لطف الله راشد

 

 

رویکرد مشابه،  تهدید بزرگ برای جان روزنامه نگاران

 

درآخرین روز هفته ی گذشته مقامات ناتو درافغانستان اعلام کردند که احمد امید خپلواک خبرنگار افغان که نزدیک به شش هفته پیش درجریان یک درگیری درولایت ارزگان کشته شد ، هدف یک سرباز امریکایی قرار گرفته بود .

ظاهرا خپلواک وسیله یی ( که بعد از مرگش روشن شد تلیفون همراهش بوده ) در دست داشته و همین موضوع سبب گردیده تا سرباز امریکایی فکر کند او یک مهاجم انتحاری است و هدف قرارش بدهد .

این نخستین بار است که نیروهای خارجی واضحا اعتراف به قتل یک خبرنگار افغان می کنند هرچند پیش از این نیز موردی از این دست حادثه درکشور دیده شده اما با موجودیت شواهد انکار ناپذیر علیه سربازان خارجی ، آنان حاضر نگردیده اند تا مسوولیت رویداد  را به عهده گیرند .

دوسال واندی  پیش از امروز سلطان محمد منادی خبرنگار افغان درولسوالی چهار دره ی ولایت کندز هنگامی که با استیفن فیرل خبرنگار ایرلندی برای تهیه ی یک گزارش به این منطقه سفر نموده بودند  از سوی شورشیان طالب بازداشت گردید. منادی درجریان آنچه عملیات نجاتش خواندند کشته شد واما استیفن بدون هیچ آسیبی از این حادثه جان به سلامت برد. شاهدان عینی  درمحل حادثه ، آثار باقی مانده از گلوله ی شلیک شده به جان سلطان منادی ، تحقیقات طبی وجنایی دراین مورد همه وهمه نمایانگر آن است که منادی به ضرب گلوله ی نیرو های ویژه ی بریتانیایی به قتل رسیده است .

بدنبال این حادثه وتحقیق ، خانواده ی روزنامه نگاران افغان با ایجاد اجتماع ها وگردهم ایی های پی درپی ودرخواست مصرانه از مقامات انگلیس ، ودولت افغانستان خواستار رسیده گی به این موضوع وروشن شدن واقعیت درخصوص این قتل شدند اما نه دولت افغانستان ونه کشور بریتانیا به این گفته ها توجهی نکردند وقتل منادی هنوز هم برای عده ی از مردم درپرده ی ابهام باقی مانده است .

بدون شک خبرنگاران افغان  خانواده ی مطبوعات دراین کشور بحرانی ترین سالهای زنده گی کاری خود را درسالهای اخیر درافغانستان سپری نموده اند ،اجمل نقشبندی ، ذکیه ذکی ، شکیبا سانگه آماج ، روحانی ،منادی ، خپلواک وشمار دیگر از روزنامه نگاران شهید افغان دراین سال ها به دلایل گوناگونی جان باخته اندکه قاتلین برخی ها مشخص و از برخی دیگر از آنها هنوز هم درپرده ی ابهام باقی مانده است

اما آنچه روشن تر از هرنکته ی دیگر است این که هم مخالفین دولت وهم نیروهای طرفدار دولت به گونه ی مشابهی با خبرنگاران برخورد نموده اند .به همان بی تفاوتی که قاتلین سلطان منادی درقبال قتل وی عمل نمودند قاتلین اجمل نقشبندی نیز عمل کردند .

مرگ ذکیه ذکی  درپرده ی ابهامی باقی مانده که مرگ عبدالصمد روحانی درآن پرده قرار دارد.اما نه دولت ونه هیچ نهاددیگری تاهنوز قادر نگردیده اند تا  تحقیقی در مورداین قتل ها انجام دهند و یا هم برای بازمانده گان خانواده های آنان به پاس ریختن خون آنها کمکی انجام دهند . شاید قانون زنده بودن دراین جغرافیای خونین وقاتل پرور این باشد که فرزندان روحانی ،منادی ، ذکی ، خپلواک ودیگران با نا امیدی و یاس درهاله یی از بیم وامید درافغانستان  زنده گی کنند اما کودکان ونوجوانانی که به خاطر کشتار مردم بی گناه با واسکت های انتحاری بازداشت شده اند، مورد الطاف بزرگان دولت قرارگیرند وبه قصد نوازش به خارج از کشور فرستاده شوند.

شاید معیار بهتر بودن و برتر بودن دراین جغرافیا، چنگ و دندان نشان دادن وکشتن وبستن است وآن که مطیع و فرمانبردار است باید سرکوب شود.

سوگمندانه که دولت ومردم افغانستان درموقعیتی قرار ندارند که بتوانند قاتلین این خبرنگاران  را مجازات کند  و یا لااقل درخواست مجازات این قاتلین را از کشورهای شان کند  اما هیچ دلیلی وجود نداردکه دولت نتواند قاتلین مرموز این خبرنگاران را لااقل شناسایی کند وبه مردم معرفی نماید  وبازهم هیچ دلیلی وجود ندارد که دولت نتواند لااقل از سربازان بریتانیایی وامریکایی  بخواهد تا از مرگ منادی وخپلواک معذرت خواهی نموده وبه خانواده های آنان غرامت بپردازند.اما اگر دولت بخواهد میتواند چنین حرکتی را انجام دهد .

شماری از ارباب رسانه ها درکشور نیز که بیشتر به معاملات و معادلات وابسته اند تا صداقت کار رسانه یی ، با پیگیری های کوتاه مدت و مقطعی که درآنهم بیشتر اهداف دیگری را تعقیب می کنند به این گونه موضوعات ظاهرا رسیده گی میکنند اما این رسیده گی ها نیز به زودی فروکش می کند وباز هم حکایت پیشین تکرار میگردد.

درچنین وضعیتی که نیروهای ناتو پذیرفته اند که یک سرباز آنها ، امید خپلواک را هدف قرار داده و ازبین برده است ومدارک تحقیقاتی درخصوص مرگ سلطان محمد منادی واضح نموده که وی بدست نیروهای ویژه ی انگلیس کشته شده ، لازم است تا خانواده ی خبرنگاران افغان مصرانه از دولت بخواهند تا با حمایت خود از این خبرنگاران، از کشورهای ذیدخل این قتل ها بخواهد تا  لااقل از بازمانده های خبرنگاران کشته شده معذرت خواهی نموده وبه آنان غرامت بپردازند. حمایت مجلس نماینده گان، متنفذین وافراد مطرح درساختار نظام وبیرون از ساختار نظام دراین خصوص زمینه های رسیدن به این هدف را بهتر فراهم خواهد کرد .

 

 


بالا
 
بازگشت