حامد حیدری

 

به طالبان باید امتیاز داد !

از ماه ها به این سو  زمزمه بازگشت طالبان و امتیاز دادن به این گروه رسانه ها را با خودش مصروف داشته است. با انکه حکومت هموراه تلاش کرده است تا پای این گروه را به میز مذاکره بکشاند و به نحوی انان را در حکومت شریک سازد اما این تلاش ها به جای نرسیده و هرگاهی طالبان به حملات شان بر ضد تاسیسات دولتی و نیروهای خارجی ادامه داده اند. همچنان طالبان حکومت افغانستان را طرف اصلی گفتگو های صلح نمیداند و این گروه بارها تاکید کرده است که طرف اصلی انان جامعه جهانی در راس ایالات متحده امریکاست.

گرچه از گذشته ها به اینسو گرایش های به سمت تفکر طالبانی از سوی برخی چهره ها درحکومت مشهود بود  و شخص رئیس جمهور،  بارها طالبان را  برادرخطاب کرده است اما این گرایش ها اکنون به سمت مارشال محمد قسیم فهیم و جنرال عبدالرشید دوستم ازمخالفان سرسخت طالبان سرایت کرده است. ایشان حالا با چرخش یکصدوهشتاد درجه ،  یکه تازی را کنار گذاشته خواهان امتیاز دهی به این گروه هستند. مارشال فهیم ، معاون رئیس جمهور کرزی درمراسم معرفی صلاح الدین ربانی به عنوان رئیس شورای عالی صلح به تاریخ 24 اپریل خواهان امتیاز دهی به طالبان شد.

معاون رئیس جمهور افغانستان گفت که برای پیروزی تلاشهای مصالحه با طالبان، باید خواست های این گروه پذیرفته شود. مارشال فهیم به این عقیده شده است که سرکوب یک گروه ( طالبان ) صلح را در افغانستان تامین کرده نمیتواند.

اخیرآ جنرال عبدالرشید دوستم رهبر حزب جنبش ملی نیز گفت که از طرح صلح با گروه طالبان حمایت میکند وحاضراست به گردن طالبان گل بی اندازد و آنها را چون برادر در بغل بگیرد. جنرال دوستم و قسیم فهیم ازچهره های استند که سال های متمادی دربرابرطالبان جنگیده اند. یکی معاون رئیس جمهور و دیگرش عضوی ارشد جبهه ملی (اپوزیسیون حکومت کرزی) است . این موضع گیری های مارشال قسیم فهیم و جنرال دوستم که طالبان را آله دست پاکستان و هراس افگن میخواندند درنوع خود بی سابقه بوده  و پرسش های را به وجود اورده اند.

 نمیدانم چرا امروز بیش از هر زمانی دیگر مقام های حکومتی و حتی اپوزیسیون در پی امتیاز دادن به طالبان برامده اند؟

 نمیدانم این گذشت و برخورد بزرگوارانه از ترس است و یا نوع بزرگواری ؟

درحالیکه میدانند طالبان به جای اسلام برای اسلام اباد سجده میکنند و اماده اند برای تامین منافع حکومت اخندی ایران ویا نظامیان پاکستان خودشان را انتحار کنند و این طالبان یک گروه واپسگرا، بنیادگرا و ضد مدنیت هستند پس این قدر امادگی برای امتیاز دادن به این گروه به معنی چی است؟

ویا شاید هم این گفته شاید برخاسته ازعدم درک و شناخت دقیق ازگروه طالبان باشد !

اما باید این را بدانند که با پس گیری قدرت ازسوی طالبان این ها نخستین کسانی خواهند بود که ازسوی این گروه به دار اویخته خواهند شد و برای چهره های مانند مارشال فهیم ، جنرال دوستم و کریم خلیلی درمیان طالبان جایی وجود ندارد و جزجنگیدن با این گروه راه دیگری ندارید.

مشکل اصلی طالبان نیست

بیائید یک چیز را اعتراف کنیم که در شرایط کنونی مشکل اصلی در افغانستان طالبان نه بل تیم حاکم در قدرت است . همین حکومت است که با روی کار اوردن دزدان ، فساد پیشه گان، نا فهمان و افراد مصلحتی  وطن را به قهقرا  ونا بودی سوق داده است. حضورنیروهای بین المللی درافغانستان فرصت خیلی خوبی بود که دولت افغانستان میتوانست با ایجاد راهکارهای مناسب ومطلوب درجهت تأمین امنیت و ثبات درکشور استفاده میکرد، اما بنا بر ضعف و ناکارایی و نداشتن راهبرد مطلوب ومناسب از این فرصت طلایی وخدا داد استفاده چندانی نشد.

فساد گسترده ، نبود ظرفیت در نهاد های دولتی ، جدال میان سه قوه ،قانون شکنی حتی ازسوی تطبیق کنندگان قانون ازنمونه های هستند که در کنار فقیر و بیکاری جبهه طالبان را در برابر دولت تقویت کرده است.

به همین دلیل با گذشت حدود دوزارده سال نا امني، ترس و وحشت ازمرگ، صداي انفجار، بوي باروت و سوختن گوشت انسان، اضطراب و تشويش ، وحشت ونگراني مفقود و دزدی شدن انسان ها حتی توسط اختطاف گران سازمان يافته ، فروش فرزندان، تن فروشي وفحشا براي بدست اوردن یک لقمه نان ازروي اجبار، ادامه دارند.

اما من فکر میکنم هنوزهم  دیرنشده ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است اما به تصمیم قاطع زمامداران نیاز است.

 

حامد حیدری :  2012-04-25

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت