همایش بزرگ مردمی واکنش علیه خشونت توسط افغانها درترکیه

گزارش :خلیل الرحمن سلحشور، ژورنالست آزاد

ادامه ترور و خشونت در افغانستان از سوی فعالان افغان و ترک طی گردهمایی بزرگ در شهر انقره برگزار گردید.

این همایش بزرگ مردمی زیر نام { دیگر بس است!} باسهمگیری و اشتراک شماری چند از نهادهای اجتماعی و فرهنگی فعال در شهر انقره پایتخت جمهوری ترکیه بااشتراک بیش از 500 تن اعم از دانشمندان، نویسندگان، بروکراتها، نماینده گان ، استادان و محصلین تدویر یافت.

این همایش بزرگ مردمی {دیگر بس است}در واکنش و اعتراض به تداوم وقایع خشونت بار از جمله حوادث تروریستی ، دهشت افگنی، انتحاری و انفجاری ، قتل عام غیر نظامیان و کشتار بی رحمانه زنان وکودکان در افغانستان مورد بررسی قرار گرفته  این عمل ننگین و غیر انسانی و اسلامی دشمنان بد طینت و بد نام وطن ازسوی سخنرانان و مهمانان همایش  تقبیح گردید.

همایش با آیاتی چندی از قرآنکریم توسط روح الله بیکزاد آغاز یافته و همایون خیری مسوول نشرات رادیویی ترکیه برای افغانستان همایش را با سخنان خویش افتتاح نمود.

خیری، در بخشی از سخنان خویش دولت کرزی را مورد ستایش  قرارداده و در بخشی دیگری  مورد انتقاد قراد داده گفت " ده سال از حکومت سازی گذشته و پیشرفت چشمگیری در بخش های مختلف ازجمله رسانه ها به میان آمده است و باید از ین پیشرفتها چشم پوشی نکرد. اما در این برنامه های توسعه و پیشرفت اشتباه بزرگ وجدی صورت گرفته که جلو ترور و خشونت گرفته نشد و ما هروز صبح با صدای بمب و یا انفجار و انواع خشونت دیگری از خواب بیدار میشویم. مسؤلین در رأس قدرت به همدیگر اعتماد نداشته و منافع شخصی را برمنابع ملی ترجیح داده تصیم گیری های قطعی صورت نگرفته است و همه این دلایل باعث شده که خشونت ادامه یابد ، اکنون زمانی آن رسیده که بگوییم اکنون بس است".

سفیر افغانستان مقیم در انقره دوکتور امان الله جیحون  نیز در بیانیه خویش تدویر چنین همایش های مردمی را یک گام مثبت تلقی نموده گفت " بزرگان ، دانشمندان ، استادان، محصلان وهمه فعالان دراین همایش گردهم آمده اند تا درد مردم افغانستان را به ملت دوست و برادر ترکیه برسانند و بخاطر تنویر اذهان عامه و افکار عمومی  برگزار کردن همچو برنامه ها را از سوی سفارت پشتیبانی و حمایه کرده اظهار سپاس مینمایم" 
سفیر کبیر جیحون اظهار داشت، 
کشور ما از گذشته‏های دور به مهد‏علم و فرهنگ شهرت جهاني دارد و درگذشته زادگاه بزرگترین نوابغ علمی وفرهنگی چون ابوحنیفه ، مولانا جلال الدین محمد بلخی ، سید جمال الدین افغانی وسایر  بوده‏است، هم اکنون نیز نام آنان زینت‏بخش اوراق تاریخ کشور و جهان می‏باشد که در ترکیه نیز این نوابغ علمی شهرت دارند،  اما متاسفانه در سه دهه اخیر سه پدیده جنگ، مهاجرت ومواد مخدر گسترش یافته  است که مردم ستمدیده ما قربانی این سه پدیده گردیده و هنوز ادامه یافته است." همه میدانیم که مشخصه عمده طالبان که انان را از انسان های مومن، مسلمان، متمدن و متفکر جدا میسازد، همانا ذهنیت های افراط گرایی، تحجر فکری، تعصب فرقه ای، تبعیض نژادی، واپسگرایی، ترور و توحش و انتحار و بربریت، قتل عام انسان های مظلوم و بیگناه، بستن مکاتب، محرومیت زنان و کودکان می باشند،  طالبان بمب را در کمرخود بسته کرده وارد مسجد میشوند و در بین امامان مسجد و نمازگزاران خودرا انفجار میدهند  وباعث کشته و زخمی شدن ده ها و یا صدها تن میشود ، این در کجایی دین هست".  سفیر کبیر دوکتور امان الله جیحون سخنانی خویش را با قدردانی و سپاس  از تنظیم کنندگان برنامه خاتمه داد.

سخنران دیگر این همایش پروفیسور دوکتور مصطفی اردم نماینده مجلس ملت بزرگ ترکیه بود که با سخنان دانشمندانه خویش توجه حاضرین را بخود جلب کرد، وی گفت، مسائل اعتقادی كه ریشه در قلب دارد؛ اجبار بردار نیست و دین یكی از مسائل اعتقادی است كه حالت تمكینی دارد نه تحمیلی.
ایشان در ادامه سخنان عالمانه خویش افزودند: ارشادات قرآنى و هدايات و دستورات پيامبر بزگوار اسلام حضرت محمد(ص) اگر بطوردقيق، همه جانبه، بى طرفانه و منصفانه مورد ارزيابى قرار گيرد به وضاحت تام درخواهيم يافت كه دين اسلام دين صلح و دين رحمت بوده و در هيچ زمانى تروريست نبوده و نخواهد بود.
آقای اردم ، "جنگ های فعلی و ترور و خشونت ها در کشور را از سوی برخی حلقات بیرونی تحمیل شده خواند در دین مقدس اسلام صلح حالت اصلی را می داشته باشد، اسلام عزیز همواره پیروانش را به تحمل، همزیستی، دعوت می کند. خشونت، کشتار و تشنج، ترور، بمباردمان در اسلام نیست، این ها از دیگران است که به ما می خواهند نسبت دهند. اسلام در رفتارهاي فردي واجتماعي ومراودات معمولي خشونت را جايز ندانسته واز آن نهي كرده است. سفارش اسلام به اصلاح ذات البين، رعايت اخلاق خانواده، سفارش همسايگان، احترام به حقوق اقليت‌هاي مذهبي وحفظ كرامت انسان و انسانيت و پرهيز از هر گونه خشونت در روابط اجتماعي، نشان دهنده آن است كه اسلام براي مدارا اهميت ويژه قائل است. پيامبر اسلام (ص) نيز در رفتارهاي فردي واجتماعي، پيام آور صلح وصفا بود. انبيا نيز به سراغ قلب‌ها مي‌رفتند و همين رفتار مسالمت آميز آنان، يكي از راهكارهاي بسيار موفق آنان در جذب مردم وتسخير قلب‌ها بوده است. افغانستانی که در دهه 1980 میلادی با ابر قدرت بزرگ شوروی مقابکه کرده و شوروی را به چالش کشانید اکنون بخاطر داشتن موقعیت جیوپولیتیک ، جیو استراتیژیک ، و زیر بناهای سیاسی ، طبیعی و اقتصادی مورد توجه خشن  ابر قدرتها گردیده و این باعث شده تا افغانستان بطور دایم میدان رقابت های  ایشان گردد و توسط مزدوران به نام طالبان با استفاده از دین به هراس افگنی  و وحشت بین مردم دست بزنند.اگر افغانستان به سنگ هم تبدیل شود بازهم مال افغانهاست و مربوط به افغانهاست، افغانستان کشوریست که  اساس کشور ترکیه نوین را بنیان گذاشت و یکی از ارزشهای معنوی ما می باشد".

سپس ، فلم مستند کوتاه از سیرتاریخ افغانستان و ادامه خشونت ها جهت تماشای حاضرین به نمایش گذاشته شد.

در جریان همایش ، داکتر هاشم اردم ، باتور دوستم، سیدمحمد قطره ، مینه سنجر ، ریحانه تمنا هریک به نوبه خویش یادداشتهای در دست داشته خویش را به حاضرین همایش تقدیم داشته و از سوی فضل احمد برگت اعلامیه نهایی به خوانش گرفته و با نتیجه گیری همایش موارد زیر را به زبان آورد:
1-طالبان که به عنوان یک گروه تروریست توسط کمیسیون امنیت سازمان ملل متحد به جهانیان معرفی گردیده است ، باید ازسوی حکومت و دولت افغانستان نیز بطور قاطع به صفت گروه ترورستی به زبان آورده شده ودرافکار عمومی ترکیه نیز این گروه بعنوان  تروریست  شناخته شود.

2-اشخاص  و سازمانهای تمویل کننده به این گروه تروریستی در ترکیه وجهان تحقیق و تثبیت گردیده مورد پیگرد قانونی گردند.

3- اشخاصیکه از لحاظ ایده لوژی به این گروه نزدیک هستند باید به سهولت های فراهم شده ازسوی ترکیه در بخش های آموزش ، صحت، سیاحت و امکانات دیگر اجازه داده نشود.

همایش با ضیافت غذای افغانی خاتمه یافت.

گزارش :خلیل الرحمن سلحشور، ژورنالست آزاد

 

 


بالا
 
بازگشت