روانشناسی 

دوره نوجوانی یا دوره تنش و طوفان

دوره نوجوانی دوره انتقال از کودکی به برزگسالی است.این دوره از زندگی دوره نهایت مهم درحیات نوجوان بشمار میرود. روان شناسان این دوره را به علت فراوانی شور هیجان و طغیان دوره شیزوفرنی نورمال مسما کرده اند.این دوره از 11 سالگی آغاز میشود وتا 18 سالگی ادامه دارد.ولی  طول این دوره نظر به شرایط نزادی محیطی وسایر عوامل می تواند متغیر باشد.دراین دوره نوجوان تغیرات جدی وسریع را تجربه مینماید . نوجوان در درون خود مراحل بلوغ جنسی و جسمی را طی میکند واز طرف دیگر جامعه نگاه کودکانه را او برداشته و از وی توقع رفتار های اجتماعی مستقل و مناسب را دارد.نوجوان دراین دوره انتقال  از وابستگی های کودکانه جدا میشود و به سوی  استقلال و مسولیت پذیری بزرگ سالی حرکت می کند.به علت این تغیرات سریع و جدی نوجوان دو مشکل اساسی ذیل را دارد

1.امشکل ارتباط با والدین  باز نگری وبازسازی این ارتباط

2.باز سازی خویشتن بعنوان یک فرد مستقل

درین مرحله  نوجوان دایم در نوسان است و ثبات برایش معنی ندارد.گاهی رفتارهای کودکانه دارد و گاهی مانند بزرگ سالان رفتار میکند.حالات درونی او نیز دچار تغیرات ناگهانی میشود.گاهی در اوج شادمانی و سرخوشی   افسرده و مشوش می شود و در عین احساس غرور دچارشرمندگی میگردد یا درعین اینکه ماهیت این سن دقت و توجه به مسائل و موضوعات اطراف است  بضا بی اعتنایی  خاصی از خود درحل مسائل نشان می دهد.یا حتی ممکن است با وجود شبکه ارتباطی وسیع با دوستان  احساس تنهایی نماید.از این تغیرات مهم واساسی می توان  دریافت که این دوره  تا چه اندازه  اهمیت دارد ونقش و حضور جدی  خانواده ها را درکنار نوجوان می طلبد.

پدر ومادر باید همگام با نوجوان خود حرکت کنند  هیچگاه اورا تنها نگذارند.همیشه اورا مورد حمایت همه جانبه قرار دهند وزمان کافی برای وی بگذارند با او در باره موضوعات مختلف صحبت کنند تا دراین گفتگو ها بتوانند اظطراب ها ونگرانی های نوجوان را دریافته آنها را کاهش دهند وبه اوآرامش وامنیت خاطر بدهند.

 گاهی اوقات تغیرات در نوجوان چنان جدی می شود که تحمل شرایط موجود برایش سخت یا حتی غیرممکن می شود  دراینگونه مواقع  برخی تغیرات و جا بجایی ها می تواند موثر واقع شوند مانند تغیر مکتب با تغیر محل زندگی ویا درشکل حاد آن نقل مکان از شهری به شهر دیگر لازم می افتد.

هرگز نوجوان خودرا تهدید نکنید زیرا  تهدید باعث افزایش  ترس  وحشت ونگرانی در وی میشود.نوجوان دراین سن بسیار تاثیر پذیر است بنا بر این خانواده ها باید نظارت جدی روی دوستان نوجوان خود داشته باشند  کمترین انحراف در دوستان نوجوان می تواند تاثیرات جبران ناپذیری بر نوجوان بگذارد.

نوجوان را حتما با کاری یا هنر مورد علاقه اش مشغول کنید زیرا اینگونه مشغولیت ها علاوه بر تقویت مسولیت پذیری و احساس ارزشمندی  باعث میشود کمتر خیال پردازی کند. بهتر است این مشغولیت ها را در داخل یک تیم یا گروپ انجام دهد تا کمتر احساس تنهایی کند واز انزوا دوری کند.

در کنار تمام آنچه گفته شد دو نکته حیاتی دیگر دراین دوره خیلی مهم است و انها عبارتند از مهارت های درست اندیشیدن و بهتر زندگی کردن است که باعث جلو گیری از انحرافات و خطا های نوجوان شده  شادمانی  ولذت بردن از حیات نوجوانی را در بهار سبز زندگی ممکن می سازد. با تقدیم احترام

داکتر رحیم رامشگر

کلنیک رواندرمان و بهداشت روان

شهر آنتورپن کشور بلجیم

به امید  خوشبختی صحتمندی و موفقیت شما وخانواده های شما!

drrahim@live.be   

 

 


بالا
 
بازگشت