احمد سعیدی

 

دور نمائی اقتصادی افغانستان بعد از 2014:

جناب آقای کرزی رئیس جمهور کشور معاونین محترم شما هر یک مارشال محمد قسیم فهیم  استاد محمد کریم خلیلی وزرای محترم که چرخش اقتصادی کشور را  عهده دار اند روی سخنم با شماست شاید این نوشته را بخوانید یا نخوانید باور دارم بعضی از شما مشکلات اقتصادی که بعد از سال 2014 دامنگیر مردم ما می شود درک میکنید اما بعضی از شما ها یا درک  این محاسبه را ندارید یا پروای بدبختی های آینده مردم نزد شما به اندازه یک قروت ارزش ندارد عالی جنابان  دانشمندان آگاه وسیاستمداران مسئول وکار شناسان دلسوز همیشه اینده افغانستان را از ابعا مختلف مورد  تحلیل وبر رسی قرار داده اند. خصوصا در مورد آینده امنیتی افغانستان بعد از خروج نیرو های خارجی نظر سنجی های زیاد در رسانه ها صورت گرفته که میتواند  به آگاهی مردم بیافزاید واما بنده ضمن اینکه بیشتر تحلیلگر مسائل سیاسی هستم خواستم نگاه ساده به پیامد های اقتصادی خروج نیروی های خارجی از افغانستان  بعد از سال 2014 داشته باشم.درین نوشته به واقعیت های و فکتور های اشاره میکنم که به موجودیت نیرو های خارجی وتشکیلات گسترده واثر اقتصادی شان در افغانستان بستگی دارد که بعد از سال 2014 دیگر نخواهد بود.

افغانستان اکنون، در آستانه زمان خروج نیروهای خارجی قرار گرفته است. خروج نیروهای بین المللی از افغانستان به مفهوم کاهش کمک های خارجی در ساحات مختلف است. لذا افغانستان بعد از سال 2014 باید به فکر تامین منابع و بودجه خود باشد. بسیاری از آنچه افغانستان امروز دارد، شرایط و مشوره هایی بوده که کشورهای خارجی کمک دهنده، به افغانستان پیشنهاد کرده اند. اقتصاد بازار، اردوی ملی به شکل جدید، و... از جمله اموری بوده اند که کشورهای خارجی به افغانستان مشوره داده اند.واما کانفرانس قریب الوقوع توکیو یگانه امیدی بعد از خروج نیروهای خارجی است. این کنفرانس که در ماه ایندۀ میلادی بر گزار میگردد پیش بینی می شود برای ده سال بعد از خروج نیروهای خارجی از افغانستان، هر ساله پنج میلیارد دالر را به افغانستان کمک کند،اما  القاب حکومت ناکام ودرجه یک در قاچاق وفساد واختلاس از چالش های است که پیش روی پرداخت این کمک ها به حکومت کابل قرار دارد.

 بر فرضی این که کشورهای جهان بار دیگر متعهد شوند که افغانستان را کمک نمایند و مبلغی را که افغانستان پیشنهاد داده است، را نیز تامین نمایند، آیا افغانستان توانایی آن را خواهد داشت که از این کمک ها به درستی استفاده نموده و کشور را از وضعیت نابسامان موجود خارج سازند؟ در حالیکه میلیاردها دالر کمک های جامعه جهانی در سالهای گذشته، در نبود برنامه و مدیریت درست و حکومت داری خوب، و وجود فساد اداری گسترده به هدر رفته است. تغییر چندانی نیز در اساس و شیوه حکومتداری دولت افغانستان به مشاهده نمی رسد، مردم افغانستان انتظار دارند تا دولت همان گونه که برای دریافت کمک ها با جدیت تلاش می کند، برای مصرف درست و استفاده سالم از منابع کمکی و منابع داخلی برنامه های درست و عملی طرح نموده و به اجرا بگذارد.

من را عقیده بر این است که بعد از سال 4014 سقف اقتصادی مردم افغنستان بعد از خروج نیرو های خارجی بحد چشمگیری أفت خواهد داشت به دلیل اینکه فعلا بسیاری از نهاد ها وافراد مطابق به معیار های خارجی ها مزد میگیرند واکثر نهاد های مدنی تولیدی وامینتی افغانستان به کمپنی ها وشرکت های خارجی ارتباط دارند که در آینده نخواهدبود مثلا

1.    طبق احصائیه ارائه شده از طرف وزارت اقتصاد پنجا هزار تن از هموطنان ما به انجو های خارجی مصروف کار اند.که بعد از خروج نیرو های ناتو انجو ها هم بیرون میشوند واین تعداد افراد بیکار میماند.

2.    معاش بیش از یکصد وده هزار تن کار مندان چه مشاور چه سوپر اسکل ومتخصص از طریق کمک های خارجی پرداخته میشود که بعد از خروج ناتو این تعداد بحد زیاد کاهش میابد.

3.    طبق آمار ارائه شده که دقیق هم نیست فعلا سی فیصد مردم افغانستان بیکار اند که رقم بیکاری  بعد از 2014بالای شصت فیصد پیشبینی میشود وقتیکه کار نباشد مسئله عاید ومالیه ودر آمد همه از بین میرود که مستقیما به عوائید وسر مایه دولت وملت صدمه میزند.

4.       با موجودیت کمپنی ها وساز وبرگ تشکیلات خارجی ها کرایه ها بلند  که از طرف خارجی ها  به املاک وخانه ها پرداخته میشد ازبین میرود.

5.    نهاد های فر هنگی ومدنی که به اساس کمک های خارجی به حرکت خود ادامه میدادند بعد از 2014 نه این تعداد تلویزیون و رادیو است ونه روز نامه ویا نهاد فر هنگی دیگر. که باید از همین حالا به سنجش گرفته شود.

6.    نبود ویا کاهش امنیت اثر خودرا بر اقتصاد مردم دهات وقصبات میگذارد.با موجودیت این وضع دستار خوان از سالون به جیب تنزیل میکند .یعنی مردم از ترس جنگ وخونریزی با گرفتن لقمه نان خشک همیشه در دلهره وترس به سر می برند وفرصتی برای تولید وذخیره وجود ندارد.

7.    کاهش حاکمیت ملی خود به مفهوم کاهش عاید است.به هر پیمانه که حاکمیت مسلط وامنیت وثبات تأمین باشد حکومت میتواند به جمع آوری مالیات بپردازد وهمه مصارف بالای بانک ها میافتد وارزش پول هم کاهش میابد.

یکی از موضوعاتی که خارجی ها روی آن کار کرده اند، تاثیر خروج نیروهای خارجی از افغانستان، روی اقتصاد کشور است، موضوعی که شاید هیچ اقتصاد دان افغانی به دان توجه نکرده بود و هیچ سیاست مدار افغانستان نمی دانست که خروج نیروهای خارجی از افغانستان در سال 2014 در اقتصاد و حمایت های ملی در کشور ما، تاثیر زیادی خواهد گذاشت. تعدادی از سناتوران امریکایی قبل از شروع خروج نیروهای خارجی از افغانستان روی این موضوع تحقیقاتی انجام داده اند و این تحقیقات نشان می دهد که چشم انداز آینده اقتصادی افغانستان بعد از خروج نیروهای خارجی از افغانستان در سال 2014 نگران کننده و حتی دور از تصور است. در گزارشی که از سوی مجلس سنای امریکا منتشر گردیده آمده است که دولت افغانستان به زودی یعنی پس از خروج نیروهای ناتو از کشور در سال 2014 با بحران شدید اقتصادی رو به رو خواهد شد که برای آینده این کشور بسیار خطرناک است. برخی از سناتوران می گویند زمانی به این نتیجه رسیدیم که تحقیقات دو ساله خود را روی این موضوع تمام کردیم و روی این مسئله اطمینان 80 درصدی داریم. در این گزارش همچنین گفته شده است که افغانستان تنها به کمک نیروهای بین المللی روی پا ایستاده و درصورتی که این کشورها نباشند، افغانستان توانایی اداره کشور خود را از لحاظ اقتصادی ندارد. ودر بعد امنیتی هم باید این واقعیت را پذیرفت که روزی فرا خواهد رسید که دیگر هیچ نیروی بین المللی و بودجه ای کمکی نخواهد بود که نیروهای امنیتی کشور را پشتیبانی کند. مسئولان کشور باید به طور اساسی برای خودکفایی نیروهای امنیتی کشور تلاش کنند تا بدون هیچ وابستگی روی پای خود ایستاد شوند و به دفاع از کشور بپردازند. در غیر این صورت اتکا کردن به نیروی خارجی هیچ آینده ای را برای امنیت کشور در برنخواهد داشت و کشور را به مشکل روبرو خواهد ساخت اگر تصور حکام موجود اینطور باشد که بعد از 2014 حاکمیت بدست مانیست مشکلات مردم در آن وقت نیز ربطی بما ندارد حقیقت اینطور نیست تدابیر از حالا باید اتخاذ شود که شما مسولیت کشور را به عهده دارید باور داشته باشید اگر عاقلانه و عاملانه حرکت نکنید در نزد خدا و ملت پاسخ ندارید .

 

 


بالا
 
بازگشت