دوکتور بهشته آریان

 

گرامی باد روز هشت مارس

 

در ۸ مارس ۱۸۷۵ زنان کارگر شهر نیویورک ایالات متحده آمریکا برای بهبود در شرایط کارشان دست به تظاهرات زدند که به یک روز تاریخی برای خواستن حقوق انسانی زنان تبدیل شد." كلارا زتكین " زن سوسیالیست از حزب سوسیال دموكرات آلمان ۸ مارس را بعنوان روز جهانی مبارزه زنان پیشنهاد می كند. کنگره این پیشنهاد را تصویب میكند. سال ۱۹۷۵ از طرف سازمان ملل متحد ، سال بین المللی زنان اعلام شد و دو سال بعد یعنی سال ۱۹۷۷ یونسكو ۸ مارس را به عنوان روز جهانی زن، به رسمیت شناخت.این روزرا با شیوه های مختلف به هدف همسوی و یاری برای تامین حقوق زنان تجلیل و قدردانی مینمایند.

هشت مارس را جهانیان در حالی برگزار میکنند که هنوز زنان در افغانستان با وجود دست آورد های شکنند و اندک از حقوق اولیه انسانی محروم اند و قربانی افکار افراطی ٬ باور ها و سنت های ناپسند میشوند. ارقام درد آور از خشونت علیه زن گذارش میشود که ابعاد خانوادگی ٬ اجتماعی و سیاسی و اندیشوی دارد. زنان افغانستان ازفقر٬ ضرب و شتم، زندان، شکنجه ٬ تجاوز ٬سنگسارتوسط گروه های غیر قانونی٬ توهین٬ محدودیت های پوششی سنتی و سرکوبگری ٬ عدم دسترسی به آموزش و پرورش٬ خدمات صحی٬ عدالت و امنیت رنج میبرند. نبود شرایط لازم مانع شکل گیری جنبش توانمند زنان برای دفاع و تامین حقوق انسانی آنها شده است. در گزارش اخیر سازمان بین المللی نظارت از حقوق بشر از ادامۀ نقض حقوق زنان تذکر شده و در این گذارش آمده است که در حکومت افغانستان به جنگسالاران مشهور، سیاست مداران فاسد و نا قضان حقوق بشر کُرسی ها داده شده اند.

چادری (بورقه)٬ تعدد ازواج٬ حق طلاق ٬ معافیت عاملین خشونت های روانی و فزیکی علیه زنان٬ فقر و ناامنی موارد عمده اند که باید به آن بگونه ریشه یی از طریق دایرنمودن کنفرانس ها ٬ راه پیمایی ها ٬نشروپخش اعلامیه ها٬ راه اندازی بحث ها ٬حمایت و تقویت حضور سیاسی ٬اجتماعی و فرهنگی زنان و مهمتر از همه ایجاد جنبش ملی و نیرومند زنان افغانستان رسیدگی شود. خشونت علیه زن در افغانستان وسیله سرکوب جامعه و تثبیت حضور اندیشه ها و گروه های افراط گراه است. در موجودیت و قدرت افراط گراه ها حقوق بشر و حقوق زن تامین ناشدنی باقی خواهد ماند. مهم است تا روند افراط گرایی -به مثابه عمده ترین چالش سر راه تامین حقوق بشر و حقوق زن توقف یابد.

در اخیر روز هشت مارس را به همه زنان جهان و خصوصا زنان افغانستان و دیگر کشور های فارسی زبان تبریک گفته و آرزوی همبستگی زنان و مدافعین حقوق زن و تغیر در زندگی زنان را از طرق مبارزات مدنی آرزو میبرم.

 

دوکتور بهشته آریان

هشت حوت ۱۳۹۰

 

 


بالا
 
بازگشت