داکتر خلیل وداد

 

ایوبی نگارگر چیره دست و فرهیخته!

 

ابوبکر ایوبی در میان مهاجران افغان اروپا و بویژه هالند یک نام آشنا و عزیز است.

ایوبی در سال 1966 خورشیدی در یک خانوادهء روشنبین و فرهنگی در کابل بدنیا آمده، پس از آموزشهای ابتدایی و متوسطه در کابل شامل فاکولته هنرهای زیبای دانشگاه کابل شد.

او از کودکی به نقاشی علاقه داشته و خوشبختانه ازهمان آغاز از پشتیبانی خانواده خویش بویژه پدر فرهیخته اش قرار داشت. همزمان او از نوجوانی با تاریخ، ادبیات، فلسفه، عرفان و تصوف میهن ما آشنایی حاصل کرد که بنوبهء خویش در پیشرفت و تکوین بعدی قریحه و استعداد هنری اش نقش بارز داشتند.

وی در دوران مکتب در رسامی و هنر نقاشی سرآمد نوجوانان بود. چنانچه در سال 1356 خورشیدی اودرمسابقهء سراسری نقاشی نوجوانان اشتراک کرده و تقدیرنامهء وزارت اطلاعات و فرهنگ را که مزین با امضای وزیر آنزمان دکتر نوین بود، بدست آورد.

ابوبکر ایوبی با تاریخ و فرهنگ غنی سرزمین ما و منطقه آشنا بوده و از آنها ملهم میباشد. چنانچه خود در این مورد گفته:« منبع الهام نقاشیهایم، تاریخ باستان افغانستانِ پیش از اسلام (قبل از میلاد مسیح) است. من با نقاشیهایم شرق و غرب را با پسمنظرهای شان بهم وصل مینمایم.». بلی او به فرهنگ پرغنای زردشتی، بودایی و قرون اوسطایی خراسان دقیقاً آشنا بوده و در واقعیت ادامه دهندهء استادان بزرگ نقاشی افغانستان چون غلام محمد میمنه گی، استاد برشنا و دیگران میباشد.

او به عظمت هنر کوشانیها و استادان نامور شرق چون مانی و کمال الدین بهزاد آشناست و آنها را سرچشمهء الهام خویش میپندارد.

ایوبی پس از فاکولته هنرهای دانشگاه کابل جهت آموزش اکادمیک به اتحادشوروی سابق رفته در آلماتا و کییف به تحصیل مسلکی پرداخته نزد استادان برجستهء آندیار آموزش عالی دید.

در اواخر  سالهای نود ایوبی نیز همانند هزاران افغان «زهر هجرِ» «گژدمِ غربت» را چشیده و در سال 1997 به هالند پناهنده شد. از همان آغازِ آمدن به هالند او به نقاشی ادامه داده و بکمک فرهنگ دوستان نمایشگاههایی را از آثارش در زمانها ومکانهای آتی دایر کرد:

سال 1997    در شهر کامپن هالند،

سال 1997 در شهر درونتن هالند،

سال 1999 در شهر هورن هالند،

سال 2000 در شهر آمستردام،

سال 2000 در شهر لایدن هالند،

سال 2002 در شهر امستردام،

سال 2004  در شهر امستردام،

سال 2005 در شهر امستردام،

سال 2006 در شهر امستردام،

سال 2007 در شهر امستردام،

سال 2008 در شهر ایندهوفن هالند،

سال 2010 در شهر اپلدورن هالند،

سال 2012 در شهر هوفدورپ هالند.

تازه ترین نمایشگاه نقاشیهای ایوبی از تاریخ 28 می تا 2 جون 2012 بهمت آقای جمشید در سالون محافل رستورانت «کابل» در شهر هوفدورپ هالند برگذار شد.

در روز گشایش این نمایشگاه جمعی از فرهنگیان و دوستان ایوبی از گوشه و کنار هالند گردهم آمده بودند. گردانندگان محفل سهیلا نثار- بسام (نطاق سابق رادیو تلویزیون ملی) و وهاب فایز بودند. در آغاز محفل محترم حبیب الله اصغری (مشاور ریاست جموری ج.ا.ا) و کریم تنویر فلمساز و هنرمند سینما و آقای جمشید مالک رستورانت کابل و انجینیر صافی رئیس انجمن پناهندگان شهر اپلدورن در مورد شخصیت ایوبی و آثار بی نظیرش صحبت نمودند. سپس اشتراک کنندگان از نزدیک با آثار ایوبی آشنا شده و سوالات شان را مطرح کردند.

زینت بخش محفل کنسرت غزل عبید جان آریا بود که مورد پسند حاضران قرار گرفت.

در آثار ایوبی بیننده بوضاحت تاریخ غنی افغانستان کنونی و آریانا و خراسان باستان را میبیند. چنانچه در یک تابلویش کشتن ناخود آگاه سهراب بدست پدرش رستم دیده میشود که بسیار استادانه و زیبا تصویر شده است. در یک نقاشی دیگر رزمندگان و رهبران آزادیخواهی چون ابن مقفع، ابومسلم، یعقوب لیث صفار و طاهر فوشنجی سوار با اسپهایشان و با پرچمهایشان دیده میشوند. در یک نقاشی دیگرشیر زن کابلی دیده میشود که در کوچه های کابل کهن دیگ سنگین اش را به سر افسر انگلیسی میاندازد.

در یک تصویر جالب دیگر بودای بامیان «شه مامه» دیده میشود که گویا روح فرشته یی از تنش جدا شده به آسمان میرود که تشبیهی ست از اعدام بوداهای بامیان توسط طالبان بنیادگرا.

در یک تابلوی دیگر او شعر مولانا جلال الدین بلخی «دی شیخ گرد شهر همیگشت با چراغ         کز دیو دد ملولم و انسانم آرزوست» را نوشته و استادانه شیخ و پیامش را با چهرههای گونه گون تصوفی نقاشی نموده است.

ایوبی در نقاشیهایش زیباییهای طبیعی و تاریخی افغانستان را با چیره دستی انعکاس داده چنانچه بیننده با دیدن تابلوهایش به نورستان، پنجشیر، بامیان (بند امیر)، هلمند، مزار شریف، بلخ، سالنگ، بدخشان، شمالی و هرات میرود.

ایوبی در پورتریت و نقاشی ریالیستیک نیز دست توانایی دارد چنانچه تصویرهایی از شخصیتهای فرهنگی و تاریخی افغانستان منجمله شادروان ظاهر هویدا را با مهارت رسامی کرده است. 

نمایشگاه محترم ایوبی پس از یک هفته بتاریخ 2 جون در شهر هوفدورپ مؤفقانه پایان یافت. در محفل پایانی نیز کنسرت جالب عبید آریا دایر شده تقدیرنامه هایی از جانب سازمانهای فرهنگی به ایوبی داده شد.

 ایوبی عزیز! سلامتی دایمی و خوشبختی  همیشگی ات را خواهانیم.

سرت فرازمند و خامه نقاشی اش با وقاد باد!

www.ayubi-artmuseum.com, ashil-ayubi@live.nl, mushtaryabouayubi@yahoo.com

 

 

داکتر خلیل وداد، جون 2012 شهر دن هاگ هالند

 


بالا
 
بازگشت