سه معیار همراهی

بدون معلومات دقیق وشناخت کافی از همدیگر،برقراری دوستی و آشنایی بر اساس عواطف واحساسات ، گاهی آدمی را دچار شک وتردید نموده واین نوع دوستی ها زود برقرارمی شود وزود از هم می پاشد.

برای اینکه یکدیگر را خوب بشناسید ودوستان خود را امتحان کنید ، این سه معیار اساسی را همیشه در نظر داشته باشید. در غیر آن در حق دیگران

عجولانه قضات نکنید. وبه خوبی و بدی آنها حکم صادر نفرمائید.

همسایه بودن

هم سفری

معامله

همسایه بودن

اگر همسایه نزدیک ودر به دیوار شما به اساس حسن هم جواری، حقوق ومصلحت شما را همیشه محترم دانست وگاه ناگاه شما را اذیت نکرد. ودر غیاب شما ، از خانه شما پاسداری کرد ، وبه شما آصیبی نرساند، او همسایه خوب به شمارمی رود و باید پاس همسایگی او راهمیش دانست واو را گرامی دانست.

اگر او عزت ووقار شما را تحمل نکرد به آن حسد ورزید، وبه ثروت وداشته های شما همیشه چشم طمع داشت ودر پی زوال نعمات شما بود،بدانید که او همیشه در کمین شما است تا فرصت را مساعد یابد به شما ضرر برساند. وچون مار آستین شما را نیش بزند. از این قماش همسایه دوری جوید،و او را شریک مشوره ها ، وتصامیم تان نسازید. حدودی را که  اسلام  نسبت به همسایه تعین نموده به ان خود را مکلف سازید . ولوهمسایه شما بد باشد ، زیرا خوبی و احسان شما موجب میشود که همسایه شما روزی اظهار ندامت کند .

همسایه  نیک وخوب در اسلام به پیمانه مقام برتر دارد ،که رسول رحمت ارشاد میفرماید

(انتظار داشتم که روزی جبرئیل از جانب الله (ج) فرمان بیاورد که همسایه در میراث شما شریک میباشد ) . ودر جای دیگرامده است اگر شما دیوار خانه تان را بلند می سازید وخانه تان را سر از نو اعمار می کنید باید به مصلحت  ومشوره همسایه تان  به این کار اقدام کنید

اگر کشور های اسلامی  بر اساس دساتیر دینی عمل می کردند  وبراساس حسن همجواری مصلحت  وحقوق همدیگر را محترم  می شماریدند ملت ها درهمسایگی با هم احساس اطمینان  ودل گرمی می کردند وهیچگاه عیله یک دیگر به فعالیت های تخریبی دست نمی زدند .

همسایگی خوب وصادقانه  باعث ارامش روحی وذهنی طرفین بوده ویک هم زیستی  مسالمت امیزرابه بار میاورد .

هرگا ه میخواهید شناخت ودرک خوبی  نسبت به دوستان تان داشته باشید معلومات دقیق را از همسایه اش بدست بیاورید  .

همسفری :

اگر خواسته باشید دوستان را امتحان کنید یک بار با او همسفر شوید که این یک معیار دیگر از دوستی وهمراهی است .

سفردرپهلوی خوشی ها و تفریح روحی، دشواری ها ی را باخود دارد .

مسافت راه، مریضی ها ، ناگواری ها ، وسایر اتفاقات ناگهانی. در چنین حالات اگر دوست همسفر تان در حل مشکلات در سفر های دور و نزدیک باشما سهم مساوی گرفت و شما را تنها نگذاشت معاون وهمکار شما بود ، وبدون در نظر داشت شما تمام خوشی وخوبی ها را برای خود نخواست پس او همسفر خوب است .

همین نویسنده روزی را به یاد دارد که در یکی از سفر های اروپایی مشکل در اسناد سفری ام در میدان هوای پیش آمد پاسبان موظف برای بیست دقیقه من را در گوشه توقف داد. دوست که با من همسفر بود به آهسته گی خود را کنار کشید بدون این که توجه به من کرده باشد، بکس ولوازم خود را تحویل بخش مربوطه نموده (برگه پرواز) را گرفت. او نمی خواست خود را در مشکل من شریک سازد.

همان لحظه بیادم آمد که چرا پیامبر خدا(ج) یک از معیار های شناخت را هم سفری دانسته است یقیناً این محک خوب است برای شناخت کسانیکه باشما لاف از دوستی وآشنایی می زنند . معیار هم سفری در اسلام به پیمانه مهم است که خداوند (ج) در قرآن کریم به پیامبرش بیان می دارد.(هر گاه به ایشان سفر کوتا و آسان می بود و منافع زودرس برای ایشان میسر می بود از تو پیروی می کردند مشقت وسختی ها موجب می شود تا از تو دوری کند)

مفهوم آیه به ما این درس را میدهد ، که همراهی وهم سفری با کسانی که توان رفتن در راه دشوار مبارزه را ندارند، کار بیهوده وعبث است.

هستند کسانیکه درابتدا با شور وشوق شعار انقلاب ومبارزه را سر می دهند  و به تدریج از نشاط و تحرک باز می مانند ودر میانه راه سرد می                      شوند، وبه جز چند تن محدود اکثراً همراهان وهم سنگران به دشمن تسلیم می شوند، وبرای کسب قدرت و ثروت حاضر می شوند .تا راهی که تا اکنون رفته اند،باطل اعلان کرده ومبارزین راستین و صدیق را به میز محاکم بکشانند .

(من از بیگانگان هرگز ننالم             هرانچه کرد به من آشنا کرد   )

هم سفری با افرادفرصت طلب واستفاده جو  که خاص برای شکم وجیب می اندیشند

ودید گاه شان نسبت به هر چیزمادی ودنییا یی است  آزادی  خواهان  راستین رابه پرت گاه برده آرمان آزادی خواهی  واستقلال شان را به خاک یکسان می کنند

معامله 

گذشتن از مال دنیا در برابر دوست وبرادر خیلی  ها ایثار وفدا کاری می خواهد حب مال وجا ه در آدمی یک امری فطری است. چقدر دشوار خواهد بود به انسان های نوکیسه ودنیا پرست که درتعاون وهم کاری با دوستان شان حاضر به بذر ومصرف شوند .

هرگاه از دوست نو کیسۀ تان قرض حسنه میگرید دیری نمیگذرد که به دفعات به سراغ شما می آید ودر محضر عام شمارا هتک حرمت نموده الفاظ پوچ وبی معنی نثار شما میکند .وخوب میداند که شما در تنگدستی های زندگی قرار دارید چه حالت به شما دست خواهد داد حتماً به هر قیمتی که تمام شود شما قرضش را می پردازید تا از شرش در امان باشید . شاید شما تاپایان زنده گی در امور دنیایی دیگر از او کمک نخواهید.

( از نوکیسه قرض مکن قرض کردی خرچ مکن)

گاهی شما با کسی در کار تجارت شریک می شوید ومی خواهید، در مفاد وضرربا او سهم مساوی داشته باشید .شما بنا بر صداقت، صاف دلی وخوش باوری که دارید بالای شریک تان اعتماد واعتبار می کنید . وهمه امکانات مالی تان را در اختیار او قرار می دهید.

اما طرف مقابل شما با استفاده از اعتمادی که شما دارید، به چشم شما خاک می پاشد و در کار تجارت از غدر وخیانت کار می گیرد، بدون اینکه منفعت ومصلحت شما را در نظر داشته وایمان ووجدان را ناظر اعمالش بداند، این جاست که دوستی شما با او به دشمنی تبدیل گردیده از او قطع علاقه می کنید.

گاهی می شود شما به دیگران قرض میدهید وسالها می گذرد طرف مقابل آماده پرداخت نمی شود و روزی که شما مطالبه قرض تان را نمائید او از ادای آن انکار می کند.وبه خدا وپیامبرش سوگند می خورد که اصلاٌ معامله در میان نبوده و شما به او تهمت می بندید.

این جاست که شما در دوستی ومعامله تان بادیگران اکثراٌ در شک می افتید بعد ازاین به هر کس زود اعتماد وباور نمی کنید.

وتطبیق این سه معیار همراهی به شما کمک می کند تا در امور زنده گی و روابط دوستانه تان با دیگران از دقت بیشتر کار بگرید . زیرا:

مومن از یک سوراخ دو مرتبه گزیده نمی شود). حدیث شریف

                                            م، ناقد

 

 

 


بالا
 
بازگشت