واضحاً دلالت به پیدایش تمایلات واقع گرایانه مینمایند.

ما میپنداریم که در شرایط کنونی لازم است که به تلاشهای بعدی برای طرح ایده های حل سیاسی که محتوای آن با  بامنافع افغانستان مطابقت داشته باشند، ادامه داد. چنین مرامها، چنان که ما میپنداریم، پاسخگوی طرح برنامهء گستردهء حل وفصل سیاسی حکومت افغانستان که دوام منطقی و مشخص کنندهء اعلامیهء های بیشمار ج.د.ا. مبنی بر آمادگی آن برای عادی سازی روابط با پاکستان و ایران میباشند، است.

بنابراین ما نظریات خود را پیرامون این مسئله برای انتقال به دوستان افغانی آماد نمدیم. ما میپنداریم که برنامهء حل و فصل سیاسی میتواند از سوی آنها اینچنین فرمولبندی شود:

با تأکید به اینکه بر اساس "اصول اساسی جمهوری دموکراتیک افغانستان" شالودهء سیاست خارجی ج.د.ا. را اصل همزیستی مسالمت آمیز و سیاست بیطرفی فعال و مثبت تشکیل میدهد، حکومت ج.د.ا. اعلام میدارد که برای حل سیاسیِ کامل و قطع با ضمانتِ (گرانتی) عملیات تخریبی علیه افغانستان و برضد همهء انواع اقدامات مخرب از بیرون در امور درونی اش، محو تشنج منطقوی و  رفع سؤ تفاهمات از راههای مسالمت آمیز و از طریق مذاکرات تلاش مینماید.

بدین منظور (پشنهاد میگردد) :

1. حکومت ج.د.ا. به حکومات پاکستان و ایران عقد توافقات دوجانبه را برای عادی سازی روابط شان پیشنهاد مینماید. چنین توافقاتی میتوانند اصول عمومی پذیرفته شدهء مربوط به احترام متقابل به استقلال، آمادگی برای گسترش مناسبات برمبنای همسایگی نیک و عدم مداخله در امور درونی یکدیگر و همچنان تعهدات مشخصی را برای جلوگیری از هرنوع عمل مسلحانه و یا اشکال دیگر فعالیتهای دشمنانه از خاک خویش علیه یکدیگر را دربر گیرد، درخود داشته باشند.

2. حکومت ج.د.ا. بازهم افغانهایی را که بدلایل گونه گون مؤقتاً در خاک پاکستان و ایران هستند، را دعوت مینماید تا به میهن بازگردند و تعهد مینماید، به آنها احترام شده، آزادی کامل شان تضمین گردیده و آنان میتوانند آزادانه شغل و محل زیست شان را انتخاب نمایند. با آنهم اگر بخشی از افغانها نخواهند، برگردند، در آنصورت مسایل مربوط به آن در جریان مذاکرات دوجانبه و تعهدات مربوطه بررسی گردد.

3. در صورت دستیابی به حل مسایل ذکر شده در بند 1 و 2 و در حالت بهبود مناسبات افغانستان و کشورهای همسایهء آن برمبنای اصل متذکره حکومت ج.د.ا. مسایل دیگر روابط دوجانبه منجمله آنهایی را که خواستار زمان درازی اند نیز بررسی خواهد کرد.

4. پیشنهاد میشود با پاکستان و ایران بدون پیش شرطها مذاکره شود، در اینحالت حکومت ج.د.ا. با قاطعیت اذعان مینماید که این پروسه از همان آغاز نباید با فعالیتهای تخریبی علیه افغانستان همراه باشد. همچنان از همان آغازِ روند حل سیاسی باید اقدامات عملی برای قطع مداخلهء مسلحانه  وهمه انواع دیگر تحریکات در امور درونی افغانستان از سوی همهء دول دیگری که در مداخله ذیدخل اند، اتخاذ شود.

5. حکومت ج.د.ا. میپندارد که در پهلوی کمپلکس تعهدات دوجانبه میان افغانستان- پاکستان و افغانستان- ایران جزء مرکبهء حل وفصل سیاسی که قابل پذیرش برای افغانستان و همچنان دیگر شرکت کنندگان تعهدات دوجانبه باشد، تضمینهایی نیز باید شمولیت داشته باشند. در اینجمله به نظر ج.د.ا. از تضمینهای اتحاد شوروی و ایالات متحده میتوان نامبرد. مهترین اصل تضمینها باید آن باشد که کشورهای ضامن تعهدات دوجانبه را خود احترام نموده و با اتکأ به نفوذشان به تحکیم تعهدات دوسُویه میان افغانستان و پاکستان و ایران یاری نمایند. آنچه مربوط به تضمینهای ایالات متحده میشود، باید در آنها طور واضح مسئولیت مبنی بر جلوگیری از هرنوع فعالیت تخریبی منجمله از خاک کشور سومی قید گردد.

6. حکومت ج.د.ا. اعلام میدارد که در محتوای حل و فصل سیاسی باید مسئلهء خروج نیروهای محدود اتحاد شوروی از خاک افغانستان نیز شامل باشد. قطع و توقف تجاوزات مسلحانه  وهمه انواع دیگر مداخلات در امور درونی افغانستان باعث ازبین رفتن علل درخواست افغانستان برای کمک از اتحاد شوروی در خصوص ورود قطعات اتحادشوروی به خاک آنکشور نیز خواهد شد. موضوع خروج نیروهای شوروی از افغانستان مشخصاً مربوط به حل مسئلهء مؤثریت تضمینهای دوجانبهء افغانستان، پاکستان و ایران خواهد بود.

7. حکومت ج.د.ا. تأکید میدارد که در روند حل سیاسی مسئلهء فعالیتهای یکعده دولتها در اوقیانوس هند و خلیج فارس که مربوط منطقهء مذکور نیستند نیز مد نظر گرفته شود. با درک نگرانی دول دیگر از مسئلهء گسترش حضور نظامی ایالات متحدهء امریکا در اوقیانوس هند، حکومت ج.د.ا. از پیشنهاد مبنی بر تبدیل این ناحیه به ساحهء صلح و نابودی پایگاههای نظامی خارجی در آنجا و از اقدامات دیگر برای کاهش تشنج و تحکیم امنیت حمایت میکند.

حکومت ج.د.ا. با طرح اینچنین پیشنهادات حل سیاسی یکبار دیگر با وضاحت تام اعلام میدارد که مسایل مربوط به  منافع افغانستان نمیتوانند بدون اشتراک حکومت ج.د.ا. و سوا از آن بررسی و مهمتر از آن حل وفصل شوند.  همزمان حکومت افغانستان تلاشهای دول دیگر را برای کمک به آغاز مذاکرات نیز مؤثر میپندارد. در این رابطه (حکومت افغانستان) ابتکار جمهوری کوبا بحیث رئیس جنبش عدم انسلاک برای هیأت حسن نیت را تهنیت گفته از آن حمایت مینماید.

ما به نوبهء خود از این ابتکار افغانستان با پشتیبانی لازم سیاسی، دیپلماتیک و تبلیغاتی حمایت میکنیم.

با ارائهء پیشنهادات ما به شما که قبلاً به رهبری ج.د.ا. پیشکش شده اند، میپنداریم که اجرای آنها با مشی مشترک ما پیرامون حل وفصل سیاسی قضیهء افغانستان مطابقت دارد.

از کارکردهای خویش تلگرافی اطلاع دهید.

23-چ.و،گ.اِف.

او. اِل.

++++++++++++++++++++++++

 

مربوط بند 18 پروتوکول شماره 195

محرم

پیوست شماره 1

 

کابل

به سفیر اتحادشوروی

ببرک کارمل را ملاقات نموده و با اتکأ به دستور ما، مطالب آتی را به آگاهی اش برسانید.

طوریکه واضح است، درجریان تبادل نظر با رهبری افغانستان پیرامون هیأت حسن نیت کوبا پیشنهاد شد، تهیهء مشترک مسائل مربوط به طرح حل سیاسی را ادامه دهیم.

بررسی اوضاع نشان میدهند که در حال کنونی میان کشورهای مختلف در مورد مسئلهء افغانستان چند پارچگی وجود دارد.

از یکسو ایالات متحدهء امریکا، چین و برخی کشورهای دیگر به فعالیت خصمانه و مخربانهء خویش علیه ج.د.ا. ادامه داده و با جدیت تلاش مینمایند از تحکیم مواضع حکومت ج.د.ا. در داخل کشور و در عرصهء بین المللی جلوگیری نمایند. تصادفی نیست که ابتکار کوبا برای تدویر مذاکرات میان افغانستان و پاکستان باعث موجی از مخالفت در این ممالک شد.

از سوی دیگر، عکس العمل بعضی کشورها ازجمله دول عربیِ جبههء پایداری، به اعلامیهء حکومت ج.د.ا. برای حل وفصل سیاسی، به توضیحات انجام داده شده توسط ش. م. دوست در جریان سفر چندی پیش او و همچنان نظر او به تلاشهای مفید کوبا برای انجام کمک حسن نیت واضحاً دلالت به پیدایش تمایلات واقع گرایانه مینمایند. البته ابتکار هیأت حسن نیت کوبا از آنجهت مثمر است که اکنون دیده میشود، کی واقعاً طرفدار حل سیاسی ست وکی فقط با گپ میخواهد نیات اصلی اش را برای ادامهء مداخله در امور افغانستان بپوشاند.

اینها همه گواه لزوم ادامهء گسترش آتی اندیشهء حل وفصل سیاسی و تکمیل ماهیت آنها با خواستهای منافع مشترک ما میباشند. چنین مرامها، چنان که ما میپنداریم، پاسخگوی طرح برنامهء گستردهء حل وفصل سیاسی حکومت افغانستان که دوام منطقی و مشخص کنندهء اعلامیهء های بیشمار ج.د.ا. مبنی بر آمادگی آن برای عادی سازی روابط با پاکستان و ایران میباشند، است.

پرواضح است که دستیابی به این امر از راه مذاکرات مستقیم دوجانبه میان افغانستان و پاکستان و افغانستان و ایران عنصر کلیدی حل و فصل سیاسی را در خود دارد. تصادفی نیست که این جزء اصولی حل سیاسی طور آگاهانه در برانامه های گوناگون غرب که اساس آنها مبتنی بر بین المللی سازی مسئلهء افغانستان و حل آن بدون اشتراک حکومت ج.د.ا. و برخلاف خواست مردم افغانستان است، رد میشود.

طرح برنامهء گستردهء حل و فصل سیاسی از سوی حکومت افغانستان به نظر ما اکنون از جمله بخاطر تآثیر در موقف یکعده کشورهای اشتراک کننده در اجلاس نوبتی آیندهء ماه می وزرای خارجهء دول اسلامی به موقع میباشد.

اگر دوستان افغانی با این نظر ما موافق باشند، در آنصورت در آیندهء بسیار نزدیک میشود اعلامیهء حکومت ج.د.ا. را نشر کرد که در آن پس از بخش مقدمه میشود برنامهء مکمل و مشخص مربوط به حل و فصل سیاسی را طرح کرد.

در بخش مدخل این اعلامیه میتوان یادآوری کرد که مردم افغانستان با انجام انقلاب ملی- دموکراتیک در اپریل 1978 انتخاب نهایی اش را نموده و راه ایجاد جامعهء نوین که شالودهء آن را برابری و عدالت مبتنی بر مشخصات (کرکتر) اسلامی و احترام به سنن ملی که نفی کنندهء بهره کشی انسان از انسان است، تشکیل میدهد؛ را برگزید. مردم افغانستان میخواهد زندگی نوین را در شرایط صلح آمیز بوجود آورده و همزمان روابط نیک دوستی را با کشورهای همسایه، با کشورهای اسلامی و همهء دول دیگر برقرار نماید. مگر (افغانها) با مداخلهء خشن منجمله به شکل مسلحانهء آن در امور درونی خویش از سوی نیروهای امپریالیستی و غیره قوتهای ارتجاعی مواجه شدند.

لازم به تذکر است، که مردم افغانستان جداً مصمم اند از آزادی و استقلال کشورشان و از حق خویش برای گزینش ساختار اجتماعی- سیاسی کشور که خود میخواهد در آن زیست نماید، دفاع نمایند.

همچنان میتوان موارد مشخص آتی را فرمولبندی کرد:

با تأکید به اینکه بر اساس "اصول اساسی جمهوری دموکراتیک افغانستان" شالودهء سیاست خارجی ج.د.ا. را اصل همزیستی مسالمت آمیز و سیاست بیطرفی فعال و مثبت تشکیل میدهد، حکومت ج.د.ا. اعلام میدارد که برای حل سیاسیِ کامل و قطع با ضمانتِ (گرانتی) عملیات تخریبی علیه افغانستان و برضد همهء انواع اقدامات مخرب از بیرون در امور درونی اش، محو تشنج منطقوی و  رفع سؤ تفاهمات از راههای مسالمت آمیز و از طریق مذاکرات تلاش مینماید.

بدین منظور (پشنهاد میگردد) :

1. حکومت ج.د.ا. به حکومات پاکستان و ایران عقد توافقات دوجانبه را برای عادی سازی روابط شان پیشنهاد مینماید. چنین توافقاتی میتوانند اصول عمومی پذیرفته شدهء مربوط به احترام متقابل به استقلال، آمادگی برای گسترش مناسبات برمبنای همسایگی نیک و عدم مداخله در امور درونی یکدیگر و همچنان تعهدات مشخصی را برای جلوگیری از هرنوع عمل مسلحانه و یا اشکال دیگر فعالیتهای دشمنانه از خاک خویش علیه یکدیگر را دربر گیرد، درخود داشته باشند.

2. حکومت ج.د.ا. بازهم افغانهایی را که بدلایل گونه گون مؤقتاً در خاک پاکستان و ایران هستند، را دعوت مینماید تا به میهن بازگردند و تعهد مینماید، به آنها احترام شده، آزادی کامل شان تضمین گردیده و آنان میتوانند آزادانه شغل و محل زیست شان را انتخاب نمایند. با آنهم اگر بخشی از افغانها نخواهند، برگردند، در آنصورت مسایل مربوط به آن در جریان مذاکرات دوجانبه و تعهدات مربوطه بررسی گردد.

3. در صورت دستیابی به حل مسایل ذکر شده در بند 1 و 2 و در حالت بهبود مناسبات افغانستان و کشورهای همسایهء آن برمبنای اصل متذکره حکومت ج.د.ا. مسایل دیگر روابط دوجانبه منجمله آنهایی را که خواستار زمان درازی اند نیز بررسی خواهد کرد.

4. پیشنهاد میشود با پاکستان و ایران بدون پیش شرطها مذاکره شود، در اینحالت حکومت ج.د.ا. با قاطعیت اذعان مینماید که این پروسه از همان آغاز نباید با فعالیتهای تخریبی علیه افغانستان همراه باشد. همچنان از همان آغازِ روند حل سیاسی باید اقدامات عملی برای قطع مداخلهء مسلحانه  وهمه انواع دیگر تحریکات در امور درونی افغانستان از سوی همهء دول دیگری که در مداخله ذیدخل اند، اتخاذ شود.

5. حکومت ج.د.ا. میپندارد که در پهلوی کمپلکس تعهدات دوجانبه میان افغانستان- پاکستان و افغانستان- ایران جزء مرکبهء حل وفصل سیاسی ضمانتهای معینه یی از سوی بعضی دول دیگر که قابل پذیرش برای افغانستان و همچنان دیگر شرکت کنندگان تعهدات دوجانبه باشد، نیز باید شمولیت داشته باشند. در اینجمله به نظر ج.د.ا. اتحاد شوروی و ایالات متحده میتوانند شامل باشند. مهترین اصل تضمینها باید آن باشد که کشورهای ضامن تعهدات دوجانبه را خود احترام نموده و با اتکأ به نفوذشان به تحکیم تعهدات دوسُویه میان افغانستان و پاکستان و ایران یاری نمایند.

6. حکومت ج.د.ا. اعلام میدارد که در محتوای حل و فصل سیاسی باید مسئلهء خروج نیروهای محدود اتحاد شوروی از خاک افغانستان نیز شامل باشد. قطع و توقف تجاوزات مسلحانه  وهمه انواع دیگر مداخلات در امور درونی افغانستان باعث ازبین رفتن علل درخواست افغانستان برای کمک از اتحاد شوروی در خصوص ورود قطعات اتحادشوروی به خاک آنکشور نیز خواهد شد. موضوع خروج نیروهای شوروی از افغانستان مشخصاً مربوط به حل مسئلهء مؤثریت تضمینهای دوجانبهء افغانستان، پاکستان و ایران خواهد بود.

7. حکومت ج.د.ا. تأکید میدارد که در روند حل سیاسی مسئلهء فعالیتهای یکعده دولتها در اوقیانوس هند و خلیج فارس که مربوط منطقهء مذکور نیستند نیز مد نظر گرفته شود. با درک نگرانی دول دیگر در مسئلهء گسترش حضور نظامی ایالات متحدهء امریکا در اوقیانوس هند، حکومت ج.د.ا. از پیشنهاد مبنی بر تبدیل این ناحیه به ساحهء صلح و نابودی پایگاههای نظامی خارجی در آنجا و از اقدامات دیگر برای کاهش تشنج و تحکیم امنیت حمایت میکند.

با طرح این پیشنهادات پیرامون حل سیاسی حکومت ج.د.ا. یکبار دیگر با وضاحت تام اعلام میدارد که مسایل مربوط به  منافع افغانستان نمیتوانند بدون اشتراک حکومت ج.د.ا. و سوا از آن بررسی و مهمتر از آن حل وفصل شوند.  همزمان حکومت افغانستان تلاشهای دول دیگر را برای کمک به آغاز مذاکرات نیز مؤثر میپندارد. در این رابطه (حکومت افغانستان) ابتکار جمهوری کوبا بحیث رئیس جنبش عدم انسلاک برای کمک حسن نیت را تهنیت گفته از آن حمایت مینماید.

حکومت ج.د.ا. منتظر است که برنامهء مشخصاً طرح شدهء آن از درک لازم پاکستان و ایران برخوردار شده و باعث آغاز عملی مذاکرات برای چنین حل و فصل سیاسی خواهد شد.

 

٭     ٭      ٭

٭

در پایان به ب. کارمل بگویید که همزمان با طرح برنامهء حل سیاسی بهتر خواهد بود، به گامهایی جهت پخش گستردهء آن از راه مطبوعات و همچنان از طریق سفارتهای افغانی در خارج و نمایندگیهای خارجی در کابل متوسل شد.

ما به نوبهء خود از این ابتکار افغانستان با پشتیبانی لازم سیاسی، دیپلماتیک و تبلیغاتی حمایت میکنیم.

 

از کارکردهای خویش تلگرافی اطلاع دهید.

گِ.اِر.یاو

او. اِل.

+++++++++++++++++++++++

 

پرولتاریای همه کشورها متحد شوید!

در جریان 7 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1)  است.

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

شمارهء پ. 195/18

به رفقا، بریژنف، کاسیگین، اندروپوف، گرومیکو، کریلنکو، سوسلوف، اوستینوف، پوناماریف، روساکوف، زمیاتین وسمیرتیکوف.

نقل از پروتوکول شماره 195 جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ  8 می سال 1980.

پیرامون پیشنهادات در مورد حل سیاسی (مسئلهء) افغانستان.

1. با نظریات مطروحه در یادداشت کمیسیون دفتر سیاسی در مورد مسئلهء نامبردهء مؤرخ 6 می سال 1980 موافقت میگردد(ضمیمه است).

2. پیشنویس سپارشها به سفیر اتحادشوروی در افغانستان و به سفیر شوروی در هاوانا تایید است (پیوست شماره 1)

منشی کمیته مرکزی

19- یاف.

پ. ای.

پیوست ....300 نسخه

+++++++++++++++

مربوط بند 18 پروتوکول شماره 195

محرم

ک. م. ح. ک. ا. ش.

در رابطه به فیصلهء مؤرخ 10 مارچ 1980 (پ 187/33 مشی همگانی در مورد مسئلهء حل سیاسی اوضاع بمیان آمده پیرامون افغانستان ) با رهبری ج.د.ا. تأیید شد. همزمان پیشبینی شد که در آینده با درنظر داشت روند ابتکار کوبا برای کمکِ حسن نیت بطور ویژه و جریان انکشاف اوضاع پیرامون افغانستان بصورت کل، میشود به تعریف مشخص شالوه هایی که برمبنای آنان حل سیاسی را انجام داد، پرداخت. 

در زمان کنونی معقول پنداشته میشود، به رهبری افغانستان توصیه گردد، با برنامهء گسترده حل سیاسی بر مبنای رشد آن مشی اصولی یی که قبلاً تفاهم شده، عمل نماید. چنین گامی به نفع افغانستان و اتحادشوروی بوده و در آینده میتواند به امر تحکیم مواضع سیاست خارجی حکومت ب. کارمل کمک کند.

در مورد توصیه های ما به ب. کارمل پیرامون پیکش نمودن چنین برنامه یی لازم است ف. کاسترو در جریان گذاشته شود، برای رفقای کوبایی لازم است، در جریان عملی نمودن ابتکارشان برای تدویر مذاکرات میان افغانستان و پاکستان این مشوره ها را در نظر داشته باشند.

از کارکردهای خویش تلگرافی اطلاع دهید.

آ. گرومیکو                      یو. اندروپوف                  د. اوستینوف                  ب. پاناماریوف

6 می 1980

شمارهء 391/گ.اس.

 

 ++++++++++++++++++++++++++++++++

اشد محرم

شمارهء اس. ت. 54/207 گ.اس. مؤرخ 21 -4- 1980

اشد محرم

پروندهء ویژه

مصوبهء

دارالانشای کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحادشوروی


پیرامون دگرگونیها در نومنکلاتور (فهرست صلاحیتها)ی مقامات کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.  در رابطه به کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی

1. پیشنهاد کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی پیرامون تغییر مقام معاون رئیس ادارهء 2 کا. گِ. بِ. به حیث معاون یکم رئیس همان اداره تأیید میگردد.

2. در نومنکلاتور صلاحیتهای دارالانشأ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. پست معاون یکم رئیس ادارهء 2 کا.گ.ب. اتحادشوروی و در نومنکلاتور آماری- کنترولی پستهای دارالانشای کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. مقام رئیس ادارهء ویژهء کا.گ.ب. در امور اردوی 40 و پست مسئول کا.گ.ب. اتحادشوروی در امور قرارگاه نظامی- بحری لنینگراد و قطعات ویژهء نظامی- بحری در لنینگراد شامل گردند. (پیوست دیده شود).

3. پیشنویس مصوبهء شورای وزیران اتحادشوروی در مورد فهرست مقامات کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی، ارگانهای محلی آن در ارتش و جانشینان جنرالها و ادمیرالها تأیید است (ادامه دیده شود).

ن. چلنوپوف

ن. سافینکین

نتایج رأی گیری:

م. سوسلوف

 {امضأ ناخوان}

{امضأ ناخوان}

{امضأ ناخوان}

ب. پوناماریف

ای. کاپیتونوف

83      کاپیها به: اندروپوف، کاپیتونوف

و ساوینکین                            

11.4.1980 بند 1، 2 به گولوبوف و بند 3 به سمیرتیوکوف مربوط اند.

مرکز حفظ اسناد محرم، مسکو جادهء ایلینک شماره 12

توسط خالتورینا بتاریخ 21-04-1980 ارسال شد.

 

پروندهء ویژه

اشد محرم

پروندهء ویژه

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

پیرامون دگرگونیها در نومنکلاتور (فهرست صلاحیتها)ی مقامات کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.  در کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی

کمیته امینت دولتی اتحادشوروی( (رفیق اندروپوف) در رابطه به انجام تغییرات ساختاری- اداری در ادارهء مرکزی کا.گ.ب. و مقامات محلی آن پیشنهاد مینماید، پست معاون رئیس ادارهء 2 کا.گ.ب. اتحادشوروی به معاون یکم همان اداره ارتقا یابد.

در رابطه به ایجاد اردوی نظامی عمومی 40 (در خارج) توسط وزارت دفاع، کمیته امنیت دولتی اتحادشوروی بخش ویژهء کا.گ.ب. اتحادشوروی را در مجتمع نامبرده ایجاد کرده است. هدف این اقدامات ارتقای مؤثر امور رهبری اوپراتیفی تأمین فعالیتهای ضد جاسوسی، علمی- پژوهشی موسسات آموزشی و غیره جزوتامهای نیروی بحری اتحادشوروی در بخش ویژهء کا. گ.ب. اتحادشوروی در پایگاه نظامی- بحری لنینگراد و قطعات ویژهء بحریهء نظامی اتحادشوروی در لنینگراد (در بخش قطعات راکتی) میباشد.

همزمان کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی تقاضا مینماید، فهرست مقامهای (مورد صلاحیت) کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی در ارگانهای محلی و قطعات (مربوطه) شامل جانشینان جنرالها و ادمیرالها با پست رئیس ادارهء ویژهء کمیتهء امنیت دولتی ادتحادشوروی در امور اردوی نظامی عمومی 40 (درخارج) تکمیل گردد.

شعبهء ارگانهای اداری ک.م. ح.ک.ا.ش. پیشنهاد کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی را تأیید نموده و میپندارد که شمولیت پست معاون یکم رئیس ادارهء 2 کا.گ.ب. اتحادشوروی در نومنکلاتور آماری- کنترولی پستهای دارالانشأ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.، پست رئیس بخش ویژهء کا.گ.ب. اتحادشوروی در امور ارتش در خارج و رئیس ادارهء ویژهء کا.گ.ب. در امور پایگاه نظامی- بحری لنینگراد قطعات ویژهء بحریهء نظامی اتحادشوروی در لنینگراد، امری معقول است.

پیشنویس مصوبهء ک.م. ح.ک.ا.ش. ضمیمه است.

معاون شعبهء ارگانهای اداری ک.م. ح.ک.ا.ش. (ساوینکین)

11 اپریل 1980

 

پروندهء ویژه

اشد محرم

پروندهء ویژه

ک.م.ح.ک.ا.ش.

0483

14 فبروری 1980

قابل برگشت به سکتور 2 شعبهء اسناد و ارتباط ک.م.ح.ک.ا.ش است.

کمیته

امنیت دولتی اتحادشوروی

13-02-1980 شمارهء 326-آ

مسکو

پیرامون دگرگونیها در نومنکلاتور (فهرست صلاحیتها)ی مقامات کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. در کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی و تکمیلات در فهرست مقامات مورد صلاحیت کمیتهء امنیت دولتی اتحاد شوروی در ارگانهای محلی و قطعات نظامی و جانشینان جنرالها و ادمیرالها

 

بخاطر ارتقای سطح رهبری فعالیتهای ضد جاسوسی و تقویهء کار آموزشی در میان کارمندان رهبری و اوپراتیفی پست دوم معاون یکم رئیس ادرهء 2 کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی بجای معاون ادارهء همان ریاست عمومی ایجاد شد.

در رابطه به ایجاد اردوی نظامی عمومی 40 (در خارج) توسط وزارت دفاع، کمیته امنیت دولتی اتحادشوروی بخش ویژهء کا.گ.ب. اتحادشوروی را در مجتمع نامبرده ایجاد کرده است.

هدف این اقدامات ارتقای مؤثر امور رهبری اوپراتیفی تأمینات فعالیتهای ضد جاسوسی، علمی- پژوهشی موسسات آموزشی و غیره جزوتامهای نیروی بحری اتحادشوروی در بخش ویژهء کا. گ.ب. اتحادشوروی در پایگاه نظامی- بحری لنینگراد و قطعات ویژهء بحریهء نظامی اتحادشوروی در لنینگراد (در بخش قطعات راکتی) میباشد.

تقاضا میگردد، برای رئیس شعبهء ویژهء کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی در امور اردوی نظامی عمومی 40 (در خارج) رتبهء رسمی نظامی تورن جنرال اعطا شود.

برای اجرای اقدامات فوق الذکر به دگرگونیهایی در نومنکلاتور ک.م.ح.ک.ا.ش. و فهرست مقامات مورد صلاحیت کمیتهء امنیت دولتی اتحاد شوروی در ارگانهای محلی و قطعات نظامی و جانشینان جنرالها و ادمیرالها ضرورت است.

پیشنویس مصوبات ک.م.ح.ک.ا.ش. و شورای وزیران اتحادشوروی  در این مورد ارائه میشود.

 

رئیس کمیته                                یو. اندروپوف

 

 0483

 

++++++++++++++++++++++++++

 

مربوط بند 33 پروتوکول شماره 187

اشد محرم

پیوست شماره 2

فوق العاده

 

کابل

به سفیر اتحادشوروی

کاپی به: هاوانا–  سفیر اتحادشوروی (برای آگاهی)

ببرک کارمل را ملاقات نموده و با اتکأ به دستور ما، مطالب آتی را به آگاهی اش برسانید.

ما میخواهیم رهبری ج.د.ا. را در جریانِ پیامِ ف. کاسترو به ما قرار دهیم.

با ابراز نگرانی از وضع مناسبات بین المللی و تشنجاتی که در نتیجهء توطئه های نیروهای امپریالیستی پیرامون افغانستان بمیان آمده اند، ف. کاسترو میخواهد نظر ما در مورد امکان ابتکار کوبا بحیث رئیس جنبش عدم انسلاک را برای همکاری در حل سیاسی افغانستان بداند. برای این مقصود، به نظر کاسترو، کوبا میتواند با موافقت حکومت ج.د.ا. هیأت حسن نیت را جهت سازماندهی مذاکرات میان ج.د.ا. و پاکستان به کابل و سپس به اسلام آباد که بعداً به آن کشورهای دیگر نیز جلب شوند،  بفرستد. او همچنان تصور مینماید که کوبا را در این امر کشورهای دیگر جنبش عدم انسلاک نیز میتوانند کمک کنند.

ما فکر میکنیم که پیشنهاد مطروحهء کاسترو قابل توجه است. پر واضح است که درحال حاضر مشکل است گفت، چه زمانی اندیشهء حل و فصل سیاسی به واقعیت تبدیل خواهد شد، مگر نباید آنرا به سادگی به خرید نیروهای امپریالیستی و غیره نیروهای ارتجاعی داد. برعکس این اندیشه را باید با جدیت برای مطالب مورد علاقهء خویش استفاده نمود. این امر چنانکه رفقای افغانی ما در نمونهء پلان باصطلاح انگلیسی آن میدانند، از آنجهت مهم است که در حال کنونی تلاشهایی برای تغییر مسیر حل و فصل سیاسی برضد ج.د.ا. و اتحادشوروی جریان دارد.

با ارزیابی مثبت ابتکار ف. کاسترو در اصول، البته ما در پاسخ خویش به او به این موضوع تأکید نمودیم که همهء این مسایل را باید از آغاز با رهبری ج.د.ا. به مشوره گذاشته و آنرا دقیقاً تنظیم نمود.

همزمان ما به ف. کاسترو خاطرنشان ساختیم که مسألهء کمک حسن نیت را بجز از کوبا کشورهای دیگر جنبش عدم میتوانند در آینده متناسب به اوضاع بررسی نمایند؛ اما فعلاً این مسأله را باید کنار گذاشت.

ما با در جریان گذاشتن ب. کارمل از محتوای پیام ما به ف. کاسترو میخواهیم، نظر رهبری ج.د.ا. را در اینمورد بدانیم تا  با درنظر داشت نظریات دوستان افغانی مذاکرات ما را با رفقای کوبایی به منظور طرح اقدامات آتی ج.د.ا.، اتحادشوروی و کوبا ادامه دهیم. اگر این مسأله انکشاف یابد، در آنصورت ما نظریات خویش را در خصوص اینکه رفقای کوبایی بر کدام شالوده یی این کار را پیش ببرند، مفصلاً با رفیق کارمل مشوره خواهیم نمود.

از کارکردهای خویش تلگرافی اطلاع دهید.

22-ز.اِم.

پ.اِ.و.چ.

 

 

+++++++++++++++++++++++++++

 

مربوط بند 33 پروتوکول شماره 187

اشد محرم

پیوست شماره 1

فوق العاده

 

هاوانا

به سفیر اتحادشوروی

کاپی به: کابل –سفیر اتحادشوروی (برای آگاهی)

ف. کاسترو را ملاقات نموده و به وی نامهء آتی ل. ای. بریژنف را بدهید:

به منشی اول کمیته مرکزی حزب کمونیست کوبا،

ورئیس شورای دولتی و شورای وزیران جمهوری کوبا

رفیق فیدل کاستر روس

 

رفیق فیدل عزیز،

در رابطه به نامه ات میخواهم به اطلاعت برسانم که ما بصورت کل با محتوای آن پیرامون اوضاع جهان موافق بوده و درک مینماییم که مسألهء افغانستان طور مصنوعی از جانب نیروهای امپریالیستی برای پوشاندن دست درازیهای شان برعلیه تشنج زدایی، صلح، استقلال و رشد آزادانهء ملل میباشد.حوادث افغانستان، بدون شک نتیجهء واقعی تشنجات کنونی اوضاع جهانی نیست. اگر این حوادث نبودند، امپریالیزم بهانهء دیگری مییافت، تا اوضاع دنیا را متشنج کند. اقدامات ایالات متحده که پیش از حوادث اخیر افغانستان و بدون رابطه با آن اتخاذ شدند، گواه این امر اند.

البته ما معتقدیم که سیاست جدی و همآنگ اتحادشوروی، کوبا و دیگر کشورهای برادر ضامن آنست که سوسیالیزم آخرالامر بخاطر صلح  و تشنج زدایی دشواریهای موجود را که ساختهء حلقات متجاوز امپریالیستی ست، رفع خواهد کرد.

ارزیابی ما و دوستان کوبایی در بارهء تناسب فعلی نیروها در جنبش عدم انسلاک یکی ست. مگر با تأسف باید گفت که در این اواخر بسیاری از کشورهای عضو جنبش عدم انسلاک زیر تأثیر کمپاین خصمانهء غیر مترقی قرار گرفته اند.

ما بکلی موقعیت دشوار کنونی کوبا در جنبش عدم انسلاک را بحیث رئیس آن درک نموده و برعلاوه به تلاشهای آنکشور بخاطر جلوگیری از استفادهء اعتبار این جنبش برضد ارزشهای سوسیالیزم ارج بالایی میدهیم.

فیدل، فکر میکنم، برایت مفید خواهد بود که اوضاع افغانستان را با جزئیات بدانی. باید صریحاً بگویم، که اوضاع هنوز هم متشنج و پیچیده اند. ضد انقلاب داخلی و خارجی با اتکأ به پشتیبانی مادی، جنگی و سیاسی ایالات متحدهء امریکا، چین، پاکستان و بعضی کشورهای اسلامی دیگر دارای رژیمهای ارتجاعی، فعالیتهایش را شدت بخشیده است. با ارزیابی عینی شرایط، باید دید پیش از آنکه انقلاب افغانستان به قوام رسیده و تا حد زیادی دستآوردهای سیاسی و اجتماعی آن تحکیم یابند، زمان چه میطلبد. پرواضح است که در این شرایط نیروهای شوروی نقش ضامن (فاکتور) ثبات  و برهم زنندهء ضد انقلاب را دارند. بناً تصادفی نیست که امپریالیستها و ایادی شان بهر وسیله یی طور مداوم تلاش میکنند تا خروج کامل نیروهای شوروی از افغانستان عملی گردد.

واقعیت اینست که با درک قاطعیت ما، کسانی در غرب پیدا شدند که علاقمند راه حل سیاسی مسائل افغانستان اند. همزمان با تلاشهایی در جهت حل سیاسی، هدف آنها همانست که بود: تغییر رژیم ح.د.خ.ا.  کشورهای غربی با شدت حکوت ب. کارمل را رد کرده و میکوشند مسائل مربوط به افغانستان را بدون شرکت، نقش و سهم  حکومت ج.د.ا. حل وفصل نمایند.

از جانب خود ما نیز طرفدار حل سیاسی هستیم. اما حل و فصل باید صادقانه بوده وقبل از همه در جهت رفع عوامل وضعیت کنونی باشد، یعنی برای قطع مؤثر و با ضمانت تجاوز و هرنوع اشکال مداخله در امور درونی افغانستان؛ بخاطر حل معضلات، تأمین استقلال و خود اردایت و در راستای تحکیم دستآوردهای انقلاب افغانی باشد. پر واضح است که مسائل مربوط به نظام موجود در افغانستان و ترکیب حکومت آن نمیتوانند موضوع مذاکرات باشند. همچنان باید واضح باشد که مسائل پیرامون افغانستان نمیتوانند بدون ج.د.ا. حل و فصل گردند. ما میدانیم که در این امر من و شما وحدت نظر داشته و درست به همین دلیل ابتکار پیشنهادی ات برای مذاکرات پاکستان- افغانستان مطرح شده است.

چنان که هویدا ست حکومت ج. د. ا. با وضاحت آمادگی اش را در جهت تلاش برای امر صلح و دوستی با همسایگانش و منجمله با پاکستان اعلام داشته است. همکاری کوبا در جهت کمک حسن نیت برای برقرای چنین تماسها از جانب افغانستان با کشورهای همسایه اش بنظر ما میتواند مفید باشند.

البته در این مورد به نظر ما بیشتر اصطلاح « کمک حسن نیت» میخواند تا « میانجیگری».

واضح است که در این مورد مشی دقیقاً سنجیده شده و با رهبری افغانستان همآهنگ شده لازم است. مهم است که از تعویض تماسهای مستقیم میان افغانستان و پاکستان با اقداماتی بین اللملی آنچه که غرب میخواهد، یعنی عدم علاقمندی شان به ارتباط با رهبری کنونی افغانستان جلوگیری شود. فکر میکنیم معقول نباشد، اگر به این امر به نحوی از انحأ سرمنشی ملل متحد ارتباط داده شود، چون بدون شک قطعنامهء ضد افغانستان را در اسامبلهء عمومی ملل متحد در قبال خواهد داشت. در مورد کمک کوبا به کمک حسن نیت با کشورهای دیگرِ عضوِ جنبش عدم انسلاک میشود پسانترها با درنظر دشت انکشاف اوضاع بحث شود؛ این مسئله را باید فعلاً یکسو گذاشت.

به نظر ما با تنظیم مذاکرات میان افغانستان و پاکستان و سپس احتمالاً با ایران باید از همان آغازِ مذاکرات آنها را روی تدارک کمپلکس تعهدات میان طرفین که برعلاوهء اصول عام مربوط به احترام به استقلال، همسایگی نیک و عدم مداخله در امور درونی یکدیگر، شامل تعهدات دقیق و واضحی در خصوص قطع فعالیتهای مسلحانه و انواع دیگر کارهای تخریبی از خاک این کشور ها علیه یکدیگر و حل معضلات آوارگان افغان را نیز در بر گیرد، باشد.

منجمله مسئلهء جلب و استفادهء مهاجران افغان برای فعالیتهای تخریبی علیه ج.د.ا. و از بین بردن کمپهای آوارگان در نزدیکی مرز افغانستان، برگرداندن مهاجران به افغانستان و اسکان آنهایی که نمیخواهند برگردند در نواحی داخلی پاکستان و ایران را نیز مورد بحث باید قرار داد.

تعهدات بدست آمدهء دوجانبه میان افغانستان و کشورهای همسایه میتوانند با تضمینهای معینی در قدم نخست از جانب اتحادشوروی و ایالات متحدهء امریکا و یکعده دولتهای دیگر که هرکدام برای افغانستان و جانب دیگر قابل پذیرش باشند، تکمیل گردند.

اینگونه، ما بصورت کل طرح حل و فصل سیاسی را تصور میکنیم. البته که اجرای آن تلاش زیاد و زمان را میطلبد، چونکه امپریالیستها و دیگر محافل ارتجاعی موانع ایجاد خواهند کرد. بناً ما انتظاری مبنی برحرکت سریع بجانب حل مسئله نداریم.

اینها بود آنهمه تصورات ما که ما میخواستیم با خودت پیرامون این نامه در میان بگذاریم. در مورد جنبهء عملی این امر میخواستیم خاطر نشان سازیم که نظریات مطرح شده از جانب خودت را باید با ببرک کارمل نیز در میان گذاشت. ما از جانب خود نیز با او در این خصوص تماس گرفته و با در نظر داشت عکس العمل وی امیدوار مشاوره های بعدی ات در امر عملی شدن ابتکارت هستیم.

فیدل، تو راست میگویی که در شرایط دشوار کنونی کوبا امکاناتی در جهت پیشبرد سیاست فعال در دفاع از صلح و امنیت بین المللی در چوکات جنبش عدم انسلاک دارد. این امر بیشتر برای آن مهم است که نیروهای امپریالیستی تلاش میکنند، همهء دلایل وخامت اوضاع را به افغانستان مرتبط سازند، تا بدینوسیله توجه همه را از اعمال خطرناک  شان برای برهم زدن پروسهء تشنج زدایی و مبارزهء ملل برای حقوق شان منحرف سازند.

در پایان میخواهم به خودت و به اعضای رهبری کمیته مرکزی حزب کمونیست کوبا سلامهای قلبی و تمنیات نیک خود و همهء رفقای ما را ابراز دارم.

با درود برادرانه.

 

ل. بریژنف

10 مارچ 1980

از اجرآت تان تلگرافی خبر دهید.

22-اِل. پ.

و.چ.

 

-------------------------------------------------

 

پرولتاریای همه کشورها متحد شوید!

در جریان 7 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1)  است.

 

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پروندهء ویژه

شمارهء پ. 187/33

به رفقا، بریژنف، کاسیگین، اندروپوف، گرومیکو، کریلِنکو،سوسلوف، اوستینوف، پوناماریف، روساکوف و زیمیانین.

نقل از پروتوکول شماره 187جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ 10 مارچ سال 1980.

 

در مورد مشی سیاست خارجی آتی ما پیرامون افغانستان در پاسخ به پیام ف. کاسترو.

1. نظریات ارائه شده در یادداشت مؤرخ 10 مارچ سال 1980 رفقا گرومیکو ، اندروپوف، اوستینوف و رحمانین  تأیید میگردند (پیوست است).

2. طرح دساتیر به سفیر اتحادشوروی در هاوانا  (پیوست 1) تصویب است.

3. طرح دساتیر به سفیر اتحادشوروی در کابل تصویب است (پیوست 2)

منشی کمیته مرکزی

18-ای اِم.

ن ش

پیوست ....         300 نسخه

پیرامون بند 33 پروتوکول شماره 187

اشد محرم

 

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

 

مطابق سپارش مؤرخ 28 فبروری سال روان (پ 185/1) در رابطه به نامهء ف. کاسترو به ل. ای. بریژنف (تیلگرام شماره 167 از هاوانا) نظریات آتی پیشنهاد میگردند.

برای تعیین گامهای بعدی ما در مسایل روابط خارجی پیرامون افغانستان، منجمله پیشنهاد فیدل کاسترو در امر کمک حسن نیت در جهت سازماندهی مذاکرات میان افغانستان و پاکستان، نکات اساسی آتی را باید در نظر گرفت:

اوضاع داخل و پیرامون افغانستان کماکان وخیم است. گرچه اقدامات رهبری نو افغانستان در داخل کشور و در  عرصهء بین المللی باعث ثبات داخلی و تحکیم مواضع بین المللی ج.د.ا. شده ولی این پروسه خیلی بطی ست. توانایی رزمی نیروهای مسلح افغانستان نیز پایین است. فعالیتهای ضد انقلاب داخلی و خارجی متکی به پشتیبانی مادی، جنگی و سیاسی ایالات متحده امریکا، پاکستان و بعضی کشورهای اسلامی با رژیمهای ارتجاعی  ادامه دارد.

با درنظر داشت اینهمه حل مؤفقانهء معضلات داخلی و تحکیم نظام نوین در افغانستان به مساعی و زمان بیشتر نیاز دارد که در درازنای آن قطعات شوروی در آنجا بحیث ضامن (فاکتور) ثبات و بازدارندهء فعالیتهای نیروهای ضد

رأی گیری شماره  187-8

شمارهء کمیته مرکزی موجود نیست

انقلاب داخلی و خارجی خواهند ماند.

همزمان برای ایجاد شرایط بهتر در راستای ثبات افغانستان میتوان اینرا نیز درنظر داشت که در اثر موضع قاطع ما در مسألهء افغانستان در میان کشور غربی و جنبش عدم انسلاک علاقمندی معینی برای یافتن راه حل سیاسی این مسأله دیده میشود. اما مهم اینست که این تلاشها را طور لازمی سمت داده و آنها را با محتوای مثبت برای ما و در تقابل با تلاشهای کشورهای غربی در جهت تغییر رژیم در افغانستان تکمیل نموده و بشکل تلاشهای حل سیاسی که به کوتاه ترین راه خروج از آنجا بیانجامد، انجام داد.

در این رابطه میتواند نظر فیدل کاسترو در مورد اینکه کوبا بحیث رییس جنبش عدم انسلاک ابتکار کمک حسن نیت را در جهت سازماندهی مذاکرات میان افغانستان و پاکستان انجام دهد، مفید باشد.

بنابراین در نامهء پاسخی ل.ای. بریژنف به ف. کاسترو بهتر خواهد بود، نظر مثبت ما پیرامون پیشنهادش مبنی بر کمک حسن نیت کوبا به تدویر مذاکرات میان افغانستان و کشورهای همسایهء اش و تأمین ضمانتهای لازمی مبنی بر عدم مداخله در امور درونی ج.د.ا. تذکر داده شود. البته، همزمان لازم است که با ف. کاسترو تفاهم شود، تا وی از جانب خود و ما از سوی خویش این نظریه را با ب. کارمل در میان بگذاریم. همچنان ضروریست به ف. کاسترو برخورد ما نسبت به حل سیاسی و پیچیده گی چالشهای داخلی افغانستان توضیح داده شود تا ف. کاسترو به واقعیت اوضاع پی برده و تصور ذهنی در مورد دستیابی به حل ساده و سریع مسأله نداشته باشد.

با درنظر داشت رسالتِ تأمین شرایط لازمی برای با ثبات سازی اوضاعِ درونی افغانستان و ضرورت اینکه جهان به شرایط نو این کشور و نقش جدید اتحادشوروی در آنجا خو بگیرد، برخورد ما نسبت به حل سیاسی اوضاع افغانستان میتواند دارای وظایف کوتاه مدت و درازمدت باشد. مگر انجام نهایی وظایف درازمدت به حل وظایف اولیه مربوط اند، تا با اینوسیله همواره به این پروسه تأثیر گذاشته شود.

بصورت کل تقسیم اوقات حل سیاسی میتواند از کمپلکس قرارهای دوجانبه میان افغانستان و همسایگانش قبل از همه پاکستان و سیستم لازمی ضمانتی (گرانتی) از جانب اتحادشوروی، ایالات متحده و بعضی دولتهای دیگر تشکیل گردد که هرکدام آنها هم برای افغانستان و هم برای جانب مخالف قابل پذیرش باشد.

وظیفهء نخستین باید اعلام بررسی عادی سازی روابط افغانستان با همسایگانش باشد. در اینصورت باید اضافه گردد که کشورهای همسایهء افغانستان  و همچنان ایالات متحده امریکا و دول دیگر که در فعالیتهای ضد افغانی سهیم اند، از همان آغاز پروسهء حل سیاسی به اقدامات عملی دست یازند که گواه قطع مداخله منجمله مداخلهء مسلحانه در امور درونی افغانستان باشد. باید این درخواست را با امکان رشد مثبتِ پروسهء حل سیاسی پیوند مستقیم داد.  

آنچه مربوط به محتوای توافقات احتمالی میان افغانستان و همسایگانش میشود، در پهلوی تحکیم اصول عام مربوط به احترام استقلال، تمامیت ارضی، آمادگی به انکشاف روابط براساس همسایگی نیک و عدم مداخله در امور درونی یکدیگر، حتماً روی مسئولیتهایی دایر بر قطع هرنوع فعالیت مسلحانه و همهء اشکال دیگر اقدامات خصمانه از خاک این کشورها در برابر یکدیگر و همچنان حل مشکلِ پناهنده ها از افغانستان تأکید شود. از جمله میتوان موارد استفاده از پناهندگان  برای اقدامات تخریبی برعلیه ج.د.ا.، ازبین بردن کمپهای پناهندگان در نزدیکی مرز افغانستان، عودت مهاجران به افغانستان و جابجایی آنهایی که خواهان برگشت نیستند، در عمق خاک پاکستان و ایران به دور از سرحد را خاطر نشان کرد. در نهایت برای انجام این اقدامات در خاک پاکستان و ایران میتوان شکلی از کنترول را با اشتراک افغانستان پیشبینی کرد.

 در پروسهء طرح اینچنین توافقات، احتمالاً پرسش مربوط به احترام متقابل مرزهای کنونی میان دولتهای مذاکره کننده بویژه تلاش پاکستان برای برسمیت شناختن خط دیورند از جانب افغانستان بمیان خواهد آمد. از نگاه تاریخی این مسئله برای افغانستان خیلی دشوار است. حل نهایی این موضوع به رشد اوضاع درونی افغانستان و پیرامون آن وابسته است. بناً به حکومت ج.د.ا. معقول نخواهد بود، پیش از وقت- تا آنکه موضع واقعی پاکستان برملأ شود، از برسمیت شناختن خط دیورند، بگوید. بنا به دلایل تاکتیکی افغانها باید از این مسئله در جهت امتیازگیری حداکثر از پاکستان در مسائل مورد علاقهء خویش سود ببرند.

مذاکرات با هدف توافقات مشخص باید مستقیماً میان افغانستان و پاکستان و همچنان میان ایران و افغانستان صورت گیرد. این امر از یکسو باعث تحکیم موضع حکومت ج.د.ا. شده و از سوی دیگر از بین المللی شدن «انترناسیونالیزاسیون» حل سیاسی افغانستان جلوگیری خواهد کرد. کوبا بحیث رئیس جنبش عدم انسلاک میتواند نقش همآهنگ کنندهء چنین مذاکرات دوجانبه را با تعهد حتمی اشتراک کننده گان آن در جهت تأثیر مثبت به روند مذاکرات حسن نیت بعهده داشته باشد، اما نه برای تعویض مذاکرات مستقیم میان افغانستان و همسایگانش.

توافقات بدست آمده در جریان چنین مذاکرات با ضمانتهای معینی در گام نخست از جانب اتحادشوروی، ایالات متحده و یکعده کشورهای دیگر که برای افغانستان و جانب دیگر قابل پذیرش باشد، یکجا خواهند بود. برای طرح اینچنین مسأله کاندیداتوری چین برای افغانستان بهتر خواهد بود.

اکنون، ظاهراً پیش از وقت خواهد بود، اگر محتوای مفصل ضمانتها و ترکیب مشخص اشتراک کننده گان آن معین شود، چون این مضوع بسته گی به محتوای خود مذاکرات و انکشاف اوضاع دارد. ماهیت اصلی ضمانتها باید آن باشد که کشورهای تضمین کننده خود و با ستفاده از نفوذ شان مذاکرات دوجانبه میان افغانستان، پاکستان و ایران را باید ترغیب کنند. ایالات متحده باید قبول کند که ازهرنوع عملیات تخریبی منجمله از خاک کشور سومی علیه افغانستان و حکومتش  خودداری مینماید.

همچنان در جریان مذاکرات در مورد ضمانتها میتوان از گسترش حضور نظامی ایالات متحده در منطقهء بحرهند که در واقع خطری برای امنیت اتحادشوروی بوده و همچنان هیچ ربطی در امر ثبات در خاور میانه ندارد، یادآوری کرد.

در هنگام بحث پیرامون ضمانتها و همچنان در هنگام مذاکرات روی حل سیاسی بصورت عموم لازم است کار را طوری پیش برد که دول مربوطه واضحاً بدانند که مسائل مربوط به نظام کنونی افغانستان و ترکیب حکومت آن هیچگاهی موضوع مذاکره نخواهند بود. مساوی با این باید واضح گردد که مسائل مربوط به افغانستان در غیاب حکومت ج.د.ا. و بدون اشتراک آن نمیتواند، حل و فصل گردد.

با طرح نظریات بالا پیشنویسهای نامهء پاسخی ل. ای. بریژنف به ف. کاسترو و پیام ما در این رابطه به ب. کارمل آماده اند.

خواستار بررسی تان هستیم.

 

آ. گرومیکو، یو. اندروپوف، د. اوستینوف، ب. پوناماریف و او. رحمانین

 

10 مارچ سال 1980

شماره 0212/گ. اِس.

 

21-پ.ای.، کِ. ای.

پ. ای.

 ++++++++++++++++++++++++++++++

 

پروندهء ویژه

اشد محرم

شمارهء 1

شمارهء صادره 029

2-3-1980

نسخهء یکم

 

ک.م. ح.ک.ا.ش.

شماره 0090

مؤرخ 7 جنوری 1980

قابل برگشت به سکتور 2 شعبهء اسناد و ارتباط کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

 

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

مطابق فیصلهء مؤرخ 22 مارچ سال 1979 کمیتهء دولتی روابط اقتصادی خارجی، وزارت مخابرات اتحادشوروی و وزارت پلان اتحادشوری مذاکراتی را با جانب افغانی در ماه اگست سال 1979 در کابل پیرامون ساختمان یک ایستگاه رادیویی توانمندِ موجِ متوسط برای نشرات داخلی، شرایط و مدت ساختمان این رادیو استیشن و استقرار آن انجام دادند.

در جریان مذاکرات محل ساختمان ایستگاه رادیویی در ناحیهء قندهار مشخص شد.

در نوامبر سال 1979 جانب افغانی درخواست کرد، جای ساختمان رادیو تغییر داده شده و در کابل اعمار شود.

 کمیتهء دولتی روابط اقتصادی خارجی و وزارت مخابرات اتحادشوروی با درنظر داشت توان ساختمانی سازمانهای افغانی، کمک در امر ساختمان ایستگاه رادیویی در سالهای 1980-1983 و سپس بهره برداری آن با توان 1000 کیلو وات موج متوسط با سیستم آنتنی از طریق کارهای پروژه یی – سروی، با تحویلدهی مواد و وسایل آن و همچنان اعزام کارشناسان شوروی را ممکن میدانند.

بایدجانب افغانی ترتیب امور پروژه و اعمار ساختمانهای الحاقی خارج ساحهء کار، کارهای عمومی ساختمانی و آماده نمودن نیروی کاری برای مونتاژ رادیو استیشن و همچنان بهره برداری بعدی آن را  بعهده بگیرد.

.م.ب. 0145

پرداخت مخارج سازمانهای شوروی مصروف ساختمان ایستگاه پرتوان رادیویی در جمهوری دموکراتیک افغانستان که تقریباً بالغ به 10 ملیون روبل میشود، از حساب کریدتی که به ج.د.ا. با شرایط قید شده در مصوبهء شمارهء 1018-291 مؤرخ 14 نوامبر 1979 شورای وزیران اتحادشوروی داده میشود، پرداخت خواهد شد. همزمان پرداخت مصارف مربوط به سفر کارشناسان شوروی و تحویلدهی مواد نیز از حساب همین قرضه صورت خواهد گرفت. بخشی از کریدت که درسال 1980 برای دستمزد، امور سروی و پروژه یی استفاده میشود، به 300 ملیون روبل بالغ میشود.

پیشنویس مصوبهء کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. که با وزارت امور خارجهء اتحادشوروی (رفیق مالتسیف)، وزارت پلان اتحادشوروی (رفیق اینوزیمتسف)، وزارت مالیه (رفیق دیمینتسف)، وزارت صنایع مخابراتی (رفیق کوبین)، و وزارت مونتاژ ساختمانهای ویژه اتحادشوروی (رفیق میکریوکوف) ضمیمه است.

خواهشمند بررسی تان هستیم.

رئیس کمیتهء دولتی روابط اقتصادی خارجی                                      وزیر مخابرات اتحادشوروی

                       س. سکاچکوف                                                           ن. تالیزین 

شماره 0090

 

++++++++++++++++++

 

پروندهء ویژه

اشد محرم

پیوست

مربوط بند 59 گ.اس. پروتوکول شماره 159

پیشنویس

دستور

شورای وزیران اتحاد جماهیرشوروی سوسیالیستی

مؤرخ " " سال 1980

1. در رابطه به درخواست جانب افغانی برای همکاری تخنیکی در ساختمان و بهره برداری ایستگاه رادیویی موج متوسط با توان 1000 کیلو وات در داخل جمهوری دموکراتیک افغانستان.

برای پرداخت مخارج مربوط به کمک فوق الذکر به جمهوری دموکراتیک افغانستان کریدتی بالغ به 10 ملیون روبل با (سود) بهرهء 3-4 درصدِ سالانه با مدت پرداخت دهسال، که آغازش دو سال بعد پس از استفادهء بخش اعظمی از آن خواهد بود؛ اعطا میگردد.

کمیتهء دولتی روابط اقتصادی خارجی و وزارت مخابرات اتحادشوروی مذاکرات با جانب افغانی را انجام داده و توافقات دستیافته را دراسناد مربوط طرح وترتیب نمایند.

2. وزارت مخابرات اتحادشوروی باید اجرای تعهدات جانب شوروی در مورد کمک تخنیکی به جمهوری دموکراتیک افغانستان در امر ساختمان و بهره برداری ایستگاه رادیویی نامبرده را انجام دهد.

3. وزارت مخابرات اتحادشوروی بمثابهء تأمین کنندهء اصلی سفارشات مربوط به ایستگاه مکمل رادیویی با توان 100 کیلو وات با وسایل تنظیم کننده، وسایل فالتو و اندازه گیری آن برای کار منظم رادیو و بهره برداری آن را باید تهیهء و آماده نماید.

4. وزارت مونتاژِ ساختمانهای ویژهء اتحادشوروی مطابق سفارشات تأمین کنندهء اصلی- وزارت مخابرات اتحادشوروی- مسئلهء تهیه و تحویلدهی مکملِ سیستمهای آنتنی فلزی مربوطه را انجام داده و آنها را به جمهوری دموکراتیک افغانستان با کارشناسان امور مونتاژ و وسایل فلزی گسیل نماید.

 

رئیس شورای وزیران اتحادشوروی                                                            ا. کاسیگین

 

امضأهای

ر. اولیانوفسکی

ک. سیمیونوف

 

++++

شمارهء 0142

پروندهء ویژه

اشد محرم

پروندهء ویژه

 

ک.م. ح.ک.ا.ش.

شماره 0142

مؤرخ 7 جنوری 1980

قابل برگشت به سکتور 2 شعبهء اسناد و ارتباط کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

 

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

در مورد اعطای کمک تخنیکی به جمهوری دموکراتیک افغانستان پیرامون

ساختمان ایستگاه رادیویی با توان 1000 کیلو وات

کمیته دولتی روابط اقتصادی خارجی اتحادشوروی (رفیق سکاچکوف) و وزارت مخابرات اتحادشوروی (رفیق تالیزین) در رابطه به درخواست جانب افغانی پیشنهاد مینمایند، به جمهوری دموکراتیک افغانستان در امر ساختمان و بهره برداری ایستگاه رادیویی موج متوسط با توان 1000 کیلووات در سالهای 1980-1983 با سیستم آنتنی از طریق کارهای پروژه یی – سروی با تحویلدهی مواد و وسایل آن و همچنان اعزام کارشناسان شوروی، کمک شود. البته جانب افغانی ترتیب امور پروژه و اعمار ساختمانهای الحاقی خارج ساحهء کار، کارهای عمومی ساختمانی و آماده نمودن نیروی کاری را برای مونتاژ رادیو استیشن و همچنان بهره برداری بعدی آن را  بعهده خواهد داشت.

پیشنهاد میشود، مخارج سازمانهای شوروی را که تقریباً 10 ملیون روبل خواهند بود؛ از کریدت داده شده به ج.د.ا. مطابق شرایطی که در مصوبهء شماره 1018-291 مؤرخ 14 نوامبر 1979 شورای وزیران اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی قید گردیده، پرداخت گردد.

شعبات کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. پیشنهاد کمیتهء دولتی روابط اقتصادی خارجی اتحادشوروی و وزارت مخابرات اتحادشوروی را تأیید مینمایند. با وزارت امور خارجهء اتحادشوروی (رفیق مالتسیف)، وزارت پلان اتحادشوروی (رفیق اینوزیمتسف)، وزارت ملیهء اتحادشوروی (رفیق دیمینتسیف) وزارت صنایع مخابراتی (رفیق کوبین) و وزارت مونتاژِ ساختمانهای ویژه اتحادشوروی در اینمورد نیز توافق صورت گرفته است.

طرح مصوبهء کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. ضمیمه است.

مسئول شعبهء ترانسپورت و ارتباطات ک.م. ح.ک.ا.ش.        معاون شعبهء روابط بین المللی ک.م.ح.ک.ا.ش

(ک. سیمیونوف)                                                                                    (ر. اولیانوفسکی)

11- جنوری سال 1980

شمارهء 25-ث-78

 ++++++++++++++++

 

0142

اشد محرم

شمارهء اس. ت. 95/159 مؤرخ 29 -1- 1980

اشد محرم

پروندهء ویژه

مصوبهء

دارالانشای کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحادشوروی


پیرامون کمک تخنیکی به جمهوری دموکراتیک افغانستان در ساختمان ایستگاه رادیویی موج متوسط با توان  1000 کیلو وات

پیشنویس دستور شورای وزیران اتحادجماهیرشوروی سوسیالیستی در اینمورد تأیید است (پیوست).

 

امضأ ها:

 {امضأ ناخوان}

ر. اولیانوفسکی

ک. سیمیونوف.

نتایج رأی گیری:

م. سوسلوف

آ. کریلینکو

ای. کاپیتونوف

{امضأ ناخوان}

پوناماریوف

{امضأ ناخوان}

ک. چرننکو

کاپیها به رفقا: پوناماریوف، سکاچکوف، تالیزین، سیمیونوف و سمیرتیوکوف

شمارهء 12 مؤرخ 18-1-1980

مرکز حفظ اسناد محرم، مسکو جادهء ایلینک شماره 14

توسط خالتورینا بتاریخ 29-01-1980 ارسال شد.

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

پیرامون بند 34 پروتوکول شماره 181

اشد محرم

پروندهء ویژه

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

 

درمورد اقدامات بعدی برای تأمین منافع دولتی

اتحادشوروی در رابطه به حوادث افغانستان.

 

 کمک بموقع و همهء جانبهء اتحادشوروی، منجمله کمک نظامی به افغانستان و بقدرت رسیدن ببرک کارمل شرایط لازمی را برای تأمین ثبات اوضاع ج.د.ا. بمیان آورده و نقطهء پایانی به یک سلسله جریانات خطرناک در اوضاع خاور میانه شدند.

همزمان انکشاف حوادث (جاری) گواه آن اند که ایالات متحده امریکا، متحدانش و جمهوری مردم چین تلاش دارند، تا از حوادث بمیان آمده در افغانستان برای ایجاد جو انتی سویتیزم و برائت اقدامات درازمدت ضد اتحادشوروی برای تغییر توازن نیروها استفادهء اعظمی نمایند. غرب و جمهوری مردم چین با ازدیاد کمکها به ضد انقلاب افغانی خواستار اشتعال بیشتر جنگ در افغانستان اند که مطابق محاسبهء آنها در نهایتاً اتحاد شوروی در اینکشور درگیر شده و به اعتبار و نفوذ بین المللی آن لطمه وارد میشود.

لزوم تأمین منافع گستردهء سیاست خارجی اتحادشوروی در آینده نیز خواستار اقدامات تهاجمی ما در رابطه به حوادث افغانستان میباشد. در هنگام طرح و اجرای اینها لازم است موارد آتی را در نظر داشت:

{شمارهء کمیته مرکزی نیست}

-       - در رابطه به ایالات متحده در آینده باید نیز مشی جدی سیاست خارجی را در برابر گامهای تفتین آمیز ادارهء ریگن ادامه داد. با وجود آنکه واشنگتن در آینده نیز تلاش خواهد کرد، بحیث مبتکر کمپاین ضد شوروی عمل کرده و بکوشد، که به اقدامات متحدانش خصلت همآهنگ بدهد، اقدامات متقابل ما باید با درنظر داشت بیهودگی تخریب بیشتر مناسبات بی آنهم پیچیده ایالات متحدهء امریکا با اتحادشوروی صورت گیرد.

- تأثیر گذاری بر متحدان جداگانهء ایالات متحده، قبل از همه فرانسه و جمهوری فدرال آلمان را تسریع بخشیده و از تفاوتهای میان آنان و ایالات متحده در انتخاب شیوه های متقابل درمورد اقدامات اتحادشوروی در افغانستان استفادهء اعظمی نمود.

- با درنظر داشت اینکه، حوادث افغانستان از جانب ایالات متحده امریکا و جمهوری مردم چین بمثابهء بهانهء اصلی برای نزدیکی بیشتر ضد شوروی آنان استفاده خواهد شد، باید پلانهای درازمدت را برای پیچیده گی بیشتر روابط میان واشنگتن و پیکن و با درنظر داشت گسترش مناسبات باصطلاح اتحاد سه جانبهء ایالات متحده- جمهوری مردم چین- جاپان رویدست گرفت.

- با رهبران احزاب کمونیستی و کارگری کشورهای سرمایه داری و روبه انکشاف مسألهء راه اندازی کمپاین گسترده  در جهت پشتیبانی از انقلاب افغانستان وکمک برادرانهء اتحادشوروی به ج.د.ا. را مطرح باید کرد. با گامهای اضافی به اقداماتی در جهت جلب سازمانهای گروهی، ارگانهای نشراتی وغیره به این کمپاین باید دست یازید.

- در جنبش عدم انسلاک، با استفاده از امکانات کوبا، جمهوری سوسیالیستی ویتنام و کشورهای مربوط به جناح مترقی آن جنبش پشتیبانی از حکومت افغانستان را ترغیب کرده و از تلاشهای ممکن غرب و جمهوری مردم چین برای استفادهء جنبش برای محکومیت اعمال اتحادشوروی، تجرید افغانستان و بهره برداری از اوضاع پیچیده برای تضعیف جناح مترقی جنبش عدم انسلاک باید جلوگیری نمود.

- تلاشهای اصلی برای تقابل با فعالیتهای خصمانهء ایالات متحده و متحدانش را باید به به کشورهای اسلامی خاور میانه پیش از همه به پاکستان و ایران و همچنان دولتهای پرنفوذ آسیایی چون هند، متمرکز کرد. باید با جدیت در برابر واشنگتن بخاطر جلوگیری از ایجاد جبههء واحد غرب و بعضی کشورهای اسلامی با خصلت فاناتیزم اسلامی و شالودهء ضد شوروی عمل کرد.

با درنظر داشت این مسأله که ایالات متحدهء امریکا و چین تلاش دارند، پاکستان را مورد استفادهء خویش قرار دهند و اکثریت قرارگاه های تشکلات باندیتی افغانی هم در خاک آن کشور موقعیت دارند، لازم است دایماً رژیم ضیالحق را منجمله از طریق کانالهای ویژه زیر تأثیر قرار داده و او را به اقداماتی در جهت محدودیت فعالیتهای شورشیان در خاک پاکستان واداشت.

- باید در جهت حفظ مشی ضد امپریالیستی و بویژه ضد امریکایی در سیاست خارجی تلاش نمود، زیرا دوام بحران در مناسبات ایران- امریکا توانمندی (پوتنسیال) رژیم خمینی در جهت الگو بودن برای مخالفتهای ضد دولتی بر مبنای اسلامی را در افغانستان محدود میسازد.

- با درنظرداشت اینکه امکان دستیابی غرب و جمهوری مردم چین به اهداف استراتیژیک شان در افغانستان

در نبود اپوزیسیون سیاسی متشکل و مؤثر ضد دولت مردمی کمتر است، باید به اقداماتی منجمله دارای خصلت ویژه درجهت انحلال سازمانهای افغانان مهاجر و بدنام سازی رهبران آن انجام داد.

- در رابطه به بحث اسامبلهء عمومی ملل متحد در مورد باصطلاح «مسألهء افغانستان» باید کار گسترده را در جهت توطئه های ضد شوروی و ضد افغانی ایالات متحدهء امریکا، متحدان آن و چین و همچنان برای خنثی سازی عواقب منفی این اقدام برای اتحادشوروی و ج.د.ا. انجام داد.

-  هنگام پیشبرد سیاست خارجی و اقدامات تبلیغاتی بصورت بازهم گسترده از تیزس مبنی بر این که کمک نظامی اتحادشوروی به افغانستان را نباید سوا از اقدامات پیشینِ تفتین آمیز و دراز مدت ایالات متحده امریکا برای دستیابی به برتری نظامی در مناطق مهم استراتیژیکی برای اتحادشوروی دید، باید استفاده کرد.

در درابطه به وضعیت دشوار سیاست داخلی و اقتصادی در ج.د.ا. با موارد موجود احساسات ضد شوروی در میان بخشی از افغانها که نتیجهء فعالیت جنایتکارانهء ح. امین و اطرافیانش است، برای عادی شدن اوضاع احتمالاً به زمان معینی ضرورت است.  

تحکیم حاکمیت مردمی در کشور در سالهای آینده و آوردن ثبات در سیاست داخلی و اقتصادی در افغانستان تا حد زیادی مربوط به آنست که تا چه حدی به وحدت واقعی در صفوف حزب و اتحاد نیروهای مترقی، ملی و میهنپرست در چوکات یک جبهه میتوان دست یافت.

- با در نظر داشت این نکته به رهبری ح.د.خ.ا. کمک همه جانبه را در تطبیق اهداف انقلاب ثور و انجام توصیه های ما در رابطه به مسائل کلیدی حزبی و ساختار دولتی و رشد اقتصادی مبذول داشت، که مهتمرین اصول آن عبارتند از:

- تطبیق پیگیر خطوط پیام کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. پیرامون وحدت حزبی به رهبری ح.د.ا.خ.ا. در زندگی حزبی و ساختار حزبی. افشأ و تجرید افرادی که در مرکز و محلات در برابر چنین مشی قرار میگیرند، تا بدینوسیله از تأثیر مخرب شان در حزب جلوگیری شود.

استفاده از تجارب بعضی کشورهای سوسیالیستی (چکو سلواکیا، بلغاریا و غیره) در امر ایجاد یک جبههء با وسعت نمایندگان سازمانهای چپ و مترقی در رأس ح.د.خ.ا.، ازدیاد نفوذ حزب در میان جوانان، بویژه دانشجویان و ایجاد یک سلسله سازمانهای ورزشی، فرهنگی و غیره بکمک کمسمول.

- انکشاف همه جانبهء شالوده های اجتماعی- سیاسی ج.د.ا.، تسریع طرح و تصویب قانون اساسی جدید، ایجاد شرایط برای فعالیت گسترده در کار جرگه ها و شوراهای محلی نمایندگان اقلیتهای قومی و ملیتها.

- برقراری رابطه و پیشبرد مذاکرات با رهبران و موسپیدان قبایلی که بیشتر مشغول جنگ در ج.د.ا. هستند، برای دریافت راههای سریع آشتی و برقراری آتش بس آنان در مبارزه علیه دولت. پیشبرد مشی تهاجمی مرحله یی به مواضع ارتجاع قبیلوی، برخورد انعطافی و تفکیکی با عشایر گوناگون واقشار اجتماعی نظر به دارایی شان.   

- ترتیب برنامه (پلان) درازمدت با روحانیت مسلمان که در آن جلب روحانیون میانه رو به همکاری با حکومت، تجرید محافل ارتجاعی روحانیون، برقراری رابطه با روحانیت شیعه و منع همهء انواع تبعیض شیعه ها (منجمله اقتصادی) مد نظر باشد.

- استقرار زندگی نورمال اقتصادی در کشور و در گام نخست بهبود وضعیت مادی زحمتکشان در شهرها و روستاها. تأمین همکاری هماهنگ و متقابلاً مفید سکتور دولتی و خصوصی. دادن امکانات بیشتر به بورژوازی میانه و خرده در عرصهء تجارت خارجی و داخلی و همچنان در عرصه های تولیدی با حفظ کنترول دولت. برعلاوه از جانب خویش باید به اقدامات آتی دست یازید:

- به رهبری ح.د.خ.ا. باید درعرصهء تطبیق سیاست خارجی و طرح مشی اقدامات بعدی برای تحکیم مواضع سیاست خارجی افغانستان کمک کرد.

- در عرصهء بازسازی نظامی با در نظر داشت اینکه در زودترین فرصت مناسب باید قابلیت رزمی اردو بالارفته و به یک ارتش منظم و مجهز تبدیل شود، کمکهای همه جانبه صورت گیرد. باید به تحکیم مواضع ح.د.خ.ا. در میان قوماندانان اردو و همچنان تقویهء روحیهء وفاداری به حاکمیت مردمی افغانستان در اردو یاری رساند.

- با درنظرداشت حل وظایف پیچیده توسط ادارات ویژهء افغانستان برنامهء کمک به ارگانهای امنیت دولتی، وزارت داخله و پولیس ملی در مرکز و محلات را باید سرعت بخشید. 

- با درنظر داشت اینکه در بهار سال 1980 در افغانستان شورشها تشدید خواهند یافت و با در نظر داشت ویژه گیهای تاریخی و ملی افغانها باید با وزارت دفاع ج.د.ا. مشوره نموده و توافقات مربوطه را که موقف و موضع حقوقی قطعات نظامی شوروی را در درازنای موجودیت آنان در افغانستان مشخص سازد؛ عقد نمود.

خواهشمند بررسی تان هستیم.

آ.گرومیکو،  یو.اندروپوف، دِ. اوستینوف و ب. پوناماریف.

27 جنوری سال 1980

شماره 210- آ

12 نسخه

 

 

 

پرولتاریای همه کشورها متحد شوید!

در جریان 3 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1)  است.

 

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

پروندهء ویژه

شمارهء پ. 181/34

به رفقا، بریژنف، اندروپوف، گرومیکو، سوسلوف، اوستینوف، پوناماریف و روساکوف.

نقل از پروتوکول شماره181جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ 28جنوری سال 1980.

 

در مورد اقدامات بعدی جهت تأمین منافع دولتی اتحادشوروی در رابطه به حوادث افغانستان.

بصورت کل با طرحهای ارائه شده در یادداشتِ پیوستِ رفقا گرومیکو آ.آ.، اندروپوف یو.و.، اوستینوف د. ف. و پوناماریف ب.ن. موافقه میگردد.

وزارت امور خارجه، وزارت دفاع، کمیتهء امنیت دولتی شوروی (کا.گِ.ب.) و شعبهء روابط بین المللی ح.ک.ا.ش. با اتکأ به این رهنمود اقدامات و طرحهای خویش را در افغانستان عملی نمایند.

 

 

منشی کمیته مرکزی

 

 

*- تذکر: (بشکل ریز و ناخوان چاپ شده)

رفقا، سندِ حاضرِاشدِ محرمِ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش نباید بدون اجازهء خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از  مطالعه با قید تاریخ امضأ نمایند. 

12-اِم.اِم.

و.چِِ.

پیوست ....300 نسخه

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

پرولتاریای همهء کشورها متحد شوید!

 

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

شمارهء پ. 181/2

در جریان 7 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1)  است.

به رفقا، بریژنف، کاسیگین، اندروپوف، گرومیکو، سوسلوف، تیخونوف، اوستینوف، پوناماریوف، ساوینکین و سمیرتیوکوف.

نقل از پروتوکول شماره 181جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ 25جنوری سال 1980.

 

در مورد تدویر مذاکرات میان حکومت اتحادجماهیرشوروی سوسیالیستی و حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان  پیرامون استقرار مؤقت قطعات نظامی شوروی در خاک ج.د.ا.

1. پیشناد وزارت خارجه، وزارت دفاع و کمیتهء امنیت دولتی شوروی (کا.گِ. ب.) پیرامون تدویر مذاکرات با حکومت ج.د.ا. در خصوص عقد معاهده میان حکومات اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی  و جمهوری دموکراتیک افغانستان در مورد شرایط استقرارِ مؤقتِ قطعات نظامی شوروی در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان تأیید است.

 2. متن طرح معاهده بصورت عموم تأیید است، (پیوست 1).

3. به وزارت امورخارجهء اتحادشوروی دستور داده میشود طرح معاهدهء فوق الذکر را با جانب افغانی تفاهم نماید. به (این وزارت) صلاحیت وارد نمودن تغییرات و اضافاتی در متن را که با اصول آن منافی نباشند داده میشود.

زمان و نحوهء عقد معاهده طور اضافی معین میشود.

4. پیشنهاد وزارت دفاع در دادن صلاحیت به آن برای گسیل نظامیان، کارگران و کارمندان به قطعات نظامی شوروی

که مؤقتاً در جمهوری دموکراتیک افغانستان مستقر اند و تهیهء پاسپورتهای سفر خارجی مطابق به مقررات نافذ در قطعات نظامی شوروی در خارج  تصویب است، (پیوند 2).

منشی کمیته مرکزی

18-امِ.اِم.

ب.ب.

 

´++++++++++++++++++++++

 

 

پروتوکول

 

مربوط به معاهدهء میان حکومت جمهموری دموکراتیک افغانستان

و حکومت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی پیرامون شرایط استقرار

قطعات شوروی در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان

 

مطابق به معاهدهء منعقده میان حکومت جمهموری دموکراتیک افغانستان و حکومت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی پیرامون شرایط استقرار قطعات شوروی در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان مؤرخ جنوری سال 1980.

 طرفین در موارد آتی توافق کردند:

1. در قلمرو جمهوری دموکراتیک افغانستان قطعات شوروی با کمیت تا 60 هزار نفر را مستقر نمایند.

این قطعات از پیاده نظام، توپچی، تانک و غیره انواع جزو تامها تشکیل گردیده اند.

برعلاوه نیروی هوایی متشکل از 200 فروند هواپیما و هلیکوپتر نیز مستقر میگردند.

برای ادارهء قطعات ارگانهای فرماندهی مربوطهء آن تشکیل میگردد.

در شهرهای کابل و هرات نمایندگان قوماندانی شوروی در امور استقرار مؤقت قطعات شوروی در جمهوری دموکراتیک افغانستان موجود میباشند.

2. جانب افغانی تا 30 جنوری سال 1980 برحسب بند 1 این پروتوکل در محلات مسکونی و گارنیزونها مطابق پیوست (ضمیمه) مربوطه جای استقرارقطعات را منجمله در شهرکهای نظامی و یا خارج از شهرها مثل بارکها و محلات مسکونی و همچنان در میدانهای هوایی از جمله در شهرکهای مربوطه و محلات دیگر واقع در این میدانهای هوایی مهیا میسازد.

پولیگونها، محلات تیراندازی و مراکز آموزشی برای آمادگی رزمی قطعات، مشترکاً با قوای مسلح ملی ج.د.ا. مورد بهره برداری قرار میگیرد.

در صورت لزوم، قوای شوروی برای بهبود آمادگی رزمی خویش، در ساحات مربوطه به خود میتوانند، ساختمانهای لازمی یی را که ملکیت اتحادشوروی میباشد، بسازند.

3. قوای اتحادشوروی که مؤقتاً در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان مستقر اند، حق دارند، جهت ارتباط میان خویش و فرماندهی قطعات شوروی در خاک اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی و جمهوری دموکراتیک افغانستان همهء انواع وسایل ارتباط نظامی را مطابق مقررات نافذ در نیروهای مسلح اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی استفاده نمایند.

4. نیروی هوایی شوروی میتواند، هنگام آمادگیهای نظامی و انتقالات هوایی برای قوای اتحادشوروی که مؤقتاً در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان مستقر اند و همچنان جهت پرواز از جمهوری دموکراتیک افغانستان به اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی و برعکس که در مقررات مشترک قوماندانی قوای شوروی و قوای مسلح ملی ج.د.ا. مشخص شده، از حریم فضایی جمهوری دموکراتیک افغانستان استفاده نماید.     

استفادهء قوای اتحادشوروی که مؤقتاً در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان مستقر اند، از نیروهای مدافع هوایی

برضد فعالیت هواپیماهای ناقض حریم فضایی جمهوری دموکراتیک افغانستان توسط مقررهء ویژه تعیین میگردد که مشترکاً توسط قوماندانی قوای شوروی و قوای مسلح ملی ج.د.ا. ترتیب میشود.

5. تردد قوای شوروی میان مراکز تعلیمی و محلات استقرار آنها مطابق برنامه های قوماندانی قوای شوروی صورت میگیرد.

محلات آموزش نظامی برای تعلیمات فرقه ها و بالاتر از آنها با توافق نمایندگان با صلاحیت طرفین در امور قوای اتحادشوروی که مؤقتاً در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان مستقر اند و در مطابقت با مادهء 13 معاهده میان حکومت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و جمهوری دموکراتیک افغانستان در مورد شرایطِ استقرارِ مؤقتِ قطعات نظامی شوروی در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان مشخص میگردد.

6. پروتوکول حاضر همزمان با نافذ شدن معاهدهء میان حکومت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و جمهوری دموکراتیک افغانستان در مورد شرایطِ استقرارِ مؤقتِ قطعات نظامی شوروی در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان که در ماه جنوری سال 1980 توشیح شده، قابل اعتبار بوده و جزء جدایی ناپذیر آن میباشد. این پروتوکول در زمان اعتبار معاهدهء نامبرده معتبر میباشد.

 

امضأ شد در شهر                                                    جنوری سال 1980

از جانب حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان   از جانب حکومت اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی    

 یاف،اِل. زِ.               

  او.اِل

 

فهرست

محلات مسکونی و گارنیزونهایی که جانب افغانی در آنجاها بارکها، مؤسسات اداری و غیره ساختمانها، میدانهای هوایی و ذخیره گاهها برای استفادهء قوای اتحادشوروی که مؤقتاً در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان مستقر اند و همچنان پولیگونهایی را جهت بهره برداری مشترک با قواس مسلح ملی ج.د.ا. در اختیار آنها قرار میهدد.

ساحهء استقرار

                      ساحات گدامها    گراجها                     گارنیزونها        موجود به متر مربع       از حساب ساحهء اضافی 

(محلات)                                              به متر مربع                                    

1. گارنیزونها و شهرکهای نظامی

فیض آباد

کابل

قلعهء بالاحصار

سر آسیاب (کابل)

کوته اشرو (میدان)

بگرام

چهاریکار

جبل السراج

دوشی

خیبر

پلخمری

بغلان

مرغاب(هرات)

شیندند

دهنو

ادرسکن

جمعاً

2. میدانهای هوایی مورد استفادهء مشترک

شیندند، کابل، بگرام، قندهار و قندز

ذخیره گاهها

گارنیزونها                   نوع ملکیت                 واحد اندازه گیری                                مقدار

 

 

 

 

 

مربوط بند 2 پروتوکول شماره 181

پیوست شماره 1

پیشنویس

معاهده

 

میان حکومت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و جمهوری دموکراتیک افغانستان

در مورد شرایطِ استقرارِ مؤقتِ قطعات نظامی شوروی در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان

 

حکومت اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی و حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان،

با بیان عزم شان برای دفاع از امنیت و استقلال خلقهای شوروی و افغانستان،

با ابراز تصمیم قاطعِِ همکاری برای تحکیم صلح و امنیت در آسیا و سراسر جهان،

با اتکأ به معاهدهء دوستی و حسن همجواری مؤرخ 5 دسامبر 1978،

و با تأییدِ وفاداری به اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد،

در موارد آتی موافقت کردند:

 

مادهء 1

 

حکومت اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی و حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان موافقت نمودند که بخشی از قطعات محدود نظامی شوروی که در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان مطابق خواست حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان مستقر شده اند، بخاطر کمک به مردم افغانستان در دفع تجاوزات خارجی مؤقتاً در خاک ج.د.ا. میمانند.

تعداد و محلات استقرار قطعات شوروی که طور مؤقت در جمهوری دموکراتیک افغانستان جابجا شده اند، با موافقت حکومات اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی و جمهوری دموکراتیک افغانستان مشخص میشود.

قطعات شوروی که در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان مؤقتاً جابجا شده اند، زیر فرماندهی قوماندانی نظامی شوروی میباشند.

 

ماده 2

 

1. قطعات شوروی که در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان مؤقتاً جابجا شده اند، استقلال ملی انرا خدشه دار نمیکنند. قطعات شوروی در امور درونی جمهوری دموکراتیک افغانستان مداخله نمیکنند.

 2. قطعات شوروی، افراد شامل آنها و اعضای خانواده های آنان که در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان واقع اند، قوانین جاری جمهوری دموکراتیک افغانستان را مراعات مینمایند.

 

ماده 3

 

1. جانب شوروی عهده دار مخارج مربوطهء  قطعات شوروی در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان است.

2. حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان به قطعات شوروی، افراد شامل آنها و اعضای خانواده های آنان که در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان طور مؤقت واقع اند، شرایط لازم برای زیست در مساکن و شهرکهای نظامی، استفاده از ساختمانهای اداری، ذخیره گاهها و همچنان بهره برداری از میدانهای هوایی و شفاخانه ها را بر اساس موافقت جانبین و مطابق پروتوکول (پیوست) مهیا میسازد.

پولیگونها، محلات تیر اندازی و میدانهای تعلیمی طور مشترک با اردوی ملی جمهوری دموکراتیک افغانستان مورد استفاده قرار میگیرند.

چگونگی و شرایط بهره برداری از جاهای نامبرده  براساس تفاهم طرفین متعاهد مشخص میشود.

 

ماده 4

 

قطعات شوروی، افراد شامل آنها و اعضای خانواده های آنان میتوانند به محلات استقرار قطعات نظامی شوروی در جمهوری دموکراتیک افغانستان و دوباره از جمهوری دموکراتیک افغانستان با موتر، هواپیما وغیره وسایل ترانسپورتی سفر کنند.

افراد شامل قطعات نظامی شوروی هنگام دخول و خروج به جمهوری دموکراتیک افغانستان از کنترول پاسپورت و ویزه معاف اند.

نقاط و چگونگی عبور از مرز افغانستان- شوروی، نحوهء کنترول و همچنان انواع و اقسام اسناد مربوطه براساس تفاهم طرفین متعاهد مشخص میشود.

 

ماده 5

 

جانب افغانی موافقت میکند که اشخاص آتی را در نقاط مرزی دولتی بدون اخذ محصول و مالیهء سرحدی بداخل جمهوری دموکراتیک افغانستان راه دهد:

-  قطعات شوروی و افراد شامل آن و جزوتامهای مربوط آنان با قواندانان شان؛

- همه محموله های نظامی منجمله بارهای تجارتی مربوط به خدمات معیشتی قطعات شوروی؛

-  افراد شامل قطعات نظامی، که طور انفرادی و یا با اعضای خانواده هایشان با اجناس مورد استفادهء شخصی شان به جمهوری دموکراتیک افغانستان داخل و یا از آن خارج میشوند، هنگام عبور از نقاط مرزی دولتی افغان- شوروی

اسناد مربوطه را به ارگانهای گمرکی نشان میدهند.

اجناس، مهمات و تخنیک حربی که توسط جانب شوروی به افغانستان برده میشوند، میتوانند، بدون محصول و مالیه دوباره به اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی آورده شوند.

 

 

ماده 6

 

1. خدمات تجارتی- معیشتی پرسونل قطعات شوروی ، افراد شامل آنها و اعضای خانواده های آنان که در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان طور مؤقت واقع اند، توسط مؤسسات تجارتی- معیشتی شوروی صورت میگیرد.

2. جانب افغانی اجناس لازمه را به مقدار معینه یی که میان مؤسسات مربوطهء تجارتی- اتحادشوروی و جمهوری دموکراتیک افغانستان به قیمت دولتی رایجِ پرچون در جمهوری دموکراتیک افغانستان با تخفیف تجارتی که برای مؤسسات بازرگانی جمهوری دموکراتیک افغانستان معمول است، توافق شده؛ در اختیار مؤسسات تجارتی- معیشتی شوروی میگذارد.

پرداخت اجناس تحویل داده شده با پول رایج جمهوری دموکراتیک افغانستان صورت میگیرد.

3. جانب افغانی مطابق قراردادها میان ادارات بازرگانی خارجی افغانی و شوروی محصولات غذایی و صنعتی (منجمله گاز، ذغال سنگ، ذغال بریکت و چوب) را به قیمت رایج در معاملات تجاری میان اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی و جمهوری دموکراتیک افغانستان جهت تأمینات منظم قطعات شوروی تهیه مینماید.

 

ماده 7

حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان مبالغ لازمی پول افغانی را جهت مصارف مربوط به استقرار مؤقت قطعات نظامی شوروی در خاک افغانستان در اختیار حکومت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی میگذارد. مقدار این پول مطابق تفاهم ارگانهای زیربط جانبین متعاهد تعیین میشود.

ماده 8

نحوهء پرداخت خدمات ارایه شده که در مادهء 3 تذکر رفته است و همچنان مبالغ پول افغانی که در مادهء 7 معاهدهء حاضر تذکر رفته با توافقات اضافی میان جانبین متعاهد در موعد دوماه پس از نافذ شدن این معاهده معین میشود. تسعیر پول افغانی به روبل به تناسب قیمتهای داخلی جمهوری دموکراتیک افغانستان و بهای تجارت خارجی صورت میگیرد.

 

ماده 9

مسایل حقوقی مربوط به استقرار مؤقت قطعات شوروی در جمهوری دموکراتیک افغانستان بشیوهء آتی تنظیم میگردند:

1. در موارد ارتکاب جرم و تخلفات از جانب افراد شامل قطعات شوروی و اعضای خانواده های آنان در جمهوری دموکراتیک افغانستان، قوانین افغانی توسط محاکم، سارنوالیها و غیره ارگانهای مسوول امور تعقیبی و جزایی اجرأ میشوند.

پرونده (دوسیه) های جرایم نظامیان شوروی توسط سارنوالی نظامی و ارگانهای عدلی جمهوری دموکراتیک افغانستان بازرسی و تحقیق میشود.

2. مفاد بند یکم این ماده در موارد آتی قابل اجر نیست:

الف. در صورتی که جرایم و تخلفات مرتکب شده توسط افراد شامل قطعات نظامی و اعضای خانواده های آنان بر علیه اتحاد شوروی و همچنان علیه افراد شامل قطعات نظامی شوروی و یا اعضای خانواده های آنان باشد.

ب. در صورتی که جرایم و تخلفات مرتکب شده توسط افراد شامل قطعات نظامی و اعضای خانواده های آنان هنگام انجام خدمت و در نواحی محل استقرار قطعات نظامی صورت گرفته باشد.

در رابطه به موارد تذکر داده شده در فقره های «الف» و «ب» این بند محاکم ذیصلاح شوروی، سارنوالیها و غیره ارگانها که مطابق قوانین شوروی عمل میکنند، اجراآت مینمایند.

3. در صورت تخلفات بر ضد قوای شوروی و همچنان افراد شامل آن که مؤقتاً در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان واقع اند، جزای مجرمین برابر با جزایی ست که برای تخلفاتِ ضد قوای مسلح ملی جمهوری دموکراتیک افغانستان وهمچنان افراد شامل آن تعمیل میشود.

4. ارگانهای ذیصلاح شوروی و افغانی میتوانند در رابطه تسلیمی دوسیه های جداگانه که در بندهای 1و 2 مادهء حاضر  تذکر رفته از یکدیگر خواستار کمک شوند. ایننوع درخواستها با حسن نیت بررسی خواهند شد.

5. ارگانهای ذیصلاح شوروی و افغانی از هرنوع کمک حقوقی و غیره در مورد مسایل مربوط به تحقیق جرایم مرتکبه که در بندهای 1، 2 و 3 مادهء هذا تذکر رفته، دریغ نمیورزند.

 

مادهء 10

 

1. حکومت اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی به حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان خسارات مادی که در نتیجهء اعمال و اشتباهات نظامیان شوروی به جمهوری دموکراتیک افغانستان وارد شده و یا خساراتی که توسط قطعات نظامی شوروی و یا افراد شامل آن در هنگام  انجام وظیفه به

شهروندان افغان، مؤسسات آن ویا شهروندان دولت سومی واقع در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان وارد میشود، را – در هردو حالت به اندازهء معینه (مطابق اقامهء دعوای افراد با در نظر داشت قوانین افغانستان) توسط نمایندهء ویژه درامور استقرار مؤقت قطعات شوروی در جمهوری دموکراتیک افغانستان که مطابق مادهء 13 معاهدهء حاضر تعیین میگردد؛ جبران مینماید.

دعواهای مربوط به مکلفیتهای قطعات نظامی شوروی نیز بر همان منوال حل و فصل میگردند.

2. حکومت اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی همچنان به حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان خسارات مادی که در نتیجهء اعمال و اشتباهات نظامیان و شوروی به جمهوری دموکراتیک افغانستان وارد شده و یا خساراتی که توسط قطعات نظامی شوروی، افراد شامل آن  ویا اعضای خانواده های آنان خارج از  انجام وظیفه به شهروندان افغان، مؤسسات آن ویا شهروندان دولت سومی واقع در خاک جمهوری دموکراتیک وارد میگردد را – در هردو حالت به اندازهء معینه مطابق فیصلهء مجکمهء ذیصلاح افغانی و برمبنای اقامهء دعواهای افراد خساره مند، جبران مینماید.

 

ماده 11

 

1. حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان به حکومت اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی نیز خسارات مادی وارده به داراییهای قطعات نظامی شوروی که مؤقتاً در جمهوری دموکراتیک افغانستان مستقر اند و در نتیجهء اعمال و اشتباهات مؤسسات دولتی آن بعمل آمده، را به اندازه یی که نمایندهء ویژه در امور استقرار مؤقت قطعات شوروی در جمهوری دموکراتیک افغانستان مطابق اقامهء دعوا با در نظر داشت قوانین افغانستان تعیین نماید؛ جبران مینماید.

دعواهای مربوط به مسئولیتهای مؤسسات افغانی در برابر قطعات شوروی نیز بر همان منوال حل و فصل میگردند.

2. حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان حاضر است به حکومت اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی خسارات ناشی از اعمال و اشتباهات شهروندان افغان به قطعات شوروی، افراد شامل آنها و به اعضای خانواده های آنان که مؤقتاً در جمهوری دموکراتیک افغانستان واقع اند، را مطابق مطابق اقامهء دعوا از جانب افراد خساره دیده، به اندازه یی که محکمهء افغانی تعیین مینماید؛ جبران نماید.

 

ماده 12

 

جبران خسارات که در مواد 10 و 11 تذکر رفته، توسط جانبین در ظرف سه ماه پس فیصلهء نمایندهء ویژه در امور استقرار مؤقت قطعات شوروی در جمهوری دموکراتیک افغانستان و یا بعد از انفاذ فیصلهء محکمه صورت میگیرد.

پرداخت مبالغ متذکره به افراد خساره دیده و قطعات شوروی از جانب ارگانهای ذیصلاح طرفین،  برطبق مادهء 10- توسط ارگانهای افغانی و مطابق مادهء 11- از سوی ارگانهای شوروی پرداخته میشود.

 

ماده 13

 

جهت تنظیم لازمی مسایل مربوط به استقرار مؤقت قطعات شوروی در جمهوری دموکراتیک افغانستان، حکومت اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی و حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان نمایندگان ویژهء خویش را در امور استقرار مؤقت قطعات شوروی در جمهوری دموکراتیک افغانستان تعیین مینمایند.

 

ماده 14

1. توضیحاتِ معاهده حاضر:

«افراد» شامل قطعات نظامی شوروی عبارتند از:

اف. نظامییان اردوی شوروی؛

ب. افراد ملکی که شهروند اتحاد شوروی بوده و در قطعات شوروی که مؤقتاً در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان واقع اند، کار مینمایند.

2. «اعضای خانواده های آنان که شامل قطعات شوروی اند» عبارتند از:

اف. همسران شان،

ب. فرزندان مجرد شان،

پ. خویشان نزدیک این افراد که تحت تکفل آنان قرار دارند.

3. «محلات استقرار» مناطقی اند که از جانب حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان و یا ارگانهای محلی حکومت در اختیار قطعات شوروی جهت استقرار قطعات آنان گذاشته میشود.

 

ماده 15

 

این معاهده از زمان توشیح هردو جانب نافذ بوده و در درازنای موجودیت قطعات شوروی در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان دارای اعتبار است.

 

در شهر                                                   ماه جنوری سال 1980

در دو نسخهء روسی و دری که هردو متن دارای اعتبار مساوی اند، امضأ شد.

از جانب حکومت                                                          از جانب حکومت

جمهوری دموکراتیک افغانستان                                اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی           

 

                

   م.م. آگ.

وِ.چ.او.اِل

++++++++++++++++++++

 

 

مربوط بند 2 پروتوکول شماره 181

محرم

پیوست شماره 2

 

کابل

به سفیر اتحاد شوروی

 

ببرک کارمل را ملاقات نموده و با اتکأ به سفارش ما مطالب آتی را به آگهی اش برسانید.

بر اساس ارزیابی دوستان افغانی، که کُلاً با ما همنظر اند، اوضاع سیاسی خارجی پیرامون ج.د.ا. مدت معینی پیچیده خواهند ماند. امپریالیزم و ارتجاع جهانی در تبانی با هژمونیستهای چینی در مورد همآهنگی فعالیتهای شان جهت تشدید تخریبات مسلحانه در امور ج.د.ا. تفاهم مینمایند.در این اواخر تبلیغات بورژوازی کمپاین خصمانهء ضد افغانی و ضد شوروی اش را به خاطر بدنام سازی ماهیت موجودیت قوای شوروی تشدید نموده است.

در این رابطه مفید است تا میان حکومت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و جمهوری دموکراتیک افغانستان در مورد شرایطِ استقرارِ مؤقتِ قطعات نظامی شوروی در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان معاهده یی که در آن به خصلت مؤقتی موجودیت این نیروها در خاک ج.د.ا. و همچنان خواهش حکومت افغانستان برای اعزام این قوا جهت دفع تجاوز خارجی و عدم مداخلهء این نیروها در امور درونی افغانستان و اینکه آنها قوانین جاری افغانستان را مراعات مینمایند، تأکید شود؛ عقد گردد. در معاهده میشود، تعیین نمایندگان باصلاحیت جانبین در مورد شرایطِ استقرارِ مؤقتِ قطعات نظامی شوروی در خاک جمهوری دموکراتیک افغانستان وحل مسایل مربوط به استقرار قطعات نظامی، تأمینات مادی، خدمات و امور حقوقی و غیره را نیز درنظر گرفت.

اگر ب. کارمل موافقت اصولی اش را ابراز کرد، شما میتوانید پیشنویس معاهده را جهت توافق به وزارت امور خارجهء ج.د.ا. و یا به شخص دیگری که ب. کارمل تعیین نماید، بدهید.

از اجرآت خویش تلگرافی گذارش دهید.

 

22- ام.ام.

او.اِل.

++++++++++++++++++++

 

پرولتاریای همهء کشورها متحد شوید!

در جریان 3 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1)  است.

 

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

پروندهء ویژه 

شمارهء پ. 180/64

به رفقا، بریژنف، کاسیگین، اندروپوف، گرومیکو، سوسلوف، تیخونوف، اوستینوف، ساوینکین، پیگوف و سمیرتیوکوف.

 

نقل از پروتوکول شماره 180 جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ 23جنوری سال 1980.

 

در مورد اعزام نظامیان، کارگران و کارمندان به قطعات نظامی شوروی که مؤقتاً درجمهوری دموکراتیک افغانستان مستقر اند .*

 

پیشنهاد وزارت دفاع در دادن صلاحیت به آن برای گسیل نظامیان، کارگران و کارمندان به قطعات نظامی شوروی

که مؤقتاً در جمهوری دموکراتیک افغانستان مستقر اند و تهیهء پاسپورتهای سفر خارجی مطابق به مقررات نافذ در قطعات نظامی شوروی در خارج  تأیید است.

 

 

منشی کمیته مرکزی

 

 

*- تذکر: (بشکل ریز و ناخوان چاپ شده)

 

تذکر:

رفقا، سندِ حاضرِاشدِ محرمِ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش نباید بدون اجازهء خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد  و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از  مطالعه با قید تاریخ امضأ نمایند. 

 

15-ای.اِم.

او. اُل.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

 

به اعضای بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.،                  قابل برگشت به کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.                 (شعبه اسناد و ارتباط – سکتور یکم                                                    اعضای علی البدل کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. و

دارالانشأ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

اشد محرم

 

 

 

یادداشت متحوای اصلی گفتگوهای ا. ا. گرومیکو با وزیر امور خارجهء ج.د.ا. ش. م. دوست*

مورخ 4 جنوری سال 1980

 

ا.ا. گرومیکو** به ش.م. دوست بمثابهء نمایندهء افغانستان نوین که راه دگرگونیهای عمیق انقلابی را انتخاب کرده و با اتحاد شوروی دوستی عنعنوی دیرینه دارد، شادباش گفت.

در ادامه ا.ا.گرومیکو گفت، درست خواهد بود صحبتهای ما را از آشنانمودن تان با آخرین اخبار نمایندهء دایمی  اتحادشوروی در سازمان ملل متحد واقع نیویارک  او. آ. ترویانسکی بیآغازیم.

ا.ا.گرومیکو ش.م. دوست را با محتوای اخبار مربوط به جلسهء آتی شورای امنیت سازمان ملل پیرامون باصطلاح مسألهء افغانستان آشنا ساخته و ابراز امیدواری کرد، وزیر امورخارجهء ج.د.ا. هرچه زودتر به نیویارک برود. همچنان او در مورد عملکرد نمایندهء دایمی افغانستان در ملل متحد ب. سهاک معلومات داد.

ش. م. دوست: نخست از همه میخواستم سپاس و امتنان قلبی خویش را به خاطر توجه دایمی رهبران اتحادشوروی نسبت به انقلاب، که اکنون وارد مرحلهء نوین تکاملی خود شده است ابراز نمایم.

پیش از حرکت بسوی مسکو با رهبر حزب و دولت ما ببرک کارمل ملاقات نمودم که از من خواست سلامهای گرم و شادباشهای دوستانه اش را به ل.ای. برژنف، آ.اِن. کاسیگین و به شخص شما برسانم.

گرچه من قبلاً نیز از مسکو چندین بار بازدید کرده بودم، مگر آنوقتها بدلایل معینی نتوانسته بودم با دوستان شوروی با چنین صراحت حرف بزنم. اکنون وضعیت به گونهء دیگریست.

من اطمینان دارم که رهبری اتحادشوروی بخوبی از دلایل برکناری ح. امین و گروه وی و همچنان ماهیت رویدادهای جاری درون سیاسی در افغانستان آگاهی دارند، بناً لازم نمیبینم آنها را دوباره مفصلاً توضیح دهم. میخواستم فقط بیک موضوع تأکید نمایم که انقلاب ثور (اپریل) پس از 6 جدی (27 دسامبر) 1979 وارد مرحلهء نوین تکاملی خویش شده است.

اسناد غیر قابل انکاری وجود دارند که ح. امین – این فاشیست طراز جدید و قاتل مردم افغانستان اجنت سی. آی. ای. و امپریالیزم جهانی بوده و منظماً مشی بدنام سازی آرمانهای انقلاب ثور، جنبش دموکراتیکِ افغانستان و دوستی افغانستان- اتحادشوروی را پیش میبرد. ح. امین و گروه وی تعداد زیادی از افراد وفادار به امر حزب و زحمتکشان و میهن پرستان واقعی را جسماً نابود کردند.

سقوط ح. امین و گروه حاکم وی پاسخگوی خواستهای نیروهای دموکراتیک که قلباً علاقمند ترقی افغانستان اند بوده و امری دارای ارزش تاریخی بزرگ بود. اگر حادثهء 27 دسامبر (ششم جدی مترجم) بوقوع نمیپیوست، استقلال ملی افغانستان ازبین رفته و کشور ما میان ایران، پاکستان و چین تقسیم شده و بر سرنوشت آن ایالات متحدهء امریکا و ممالک دیگر غربی مسلط میشدند.

رهبران ح.د.خ.ا. و ج.د.ا. بدلیل کمک بیشایبه، بموقع و عاجل که در پاسخ به درخواست حکومت افغانستان ارایه گردید اظهار سپاس قلبی مینمایند. کمک اتحادشوروی به افغانستان- کاری بزرگ و عادلانه است.

در حال حاضر در افغانستان پروسهء ایجاد جبههء ملی تحت رهبری ح.د.خ.ا. جریان دارد.رهبری نو ح.د.خ.ا. و ج.د.ا در رأس ببرک کارمل همهء آنانی را که سرنوشت کشور برایشان ارزش  دارد، به فعالیت سیاسی دعوت مینماید. تلاشها برای وحدت واقعی ح.د.خ.ا. و ارتقای اتوریته و احیای نقش رهبری کنندهء آن برای بازسازی و بهبود دستگاه دولتی جریان دارد.

وضع داخلی کشور بغرنج و نگران کننده است. طیف وسیع ضد انقلاب بویژه باندهای قاتلین گسیل شده از پاکستان به فعالیت علیه نظام مردمی ادامه میدهند. شورشیان توانسته اند ادارهء بعضی ولایات کشور مانند قندز، تخار، سمنگان و بدخشان را بدست گیرند. مگر با اتکأ به کمک اتحاد شوروی قوای مسلح ج.د.ا. توانستند ضد انقلاب را از آنجاها برانند. در شمال کشور فعلاً آنها فقط در مرکز ولایت بدخشان شهر فیض آباد مسلط اند.

بصورت کل اوضاع در کشور رو به بهبودی ست. البته نقش قطعات محدود نظامی اتحادشوروی در این راستا مثبت است. اقدامات نیک از جانب اتحادشوروی برای اعطای کمک عاجل نظامی به افغانستان نه فقط با واکنش رهبری ح.د.خ.ا. و ج.د.ا. بلکه با استقبال زحمتکشان و میهنپرستان واقعی افغانستان نیز مواجه شده است.

در حالت کنونی رهبری ج.د.ا. سرگرم دفع حملات ضد انقلاب بوده و دایماً روی اقدامات عملی وگامهای اضافی که باید برای بهبود اوضاع  کشور اتخاذ شوند، فکر میکنند. در جلسات بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.د.خ.ا.، شورای انقلابی و حکومت ج.د.ا. ببرک کارمل دایماً روی توجه به توصیه های مثبت و بموقع رهبران شوروی تأکید مینمایند. مهم اینست- نباید بیش از این اشتباه کرد؛ در این امر رمز پیروزی انقلاب ثور نهفته است.

میخواستم از جانب خودم از شما رفیق وزیر بخاطر مشوره های مفید تان سپاسگذاری نمایم. ازجمله رهبری ج.د.ا. تمایل جانب شوروی مبنی بر گسیل نمایندگان افغان برای پیشبرد کار لازم در میان دانشجویان افغان بویژه در میان آنعده که سال پار زیر نظر شخص ح. امین انتخاب شده و برای تحصیل آمده اند را مثبت ارزیابی مینماید. نمایندگان نامبرده برای سفر به مسکوآماده میشوند. طوریکه کاردار سفارت ج.د.ا. در اتحادشوروی م.س. دانشجو- که فرد غیر حزبی ولی صادقی ست-  ابراز داشت، گروپهایی از محصلان افغانی به سفارت افغانستان در مسکو آمده و با ابراز پشتیبانی از رهبری جدید آمادگی خویش را برای سازماندهی زندگی نوین اظهار داشتند. امید میرود که پس از ملاقات و مذاکرات همه جانبه با دانشجویان افغانی آنها ماهیت درست اوضاع پس از 27 دسامبر را درک نمایند.

ا.ا. گرومیکو : بدون شک اکثریت دانشجویان افغانی در مؤسسات آموزشی اتحادشوروی راه دفاع قاطع از رهبری جدید ج.د.ا. را انتخاب مینمایند.

ش.م. دوست: توصیهء اتحادشوروی مبنی بر گسیل پیام از جانب ببرک کارمل به خمینی و ضیأالحق (پیامها اکنون آماده میشوند)، همچنان تنظیم ملاقات رییس شورای انقلابی با سفرای عراق، هند و غیره ممالک غیر منسلک با هدف توضیح حوادث بمیان آمده در کشور و تأثیر گذاری فعال بر مناسبات مفید آنان در رابطه به اوضاع افغانستان- خیلی با ارزش اند. این ملاقاتها نیز تنظیم میشوند.

ا.ا. گرومیکو : آیا کنفرانس مطبوعاتی ببرک کارمل برای ژورنالیستان خارجی سازماندهی شد؟

ش.م. دوست: بلی، کنفرانس مطبوعاتی بتاریخ 3 جنوری تشکیل یافت و من توانستم در آن اشتراک کنم، به همین علت در آمدنم به مسکو کمی تأخیر واقع شد.

کنفرانس مطبوعاتی ببرک کارمل مؤفقانه تدویر شده و وطوریکه دیده میشود نتایج مثبت را ببا آورده است. وزارت امور خارجهء ج.د.ا. به سفرای خود در خارج منجمله به سفارت افغانی در مسکو دستور داده تا بدون تأخیر به هر ژورنالیست خارجی که علاقمند سفر به افغانستان باشد، ویزه صادر کنند.

در اخیر میخواستم چند کلمه در مورد مناسبات افغانستان- اتحادشوروی که طور مؤفقانه در همه عرصه ها رشد مینمایند ابراز کنم. دوستی برادرانهء اتحادشوروی و افغانستان و اتکأی همه جانبه به آن شالودهء رشد افغانستان در راه ترقی اجتماعی ست. اعضای ح.د.خ.ا. و زحمتکشان افغانستان معتقد میشوند که ببرک کارمل با اتکأ به پشتیبانی انترناسیونالیستی اتحاد شوروی میتواند دشواریهای کنونی را مؤفقانه حل کند.

رهبری ح.د.خ.ا. و ج.د.ا. بخوبی درک میکنند که کمک نظامی اتحادشوروی به افغانستان در اوضاع کنونی بین المللی امر ساده یی برای اتحادشوروی نبود. اقدام اتحادشوروی مبنی بر گسیل قطعات محدود نظامی به افغانستان که درشرایطی سرنوشت ساز برای انقلاب ثور صورت پذیرفت، باعث تهاجم تبلیغاتی و امواج دروغ پراگنی ایالات متحده و کشورهای دیگر غربی که در رأس سیاست امپریالیزم جهانی قرار دارند، به اتحادشوروی شد.   

باید طور ویژه خاطر نشان گردد که مردم افغانستان، حکومت ج.د.ا. با احترام زیاد به تلاشهای اتحادشوروی در جهت تحکیم صلح جهانی، رفع تشنجات بین المللی و مهترین مسألهء عصر ما که همانا خلع سلاح است، میبینند.

مردم افغانستان فراموش نمیکند که اتحادشوروی دوستش را در غم تنها نگذاشته و آنرا رویارو با امپریالیزم جهانی در رأس ایالات متحد یکه نمیگذارد.  

 رهبران افغان همانند دوستان شوروی یک آرمان و یک  برنامه واحد برای آیندهء افغانستان دارند. اینرا رهبری ج.د.ا. ازمن خواست تا برایتان ابراز نمایم.

ا.ا. گرومیکو : بخاطر گفته های گرم تان به آدرس اتحادشوروی سپاسگذارم. ما تماماً نقطه نظرهایتان را پیرامون اهمیت همه جانبه و استحکام مناسبات دوستانه میان اتحادشوروی- افغانستان و همآهنگی تلاشهای ممالک ما برای دفع قاطع تجاوزات امپریالیزم جهانی تایید مینماییم.

ما خرسندیم، میشنویم که رهبری فعلی ج.د.ا توصیه ها و آرزومندیهای نیک ما را درک مینماید. همزمان میخواستم خاطر نشان سازم که تصیم نهایی برای این یا آن مسأله همیشه حق جانب افغانی بوده و این حق شما و فقط از شما است.

میخواستم چند نکته را رفیق وزیر در رابطه به اوضاعی که فعلاً در شورای امنیت مسلط است و همچنان محتوای بیانیهء تان در اجلاس آتی با شما در میان بگذارم.

البته این نظریات چیزی نهایی نبوده ولی آنها بیانگر نظریات ما، اتحاد شوروی در رابطه به اوضاع پیرامون افغانستان میباشد.

یکم. کشورهای غربی نخست از همه ایالات متحدهء امریکا پروپاگند وسیعی را علیه اتحادشوروی و برضد افغانستان انقلابی که طور جدی راه جامعهء نوین را انتخاب کرده، براه انداخته اند.  امپریالیزم میخواهد « دیگ را تا سر حد فوران بخار بجوشاند».

در این پروپاگند خصمانه چیز جالبی نیست. عجیب میبود اگر امپریالیزم موقف دوستانه در رابطه به دگرگونیهای انقلابی در افغانستان اتخاذ میکرد. در آنصورت ما شما مجبور میشدیم فکر کنیم چه کاری کرده ایم که مورد تحسین امپریالیزم قرار گرفته ایم. بهر حال در سروصدای تبلیغاتی غرب پیرامون اوضاع افغانستان چیزی غیر منتظره وجود ندارد.

دوم. در رابطه به لحن بیانات هیـأت افغانستان در شورای امنیت.

شما رفیق وزیر همه دلایل را دارید که نه بمثابهء متهم بلکه متهم کننده (دادستان) برآمد نمایید. فکر میکنم برای این امر فاکتهای زیادی موجود اند. باینترتیب بسیار مهم است که دفاع نه، بلکه باید حمله کرده و باقاطعیت توطیه های امپریالیزم را افشأ ساخت.

سوم. لازم است طور ویژه خاطر نشان گردد که گسیل قطعات محدود نظامی اتحادشوروی پاسخی ست به درخواستهای  مکرر حکومت ج.د.ا. از رهبری اتحادشوروی. این تقاضاها قبلاً از جانب ن. م. تره کی زمانی که او در مسکو بود و و از طرف ح. امین مطرح شده بودند.

کارتر میخواهد طوری وانمود کند که اتحادشوروی تقاضای اعزام قطعات نظامی را فقط از رهبری جدید افغانستان دریافت کرده است. این نظریهء واهی را باید با قاطعیت و در صورت امکان با اتکأ به روزشمار رد کرده و تذکر داد که بخاطر مداخلات دوامدار از جانب نیروهای خارجی  در امور داخلی افغانستان این کشور مجبور شد متواتراً از اتحادشوروی تقاضای کمک منجمله کمک نظامی را نماید. 

در این بخش بیانیهء تان بجا خواهد بود اگر به اشتراک کنندگان اجلاس شورای امنیت از مادهء 51 منشور سازمان ملل متحد و همچنان از مفاد معاهدهء موجود میان اتحاد جماهیر شوروی و ج.د.ا. در بارهء دوستی، حسن همجواری و همکاری یاددآوری نمایید.

چهارم. لازم است واضحاً تأکید گردد، که قطعات محدود نظامی اتحادشوروی فقط برای کمک به این کشور در دفع تجاوزات دوامدار نیروهای خارجی منجمله از خاک پاکستان جایی که اردوگاههای پناهندگان بکمک امریکا، کشورهای دیگرغربی و چین به مراکز تربیه و اعزام گروههای بیشمار مسلح به خاک افغانستان تبدیل شده اند، آمده اند.

پنجم. تغییر رهبری ج.د.ا. فقط مسألهء درونی افغانستان بوده و مربوط به افغانها ست. و هیچکس حق ندارد به مردم افغانستان بگویید چگونه و چطور باید عمل کند.

نمایندگان کشورهای غربی منجمله تاچر تلاش مینمایند، رابطهء یی میان تغییر رهبری و اعزام نیروهای نظامی شوروی برقرار نمایند، گویا که این دو حادثه باهم پیوند دارند. اما این را نیز باید با تأکید خاطرنشان کرد که هیچ پیوند علتی درین مورد وجود ندارد.- این کار فقط تصادف زمانی ست.

بهتر است به این امر نیز توجه شود که نمایندگان رسمی ایالالت متحده و کشورهای دیگر غربی حتی در زمان ن. م. تره کی ح. امین به همهء جهانیان از اعزام نیروهای نظامی به افغانستان داد میزدند. بناً آنها خود در تضاد «حقایق راستین» خویش قرار میگیرند، گویا ورود قطعات محدود نظامی شوروی پیش از حوادث 27 دسامبر 1979 که به تغییر رهبری افغانستان انجامید؛ صورت گرفته است.

ششم. میشود دوباره اعلام کرد که قطعات محدود نظامی شوروی پس از آنکه ضرورت وجود آن در افغانستان- زمانیکه تجاوزات و توطیه های مسلحانهء خارجی قطع شده و بالنتیجه امنیت افغانستان تأمین گردد،- ازبین برود؛ از این کشور بیرون خواهند شد.  

هفتم. در غرب فریاد زده میشود که در افغانستان اختناق همگانی در برابر شخصیتهای اسلامی ادامه داشته و اینکه در این کشور دین اسلام در خطر است. البته که این «دریغ» نه در رابطه به اعمال امین و قربانیان اختناق وی بلکه در مورد خلع این جلاد مردم افغانستان از حکومت ابراز میشود.

با در نظر داشت اینها در بیانیهء هیأت افغانی بهتر خواهد بود با قاطعیت و جدیت از مشی مثبت اتخاذ شده از جانب حکومت ج.د.ا. در رأس ببرک کارمل در رابطه به اسلام و مسلمانان متدین یاآوری کرد.

هشتم. بهتر است چهرهء ح. این را بمثابهء دیکتاتوری که هوادار نظریهء اختناق وترورهمگانی همهء باشندگان کشور بود، آشکار را ساخت. باید فاکتها و نمونه ها را آورد. و آنها بیشمار اند.

نهم. مثبت و مهم خواهد بود اگر گفته شود، رهبری نو ج.د.ا. تصمیم قاطع خویش را مبنی ایجاد روابط عادی همجواری با کشور های همسایهء ایران و پاکستان اعلام نموده است. البته این اعلامیه را حکومت ج.د.ا. زمانی انجام خواهد داد که مداخله در امور داخلی مردم افغانستان قطع شود، در حالیکه اعزام دسته های مسلح از پاکستان به افغانستان یعنی تجاوز هنوز هم ادامه دارد.

دهم. در رابطه به ازدیاد تحویلدهی اسلحه از جانب ایالات متحده به پاکستان باید گفت که بعضی نیروهای خارجی منجمله ایالات متحده به تامین آرامش نه بلکه برعکس به بیثباتی اوضاع و آتش جنگ در این منطقه علاقمند اند. لازم است با قاطعیت اعلام کرد، که تسلیح «تا دندان» پاکستان با سلاحهای امریکایی نمیتواند به حکومت ج.د.ا. بیتفاوت باشد، زیرا به این وسیله خطر دایمی تجاوز نظامی به افغانستان از جانب پاکستان موجود میباشد. ج.د.ا. مجبور است نگران امنیت خویش در چنین شرایطی باشد.

یازدهم. هویداست که تلاشهایی برای تقابل افغانستان با کشور های دیگر اسلامی صورت میگیرد. در این مورد باید اعلام شود که افغانستان دست دوستی را به همه کشورهای اسلامی حتی به آنانی که زیر درخواستنامهء مربوط به تدویراجلاس شورای امنیت امضأ کرده اند، دراز میکند. مهم است خاطر نشان گردد که رهبری نو ج.د.ا. در عمل آماده است احترام به دین اسلام را نشان دهد و دایماً از جنبش عدم انسلاک پشتیبانی نماید. بهتر خواهد بود گفته شود، هیچ روحانی اعدام نمیشود، مگر اینکه با اسلحه در دست بر ضد حکومت افغانستان بجنگد.

میتوانم رفیق وزیر با اطمینان به شما خاطر نشان سازم که ما اطلاع گرفته ایم عربستان سعودی تصمیم دارد شش کشور همسایه مسلمانش را قانع سازد تا با ج.د.ا. روابط دیپلماتیک شان را قطع نمایند.

دوازدهم. مهم است واضح شود که حکومات کشورهایی که امضای شان در درخواستنامه به رییس شورای امنیت ملل متحد قرار دارد، به فعالیتهای خصمانه علیه مردم افغانستان آغاز کرده اند. افغانستان با استواری در راه تحولات انقلابی پیش میرود و هیچ نیرویی نیست که آنر ا در این راه مانع شود. همزمان اعلام گردد، که رهبری نو ج.د.ا. صادقانه خواستار همکاری با همه کشور ها و حتی با آنهایی که زیر نامهء (فوق الذکر) امضأ نموده اند، میباشد. حکومت ج.د.ا. در آینده نیز در جنبش عدم انسلاک اشتراک فعال خواهد داشت.

  ش.م. دوست: من فقط میتوانم به خاطر مشوره های مثبت و با ارزش بر ای من در مورد ماهیت بیانیه ام در شورای امنیت ملل متحد قلباً از شما سپاسگذاری نمایم، رفیق وزیر.

من نه تنها با دقت آنها را شنیدم بلکه مفصلاً آنها را یادداشت هم کردم. همهء مواردی که شما بیان کردید شالودهء بیانیه ام را در شورای امنیت تشکیل خواهند داد. بازهم از شما بخاطر صحبت صریح و رفیقانه ممنونم.

ا.ا. گرومیکو: من از جانب خود نظریاتم را که به نظر شما برایتان در امر آمادگی به بیانیهء تان مفید خواهند بود، ابراز نمودم. البته، به نسبت کمی وقت این را طور رهنمودی و فشرده انجام دادم. مگر توصیه های رفیقانهء ما تصویر واضح نقطه نظر اتحادشوروی به مسایل مطروحه میباشند.

 نظر به تقاضای شما ما یکسلسله مواد را منجمله در بارهء پایگاههای نظامی امریکا آماده نموده ایم. این مواد به نیویارک همراه با و.س. سافرونچوک که خاص برای کمک بشما، بنابر تقاضای خودتان به آنجا میرود، ارسال میشود.

زمانیکه بالای تان در مورد ورود قطعات نظامی شوروی حمله صورت گیرد، میتوان آن را با قاطعیت و با آوردن دلایل محکم در جهت افشای سیاست تجاوزگرانهء ایالات متحده رد کرد. مثلاً، در کوبا، ایالات متحده با وجود تقاضاهای دایمی حکومت کوبا به استفاده از پایگاه نظامی اش در گوانتانامو ادامه میدهد. این واقعیتِ واضح و خشن مداخلهء ایالات متحده امریکا در امور یک دولت مستقل میباشد.

همچون رفیق به شما و هیأت تان روحیهء عالی، اطمینان و پایداری در دفاع از مواضع تان آرزومیکنم. با نمایندگان دول اشتراک کننده ملاقات نموده و با جرأت ماهیت حوادث افغانستان را توضیح دهید. چون حقیقت با شما و با ما ست.

در رابطه به و.س. سافرونچوک و مذاکرات تان  با همدیگر باید گفت که در جریان مذاکرات تان در نیویارک از دقت و احتیاط باید کار گرفت، بویژه در داخل ساختمانها. ملاقاتها و تبادل نظر را میتوان به نوبت در ساختمانهای نمایندگی دایمی اتحاد شوروی در ملل متحد و یا در سرقونسلی اتحادشوروی در نیویارک انجام داد. بهتر است موضوع آمدن و.س. سافرونچوک به نیویارک جهت کمک به شما زیاد تبلیغ نشود. او رسماً بنام عضو هیأت اتحادشوروی جهت اشتراک در اسامبلهء عمومی ملل متحد میرود که تا کنون اجلاسش ادامه دارد.

ش.م. دوست: بازهم از شما رفیق وزیر بخاطر توجه جدی که به من در جریان ملاقات حاضر مبذول داشتید، سپاسگذاری مینمایم.

میخواستم نظریات تان را در مورد یک سلسله موضوعات دیگر نیز بدانم.

با در نظر داشت حملات احتمالی امریکا و کشورهای دیگر ناتو در رابطه به ورود قطعات محدود نظامی شوروی آیا بهتر نیست، مفصلاً روی ماهیت تجاوزگرانهء فعالیتهای ایالات متحده که در نمونهء گسترش حضور نظامی آنان در منطقهء اوقیانوس هند و خلیج فارس دیده میشود، تماس گرفته شود؟

ا.ا. گرومیکو: اینرا باید حتماً انجام داد. این دلیلی قاطع در دفاع از موضع عادلانهء افغانستان خواهد بود.

ش.م. دوست: آیا در ابطه به چین میشود، چیزی گفت و تا چه حدودی؟

ا.ا. گرومیکو: در صورتی که از جانب نمایندهء چین به آدرس افغانستان حملهء خشن صورت گرفته و یا حرفهای بیمورد زده شود، آنرا باید با قاطعیت پاسخ داد. اما طوریکه ما فکر میکنیم در جریان اجلاس شورای امنیت ملل متحد ضرور نخواهد بود که با تفصیل روی چین مکث شود، زیرا در چنین حالتی نمایندهء چین ازین کار راضی خواهد شد. نباید چینیها را رِکلام (تبلیغ) کرد.

ش.م. دوست: در رابطه  به کمپاین جاری «حقوق بشر» در ایالات متحده و کشورهای دیگر غربی آیا لازم نخواهد بود، از اینکه در افغانستان پس از 27 دسامبر رهبری جدید ج.د.ا. اقدامات بسیار مهمی که با استقبال در کشور مواجه شده- مانند آزادی تمام زندانیان سیاسی صرفنظر از وابستگی طبقاتی، دین، زبان، قومیت، ملیت ایدیولوژی و نظریات سیاسی شان-  را انجام داده؛ یاددآوری کرد؟ ما حالا میتوانیم نمایندگان هر کشور را برای بازدید از زندانهای ما دعوت نماییم، ما محابس خالی داریم.

 ا.ا. گرومیکو: این خیلی عاقلانه  و مهمترین اقدام حکومت ج.د.ا. میباشد. در در اینباره باید مفصلاً  گفت.

 ش.م. دوست: آیا ضرور نخواهد بود که با تفصیل روی فعالیت رهبری جدید ج.د.ا. در رأس ببرک کارمل در روند ایجاد ح.د.خ.ا. و در رابطه به کسانی چون ن.م. تره کی و ح. امین تماس گرفت؟

ا.ا. گرومیکو: البته، توضیح رشد انقلاب اپریل و دستآوردهای ج.د.ا. لازم اند. اما فکر نمیکنم با در نظر داشت محل بیانیه ضرورت به تفصیل مسایل خاص حزبی باشد. بجا خواهد بود نقش رفیق ببرک کارمل بمثابهء رهبری که برای آرمانهای مردم افغانستان برخاسته، برجسته شود.

من بشما سفر خوب و مؤفقیتهای همه جانبه آرزو مینمایم. از آمدن شما به مسکو اعضای بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. و شخص رفیق ل. ای. بریژنف آگاهی دارند. همهء آنها به شما و به رهبران ج.د.ا. سلام و شادباش میگفتند.

ش.م.دوست نیز با گرمی سپاسگذاری کرد.

مذاکرات را سکرتر اول شعبهء خاورمیانهء وزارت خارجهء اتحادشوروی آ. س. اوبلوف ترجمه کرد.

 

7.1.سال 80

شماره 020/گ/ث.

35 نسخه مؤرخ 7.1.سال80

 

 

*- شاه محمد دوست وزیر امور خارجهء ج.د.ا. (مترجم)

**- آندری آندریویچ گرومیکو وزیر امور خارجهء اتحاد شوروی(مترجم) 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

اشد محرم

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

پیرامون اوضاع افغانستان

27- 28 دسامبر 1979

 

پس از کودتای دولتی و قتل منشی عمومی کمیته مرکزی ح.د.خ.ا. و رییس شورای انقلابی افغانستان نورمحمد تره کی که توسط امین در ماه سپتامبر امسال صورت گرفت اوضاع افغانستان بشدت وخیم شد.

ح. امین در کشور رژیم دیکتاتوری شخصی اش را برقرار ساخته و مقام کمیته مرکزی ح.د.خ.ا. و شورای انقلابی را تا سطح ارگانهای عادی تنزیل داد. افراد مربوط به ح.امین، خویشاوندانش و یا کسان شخصاً وفادار به او در ارگانهای حزبی و دولتی نصب شدند. اعضای بیشمار حزب اخراج شده و حتی شخصیتهای عضو کمیته مرکزی ح.د.خ.ا.، شورای انقلابی و حکومت افغانستان بزندان افگنده شدند. شرکت کننده گان عمدهء انقلاب اپریل و هواداران اتحادجماهیر شوروی کسانی که از نورمهای لنینی زندگی درون حزبی دفاع مینمودند مورد سرکوب و نابودی جسمی قرار گرفتند. ح. امین حزب و مردم را با اعلامیه هایش مبنی بر اینکه گویا اتحادشوروی شیوهء کنار زدن حکومت تره کی را تأیید نموده، فریب میداد.

بدستور مستقیم ح. امین در ج.د.ا. آوازه های جعلی بر علیه اتحاد شوروی و بدنام کنندهء ضد کارمندان شوروی در افغانستان که بر تماسهای آنان با نماینده گان افغانها محدودیت وضع شده بود، پخش گردید.

همزمان با تأیید ح. امین تلاش بعمل آمد تا مطابق «مشی با توازنتر سیاست خارجی» با امریکاییها تماس برقرار شود. ح. امین ملاقاتهای محرمانه را با کاردار سفارت امریکا در کابل سازماندهی نمود. دولت ج.د.ا. برای کار مرکز فرهنگی امریکا شرایط بهتر را مهیا ساخته و بدستور ح. امین کارمندان استخباراتی ج.د.ا. از فعالیت برضد سفارت ایالات متحده بر حذر شدند.

ح.امین میخواست مواضعش را از راه سازش با سردسته های ضد انقلاب داخلی محکمتر کند. او از طریق افراد مورد اعتمادش با رهبران اپوزیسیون افراطی اسلامی ارتباط برقرار نمود.   

ابعاد اختناق سیاسی نیز گسترده تر شده میرفت. چنانکه تنها در مدت پس از حوادث سپتامبر بیش از ششصد تن عضو ح.د.خ.ا.، اعم از نظامیان و غیره افراد که به فعالیتهای ضد امین متهم بودند، بدون تحقیق و محاکمه نابود شدند. این در حقیقت جریانی بود برای نابودی حزب.

اینها همه یکجا با چالشهای عینی، که ویژهء شرایط افغانستان اند، پروسهء رشد انقلابی را با دشواریهای فوق العاده مشکلتر ساخته، باعث تشدید فعالیت ضد انقلاب شد که عملاً در ساحهء وسیعی از کشور کنترولش را برقرار ساخت. با استفاده از پشتیبانی خارجی که در زمان امین شکل گسترده را بخود گرفت، آنها به تغییر بنیادی وضعیت سیاسی- نظامی دست یازیده و دستآوردهای انقلابی ر ا به شکست مواجه ساختند.

شیوه های دیکتاتورانهء ادارهء دولت، اختناق، اعدامهای گروهی و عدم مراعات نورمهای قانون باعث گسترش مخالفت همگانی شدند. در پایتخت کشور شبنامه های زیادی که افشأ کنندهء ماهیت ضد توده یی رژیم بود، پخش میشد که در آنها از مردم برای مبارزه متحدانه علیه «باند امین» دعوت بعمل میآمد.

نارضایتی به اردو نیزرخنه کرده بود. بخش اعظم ارتش از برخورد غیر مسوولانهء افراد امین بشدت شاکی بود. بصورت کل در کشور جبههء گستردهء ضد امین تشک یافته بود.

با درک نگرانی از سرنوشت انقلاب، استقلال کشور و بامد نظر گرفتن تشدید روحیهء ضد امین در افغانستان ببرک کارمل و اسدالله سروری که بحیث مهاجر در خارج کشور بسر میبردند، برای نجات انقلاب مشی اتحاد تمام گروههای ضد امین در داخل کشور و در خارج را اتخاذ کردند. در ضمن مشخص شد، گروه «پرچم» که تحت رهبری کمیته مرکزی مخفی فعالیت میکرد کار گسترده یی را برای بسیج همه نیروهای سالم منجمله از میان هوادران تره کی از گروه پیشین «خلق» انجام داده است.

در ضمن اختلافات قبلی حل شده و انشعابات گذشته از میان رفتند. خلقیها (در چهرهء سروری) و پرچمیها (در چهرهء ببرک) اتحاد نهایی حزب را اعلام کردند. ببر ک بحیث رهبر هستهء مرکزی حزب اعلام شده و سروری بحیث معاونش تعیین شد.

در شرایط خیلی دشوار که در آن مسألهء شکست دستآوردهای انقلاب اپریل و موضوع تأمین امنیت کشور ما مطرح بود، لزوم اعطای کمک اضافی نظامی بمیان آمد، بویژه که این کمک از جانب حکومت قبلی ج.د.ا. درخواست شده بود. با در نظر داشت مواد معاهدهء سال 1978 افغانستان- اتحادشوروی تصمیم اتخاذ شد، به افغانستان نیروی لازم ارتش شوروی گسیل شود.

اعزام این قطعات که با در نظرداشت دقیق مواد معادهء سال 1978 صورت گرفت، با موجی از احساسات وطنپرستانهء توده های وسیع مردم افغانستان مواجه شده و نیروههای مخالف امین در شب 27 به 28 دسامبر سال روان با سازماندهی حملهء مسلحانه رژیم امین را شکست دادند. این حرکت نظامی با پشتیبانی توده های زحمتکش، روشنفکران، بخش اعظم اردوی افغانستان و کارمندان ادارات دولتی مواجه شد که همه ایجاد رهبری جدید ج.د.ا. و ح.د.خ.ا را بفال نیک گرفتند.

 حکومت جدید و شورای انقلابی با وسعت بیشتر ایجاد شده و در ساختار آنها نمایندگان گروه «پرچم»، «خلق»، نظامیان و غیر حزبیها شامل شدند.

حکومت نوین در اعلامیه هایش به مبارزه نهایی برای پیروزی انقلاب ملی- دموکراتیک، ضد فیودالی، ضد امپریالیستی و دفاع از استقلال و آزادی افغانستان تأکید نمود. در عرصهء سیاست خارجی مشی استحکام همه جانبهء دوستی و همکاری با اتحاد شوروی اعلام گردید. با درنظر داشت اشتباهات رژیم پیشین رهبری نو در نظر دارد در فعالیتهای خویش توجه جدی را به دموکراتیزه کردن زندگی اجتماعی، تطبیق قانون، توسعهء شالوده های اجتماعی و استحکام حاکمیت در محلات و پیشبرد مشی با انعطاف در رابطه به مذهب، قبایل و اقلیتهای قومی مبذول دارد.

یکی از نخستین گامهایی که توجه جامعهء افغانی را برانگیخت، آزادی گروه بزرگی از زندانیان سیاسی بود که در میان آنان اشخاص سرشناس سیاسی و نظامی کشور شامل بودند. بسیاری از آنان (قادر، کشتمند، رفیع وغیره) با شور و علاقهء فراون به کار و فعالیت حکومت و شورای انقلابی پیوستند.

گروههای بزرگ مردم با سرور از خبر سقوط رژیم ح. امین استقبال نموده و آمادهء پشتیبانی از مشی حکومت جدید اند. قوماندانان همهء قطعات و جزوتامهای اردوی افغانستان عملاً پشتیبانی خویش را از رهبری نو حزب و حکومت ج.د.ا. بیان داشته اند. برخورد با نظامیان و کارشناسان شوروی بصورت عموم عادی ست. اوضاع در کشور روبه بهبودی ست.

محافل سیاسی در کابل خاطرنشان میدارند که حکومت ببرک باید انبوه دشواریهای سیاسی داخلی و اقتصادی را که از رژیم گذشته برایش به ارث رسیده حل نماید، ولی آنان همزمان امیدوارند که ح.د.خ.ا. به کمک اتحادشوروی میتواند از عهدهء حل این معضلات بدرآید. ببرک یکی از افراد فوق العاده آماده از نگاه تیوری در میان رهبران ح.د.خ.ا. بوده، برداشت سالم و عینی از اوضاع افغانستان داشته، دوستی صادقانه نسبت به اتحاد شوروی شاخصهء وی بوده و ازاتوریتهء زیادی در میان توده های حزبی و در کشور برخوردار است. بناً امید میرود که رهبری نو ج.د.ا. راههای مؤثری را برای ثبات کامل اوضاع در افغانستان بیابد.

 

امضأها:

ی. اندروپوف                              ا. گرومیکو                                            د. اوستینوف

ب. پاناماریُف

 

31. دسامبر 1979

شمارهء 2519- آ.

 

ثبت آرشیف

سُکولوف

8-01- سال 80

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

کاپی       80

محرم

شماره 2

29.12.79 شماره 2515 آ.

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

پیرامون بازداشت ا. امین*، وزیر زیرک و ظفر عمر

مطابق به خواهش شخصِ رییس دولت جمهوری دموکراتیک افغانستان ببرک کارمل، بروز 28 دسامبر 1979 اسدالله امین رییس اسبق ادارهء استخباراتی افغانستان**، متولد سال 1951 (برادر زادهء حفیظ الله امین) که جهت تداوی در اتحادشوروی ست، محافظ شخصی رییس جمهور پیشین وزیر زیرک متولد سال 1954 و همچنان طبیب افغان ظفر عمر متولد سال 1947 مشایعین اسدالله امین از کابل به مسکو را برای سپردن بعدی به جانب افغانی در بازداشتگاه مرکزی تحقیقِ کا.گ.بی. توقیف نمودیم.

از موضوع به شما اطلاع داده شد.

رییس کمیته***                                                                               ی. اندروپوف

*- اسدالله امین

**- دستگاه استخباراتی حفیظ الله امین موسوم به کام (کارگری استخباراتی موسسه) بود.

***- کا.گِ.بِ (یا کی.جی.بی. به تلفظ انگلیسی) مخفف کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی بود. (مترجم)

پیرامون سند شماره 2515.آ.

یاد داشت در اختیار رهبری کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. قرار داده شد. هیچ نظری در مورد آن ارایه نگردید.

گذارش دهنده رفیق گالکین و. ای. از سکتور 1 شعبهء اسناد و ارتباط کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

3 جنوری سال 1980

امضا

کارپیشنکو

«3» جنوری سال 1980

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

در جریان 3 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1)  است.

 اشد محرم

شمارهء پ.177/220

به رفقا، بریژنف، کاسیگین، اندروپوف، گرومیکو، سوسلوف، اوستینوف، پوناماریف و زمیاتین.

نقل از پروتوکول شماره 177  جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. مؤرخ 29 دسامبر سال 1979.

 

در مورد پاسخ مستقیم تلیفونی به رییس جمهور کارتر پیرامون مسألهء افغانستان.*

1. پاسخ رفیق ل.ای. بریژنف این مورد (پیوست)، تصویب است.

این پاسخ باید در اختیار خط مستقیم ارتباطی مسکو- واشنگتن قرار گیرد.

 

 

منشی کمیته مرکزی

 

پیرامون مادهء 220 پروتوکول شماره 177

اشد محرم

جناب محترم رییس جمهور!

در پاسخ به پیام مؤرخ 29 دسامبر شما لازم میدانم، مطالب آتی را اظهار نمایم:

به هیچ وجه نمیتوان با نتیجه گیریهای شما در رابطه به اوضاع افغانستان موافق شد. از طریق سفیر شما در مسکو بشکل خصوصی ما به پاسخ جانب امریکا و شخص شما بر شالودهء واقعیتها و حوادث واقعی گذرنده در آنجا و همچنان دلایل پاسخ مثبت ما به درخواست حکومت افغانستان برای گسیل قطعات محدود نظامی شوروی قبلاً توضیحات ارایه نموده ایم.

مایه تعجب است که شما در پیام تان تلاش مینمایید واقعیت درخواست جانب افغانی را در مورد اعزام قطعات ما به این کشور نادیده بگیرید. بناً لازم میبینم اذعان نمایم که نه درک این یا آن شخص و یا موافقت این یا آن کس  بلکه مراتب آتی تعیین کنندهء واقعی اوضاع اند.

حکومت افغانستان در درازنای تقریباً دو سال متواتراً از ما چنین خواهشی را نموده بود. قابل یاددهانی ست که یکی از این درخواستها بتاریخ 26 دسامبر سال روان ارسال شده است. اینرا ما، اتحاد شوروی میدانیم و بهمان اندازه جانب افغانی که از ما چنین درخواستهایی را کرده بود، میداند.

میخواهم یکبار دیگر خاطر نشان سازم که هدف از گسیل قطعات محدود نظامی اتحادشوروی فقط یک چیز است- کمک وهمکاری در امر دفع اعمال تجاوزی خارجی که مدتهاست ادامه داشته و اکنون شکل گسترده را بخود گرفته اند.

همچنان نظر ارایه شده در پیام که گویا اتحادشوروی دست به اقدامی درجهت سقوط حکومت افغانستان زده قطعاً غیر قابل پذیرش و دور از واقعیت است. باید با دقت تمام بگویم تغییر رهبری در افغانستان فقط و فقط توسط خود افغانها صورت گرفته است. لطفاً در اینمورد از حکومت افغانستان بپرسید.    نآن

همچنان طرح موضوع سرنوشت خانواده های رهبران قبلی افغانستان در پیام تان نیز دور از واقعیت است. اطلاعات دستداشتهء ما به معلومات داشتهء تان خط بطلان میکشند.

در این بخش میخواهم رسماً به شما اعلام نمایم که قطعات نظامی اتحادشوروی به هیچ اقدامی علیه جانب افغانی متوسل نشدند و ما هیچگاهی به چنین چیزی دست نخواهیم یازید.

شما در پیام تان ما را نکوهش مینمایید که ما با حکومت ایالات متحدهء امریکا پیش از آنکه قطعات خود را وارد افغانستان بسازیم مشوره نکردیم. اما اجازه بدهید با حرمت از شما بپیرسم، زمانیکه شما به تمرکز همگانی قطعات نظامی بحری تان برضد ایران در آبهای نزدیک آنکشور در ناحیهء خلیج فارس اقدام کردید و در اکثر موارد دیگری که خودتان لازم میدانستید، آیا حداقل مشوره را با ما کردید؟ 

پیرامون محتوا وروحیهء پیام تان لازم میبینم بگویم که درخواست حکومت افغانستان و پاسخ به آن از جانب اتحادشوروی فقط کار میان اتحادشوروی و افغانستان بوده که با توافق خویش روابط ذات البینی خود را تنظیم نموده و به هیچ مداخلهء بیگانه در اینمورد اجازه نمیدهند. آنها همانند هر دولت عضو سازمان ملل حق دفاع منفردانه و یا گروهی مطابق مادهء 51 منشور ملل متحد که توسط اتحادشوروی و ایالات متحدهء امریکا فورمولبندی شده اند، را دارند.  واین از جانب همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد امضأ شده است.

پرواضح است که نظر شما که گویا اقدام ما در افغانستان تهدیدی برای صلح است، بی پایه میباشد.

در پرتو آنچه که گفته آمد، زیاده رویها در لحن یکسلسله طرحهای پیام تان برازنده اند. برای چی؟ آیا نمیشد ارزیابی تان را با کمی آرامش و با در نظرداشت منافع جهانی (بمثابهء اصل عمده) و همچنان روابط متقابل دولتین ما انجام دهید.

 آنچه مربوط به «مشورهء» شما میشود باید گفت، که ما قبلاً به اگاهی تان رسانده ایم، چنانچه عللی که باعث درخواست جانب افغانی از اتحادشوروی شده اند، از بین بروند، ما تمام قطعات نظامی خویش را از خاک افغانستان بیرون خواهیم کرد.

و اینست مشورهء ما بشما: جانب آمریکا میتواند، در قطع تجاوزات مسلحانه از خارج به خاک افغانستان سهم بگیرد.

من فکر میکنم که فعالیت در جهت ایجاد روابط با ثبات و متقابلاً مفید میان اتحادشوروی و ایالات متحدهء امریکا اگر طرف امریکایی آنرا نخواهد، بیهوده خواهد بود. ما طرفدار این کار نیستیم. فکر میکنم که این کار به نفع ایالات متحدهء امریکا نیز نخواهد بود. به عقیدهء ما چگونگی شکل گیری مناسبات میان اتحادشوروی و ایالات متحدهء امریکا بسته گی به روابط هر دوطرف دارد. ما میپنداریم که آنها نباید تحت تأثیر حوادث و بعضی فاکتورها دچار تزلزل شوند.

با وجود تغییرات در یکسلسله مسایل سیاست جهانی و اروپایی که ما نیز پاسخگو هستیم، باید اذعان کنم که اتحادشوروی خواستار آنست تا همهء مسایل در پرتو معاهدات و اسناد متقابلاً امضأ شده توسط طرفین ما بخاطر صلح، همکاری متساوی الحقوق و امنیت جهانی حل و فصل گردند.

 

ل.بریژنف

29 دسامبر سال 1979

19- گ.اِر ، ای. ام.

پ.ای

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

پیرامون مادهء 151 پروتوکل شمارهء 177

اشد محرم

پروندهء ویژه

پیوست شماره 8

خاص

فوق العاده

به سفیر اتحادشوروی

 

با نمایندگان رهبری دوستان ملاقات نموده و از نام کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. موارد آتی را به آنها ابراز نمایید:

رفقای عزیز!

با درنظر داشت اصول عنعنوی که در میان احزاب ما وجود دارند، کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحادشوروی میخواهد، با رهبری حزب شما دیدگاهها و برداشتهای ما را از اوضاع افغانستان در میان بگذارد.

طوریکه شما آگاهی دارید در نتیجهء انقلاب اپریل سال 1978 در افغانستان نظام نوینی مستقر شد. در کشور کار گسترده یی در جهت زدودن آثار رژیم مستبد شاهی، جلب توده های وسیع مردم بسوی انقلاب و اجرای اصلاحات ارضی عملی گردیده، بخش زیادی از زمین به دهقانان زحمتکش داده شده، پرداخت شیر بها (طویانه) برای عروسی لغو گردیده و رشته دگرگونیهای زیادی بخاطر منافع مردم در عمل پیاده شده اند.

مگر حوادث انقلابی در افغانستان با مقاومت شدید دشمنمان خارجی و ارتجاعی مواجه شدند. چنانچه کارزار بدون وقفه تبلیغاتی از سوی پاکستان، ایران وچین راه اندازی شد. از طرف دیگر بقایای ارتجاعی رژیم گذشته، زمینداران بزرگ که زمینهای شان را از دست داده اند، افراد رژیم شاهی قبلی و بخشی از روحانیون مسلمان مبارزهء گسترده علیه نظام انقلابی را آغاز کردند.

با صراحت باید گفت که اعمال دیکتاتورانه و ظالمانهء ح. امین، نقض شالوده های اساسی قانونیت و تضییقات گسترده در برابر کسانی که در جریان سالهای زیاد برضد رژیم شاهی رزمیده و نقش فعال در پیروزی انقلاب ثور داشتند، نیز در این امر مؤثر بودند.

ح. امین که  در اواخر  منشی عمومی قبلی کمیته مرکزی ح.د.خ.ا. و رییس جمهور ن.م. تره کی را از قدرت کنار زده بود، با ریاکاری از بشر دوستی و قانونیت دم زده، بیانیه های فوق العاده چپی داده ولی در عمل سرکوبهای همگانی را پیشه ساخته و تیشه به ریشهء انقلاب میزد.

بناً تجاوز خارجی و ترور افراد وفادار به انقلاب و منافع مردم به خطری برای دستآوردهای انقلاب اپریل در افغانستان تبدیل شد.

در نتیجهء اینچنین اعمال ظالمانه و نا بخشودنی امین و ایادی اش در کشور موج وسیع نارضایتی و اعتراض علیه مشی سیاسی وی بمیان آمده، اعمال تخریبی ارتجاع تشدید یافته و حملات شبه نظامیان گسیل شده از خارج گسترده تر شدند.

ارتجاع خارجی از تمام این رویدادها سود برد. آنها گروههای بزرگ مسلح (عمدتاً از خاک پاکستان) را جابجا و تنظیم نموده، اسلحه، پول و غیره لوازم در اختیار تنظیمهای گوناگون مسلح قرار دادند، به اینترتیب آنها میخواستند رژیم ارتجاعی گذشته را دوباره برقرار نموده و افغانستان را به بردگی امپریالیزم بکشانند. نیروهای عمدهء اجرای انچنین سیاست امپریالیزم امریکا، سی. آی. ای. وهمچنان رهبران چین بودند.

مگر در افغانستان نیروهایی بودند که علیه رژیم امین بپا خواسته، او را از قدرت خلع نموده و ارگانهای نوین رهبری حزبی و حاکمیت دولتی را تشکیل دادند. در رأس حزب وحکومت ببرک کارمل قرار گرفت. اقدامات و پیامهای وی در راستای منافع مردم افغانستان بخاطر تأمین استقلال ملی، اتحاد مردم، پیشبرد سیاست مترقی و دموکراتیک، رعایت قانون، تحکیم نظم و برخورد بشر دوستانه در کشور میباشند. رهبری جدید افغانستان تأمین صلح در کشور را هدف اصلی خویش تعیین نموده است. اینها همه باعث استحکام حزب دموکراتیک خلق افغانستان و رژیم مترقی جمهوری در افغانستان خواهند شد.

رهبری جدید حزبی و دولتی افغانستان از اتحادشوروی تقاضای کمک سیاسی، مادی و منجمله نظامی را کرد.

اتحاد شوروی تصمیم گرفت، چنین کمکی را عملی نماید. با این اقدام خویش حکومات افغانستان و اتحادشوروی به معاهدهء میان دولتین خویش منعقدهء 5 دسامبر 1978 اتکأ مینمایند. چنانچه در مادهء 4 این معاهده آمده است:«طرفین عالیین متعهد متکی به روحیهء عنعنوی دوستی و حسن همجواری و همچنان منشور سازمان ملل متحد بمشورهء هم و توافق هردوجانب به اقدامات لازمی برای استقرار امنیت، استقلال، تمامیت ارضی هردو کشور متوسل خواهند شد. طرفین عالیین متعهد برای استحکام قدرت دفاعی خویش همکاری شان را در عرصهء نظامی نیز ادامه میدهند.»

اتحادشوروی به فرستادن قطعات محدود نظامی خویش طور مؤقتی به افغانستان موافقت کرد. حضور این نیروها در افغانستان حیثیت ضمانت (مانع) را در برابر تاخت و تازهای مسلحانهء نیروهای مخالف (که عموماً از خاک پاکستان میآیند) و فعالیتهای ضد انقلاب داخلی خواهد داشت.

نیروهای نظامی اتحادشوروی به محض اینکه اوضاع در افغانستان با ثبات گردیده و عوامل این اقدام از بین بروند، از آن کشور خارج خواهند شد.

با این اقدام اتخاذ شده کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.عکس العمل منفی دول امپریالیستی، رسانه های گروهی آنها را محاسبه کرده است. مگر مخالفت دشمنان طبقاتی و ایدیولوژیکی ما نباید مانع ح. ک. ا.ش. و اتحادشوروی از برآورده شدن خواست حکومت افغانستان شود.

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش اطمینان دارد که حزب شما دلایلی که باعث اعطای این کمک به افغانستان دموکراتیک شده اند را درک نموده و از این اقدامات ما پشتیبانی مینماید.

با سلامهای کمونیستی!

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحادشوروی

 

27 نسخه

 

 

 

پیوست مادهء 151 پروتوکل شمارهء 177

محرم

 

فهرست

احزاب کمونیستی و کارگری کشورهای غیر سوسیالیستی که نامهء کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. به آنها ارسال میشود:

1. حزب کمونیست اتریش

2. حزب پیشآهنگ سوسالیستی الجزایر

3. حزب کمونیست ارجنتاین

4. حزب کمونیست بگنلادیش

5. حزب کمونیست بلژیک

6. حزب کمونیست بولویا

7. حزب کمونیست برازیل

8. حزب کمونیست ونزویلا

9. حزب کمونیست بریتانیا

10. حزب کمونیست آلمان

11. حزب کمونیست یونان

12. حزبل کمونیست دنمارک

13. حزب کمونیست اسراییل

14. حزب کمونیست هند

15. حزب کمونیست عراق

16. حزب کمونیست ایرلاند

17. حزب توده ایران

18. حزب کمونیست هسپانیه

19. حزب کمونیست ایتالیا

 20. حزب کمونیست کانادا

21. حزب مترقی خلق زحمتکش قبرس- آکیل

22. حزب کمونیست کولمبیا

23. حزب کمونیست لبنان

24. حزب کمونیست لوکزامبورگ

25. حزب کمونیست مالتا

26. حزب کمونیست مکسیکو

27. حزب کمونیست هالند

28. حزب کمونیست ناروی

29. حزب کمونیست پِرو

30. حزب کمونیست پرتگال

31. حزب کمونیست ریونیون

32. حزب کمونیست سان مارینو

33. حزب کمونیست سوریه

34. حزب کمونیست ایلات متحدهء امریکا

35. حزب کمونیست ترکیه

36. حزب کمونیست یوروگوای

37. حزب کمونیست فلیپین

38. حزب کمونیست فنلند

39. حزب کمونیست فرانسه

40. حزب کمونیست چیلی

41. حزب کار سویس

42. حزب کار کمونیستان سویدن

43. حزب چپ کمونیستان سویدن

44. حزب کمونیست سریلانکا

45. حزب کمونیست اکوادور

46. حزب کمونیست جاپان

 

 

پیرامون مادهء 151 پروتوکل شمارهء 177

اشد محرم

پیوست شماره  7

به اعضای اصلی و علی البدل کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.، اعضای کمیسیون تفتیش مرکزی ح.ک.ا.ش.، کمیته های مرکزی جمهوریهای متحده، کمیته های ایالتی، کمیته های ولایتی، کمیتهء شهری مسکو ح.ک.ا.ش، کمیتهء شهری لنینگراد ح.ک.ا.ش. و ریاست عمومی امور سیاسی اردو و نیروی بحری اتحادشوروی

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. لازم میشمارد سازمانهای حزبی را در جریان اوضاع افغانستان و اقدام انجام شده از جانب ما قرار دهد. در این اواخر و بویژه پس از کنار زدن نورمحمد تره کی و بقدرت رسیدن ح. امین اوضاع در افغانستان بشدت وخیم شده است. این بدی اوضاع مربوط به عوامل داخلی و خارجی ست. چنانکه دستآوردهای انقلاب و رژیم مترقی با خطر شکست و ناکامی مواجه گردید. مداخلهء بعضی کشورها در امور داخلی افغانستان خشن تر و بی پرده شده و ابعاد گسترده تر بخود گرفته اند. دسته های مسلح از خارج به داخل افغانستان اعزام گردیده و برای باندهای ضد انقلاب در درون کشور اسلحه گردیده، دساتیر لازمه از بیرون مرزها داده شده و فعالیت شدید تبلیغاتی که افراط گرایی مذهبی را اشاعه مینماید، سازماندهی میگردد. اهداف کلی این اقدامات شکست نظام دموکراتیک مردم افغانستان است که در نتیجهء انقلاب مستقر شده است. با وجود اینکه مردم افغانستان و نیروهای مسلح آن با قاطعیت تجاوزات نیروهای خارجی ارتجاعی را دفع مینمایند، خطرات تهدید آمیز برای نظام موجود ازبین نرفته است.این مسأله تا حد زیادی ناشی از آنست که گروه قلیل العدهء رهبری (ح.امین و شرکأ) سیاست ظالمانه و خاینانهء نابودی کادرها و فعالان انقلاب ثور را عملی نمود. نیروهای سرکوب شدهء وفادار به امر انقلاب و سوسیالیزم، شامل صدها و هزارها کمونیست و همچنان اشخاص غیر وابسته میباشند.

کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.چندین بار از رهبران افغانستان تقاضای قطع اختناق را نموده، خواستار تحکیم قانونیت انقلابی گردیده و از آنان خواست به ارداهء فردی این یا آن شخصِ حاکم در دولت گوش ندهند. ح. امین طور متواتر از قطع چنین اقدامات اطمینان میداد، مگر در عمل اختناق شدید تر شده و امین که در این اواخر منشی عمومی کمیته مرکزی حزب دموکراتیک خلق افغانستان و رییس جمهور ن. م. تره کی را از قدرت برانداخته بود، با دو رویی و تذویر دم از دوستی با اتحادشوروی زده، بیانیه های فوق العاده چپی داده ولی در عمل بنیاد رژیم انقلابی را تخریب میکرد.

به این ترتیب تجاوز خارجی و ترور علیه کادرهای وفادار به رژیم زمینهء سقوط همهء آن دستآوردهایی را که انقلاب ثور به مردم افغانستان به ارمغان آورده بود، فراهم ساخت.

بناً شرایطی بمیان آمد که در نتیجهء آن ح. امین مانع پیشرفت کشور شده و به میل خویش زمینهء حرکت افغانستان را در جهت ادغام به امپریالیزم فراهم نمود.

در نتیجهء اینهمه سیاستهای ح. امین در کشور موج نارضایتی گسترده یی بر ضدش بمیان آمده و همزمان مخالفت بی پردهء دسته های مخالف مسلح که از خارج کشور گسیل میشدند، وسعت یافت.

مگر در افغانستان نیروهایی بودند که علی الرغم تلفات گستردهء ناشی از سرکوبهای غیر قانونی و غیر قابل قبولِ  ح. امین با پایداری علیه آن بپاخواسته، او را از قدرت خلع نموده و ارگانهای نوین رهبری حزبی و حاکمیت دولتی را تشکیل دادند. در این جمله رفقایی شامل بودند که سالهای طولانی علیه رژیم استبدادی شاهی رزمیده و یکجا با تره کی انقلاب ثور را سازماندهی کردند. رهبری حزبی و دولتی نوِ افغانستان در رأس ببرک کارمل از اتحادشوروی تقاضای کمک سیاسی، مادی و منجمله نظامی را کرد.

بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. تصمیم اتخاذ نمود، چنین کمکی را عملی نماید. با این اقدام خویش حکومات افغانستان و اتحادشوروی به معاهدهء میان دولتین خویش منعقدهء 5 دسامبر 1978 اتکأ مینمایند. چنانچه در مادهء 4 این معاهده آمده است:«طرفین عالیین متعهد متکی به روحیهء عنعنوی دوستی و حسن همجواری و همچنان منشور سازمان ملل متحد بمشورهء هم و توافق هردوجانب به اقدامات لازمی برای استقرار امنیت، استقلال، تمامیت ارضی هردو کشور متوسل خواهند شد. طرفین عالیین متعهد برای استحکام قدرت دفاعی خویش همکاری شان را در عرصهء نظامی نیز ادامه میدهند.»

بیروی سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحادشوروی به تقاضای حکومت افغانستان برای گسیل مؤقتی قطعات محدود نظامی شوروی موافقت نمود. حضور این نیروها در افغانستان حیثیت ضمانت (مانع) را در برابر تاخت و تازهای مسلحانهء نیروهای مخالف (که عموماً از خاک پاکستان میآیند) و فعالیتهای ضد انقلاب داخلی خواهد داشت.

نیروهای نظامی اتحادشوروی به محض اینکه اوضاع در افغانستان با ثبات گردیده و عوامل این اقدام از بین بروند، از آن کشور خارج خواهند شد.

با اجرای این اقدام بیروی سیاسی ح.ک. ا.ش. موقعیت استراتیژیک افغانستان را نیز مد نظر داشته است. این کشور در همجواری ما بوده با جمهوریهای آسیای میانهء ما مرز طولانی داشته و در نزدیکی چین واقع است. بناً ما باید به تأمین امنیت میهن سوسیالیستی توجه داشته و وجایب انترناسیونالیستی خویش را نیز مدنظر داشته باشیم.

با این اقدام اتخاذ شده  بیروی سیاسی عکس العمل منفی دول امپریالیستی، رسانه های گروهی آنها و همچنان عدم درک اولیهء بعضی از دوستان ما- عده یی از احزاب کمونیستی کشورهای سرمایه داری و متحدان آنها را نیز پیشبینی نموده است. مگر مخالفت دشمنان طبقاتی و ایدیولوژیکی ما و همچنان تزلزل افراد سست عنصر نباید مانع حزب ما و اتحادشوروی از امری شود که دفاع از امنیت کشور و پشتیبانی از رژیم مترقی ضد امپریالیستی در کشور همسایه بر تارک منافع آن قرار دارد.

بیروی سیاسی اطمینان دارد که سازمانهای حزبی و کمونیستهای شوروی دلایلی را که باعث این اقدام ما مبنی بر اعطای کمک نظامی به افغانستان دموکراتیک شده، بخوبی درک نموده و از چنین اقدامات ما پشتیبانی مینمایند.

با سلامهای کمونیستی!

 

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحادشوروی

27 نسخه

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

پیرامون مادهء 151 پروتوکل شمارهء 177

اشد محرم

پروندهء ویژه

پیوست شماره 6

در مورد پشتوانه های تبلیغاتی ما پیرامون اقدام ما در افغانستان

 

در هنگام کار توضیحی - تبلیغاتی پیرامون اقدامات کمکی اجرا شدهء ما که بنا  به خواست رهبری جمهوری دموکراتیک افغانستان جهت دفع تجاوز خارجی صورت گرفته باید نکات آتی را در نظر گرفت:

یکم. همهء امور تبلیغاتی را باید متکی به مواضع مندرج در تقاضای رهبری ج.د.ا از اتحادشوروی برای کمک نظامی و بر شالودهء اعلامیهء تاس در این خصوص انجام داد.

 

دوم. تز اساسی ما در این راستا عبارت است از: برآورده نمودن خواست رهبری افغانستان پیرامون گسیل قطعات محدود نظامی شوروی یک هدف دارد و آن کمک  و استعانت به مردم و دولت افغانستان در امر دفع تجاوز خارجی میباشد. اتحاد شوروی با این اقدامش هیچ هدف دیگری را دنبال نمیکند.

 

سوم: تأکید باید کرد که در نتیجهء اقدامات تجاوزی  از خارج، مداخلهء گستردهء خارجی در امور داخلی مردم افغانستان خطر جدی برای شکست دستآوردهای انقلاب اپریل، استقلال و آزادی افغانستان نوین بوجود آمد. در چنین شرایطی اتحادشوروی که رهبران جمهوری دموکراتیک افغانستان در دو سال اخیر مکرراً از آن تقاضای کمک به دفع تجاوز را نموده بودند، به این خواست مطابق به محتوا و متن معاهدهء دوستی، حسن همجواری و همکاری افغانستان- اتحادشوروی لبیک گفت.

 

چهارم. درخواست حکومت افغانستان و پاسخ مثبت اتحادشوروی به آن- مسأله ایست فقط میان اتحادشوروی- افغانستان که همانند هر عضو ملل متحد حق دفاع منفردانه و یا گروهی را در مطابقت با منشور سازمان ملل منجمله با مادهء 51 آن دارند.

 

پنجم. در مورد توضیحات پیرامون تغییر در رهبری افغانستان با اتکأ به اعلامیه های نشر شدهء شورای انقلابی افغانستان و بیانیه های رییس شورای انقلابی افغانستان ببرک کارمل باید تأکید کرد که این کار مسألهء داخلی افغانستان است.  

ششم. باید به هرنوع اتهام ممکن در مورد مسأله نامنهاد مداخلهء شوروی پاسخ مدلل و قوی داد. تأکید باید کرد که اتحادشوروی به دگرگونی در رهبری افغانستان ربطی نداشته و ندارد.  وظیفهء اتحادشوروی در رابطه به حوادث افغانستان و پیرامون آن فقط در اعطای کمک و همکاری در طرد تجاوز خارجی ست. به محض قطع تجاوز و رفع خطر تهدید استقلال و آزادی دولت افغانستان قطعات نظامی اتحادشوروی خاک افغانستان را ترک خواهند کرد. 

 

 

 

7 نسخه

 

 

ترجمهء یک سلسله اسناد اشد محرم کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

(لشکر کشی به افغانستان)

پیرامون مادهء 151 پروتوکل شمارهء 177

اشد محرم

پیوست شماره 4

اعلامیهء تاس

مدت مدیدی است که مداخله در امور داخلی کشور همسایه و دوست اتحادشوروی جمهوری دموکراتیک افغانستان از خارج، منجمله با بکارگیری مستقیم نیروهای مسلح ادامه دارد. بر همه هویداست که هدف این مداخلات شکست نظام دموکراتیکی ست که در نتیجهء پیروزی انقلاب اپریل 1978 مستقر شده است. مردم افغانستان و نیروهای مسلح آن با قاطعیت این اقدامات تجاوزی را دفع نموده، توطیه های مخرب علیه دستآوردهای دموکراتیک، استقلال و حاکمیت ملی افغانستان نوین را خنثیَ میسازند.

مگر اقدامات تخریبی از خارج مرزهای افغانستان ادامه داشته، با گذشت هرروز پهنای گسترده تر گرفته و کماکان دسته های مسلح و سلاح به این کشور گسیل میشود.

در شرایط تجاوز خشن خارجی رهبری جمهوری دموکراتیک افغانستان از اتحادشوروی طی دوسال گذشته مکرراً تقاضای کمک به مردم افغانستان را در امر دفع  تجاوز نمود.

اتحادشوروی منتظر بود که دشمنان خلق افغانستان آخرالامر به هوشدارهای جوانب افغانی و شوروی متوجه شده، به نوای عقل گوش داده و به تلاشهایشان برای خفه نمودن روحیه آزادی و استقلال مردم افغانستان خاتمه میدهند. با دریغ این امر جامهء عمل نپوشید ومداخلهء خارجی برای خلق افغانستان غیر قابل تحمل شده و ابعاد و اشکال  گسترده تر را گرفته است.

در چنین شرایطی رهبری دولت افغانستان دوباره از اتحادشوروی تقاضای جدی  کمک در امر مبارزه علیه تجاوز خارجی را نمود. اتحاد شوروی با اتکأ به همسانی منافع هردو کشور و مسایل امنیتی که همچنان در معاهدهء دوستی، حسن همجواری و همکاری مؤرخ 5 دسامبر سال 1978 مشخص شده و بخاطر حفظ صلح در این منطقه به درخواست رهبری افغانستان لبیک گفته و تصمیم گرفت قطعات محدود نظامی را برای انجام وظایفی که رهبری افغانستان میخواهد، گسیل نماید. این عمل اتحادشوروی همچنان با منشور سازمان ملل منجمله با مادهء 51 آن که حق دول برای دفاع منفردانه و یا گروهی را برای دفع تجاوز و استقرار صلح مشخص ساخته، مطابقت دارد.    

البته که پس از رفع عواملی که باعث این اقدام اتحادشوروی شده اند، این دولت مصمم است، نیروهایش را از افغانستان بیرون کند.

اتحادشوروی بازهم تأکید مینماید یگانه آرزویش همانند گذشته دیدن افغانستان بمثابهء یک کشور مستقل، غیر وابسته است که سیاست همزیستی مسالمت آمیز و صلح را پیش برده و با استواری وجایب بین المللی خویش را مطابق منشور سازمان ملل متحد احترام و رعایت مینماید.

27 نسخه

 

 

پیرامون مادهء 151 پروتوکل شمارهء 177

اشد محرم

پروندهء ویژه

پیوست شماره 5

 

 

به رفیق ببرک کارمل

 

منشی عمومی کمیته مرکزی حزب دموکراتیک خلق افغانستان، رییس شورای انقلابی و صدراعظم جمهوری دموکراتیک افغانستان.

 

بشما بمناسبت انتخاب تان بحیث منشی عمومی کمیته مرکزی حزب دموکراتیک خلق افغانستان، رییس شورای انقلابی و صدراعظم جمهوری دموکراتیک افغانستان ازصمیم قلب تبریک میگویم.

بنمایندگی از رهبری اتحادشوروی و از نام خودم پیروزی تان را در کار پهناور و حجیم تان به نفع خلق دوست افغانستان خواهانم. 

اطمینان دارم که که در شرایط کنونی مردم افغانستان میتواند از عهدهء دفاع از دستآوردهای انقلاب اپریل، استقلال، آزادی و افتخارات ملی افغانستان برآید.

 

ل. بریژنف

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

پیرامون مادهء 151 پروتوکل شمارهء 177

پیوست شماره 2

 

به سفرای اتحاد شوروی

(به استثنای برلین، وارسا، بوداپست، پراگ، صوفیه، هاوانا، اولان باتور وهانوی )

 

 ملاقات نموده و براساس دستور حکومت (یا وزیر امور خارجه و یا شخص جانشین وی )بیدرنگ با رییس حکومت

اتحادشوروی مطالب آتی را به آگاهی اش برسانید:

« طوریکه برهمگان در دنیا و منجمله بر حکومت ... هویداست، مدت مدیدی مداخله در امور داخلی جمهوری دموکراتیک افغانستان از خارج، منجمله با بکارگیری مستقیم نیروهای مسلح ادامه دارد. پرواضح است که هدف این مداخلات شکست نظام سیاسی- دموکراتیک است که در نتیجهء پیروزی انقلاب اپریل 1978 مستقر شده است. مردم افغانستان و نیروهای مسلح آن با قاطعیت این اقدامات تجاوزی را دفع نموده، توطیه های مخرب علیه دستآوردهای دموکراتیک، استقلال و حاکمیت ملی افغانستان نوین را خنثیَ میسازند. مگر اقدامات تخریبی خارجی ادامه داشته، با گذشت هرروز پهنای گسترده تر گرفته و تا کنون دسته های مسلح و سلاح به این کشور گسیل میشود.

در چنین شرایطی رهبری دولت افغانستان از اتحادشوروی تقاضای همکاری در مبارزه علیه تجاوز خارجی را نمود. اتحاد شوروی با اتکأ به همسانی منافع هردو کشور و مسایل امنیتی که همچنان در معاهدهء دوستی، حسن همجواری و همکاری مؤرخ 5 دسامبر سال 1978 مشخص شده و بخاطر حفظ صلح در این منطقه به درخواست رهبری افغانستان لبیک گفته و تصمیم گرفت قطعات محدود نظامی را برای انجام وظایفی که رهبری افغانستان میخواهد، گسیل نماید. این عمل اتحادشوروی همچنان با منشور سازمان ملل منجمله با مادهء 51 آن که حق دول برای دفاع منفردانه و یا    

 را برای دفع تجاوز و استقرار صلح مشخص ساخته، مطابقت دارد.(کلکتیفی)گروهی

حکومت اتحادشوروی لازم میداند در اینمورد حکومت.... را آگاه ساخته و خاطر نشان میسازد که پس از رفع عواملی که باعث این اقدام اتحادشوروی شده اند، مصمم است، نیروهایش را از افغانستان بیرون کند.

اتحادشوروی بازهم تأکید مینماید یگانه آرزویش همانند گذشته دیدن افغانستان بمثابهء یک کشور مستقل، غیر وابسته است که سیاست همزیستی مسالمت آمیز و صلح را پیش برده و با استواری وجایب بین المللی خویش را مطابق منشور سازمان ملل متحد احترام و رعایت مینماید.»

این متن را میتوانید در اختیار همصحبت خویش نیز قرار دهید.

از اجراآت خویش تلگرافی اطلاع دهید.

27 نسخه

خلیل وداد

ترجمهء یک سلسله اسناد اشد محرم کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

(لشکر کشی به افغانستان)

 

پیرامون مادهء 151 پروتوکل شمارهء 177

پیوست شماره 3

 

نیویارک

به نمایندگی اتحاد شوروی

 

در صورت تلاش کسی برای طرح مسأله مربوط به افغانستان در شورای امنیت ملل متحد با جدیت بکوشید که که این موضوع شامل آجندای شورای امنیت ملل متحد نشود. تأکید میگردد  که مسأله روابط دوجانبهء اتحادشوروی و افغانستان موضوعیست که جانبین خود آنرا تنظیم نموده و مطبق مادهء 51 منشور ملل متحد جمهوری دموکراتیک افغانستان حق تثبیت شدهء بین المللی را دارد که از اتحادشوروی برای رفع تجاوز تقاضای کمک و همکاری را نماید و اتحادشوروی این کمک و استعانت را انجام میدهد.

اگر احیاناً این موضوع شامل آجندای شورای امنیت سازمان ملل متحد شد، در آنصورت در هنگام بحث روی آن اعلامیهء زیر را بخوانید:

« طوریکه برهمگان در دنیا و منجمله بر حکومات عضو شورای امنیت ملل متحد هویداست، مدت مدیدی مداخله در امور داخلی جمهوری دموکراتیک از خارج، منجمله با بکارگیری مستقیم نیروهای مسلح ادامه دارد. پرواضح است که هدف این مداخلات شکست نظام سیاسی- دموکراتیک است که در نتیجهء پیروزی انقلاب اپریل 1978 مستقر شده است. مردم افغانستان و نیروهای مسلح آن با قاطعیت این اقدامات تجاوزی را دفع نموده، توطیه های مخرب علیه دستآوردهای دموکراتیک، استقلال و حاکمیت ملی افغانستان نوین را خنثیَ میسازند. مگر اقدامات تخریبی خارجی ادامه داشته، با گذشت هرروز پهنای گسترده تر گرفته و تا کنون دسته های مسلح و سلاح به این کشور گسیل میشود.

در چنین شرایطی رهبری دولت افغانستان از اتحادشوروی تقاضای همکاری در مبارزه علیه تجاوز خارجی را نمود. اتحاد شوروی با اتکأ به همسانی منافع هردو کشور و مسایل امنیتی که همچنان در معاهدهء دوستی، حسن همجواری و همکاری مؤرخ 5 دسامبر سال 1978 مشخص شده و بخاطر حفظ صلح در این منطقه به درخواست رهبری افغانستان لبیک گفته و تصمیم گرفت قطعات محدود نظامی را برای انجام وظایفی که رهبری افغانستان میخواهد، گسیل نماید. این عمل اتحادشوروی همچنان با منشور سازمان ملل منجمله با مادهء 51 آن که حق دول برای دفاع منفردانه و یا    

 را برای دفع تجاوز و استقرار صلح مشخص ساخته، مطبقت دارد.(کلکتیفی)گروهی

حکومت اتحادشوروی لازم میداند، خاطر نشان سازد که پس از رفع عواملی که باعث این اقدام اتحادشوروی شده اند، مصمم است، نیروهایش را از افغانستان بیرون کند.

اتحادشوروی بازهم تأکید مینماید یگانه آرزویش همانند گذشته دیدن افغانستان بمثابهء یک کشور مستقل، غیر وابسته است که سیاست همزیستی مسالمت آمیز و صلح را پیش برده و با استواری وجایب بین المللی خویش را مطابق منشور سازمان ملل متحد احترام و رعایت مینماید.»

در صورت ضرورت با قاطعیت و استدلال به رد بحثهایی که در جریان آن تلاش صورت گیرد به سیاست ما، اقدام صورت گرفته از جانب ما و دوستی و همکاری افغانستان اتحادشوروی سایه افگند، بپردازید.

 

در جریان بحث اعلامیهء بالا و اسناد دیگری را که از جانب ما و یا رهبری نو افغانستان پخش خواهد شد، استفاده نمایید .

 27 نسخه

 

++++++++++++++++++++++++++++++

 

ترجمهء شماره1. 11:11

(لشکر کشی به افغانستان)

پرولتاریای همه کشورها متحد شوید!

 در جریان 3 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1)  است.

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

پروندهء ویژه

شخصاً

شمارهء پ. 177/151

به رفقا، بریژنف، اندروپوف، گریشین، گرومیکو، کریلینکو، کاسیگین، کونایف، ِپلشهِ، رومانوف، سوسلوف،  تیخونوف، اوستینوف، چِرنینکو، شیربیتسکی، علییُف، گُرباچف، دیمیچف، کوزنِتسوف، ماشیروف، پوناماریف، رشیدوف، سولومنتسف، شواردنادزه، دولگیخ، زیمیانین، کاپیتونوف و روساکوف.

نقل از پروتوکول شماره 177 جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ 27 دسامبر سال 1979.

 

در مورد اقدامات ما پیرامون انکشاف اوضاع در افغانستان.*

1. طرح دساتیر به سفرای اتحادشوروی در برلین، بوداپست، پراگ، صوفیه، هاوانا، اولان باتور، هانوی (پیوست شماره 1) تصویب است.

2. طرح دساتیر به همه سفرای اتحادشوروی در رابطه به انکشاف اوضاع پیرامون افغانستان (پیوست شماره 2) تصویب است.

3. طرح دساتیر به نمایندهء اتحادشوروی در نیویارک (پیوست شماره 3) تصویب است.

4. طرح اطلاعیهء آژانس تاس تصویب است (پیوست شماره4 ).

5. تیلگرام تبریکی به رفیق ببرک کارمل رئیس شورای انقلابی، منشی عمومی کمیته مرکزی حزب دموکراتیک خلق افغانستان، صدر اعظم جمهوری دموکراتیک افغانستان تصویب است (پیوست شماره 5).

6. پیشنهاد مربوط به پشتوانهء تبلیغاتی (پروپاگندی) اقدامِ ما در افغانستان تصویب است (پیوست شماره 6).

7. متن نامهء کمیته مرکزی به سازمانهای حزبی ح.ک.ا.ش. تصویب است (پیوست شماره 7).

8. متن نامهء کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. به احزاب کمونیستی و کارگری کشورهای غیر سوسیالستی تصویب است (پیوست شماره 8).

منشی کمیته مرکزی

*- تذکر: (بشکل ریز و ناخوان چاپ شده)

رفقا، سندِ حاضرِاشدِ محرمِ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش نباید بدون اجازهء خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد  و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از  مطالعه با قید تاریخ امضأ نمایند. 

27 اِر. ای.

اِ. اِف.

پیرامون بند 151 پروتوکول شماره 177

اشد محرم

پروندهء ویژه

پیوست شماره 1

 

به سفرای اتحاد شوروی در برلین، وارسا، بوداپست، پراگ، صوفیه، هاوانا، اولان باتور، هانوی.

بدون درنگ رفیق هونیکر* (گریک، کادار، گوساک، ت. ژیفکوف، ف. کاسترو، تِسه دِنبال و لی زوان و یا جانشینش  وی) را ملاقات نموده و با استناد به دستور رهبری اتحادشوروی مطالب آتی را به ایشان اطلاع دهید: 

ما لازم میدانیم با راستیِ تمام همهء رهبران دوست را از اقدام خویش که بنا بر وخامت شدید اوضاع پیرامون افغانستان بمیان آمده است، آگاه سازیم. وضعیت کنونی طوریست که اساسات انقلاب اپریل سال 1978 و دستآوردهای دموکراتیک و مترقی مردم افغانستان با خطر جدی مواجه اند. مداخلهء خشن بعضی کشورها در امور داخلی افغانستان ادامه داشته و این در حالیست که پهنای آن گسترده شده و به خاک افغانستان دسته های مسلحی که از خارج رهبری میگردند، گسیل میشوند. هدف این مداخلات پرواضح اند: شکست نظام مترقی و دموکراتیک که مردم افغانستان با پیروزی انقلاب مستقر ساخته اند.

با وجود اینکه مردم افغانستان و نیروهای مسلح آن مدت طولانی مداخلات مسلح کشورهای امپریالیستی و  ارتجاعی را با پایداری دفع مینمایند، تهدیدات بر ضد امنیت (این کشور) گسترده تر میگردد. این امر تا حدود زیادی وابسته به آنست که امین و گروه کوچکی که اتکأ او را میسازند، عملی خشن و خاینانه را انجام داده و رهبر انقلاب افغانستان رفیق تره کی و تعداد بیشمار شخصیتهای برجستهء دیگر را ازبین برده و به سرکوب گروهی صد ها و هزاران کمونیست اعم از پرچمیها و خلقیها که به آرمانهای انقلاب و سوسالیزم وفادار بودند، پرداختند.   

چنانچه دیده میشود، مداخلهء خارجی و ترورِ راه اندازی شده توسط امین در داخل کشور زمینهء واقعی  شکست دستآوردهای انقلاب ثور را مهیا ساخته اند. در چنین شرایطی نیروهای افغانی متشکل از افراد وفادار به انقلاب که اکنون در داخل کشور اند و یا بدلایل واضحی در خارج بسر میبرند، میکوشند در حال حاضر به اقداماتی دست یازند تا غاصب را از قدرت سرنگون کرده، دستآوردهای انقلاب اپریل را حفظ نموده و استقلال افغانستان را تضمین نمایند.

با در نظر داشت اینهمه و درخواست رهبری جدید افغانستان در مورد کمک وهمکاری در دفع تجاوز خارجی و بر مبنای وجیبهء انترناسیونالیستی خویش اتحادشوروی تصمیم گرفت به افغانستان قطعات محدود نظامی شوروی را که از آنجا پس از آنکه عواملی که باعث این چنین اقدام شدند، از بین روند، دوباره خارج شوند، گسیل کند.  

با توسل به این اقدام اجتناب ناپذیر، ما به همه دولتهایی که اتحادشوروی روابط دیپلوماتیک دارد، اعلام میداریم که ما به ندای رهبری جدیداً تشکیل یافتهء افغانستان لبیک میگوییم که از اتحادشوروی تقاضای کمک و همکاری را در مبارزه علیه تجاوز خارجی نموده است. اتحادشوروی در این اقدام خویش اصل همسانی منافع افغانستان و کشور ما در مسایل امنیتی و حفظ صلح در این منطقه را که در معاهدهء دوستی و همکاری سال 1978 قید شده اند، اساس قرار داده است.

پاسخ مثبت اتحادشوروی به این پرسشِ رهبری افغانستان مبتنی بر مفاد مادهء 51 منشور سازمان ملل متحد است که به دولتها حق مسلم دفاع گروهی و یا انفرادی را برای دفع تجاوز و استقرار صلح میدهد، نیز است.

ما همانند دوستان ما این را در نظر داریم که هم در غرب و هم در شرق کسانی پیدا خواهند شد تا کمپاین تبلیغاتی را علیه این کمک و پشتیبانی که بشکل قانونی به افغانستان انقلابی صورت گرفته، براه اندازند. مگر چنانکه در گذشته این عمل صورت گرفته، هجوم و یورش دشمنان طبقاتی و ایدیولوژیکی ما نباید، مانع ما شوند تا به تارک بلندیهای دفاعِ منافعِ پهنآور خویش، امنیت ما، آرامش متحدین و دوستان ما منجمله دولتهایی مانند افغانستان که مردم آن ارادهء شکست ناپذیر خویش مبنی بر ادامهء راه برگزیده شان در جهت سوسیالیزم، دگرگونیهای انقلابیِ جامعه بسوی ترقی، نظام دموکراتیک و همکاری با کشورهای سوسیالیستی را انتخاب کرده اند، دست نه یازیم.  

ما یقین کامل داریم که دوستان ما بخوبی دلایلی که ما را به کمک جدی به افغانستان در شراطی کنونی واداشتند، را درک کرده و از جانب خویش از این اقدام انترناسیونالیستی ما پشتیبانی کامل مینمایند. دوستان ما البته درک میکنند که انکشاف اینچنین سریعِ اوضاع مانع از تبادلهء نظر بموقع ما در این مورد شده است.

از اجراآت خویش تیلگرافی اطلاع دهید.

جمعاً 7 نسخه 

 

*- اِریش هونیکر در آن وقت رهبر آلمان دموکراتیک، اِدوارد گریک رهبر پولند، یانوش کادار رهبر هنگری (مجارستان)، گوستاف هوساک رهبر چک وسلواکیا، تیودور ژیفکوف رهبر بلغاریا، فیدل کاسترو رهبر کوبا، تِسه دِنبال رهبر منگولیا و لی زوان رهبر ویتنام بودند (مترجم).

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

یادداشت مترجم:

سند حاضر شاید یکی ازمهمترین مدارک بجا ماندهء کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی باشد. ظاهراً این سند انعکاس دهندهء فیصلهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. سابق است که طی آن تصمیم نهایی مبنی بر گسیل ارتش شوروی به افغانستان اخذ گردیده است. چنانکه خوانندگان ملاحظه مینمایند، این تصمیم در یک جلسهء محرم چند نفره در ویلا و یا باصطلاحِ روسی در «داچه» مربوط به لیونید ایلیچ بریژنف گرفته شده بود.

 

خلیل وداد

یکم می سال 2010 شهر دِن هاگ (لاهه) هالند 

 

++++++++++++++++

 

سند شمارهء 10: 10.1  در بارهء اوضاع افغانستان، اف. 89. دوسیهء 42. دِ. 7.

در بارهء مادهء پ.176/ 125 مؤرخ 12- 12- 1979

بتاریخ 26 دسامبر 1979 (در حالیکه رفقا بریژنف ل. ای.، اوستینوف دِ. ف.، گرومیکو آ. آ.  و چرننکو ک. ی. در داچه حاضر بودند)، درمورد اجرای مصوبهء .176/ 125 مؤرخ 12- 12- 1979 کمیته مرکزی ح.ک. ا. ش. رفقا اوستینوف، گرومیکو و اندروپوف گذارش دادند.

رفیق بریژنف ل. ای. بعضی نظریاتش را ارائه کرده ضمناً برنامهء اقداماتی را که رفقا برای آیندهء نزدیک در نظر دارند، تأیید کرد.

چنین فیصله شد که کمیسیون بیروی سیاسی با همین ترکیب و در همین راستا برای اجرای پلان طرح شده عمل نموده و هر گام اقداماتی اش را بسنجد. دربارهء مسایلی که پیرامون شان باید تصمیم گرفته شود، باید بموقع به کمیته مرکزی ح.ک.ا. ش. پیشنهاد لازم ارائه شود.

شمارهء 13- او. پِ. (یک صفحه)

چرننکو ک.

27-12-1979

سند شماره 10: 10.2 در بارهء اوضاع افغانستان

اشد محرم

پروندهء ویژه

تحت ریاست رفیق ل.ای. بریژنف.

حاضران جلسه: م. آ. سوسلوف، و.و. گریشین، آ. پ. کریلنکو، آ. یا. پلشه، دِ. اف. اوستینوف، ک. او. چرننکو، ی. و.، اندروپوف ی. و.، گرومیکو آ. آ.، تیخونوف ن.آ. و ب. ن. پاناماریف.

 

مصوبهء کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

پیرامون اوضاع «آ»*

1. نظریات و اقدامات رفقا اندروپوف ی.و.، اوستینوف ک. او.، و گرومیکو آ. آ. تأیید اند.

آنان اجازه دارند، در جریان اجرای این اقدامات اصلاحات فرعی را عملی نمایند.

مسایلی که فیصلهء کمیته مرکزی را لازم داشته باشند، باید بموقع به بیروی سیاسی ارائه شوند.

مسئولیت اجرای تمام این اقدامات بعهدهء رفقا اندروپوف ی.و.، اوستینوف ک. او. و گرومیکو آ. آ.میباشد.

2. رفقا اندروپوف ی.و.، اوستینوف ک. او. و گرومیکو آ. آ. مؤظف اند، بیروی سیاسی کمیته مرکزی را از جریان اجراآت خویش اطلاع دهند.

1: 997 او.پ. (1.ص).

منشی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

ل. ای. بریژنف،  پ. 176/ 125 مؤرخ 12- 12 سال 79

 

 

 

*- حرف  «آ» ظاهراً مخفف افغانستان است (مترجم).

همچنان در روی متن سند که دستنویس است، امضاهای اعضای دفتر سیاسی: اندروپوف، اوستینوف، گرومیکو، پِلشهِ، سوسلوف، گریشین، کریلینکو، چرننکو، تیخونوف و شیربیتسکی (ظاهراً بتاریخ 26 دسامبر 1979) و در پایین همه امضای بریژنف دیده میشود. (مترجم).

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

پرولتاریای همه کشورها متحد شوید!

 

مطابق مصوبهء دارلانشأ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. ( مؤرخ 17 جون 1976 پروتوکول شماره 12، بند 4) در جریان 15 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 2) است.

 

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

 

شماره اِس. ت- 162/5 اِس

مؤرخ 12-4-1979

 

نقل از پروتوکول شماره 162، پاراگراف 5 اِس. دارالانشأ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

پیرامون بعضی اقدامات برای گسترش نفوذ ما در رسانه های گروهی کشورهای روبه رشد

1. طرحهای پیشنهادی ارائه شده دریادداشت شعبات کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. در این مورد (پیوست)، تصویب است.

2. به آژانس تاس دستور داده میشود، در جریان سالهای 1979-1980 مذاکراتی را با ارگانهای اطلاع رسانی کشورهای روبه انکشاف و در گام نخست با جمهوری سوسیالیستی ویتنام، لائوس، الجزایر، انگولا، افغانستان، هند، عراق، کمپوچیا، جمهوری دموکراتیک مردم یمن و ایتوپیا در مورد گسترش بعدی همکاریها در عرصهء تبادلهء اخبار، منجمله اجارهء مشترک از خطوط تلگرافی و ارائه گذارشات خبری آژانسهای اطلاع رسانی کشورهای نامبرده و ممالک سوسیالیستی اروپا از مسکو، دایر نماید. بدینمنظور تاس باید در زمان معینه با توافق وزارت بازرگانی خارجی اتحادشوروی تهیهء وسایل تخنیکی و امور بهره برداری (اجاره) و استفاده از مواد لازمی را از حساب عواید اسعاری خارجی اش برای پخش اخبار انجام دهد.

3. آژانس نشراتی نووستی مؤظف است:

کامپلت دستگاههای تلگرافی را در آژانسهای خبری کوبا، افغانستان، ایتوپیا، موزمبیق، هند (سنترال نیوز سرویس) و آژانس خبر رسانی فلسطین مونتاژ نموده و زمینهء اخذ گذارشات آژانس نشراتی نووستی از مسکو (برای آنان) را مساعد سازد. آژانس نشراتی نووستی باید ترتیبات اعزام کارشناسان برای نصب دستگاههای نامبرده را نیز مدنظر داشته باشد.

در میان سالهای 1979- 1990 آژانس نشراتی نووستی باید زمینهء سفرِ تا به ده روزِحدود 20 تن نمایندهء آژانسهای خبر رسانی کشورهای روبه رشد به اتحاد شوروی را مساعد سازد.  

مهرمرکز نگهداری اسناد محرم اشد محرم

جادهء الینک شمارهء 14 شهر مسکو

 

همچنان نووستی باید برای خبر نگاران آژانسهای اطلاعاتی کشورهای روبه انکشاف زمینهء سفر های آموزشی جهت تبادلهء تجارب و ستاژ در اتحادشوروی را آماده کند.

4. کمیتهء دولتی رادیو و تلویزیون اتحاد شوروی مؤظف است:

در هنگام عقد قراردادهای همکاری با سازمانهای رادیو و تلویزیون کشورهای روبه رشد، اقداماتی را برای تبادلهء فلمها و برنامه های تلویزیونی، فلمبرداری مشترک و تبادلهء تجارب در عرصه های همکاری هنری نیز مد نظر داشته باشد.

کمیته اجازه دارد، همه ساله تا 15 ژورنالیست و کارمند تخنیکی تلویزیون و رادیو از کشورهای روبه انکشاف را برای اجرای برنامه های مشترک دعوت نماید. با موافقت کمیته دولتی روابط بازرگانی خارجی اتحاد شوروی هرسال حدود 15 کارشناس تخنیکی و ژورنالیست تلویزیون و رادیو از این کشورها را برای ستاژ (تا مدت سه ماه) بپذیرد. مخارج مربوط به این اقدامات توسط کمیتهء دولتی رادیو و تلویزیون اتحاد شوروی پرداخته میشود.

5. اتحادیهء ژورنالیستان اتحادشوروی در طول یکماه پیشنهادی را پیرامون اقدامات در جهت تشدید فعالیت سازمان بین المللی ژورنالیستان، مسایل آمادگی و پرورش خبرنگاران کشورهای روبه انکشاف و در بارهء تدویر سمینار بین المللی توسط سازمان بین المللی ژورنالیستان تحت آجندای وسایل اطلاعات همگانی در مبارزه برای صلح، ترقی اجتماعی و استقلال ملی خلقها آماده کند.

اتحادیهء ژورنالیستان شوروی اجازه دارد، در سال 1979 تا ده تن شخصیت ارگانهای خبر رسانی را از کشورهای روبه انکشاف منجمله برای درمان، تداوی و استراحت به اتحادشوروی دعوت کند.

6. کمیتهء دولتی اتحاد شوروی برای آموزشهای تخنیکی- حرفوی، وزارت مخابرات اتحادشوروی و آژانس تاس مؤظف اند در ظرف سه ماه پیشنهادی را برای تدویر کورس تحصیلی یکسالهء رادیو میخانیک و متخصصان خدماتی دستگاههای مخابراتی در آغاز سال آموزشی 1979-1980 در یکی از آموزشگاههای تخنیکی- حرفوی برای آژانسهای خبری کشورهای روبه انکشاف آماده کنند.

7. کمیته دولتی پلانگذاری اتحادشوروی با توافق با وزارت صنایع و وسایل مخابراتی و بادر نظراشت درخواستهای آژانس تاس و نووستی تهیهء وسایل ارتباطی و تجهیزات مخابراتی لازمی مربوطِ کمکها به آژانسهای خبررسانی کشورهای روبه انکشاف را در هنگام طرح پلانهای یازدهم  و سالانهء رشد اجتماعی- اقتصادی اتحادشوروی مدنظر داشته باشد.

8. وزارت مخابرات اتحادشوروی، کمیته دولتی پلانگذاری اتحادشوروی، وزارت صنایع و وسایل مخابراتی اتحادشوروی، وزارت دفاع اتحادشوروی و وزارت ماشینسازی اتحادشوروی مشترکاً باید مسئلهء ایجاد سیستم نشرات رادیویی و تلویزیونی ماهواره یی 12- هِرتس را بررسی نموده و در این مورد طرح مشترکی را به کمیته مرکزی اتحادشوروی ارائه نمایند.

9. وزارت مالیهء اتحادشوروی مکلف است:

مسئلهء تهیهء رایانه ها (سوبسایدیهای) معین برای تاس را از سال 1979 ببعد در بودجهء دولتی اتحادشوروی برای پرداختها به وزارت مخابرات اتحادشوروی بخاطر اجارهء کانالهای تیلفونی و تلگرافی مخابراتی و گزارش اخبار تحریری و انتقال عکسهای خبری تاس به خارج  از کشور را مدنظر داشته باشد.

یکجا با آژانس نشراتی نووستی باید منابع مربوط به مخارج اضافی آژانس مذکور که در طرح حاضر قید شده اند، را جستجو کند.

 

منشی کمیته مرکزی

 

 

ارسال شد:

    

 

پیوست به

مادهء 5 اِس، پروتوکول 162

کمیته مرکزی ح. ک. ا. ش.

پیرامون بضی اقدامات برای گسترش نفوذ ما

در رسانه های گروهی کشورهای روبه رشد

 

مطابق به مصوبه کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. مؤرخ 30 می سال 1978 )شماره اِس. ت- 109/4 اِس) کارهای معینی برای تقویهء همکاری با کشورهای روبه رشد در عرصه تبادلهء اخبار بین المللی و ازدیاد مواد گذارشی در مورد زندگی در اتحاد شوروی، که توسط رسانه های گروهی این ممالک نشر شده اند، صورت گرفته است. همچنان روابط دوجانبهء سازمانهای شوروی با ارگانهای خبر رسانی کشورهای روبه رشدِ آسیا، افریقا و امریکای لاتین گسترش یافته و یک سلسله اقدامات بین المللی در بارهء تبادلهء اخبار نیز تدویر یافته اند. با ابتکار اتحادشوروی کنفرانس سراسری یونسکو طرح اعلامیه یی را پیرامون اصول اساسی سهم رسانه های گروهی در تحکیم صلح، تفاهم متقابل بین المللی و ارتقای حقوق مردم در مبارزه با راسیزم، آپارتاید و جنگ افروزی تصویب نموده است.

برعلاوه آمادگیها برای تدویر سیمینار بین المللی ژورنالیستان در اتحاد شوروی برای تبادلهء تجاربِ مربوط به انکشاف سیستمهای اطلاع رسانی و پرورش کادرها جریان دارند. در انستیتوت اخبار علمی علوم اجتماعی اکادمی علوم اتحاد شوروی گروه کاری پیرامون چالشهای فعالیتهای خبررسانی ایجاد شده و امور مربوط به تشکیل شعبهء پژوهشی در انستیتوت اقتصاد جهانی و روابط بین المللی اکادمی علوم اتحاد شوروی پایان می یابند. در سال روان تدویر جلسهء مشاورهء رؤسای آژانسهای بین المللی خبر رسانی کشورهای سوسیالیستی برای ارائهء طرح مشی مشترک در مورد مناسبات با ارگانهای خبر رسانی کشورهای غیر متعهد برنامه ریزی شده است.

در این اواخر کشورهای روبه رشد، در گام نخست ممالک عضو جنبش عدم انسلاک، بطور هویدا فعالیت آژانسهای خبر رسانی خویش را تشدید نموده و همچنان در عرصهء همآهنگی موقعیتهای شان در این موارد نیز در سطح بین المللی به دستآوردهایی دست یافته اند. در سال 1979 کنفرانس سراسری آسیایی این کشور ها در کوالالمپور و اجلاس وزیران کشورهای افریقا در ادیس ابابا برای تشکیل آژانس پان افریقایی حبر رسانی تدویر یافتند.

از سوی دیگر کشورهای غربی و در گام نخست ایالات متحدهء امریکا نیز تلاش مینمایند، تا عرصهء تبادلهء 

اخبار را به وسیلهء نفوذ خود و تضعیف مناسبات این کشورها با اتحادشوروی و دیگر ممالک سوسیالیستی استفاده نمایند. کشورهای غربی بشدت اندیشهء ایجاد ادارهء واحد آژانس خبر گذاری ممالک سرمایه داری و روبه انکشاف بدون اشتراک اتحاد شوروی و کشورهای دیگر سوسیالیتی را تبلیغ مینمایند. نظر به اطلاعات دستداشته سی. آی. ای. برنامه های ویژه یی را برای تربیهء عاجل ژورنالیستها از ممالک روبه رشد و ایجاد سیستمهای پیشرفتهء ارتباطی برمبنای استفاده از تکنالوژی پیشرفته و منجمله از طریق  ماهواره های امریکایی در این کشورها رویدست دارد. 

مسئلهء تأثیر سیاسی به عرصهء تبادلهء بین المللی اخبار و طرح خطوط اساسی باصطلاح « نظم نوین جهانی در بخش خبر رسانی» با گذشت هرروز بویژه در سازمانهای بین المللی به میدان مبارزه میان کشورهای سوسیالیستی و سرمایه داری تبدیل میشود.

با در نظر داشت، معقول خواهد بود، اگر از جانب خویش اقداماتی اضافی را در جهت  گسترش نفوذ شوروی به رسانه های گروهی کشورهای روبه رشد از طریق روابط دوجانبه و یا از راه  سازمانهای بین المللی خبر رسانی انجام دهیم. از جملهء این اقدامات از کمکهایی بعدی به یکعده کشورهای روبه رشد در موارد بهبود فعالیت ارگانهای ملی خبر رسانی، پرورش کادرهای حرفه یی در اتحادشوروی، دعوت مداوم از مسئولان آژانسهای خبری و  کادرهای ژورنالیست ممالک روبه انکشاف جهت سفر به اتحاد شوروی برای تبادلهء تجارب و ستاژ از طریق تاس، آژانس نشراتی نووستی و رادیو تلویزیون اتحادشوروی میتوان نام برد. لازم است که فعالیت مراکز سازمان بین المللی ژورنالیستان برای تربیهء خبر نگاران تشدید یافته و تجربهء تدویر سیمینارهای ژورنالیستان گسترش یابد.   

در پهلوی این اقدامات که مخارج اضافی را در قبال ندارند، طرح پروژههایی با هزینهء مالی منجمله به پول خارجی ضروری اند. از جمله میتوان از دادن اجارهء کانالهای ارتباطی، سازماندهی و دادن وسایل پیشرفتهء خبر رسانی توسط ما به بعضی از کشور دوستِ روبه انکشاف برای تجهیز آژانسهای خبر گذاری، کمک به پرورش پرسونل خدماتی شان و طرح و بهره برداری از ماهواره های عصری مخابراتی نام برد. این مسایل  باید از جانب سازمانهای ذیعلاقه در تفاهم با وزارت مالیهء لتحادشوروی و وزارت بازرگانی خارجی اتحادشوروی بشکل معمول حل گردند.

مهم است که در این راستا اقدامات گسترده و تفاهم شدهء کشورهای برادر سوسیالیستی را برای جلب همکاری شان با سازمانهای خبررسانی کشورهای روبه رشد حاصل شود.

همچنان در این باره با سازمانها علاقه مند و شعبهء صنایع نظامی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. (رفیق سیربین)  نیز تفاهم شده است.

  

شعبات کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش      

7 جون سال 1979

26 پِ. ارِ. خ.

ِال. ِان/ ت.ب.

 

+++++++++++++++++++++++++

 

ترجمهء یک سلسله اسناد اشد محرم کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. سابق

برگردان از زبان روسی به فارسی- دری : داکتر خلیل وداد شهر دن هاگ (لاهه) هالند

 

پرولتاریای همه کشورها متحد شوید!

در جریان 3 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1)  است.

 

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

پروندهء ویژه

شمارهء پ. 152/159

به رفقا، بریژنف، کاسیگین، اندروپوف، گرومیکو، سوسلوف، اوستینوف، پوناماریف، بایباکوف، پاتولیچف، سکاچکوف، سِربین و سمیرتیوکوف.

نقل از پروتوکول شماره 152 جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ 24 می سال 1979.

 

در مورد ارائهء کمک اضافی نظامی به جمهوری دموکراتیک افغانستان.*

1. طرح دستور شورای وزیران اتحادجماهیر شوروی در این مورد (پیوست)، تصویب است.

2. به وزارت پلان و وزارت بازرگانی خارجی سفارش میشود، ضمن طرحی در ظرف دوهفته خواهش جانب جمهوری دموکراتیک افغانستان مبنی بر دادن 1500 عراده موتر را برای بررسی آماده کنند.

3. متن سفارش به سفارت اتحاد شوروی در جمهوری دموکراتیک افغانستان در اینمورد تصویب است (پیوست).

 

منشی کمیته مرکزی

 

پ.1

فیصلهء شورای وزیران ا.ج.ش.س.

شمارهء 1147 پ.ث. مؤرخ 79- 04- 24

17-ک.اِ ث.ال.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

                                                          شمارهء 2. دیده شود، بند 155/36

مؤرخ 12- 4- 79

                                                                                                                                                                                                                                        شمارهء 1.

بند 156/43 مؤرخ 28- 4-79

 

پیرامون بند 159 پروتوکول شماره 152

 

اشد محرم

پروندهء ویژه 

کابل

به سفارت اتحاد شوروی

با نورمحمد تره کی دیدار کرده و با استناد بر سفارش ما اطلاع دهید خواهش رهبری افغانستان در مورد کمک اضافی به جمهوری دموکراتیک افغانستان مورد بررسی قرار گرفته اند.

به ایشان بگویید که مسکو نگرانی رهبری افغانستان را بدلیل تشدید فعالیت ضد انقلابی نیروهای ارتجاعی  درک مینماید. حکومت اتحادشوروی با تلاش در جهت کمک انترناسیونالیستی به جمهوری دموکراتیک افغانستان تصمیم گرفته است در سالهای 1979- 1981 کمکهای بلاعوض مادی را به ارزش 53 ملیون روبل، از جمله 140 میل هاون، 90 عراده زرهپوش (از جمله 90 عرادهء آن بشکل عاجل تهیه میشوند)، 48 هزار میل ماشیندار، 1000 میل راکت انداز، 680 عدد بم هوایی و همچنان در جریان ماههای جون- جولای ادویه و وسایل طبی را به ارزش 50 هزار روبل تحویل دهد. همچنان در ماه می سال روان 100 هزار فیوز بم و 160 عدد کسِت بم یکبار مصرف بشکل عاجل در اختیار تان قرار داده میشود. اما ارائهء بمهای گازی بدون مواد زهری مسموم کننده ناممکن است.

 

در بارهء خواهش جانب افغانی در بارهء گسیل هلیکوپترها و طیارات ترانسپورتی با عملهء شوروی و دیسانت کوماندوهای ما به کابل  باید گفت که مسئلهء استفادهء نیروهای نظلمی شوروی با دقت هنگام سفر رفیق نورمحمد تره کی در ماه مارچ سال روان مورد بررسی قرار گرفته است. ما اعتقاد عمیق داریم که چنین اقداماتی مشکلات بیشماری را در سیاست داخلی و عرصهء بین المللی ببار آورده، بدون شک مورد بهره برداری نیروهای مخالف قرار گرفته و بضرر منافع ج.د.ا. و استحکام دستآوردهای انقلاب ثور خواهند تمام خواهند شد.

از اجراآت تان تلگرافی خبر دهید.     

 

 

*- تذکر: (بشکل ریز و ناخوان چاپ شده)

رفقا، سندِ حاضرِاشدِ محرمِ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش نباید بدون اجازهء خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد  و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از  مطالعه با قید تاریخ امضأ نمایند. 

 

17-ای.اِم.

او. اُل.

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

پرولتاریای همه کشورها متحد شوید!

در جریلن 3 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 3)  است.

اشد محرم

دوسیهء ویژه

 

شمارهء پ. 149/XIY

به رفقا، بریژنف، کاسیگین، اندروپوف، گرومیکو، سوسلوف، اوستینوف، پاناماریف، روساکوف، بایباکوف، سکاچکوف و زمیاتین.

نقل از پروتوکول شماره 149 جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا. ش. مؤرخ 12 اپریل 1979.

 

در مورد خط مشی آیندهء ما پیرامون اوضاع  افغانستان.*

نظریات ارائه شده پیرامون این مسئله که در یادداشتهای رفقا هریک گرومیکو، اندروپوف، اوستینوف، پاناماریف مورخ 1 اپریل 1979 ارائه شده اند، (پیوست این سند) تأیید اند.

منشی کمیته مرکزی

16 – ز اِم

پِ. اِ

در مورد مادهء XIY پروتوکل شماره 149

 

اشد محرم

پروندهء ویژه

 

کمیته مرکزی ح.ک.ا. ش.

 

مطابق به دستور مورخ 18 مارچ سالجاری (شماره پ.147/پ) اینک گذارش تحلیلی وضعیت وخیم اخیراً بمیان آمده در جمهوری دموکراتیک افغانستان با ارائهء نظریات در مورد گامهای احتمالی ما برای کمک به رهبری ج.د.ا. در جهت تقویت مواضع آن و ثبات در آنکشور پیشکش میشود.

انقلاب بوقوع پیوسته در اپریل سال گذشته در افغانستان در کشوری از نظر اقتصادی فوق العاده پسماندهء فیودالی با اشکال نهایت عقبماندهء آن با ذخایر داخلی بکلی محدود رخ داد. رژیم گذشته پس از خود انبوهی از مشکلات حاد اجتماعی- اقتصادی و سیاسی را بجا گذاشت.

در شرایط مبارزهء حاد طبقاتی در یک قطب حزب دموکراتیک خلق افغانستان که بیانگر آرمانهای توده های زحمتکش است و در (قطب) دیگر نیروهای مدافع منافعِ خوانین- فیودالان، بورژواری کمپرادور و بخش ارتجاعی روحانیون قرار گرفتند.

نیروهای ارتجاعی افغانی از بیسوادی تقریباً همگانی مردم، تضادهای پیچیدهء قومی و ملیتی، عقیدهء کورکورانه (فاناتیزم) مذهبی و ناسیونالیزم افراطی بهره برداری دقیق مینمایند.

اعمال تخریبی، سبوتاژ و مقاومتِ طبقات استثمارگر سرنگون شده باعث شدت چالشهای اقتصادی گردیده، تولید محصولات صنعتی و کشاورزی را پایین آورده، فعالیت کاری را مختل ساخته، گرانی را بار آورده و در نهایت عواید بودجهء دولتی را کاهش میدهد.

فعالیت نیروهای ارتجاعی که در لحظه کنونی توسط رهبران اسلامی که هستهء آنرا «اخوان المسلمین» میسازد و اساس آنرا انزجار عمومی از دولت نوین با فعالیت جدی ضد انقلابی گروهکهای جدایی طلب و ملی گرا و همچنین سازمان مائویستی «شعلهء جاوید» تشکیل میدهد، اداره میگردد.

نیروهای ضد انقلابی با غلبه بر روحیهء (اولیهء) سراسیمه گی ناشی از پیروزی غیر مترقبهء انقلاب ثور در این اواخر تا حد زیادی متشکل گردیده اند. آنها حتی شکل مبارزهء شان را دگرگون ساخته- از شیوهء جنگ  تخریبی مخفی به اشکال جنگ علنی دست یازیده، توانسته اند نه تنها در داخل کشور تجدید ساختار نمایند بلکه در خارج کشور نیز با حلقات روحانی و امپریالیستی روابط گسترده برقرار نمایند، که با پشتیبانی وسیع تبلیغاتی آنها همزمان از آنان اسلحه و پول در یافت میکنند.

ارتجاع تحت شعار های شدیداً ضد کمونیستی (انتی کمونیستی) و ضد شوروی (انتی سویتیستی) عمل کرده و هدفش را سرنگونی نظام انقلابی- دموکراتیک و ایجاد «جمهوری آزاد اسلامی» در افغانستان قرار داده است.

برنامهء حزب دموکراتیک خلق افغانستان اجرای دگرگونیهای وسیع سیاسی- اجتماعی و اقتصادی را به نفع  توده های زحمتکش پیش بینی میکند، ولی این مرام هنوز در مراحل آغازین تحقق قرار دارد و برای بخش وسیع توده ها هنوز ملموس نبوده و آنها به ارزش مترقی آن پی نمیبرند. رفع عقبمانده گی قرون، حل معضلات کشور که نظلم نوین از آغاز با آن روبرو شده، زمان و برخورد گام به گام و سنجیده میخواهند. بر  رهبری جمهوری دموکراتیک افغانستان است که باید در حقیقت از نو دستگاه دولتی را بازسازی نموده، نیروهای مسلح کشور را تجدیدساختار و تقویه کرده و تجربهء ساختمان حزبی و دولتی را کسب کند.

یکی از نشانه های ضعف ساختار نظام مردمی آنست که این حکومت شالودهء واقعی را در ارگانهای ولایتی، شهری و روستایی ایجاد نکرده تا به اینوسیله در ادارهء امور دولت در مرکز و بویژه در محلات

 همکاری زحمتکشان را جلب نماید.

چالش اساسی برای حاکمیت نوین عبارت از روابط متقابل با روحانیت و سران قبایل مخالف دولت که دو نیروی با نفوذ در شرایط افغانستان اند، میباشد. حل این مسایل که برخورد سنجیده و معقول میخواهد، تا کنون نایاب است، زیرا این نیروها کماکان مخالفان اصلی رژیم میباشند. این آنها اند که نقش اصلی را در فعالیتهای ضد انقلاب بازی میکنند. یکی از انگیزه های تشدید فعالیت ضد دولتی روحانیون در افغانستان رویدادهای ایران بود که همانند انفجاری از بنیادگرایی مذهبی در تمام خاور مسلمان پخش شد.

مشکلات موجود رهبری ج.د.ا. به علت اینکه ح.د.خ.ا.  هنوز به سازمان سیاسی توده یی سراسری تبدیل نشده پیچیده تر میشود. کارگران پیشرو و دهقانان تهیدست با کندی به فعالیتهای حزب جلب میگردند.

خود حزب پس از انقلاب ثور دچار انشعاب شد، که بطور جدی باعث ضعف موقف آن و اعتبار آن شد. ح.د.خ.ا. بدلیل مبارزهء درون حزبی میان گروههای خلق و پرچم نه تنها رشد نمینماید، بلکه هنوز هم ضعیف است. اکثریت رهبران برجستهء پرچم یا نابود شده یا از کار حزبی، دولتی و ارتش برکنار گردیده و بعضی ها بحیث مهاجرسیاسی در خارج زندگی میکنند. وضعیت بمیان آمده بالای آنعده پرچمیها که هنوز در حزب باقیمانده اند، تأثیر نامطلوبی دارد. وضع بدلیل تعویض متواتر رهبری واحد های مهم اداری مرکز و اطراف  و تبدیل دایمی کادرهای افسری نیز نابسامان است.

دشمنان انقلاب هم در مرکز و هم در خارج بویژه در خاک پاکستان و ایران که تعداد بیشماری از مخالفان نظام جدید به آنجاها فرار کرده اند، فعال اند. برمبنای اطلاعات دستداشته در سازماندهی فعالیتهای ضد دولتی ارگانهای جاسوسی کشورهای غربی در گام نخست امریکا و همچنان چین دست دارند. آنها از این فرصت که مرز میان افغانستان،  پاکستان و ایران عملاً آزاد است، استفاده میبرند.

از این سرحدات نه تنها گروههای تخریبکار و تروریست گسیل میشوند، بلکه مقدار قابل ملاحظهء سلاح نیز ازین طرق وارد کشور میشود.

ضد انقلاب داخلی و خارجی نه تنها ضعفهای عینی نظام جدید را بلکه اشتباهات و لغزشهای جدی رهبری  افغانستان را نیز مورد بهره برداری قرار میدهد. هویداست که پس از پیروزی انقلاب ثور در حل مسایل  داخلی و همچنان دولتی اکثراً تعجیل گردیده، از اختناق غیر بخشودنی کار گرفته شده، حسابات شخصی تسویه شده و در جریان بازپرسیها در برابر زندانیان فشار و زور تعمیل شده است.

نارضایتی ناشی از اختناق به ارتش که پایه حمایت از دولت نوین بوده و هست، نیز سرایت کرده، که این امر  کار ضد انقلاب را برای تخریب و بی اعتبارسازی نظام جدید در داخل و خارج کشور آسان ساخته است. فرماندهان بیشماری با دیدن اینکه همکاران شان بازداشت شده و نابود میشوند، احساس بی اطمینانی نموده و از زندانی شدن بیم دارند. چنانچه رویدادهای هرات که در آنجا نه تنها مردم (عادی) بلکه قطعات معینی از اردو به ابتکار قوماندانهای شان جانب شورشیان را گرفتند، شاهد این امر اند.

حوادث هرات ضعف تبلیغ و ترویج سیاسی- توده یی ح.د.خ.ا. را در میان مردم نیز نشان داد. کار تخریبی که دشمنان گونه گون نظام نوین منجمله روحانیون پیش میبرند، بمراتب گسترده تر و فعالتر از آن کار سیاسی است که توسط نمایندگان حزب در میان توده ها در محلات اجرأ میشود.

رهبری شوروی چندین بار به رهبران ج.د.ا. حتی در سطوع عالی با توصیه های معینی تماس گرفته آنها را به اشتباهات و زیاده رویهایشان متوجه کرد. مگر رهبران افغان که از انعطاف سیاسی بدور بوده بیتجربه اند، وقعی لازم به این اندرزها نگذاشتند. خامی سیاسی رهبری ج.د.ا. در بحبوحهء حوادث هرات زمانی هویدا شد، که آنها با عدم درک صحیح حوادث کاری کردند که اگر جانب اتحادشوروی به در خواست طرف افغانی پاسخ میگفت عواقب آن احتمالاً وردود قطعات نظامی شوروی به آنکشور میبود.

پرواضح است که بدلیل خصلت داخلی شورشهای ضد دولتی افغانستان شرکت قطعات شوروی در سرکوب آنها، از یکسو لطمهء بزرگی به حیثیت بین المللی اتحادشوروی وارد نموده، از سوی دیگر ناتوانی حکومت تره کی را برملأ کرده و باعث تشویق ضد انقلاب داخلی و خارجی در خصوص پیشبرد وسعیتر اقدامات ضد دولتی خواهد شد.

باینترتیب تصمیم ما مبنی بر خودداری از برآورده شدن خواهش رهبری ج.د.ا. برای گسیل قطعات نظامی شوروی کاری درست بوده است. ما باید این مشی را در جریان حوادث ضددولتی در افغانستان که از احتمال بدور نیستند، نیز باید تعقیب نماییم.

همزمان، واضح است که ما از سوی خویش باید در آینده نیز حد اعظم تلاش مان را نماییم تا به جمهوری دموکراتیک افغانستان کمک نماییم تا در طرد ضد انقلاب، آوردن ثبات در کشور، گسترش نفوذش در میان توده های مردم و جلب آنها برای دگرگونیهای اجتماعی پیروز شود.

از نخستین روزهای انقلاب ثور در افغانستان اتحادشوروی از دولت جدید با شیوههای سیاسی در عرصهء بین المللی پشتیبانی کرده، در بخش اقتصادی مساعدت گسترده نموده، در تحکیم نیروهای مسلح افغانستان سهم گرفته و در پرورش کادرهای متخصص کمک مینماید.

در ادامه در مورد اقدامات اضافی برای حل معضلات افغانستان میتوان این نکات را برشمرد:

1. به رهبری ج.د.ا. در مورد ارتقای مورال رزمی اردوی افغانستان، در تأمین وفاداری ارتش به حاکمیت مردمی- انقلابی و در استحکام مؤثریت ارگانهای امنیتی منجمله قوای سرحدی کمکها را باید ادامه داد.

با درنظر داشت حوادث اخیر در افغانستان و اینکه مقدار معتنابهی از سلاحهای نوین به این کشور داده شده و ارسال خواهد شد و پرورش کارشناسان نظامی در افغانستان و در مؤسسات آموزشی اتحادشوروی عملی گردیده، باید به امر استفادهء درست و بجای این اسلحه و تخنیک جدید نظامی تأکید جدی شود. این امر کمکهای ارائه شده از طریق ارگانهای امنیتی را نیز در بر میگیرد.

2. باید در چوکات امکانات ما مسئلهء کمکهای اقتصادی به افغانستان را که به امر استحکام سریع مواضع سیاسی رژیم انقلابی- دموکراتیک در کشور مؤثر واقع شود، بطور عاجل بررسی کرد. همچنان توجه رهبران افغانی را به انکشاف اقتصاد و در قدم نخست آن بخشهایی که به رشد نیروهای مؤلده در کشور ممد اند، مبذول داشت، تا باشد که به حل معضلات اقتصادی کمک نموده و زمینه های کار برای مردم را مهیا سازند.  

3. در هر گونه تماسی و از هرنوع مجرایی با رهبری ح.د.خ.ا. منظماً باید توجه آنان را به مسئلهء گسترش پایه های سیاسی یی که حزب و دولت به آن اتکأ مینمایند، خواهان شد.

ازجمله به رهبری ج.د.ا. باید اهمیت ادامهء پیگیرانهء اصلاحات اجتماعی- اقتصادی طرح شده و از جمله ریفورم ارضی که در امر پیشبرد آنها باید از تعقل کار گرفته، از شتاب زدگی پرهیزیده و در موقع اجرای آنها متوجهء جنبهء سیاسی- ایدیولوژیک مسئله باشند، را تلقین کرد. طور نمونه به آگاهی دهقانان باید رسانده شود، که آنان از برکت انقلاب ثور صاحب زمین شده اند و اگر آنها از حاکمیت مردمی دفاع نکنند، آنرا از دست میدهند. اینچنین کارهای توضیحی در مورد اصلاحات دیگر اجتماعی- اقتصادی نیز باید پیش برده شود.

برای گسترش شالوده های سیاسی ح.د.خ.ا. باید به رهبری ح.د.خ.ا. اهمیتِ گذار مرحله یی به ایجاد ارگانهای انتخابی حاکمیت البته با حفظ نقش کلیدی حزب در ساختار دولتی و سیاسی کشور و طرح و تصویب قانون اساسی کشور در آینده برای تحکیم حقوق دموکراتیک مردم و قانونمندی فعالیتهای ارگانهای دولتی خاطر نشان شود.

4. در تماسها با رهبری افغانی به آنها اهمیت جدی وحدت رهبری و بسیج صفوف حزب را در پهلوی رشد اعضای آن توضیح باید داد. به آنها همچنان ارزش اخذ فیصله های مهم حزبی و دولتی دستجمعی نیز خاطر نشان گردد. به حزب دموکراتیک خلق افغانستان و رهبری ج.د.ا. در پیشبرد امور تشکیلاتی در حزب، کار  توضیحی، سیاسی- توده یی در میان مردم  و پرورش کادرهای حزبی- دولتی کمک عملی صورت گیرد.

5. کماکان توجه رهبری افغانستان به پیشبرد کار لازمی در میان روحانیون مسلمان و رعایت جدی معیارهای حقوقی مبتنی بر قانونمدیهای انقلابی و انتخاب شیوه های معقولتر در هنگام بازداشت آنان، را باید جلب نمود، تا به این شیوه آنهارا جذب نموده و از تأثیر رهبران مرتجع مسلمان در میان توده ها جلوگیری شود. به این هدف فقط با نمونه های مشخص آزادی مذهب میشود نایل گشت واینکه باید نشان داد، نظام نوین روحانیون را نه در کُل بلکه فقط آنانی را که در برابر حاکمیت انقلابی قرار میگیرند، محکوم مینماید.

6. باید رهبری ج.د.ا. را بازهم به لزوم تحقق و تطبیق جدی مقررات معین مبتنی بر قانونیت انقلابی و بویژه در استفاده درست از شیوه های زور و فشار معتقد ساخت. البته این امر به معنی آن نیست که در برابر آنانی که برعلیه شان شواهد جدی مبنی بر مخالفت و بویژه سهم فعال شان در فعالیت ضد انقلابی وجود دارد، از زور و تضییق نباید کار گرفت. جان مطلب اینست: نباید با سرنوشت مردم بویژه اعضای حزب و کادرهای ارتش بر اساس شواهد تصادفی و غیر دقیق بازی کرده و به اصطلاح با فیصله های «دوتایی» و «سه تایی» بدون بازرسی، سند و تدویرِ دادگاه دست به محاکمه زد.

  7. با در نظر داشت اهمیت روابط شخصی  و بخاطر انتقال نظریات و مشوره های ما در مورد مسایل گونه گون به رهبری ج.د.ا.، متناسب به نورمال شدن اوضاع در افغانستان باید به سفرهای منظم در سطوح مختلف میان دوطرف دست یازید.

8. باید از راههای دیپلماتیک و همچنان از طرُق دیگر به اقدامات معین در جهت جلوگیری از مداخلهء کشورهای دیگر بویژه همسایگان افغانستان در امور داخلی این کشور ادامه داد.

9. بدوستان افغانی در امر تحقق کار توده یی- سیاسی منجمله در بخش تبلیغات رادیویی که در شرایط افغانستان با درنظرداشت، درصدی بالای بیسوادی دارای ارزش زیادیست، کمک عملی باید کرد.

در کار تبلیغاتی ما برای افغانستان روابط همسایگی عنعنوی نیک که در حال حاضر جزء بیخی مناسبات میان کشورهای ما و اکنون وارد مرحلهء ارتقایی خویش شده، اتکأ گردیده و بطور گسترده در اشکال مناسب و با ذکر دستآوردهای اجتماعی-سیاسی جمهوریتهای آسیای میانه در سالهای حاکمیت شوروی، آنرا در نمونه های این جمهوریتها و جمهوریتهای دیگر شوروی در امر بیهوده گی سرکوب آزادی مذهبی و منجمله  تعقیب مسلمانان را ارائه نمود.

10. باید به کشور های برادر سوسیالیستی منظماً در مورد گامهای اتخاذ شدهء ما در امر کمک به رهبری ج.د.ا. بخاطر ثبات اوضاع  اطلاع داده و همیاری آنان را برای پشتیبانی معین سیاسی و کمک مادی به افغانستان جلب نمود.

پیشنهادات مشخص در مورد مسایل مطروحه و همچنان موضاعات دیگر مطابق به اوضاع  اتخاذ خواهند شد.

خواستار نظرات تان هستیم.

آ. گرومیکو، یو. اندروپوف، دِ. اوستینوف، ب. پاناماریف.

 

 

1 اپریل 1979

شمارهء 279/گ. اِس.

شمارهء 25-اِس. 576.

*- تذکر: (بشکل ریز و ناخوان چاپ شده)

رفقا، این سندِ اشد محرم کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. که باید خوب حفظ شده و بدون اجازهء خاص نباید به کسان دیگر داده شود. سند قابل برگشت دوباره است. کاپی برداری، دستکاری و بازنویسی این سند بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از  مطالعه با قید تاریخ امضأ نمایند. 

17-ای.اِم.

او. اُل.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

پرولتاریای همه کشورها متحد شوید!

در جریان 3 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1)  است.

 

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

پروندهء ویژه

شمارهء پ. 150/93

به رفقا، بریژنف، کاسیگین، اندروپوف، گرومیکو، سوسلوف، اوستینوف، پوناماریف و سمیرتیوکوف.

نقل از پروتوکول شماره 150جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ 21 اپریل سال 1979.

 

پیرامون صلاح نبودن شرکت عمله های هلیکوپترهای نظامی شوروی در سرکوب فعالیتهای ضد انقلابی در جمهوری دموکراتیک افغانستان.*

1. پشنهاد شماره 318/3/0430 مؤرخ 18 اپریل 1979 وزارت دفاع تائید است.

2. طرح سفارشات به مستشار نظامی اتحادشوروی در جمهوری دموکراتیک افغانستان تصویب است، (پیوست).

 

منشی کمیته مرکزی

 

13- زِ. اِم.

او. اِل.

پیرامون بند 93 پروتوکول شماره 150

اشد محرم

پروندهء ویژه

کابل

به متشار نظامی سفارت اتحاد شوروی

با نخست وزیر جمهوری دموکراتیک افغانستان حفیظ الله امین ملاقات نموده باو بگویید که در خواست شما مبنی بر ارسال 15-20 فروند هلیکوپتر جنگی با عملهء شوروی به اطلاع حکومت اتحادشوروی رسانده شده است.

به او بگویید، که قبلاً به رهبری افغانستان در خصوص بیهودگی اشتراک مستقیم قطعات شوروی در امر سرکوب فعالیتهای ضد انقلابی در ج.د.ا. توضیحات داده شده، زیرا چنین اقدامات توسط دشمنان انقلاب افغانستان و نیروهای مخالف خارجی برای بدنام سازی کمک انترناسیونالیستی اتحاد شوروی و اشاعهء تبلیغات ضد حکومتی و ضد شوروی در میان مردم افغانستان مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.   

به وی خاطر نشان سازید که قبلاً در جریان ماه مارچ- اپریل سالروان 25 فروند هلیکوپتر جنگی که با تجهیزات لازم حربی و مهمات مجهز اند، به ج.د.ا. تحویل داده شده است.

حفیط الله امین را متقاعد سازید که هلیکوپترهای موجود با عملهء افغانی در همآهنگی با قطعات زمینی اردو و نیروی هوایی قادر اند، خود اقدامات ضد انفلابی را سرکوب نمایند.

به سر قوماندانی افغانستان مشوره های لازم برای حل این مسئله  را طرح کنید.

*- تذکر: (بشکل ریز و ناخوان چاپ شده)

رفقا، سندِ حاضرِاشدِ محرمِ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش نباید بدون اجازهء خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از چنین اسناد  و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از  مطالعه با قید تاریخ امضأ نمایند. 

 

15-ار. ای.

اِم. ک.

 

 

 


بالا
 
بازگشت