بصیر همت

بصیر همت

انگلستان – مانچستر

نوامبر - 2012

از: روزنامه گاردین – نوامبر 2012

     گلوبل ریسرچ – نوامبر 2012

اسرائیل و موضوع حمله بر تاسیسات هستوی

ایران

  

چرا تا اکنون تصامیم صدر اعظم اسرائیل در مورد

حمله بر ایران مورد اجرا قرار نگرفته است    ؟    

 

در سال 2010 صدر اعظم اسرائیل، نا تان یهو، و یاهود بارک وزیر دفاع این کشور بر لوی درستیز ، گبی اشکانزی، و رئیس استخبارات اسرائیل ، میر داگان، هدایت دادند تا امادگی خویشرا  جهت حمله بر تاسیسات هستوی ایران بگیرند ، مگر این هدایت از جانب لوی درستیز و رئیس استخباراتی اسرائیل رد شد و هرد وی انها این  تصمیم را غیر قانونی ارزیابی نمودند، بخصوص لوی درستیز اسرائیل این حمله را " یک اشتباه ستراتژیک" خواند.

حالا مقامات خاص اسرائیل تصدیق میدارند که صدر اعظم اسرائیل ،نا تان یهو، تصمیم داشت که قبل از انتخابات ماه نوامبر ایالات متحده برایران حمله نماید.چنا نچه یکی از این مقامات ، در ماه جون2012، به خبر گذاری رویتر اظهار داشت که صدر اعظم اسرائیل تصمیم دارد تا قبل ازانتخابات  ایالات متحده بر ایران حمله نماید.رهبران اسرائیل مخفیانه ابراز می داشتند که به یک حمله غیر مترقبه بر علیه تاسیسات  نظامی ایران دست زند تابر  سیستم دستگاه های تولید یورانیم و ذخیره سازی ا ن صدمه جدی رسانند. مگر این تهدید زمانیکه صدر اعظم اسرائیل در ماه سپتامبر امسال در بیانیه خویش در اسامبله عمومی سازمان ملل متحد اظهار نمود که ذخیره سازی یورانیم ایران شاید باعث گردد تا اسرائیل در بهار یا تابستان سال اینده به عملیات پیشگیرانه ای بخاطر  توقف توسعه اتومی ایران دست زند، موقتا رفع گردید.

 اسرائیل که میخواهد یگانه قدرت نظامی هستوی در شرق میانه باقی بماند ، در سال 1981 تاسیسات هستوی عراق  را بمباردمان نمود تا به اصطلاح از  شر یک عراق اتومی رهائی یابد. اسرائیل این عمل را در 2007 بر علیه سوریه نیز انجام داد. صدر اعظم اسرائیل اسرار دارد که تحریم های اقتصادی نتوانسته اند موثر تمام گرددو ادامه ان نیز  نمیتواند ایران را از توسعه پروگرام هستوی اش باز دارد . وی اظهار نمود که ملت عرب از توقف پروگرام هستوی ایران خورسند خواهند شد،مگر مسئولین انستتیوت مطالعات ستراتژیک بین المللی بحرین اظهار میدارند که" دولت های خلیج فارس برای حمله اسرائیل بر ایران دعا نمی نمایند زیرا این حمله مشکلات زیادی سیاسی را برای دولت های خلیج فارس بوجود خواهد اورد.مردم از دولت های خود خواهند خواست تا از این اقدام اسرائیل حمایت نکنند و از ان دور باشند .ریسک منطقوی این حمله خیلی ها زیاد است."

در تابستان امسال ، 2012،یاهود بارک وزیر دفاع اسرائیل از طرفداران جدی حمله بر تاسیسات هستوی ایران بود .وی حتی جدی تر از صدر اعظم اسرائیل در رابطه با این حمله بود.وی همواره اظهار میداشت که در سال 1995 مسئولین امریکائی تاکید می نمودند که امریکا از رسیدن پاکستان به سلاح هستوی جدا جلو گیری خواهد نمود مگر برخلاف ، پاکستان دارای سلاح هستوی گردید و زمانیکه در سال 1998 پاکستان اولین امتحان سلاح هستوی اش را اغاز نمود اداره وقت کلنتن تنها به محکومیت ان اکتفا نمود و بعدا ایالات متحده خواست تا خود را به شرایط نوین اسیای جنوبی عیار سازد، وضع در مورد ایران نیز چنین خواهد شد. مگر اداره اوباما زمان زیادی را در تماس های دایمی با وزیر دفاع اسرائیل سپری نمود.وی، یاهود بارک، چندین بار به واشنگتن سفر نمود و با وزرای دفاع و خارجه امریکا دیدار های جدی داشت که در نتیجه همین دیدار ها حالا وزیر دفاع اسرائل با حمله بر ایران مانند سابق جدی نیست.البته بدون رضایت کامل وزیر دفاع اسرائیل که جنرال ازموده و کار کشته نظامی و از سروسامان دهنده گان ارتش  اسرائیل است بر صدر اعظم اسرائیل خیلی  مشکل خواهد بود تا دراین مورد جداگانه تصمیم بگیرد زیرا  اسرائیلی ها بیشتر روی نظامیان خویش اعتماد دارند نسبت به سیاستمداران شان.از مدتی است که شماری چندی از نظامیان متقاعد اسرائیل نیز بر خلاف این حمله نظر میدهند . این افسران معتقد اند که هر نوع تصمیم رفتن به جنگ باید مورد تصویب کابینه اسرائیل که در ان مسئولین رده بالای امنیتی و نظامی اسرائیل نیز شرکت داشته باشند قرار گیرد.

علاوه بر مخالفت افسران ارشد و وزیر دفاع، مخالفت گسترده مردم بر علیه جنگ نیز فشار جدی بر صدر اعظم اسرائیل وارد نموده است. اریل شارون ، صدر اعظم سابق اسرائیل، که از حمله ناکام اسرائیل در 1982 بر لبنان تجربه خوبی ندارد، او میگوید "برای رفتن به جنگ باید پشتیبانی وسیع مردم و تفاهم همه جانبه با واشنگتن را داشته باشیم.

نا تان یهو ، صدر اعظم اسرائیل، و بارک اوبا ما طی چهار سال  گذشته روابط خوبی نداشتند . در ماه سپتمبر امسال زمانیکه صدر اعظم اسرائیل طی تماس تیلیفونی از اوباما  خواست تا التیماتوم جدی در رابطه با ادامه ذخیره سازی یورانیم ایران براین کشورصادر نماید ، اوباما انرا جدا رد نمود . صدر اعظم اسرائیل با عدم توافقاتی که با اوباما داشته است بیشتر ترجیح میداد تا جمهری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری امریکا پیروز گردند .

نظامیان مسئول ایالات متحده برای اسرائیل جدا اظهار داشتند که هر گونه اقدام نظامی بر علیه تاسیسات هستوی ایران از جانب اسرائیل قابلیت های محاربوی و لوژستیکی قوت های ایالات متحده را که در بیز های نظامی ، بحرین ، قطر و امارات متحده قرار دارند کاملا محدود میسازد. زیرا همکاری همه جانبه کشور های خلیج فارس در زمینه اکمالات لوژستیکی برای قوت های ایالات متحده در دفاع از این حمله، ضعیف خواهد بود. نگرانی مسئولین نظامی ایالات متحده از بابت عدم همکاری لازم کشور های خلیج از این لحاظ است که:

الف -  دولت های خلیج فارس از یکطرف با یک ایران هستوی شدیدا مخالف اند و از جانب دیگر از بی ثبات سازی منطقه جدا در هراس اند.انها شاید از  حمله اسرائیل بر ایران پشتیبانی نمایند، مگر در موثریت این حمله شک دارند زیرا حملات غیر موثر بر تاسیسات هستوی ایران نه تنها این تاسیسات را کاملا تخریب نخواهد نمود بلکه عواقب بد در بی ثبات سازی منطقه  خواهد داشت.

قابل یاد اوری است دستگاه های نیروی اتومی و ذخیره سازی یورانیم ایران عمدتا در مناطق ارک، بوشهر، نطنز،اصفهان،فاردو(نزدیک شهر مذهبی قم) قرار دارند، ا ین دستگاه ها از یکطرف با عمق خیلی ها زیاد،برخی ها بیشتر از 8 متر عمق دارند و با کانکریت های با  ضخامت 2.5 متر، ساخته شده اند  که حملات هوائی دقیق ، سنگین و دوامداررا می طلبد تا بر عمق این دستگاه ها تاثیر نمایدو از جانب دیگر تعدادی از انها در مناطق نزدیک به محلات مسکونی مردم قرار دارند که باعث تلفات  اهالی ملکی خواهد گردید

 ب - بهار عرب که با قیام های مردمی در مصر و تونس اغاز شد و بعدا به لیبی، سوریه ، یمن ، بحرین و سایر مناطق شرق میانه توسعه یافت ، اکنون مغلق تر گردیده است و امریکا در برابر این شرایط پیچیده بوجود امده در کشور های عربی پلان مقابله با اشکال گوناگون سیاسی رادار د تا با رهبران اسلامگرای و احزاب اسلامی که در انتخابات ریاست جمهوری و پارالمانی این کشور ها به پیروزی های چشمگیری رسیده اند مقابله نماید. .طور مثال رئیس جمهور انتخابی مصر ، اقای مرسی، دست  بطرف ایران دراز نموده است.کشتی های تجارتی و ترانزیتی امریکا سالانه بیش از 200 بار از کانال سویس عبور می نمایند.همچنان در بحرین که مردم ان بیش از 70% اهل تشیع اند  بر علیه دولت سنی حاکم این کشور درمخالفت جدی قرار دارند، در حالیکه بزرگترین بیز نظامی امریکا در این کشور است. علیرغم قدرت نظامی گسترده امریکا ، نفوذ سیاسی ان در کشور های عربی خلیج فارس در حال افول است. نسل جدید از فعالین و سیاستمداران که در این کشور ها بوجود امده اند ،در مجموع با سیاست های سیاسی – نظامی امریکا و متحدینش توافق ندارند.

وزیر دفاع اسرائیل هفته گذشته در لندن اظهار داشت که ایران با 20%   از یورانیم ذخیره شده در دستگاه اتومی خویش،  در صورت توسعه، میتواند به ساختن اولین بمب اتومی نایل اید. در حالیکه دپلوماتان غربی میگویند که چند ماه دیگر لازمست که ذخیره سازی یورانیم ایران به حد معین برسد، بعد از ان یک سالی دیگر لازمست تا ایران یک سر گلوله کوچک هستوی بسازد تا روی یک میزائیل دور برد خویش قرار دهد، در این صورت ایران تنها  مالک یک سر  گلوله بم هستوی خواهد گردید.

دولت انگلیس نیز به ایالات متحده اظهار نمود که ایالات متحده نباید روی بیز های نظامی انگلیس واقع در اسنشن ایلند ، قبرس و دیگو گارسیا حساب کند.بریتانیا این حمله را یک عمل غیر قا نونی میداند.رئیس جمهور فرانسه ، هولندی در ماه اکتوبر امسال ضمن دیدار صدر اعظم اسرائیل در پاریس،  ،هرگونه اقدام حمله اسرائیل بر ایران را رد نموده گفت " این عمل اسرائیل به هیچوجه نمیتواند مورد تائید فرانسه باشد.

مذاکرات با ایران با اغاز دوره دوم ریاست جمهوری  اوباما از سر گرفته خواهد شد . امریکا در این زمینه ممکن است امتیازاتی را جهت توافق ایران به این کشور بدهد ولی اگر امریکا و متحدینش تا تابستان سال اینده متقاعد گردند که ایران باوجود تحریم ها و مذاکرات با غرب در حال تولید بم اتومی است، یا امریکا با متحدینش در مورد اقدام و یا غیر اقدام حمله بر ایران  تصمیم خواهند گردید گرفت و یا در رابطه به این حمله به اسرائیل چراغ سبزی خواهند داد.زیرا از نظر امریکا موجودیت یک ایران هستوی تهدید جدی برای امنیت اسرائیل و دوستان منطقوی اش محسوب میگردد.

                                   

 


بالا
 
بازگشت