Fortfarande tufft för afghanska kvinnor
 
 
Flickor och kvinnor i Herat i västra Afghanistan som påträffas med att ensamma tala med män - även taxichaufförer - riskerar att gripas. Kvinnorna tvingas till sjukhus, där läkare under polishot undersöker om de nyligen haft sexuellt umgänge.
 
  Av : MARINA MALMGREN
031-62 42 95 marina.malmgren@gp.se
Publicerad:GP 2002-12-17
 
  - Många utanför Afghanistan tror att kvinnor och flickor har fått tillbaka sina rättigheter. Det är inte sant. De förolämpas, trakasseras och hotas i hela Afghanistan, ofta av regeringssoldater och tjänstemän, säger Zama Coursen-Neff. Hon är medansvarig för den rapport som människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) presenterade i går och där man konstaterar att förtrycket av kvinnor i Afghanistan ökar.
Organisationen inriktar sig på de mycket hårda restriktioner som påtvingats kvinnor av den lokale ledaren Ismail Khan i Herat, som fått både militär och ekonomisk hjälp från USA. Men de flesta flickor och kvinnor i Afghanistan upplever dagligen hur förtrycket av dem ökar.
- Den USA-ledda koalitionen rättfärdigade delvis sitt krig mot talibanerna genom att lova att de skulle befria Afghanistans kvinnor och flickor. Men genom att stödja krigsherrar har det internationella samfundet brutit det löftet och svikit kvinnornas rättigheter, säger Coursen-Neff.
Rapporten visar att situationen för flickor och kvinnor har förbättrats sedan talibanregimen föll för över ett år sedan. Men flickskolor i minst fem olika provinser har det gångna året satts i brand eller förstörts av raketattacker. I Kandahar i södra delen av Afghanistan skadades en lärare vid en explosion.
En del kvinnor har tillåtits arbeta, men i Herat censurerar Ismail Khan kvinnogrupper och utesluter kvinnor från sin förvaltning. Restriktioner när det gäller rätten till arbete betyder att många kvinnor aldrig kommer att få användning för sin utbildning.
Domaren Marzeya Basil bar inte sjal när hon tillsammans med 14 andra kvinnliga regeringsrepresentanter mötte president George W Bush och hans fru i Washington. Bilder på Basil från världens nyhetsbyråer nådde också hemlandet. Och enligt källor i Afghanistan, som inte ville bli namngivna, avskedades flerbarnsmamman Marzeya Basil från sitt arbete i Kabul bara några dagar efter hemkomsten.
I Herat låter Ismail Khans administration skolpojkar spionera på flickor och kvinnor för att rapportera om så kallat oislamskt levnadssätt. I en del fall har polis på order av Khan frågat ut kvinnor som setts ensamma med män och arresterat dem om de inte varit släkt. Männen har tagits till fängelse. Kvinnorna har sänts till sjukhus, där polis tvingat läkare att undersöka kvinnorna för att fastställa om de nyligen haft samlag. Om kvinnorna varit ogifta ska läkaren ha fastställt om de är oskulder.
Flickor förolämpas för sin klädsel och sitt uppförande. I flera områden har regeringssoldater och lokal polis återinfört restriktioner som gällde under talibanregimen, bland annat förbud mot musik och tvång att bära den heltäckande burkan.
Den afghanska kvinnoorganisationen Rawa (Revolutionary Association of the Women of Afghanistan), som bildades redan 1977, anser inte heller att mycket har förändrats sedan talibanerna störtades. Rawa har sitt huvudkontor i Pakistans huvudstad och 35-åriga Hammasa Maiwandi, som har flytt från Afghanistan, protesterade i början av december i Islamabad tillsammans med flera hundra afghanska män, kvinnor och barn för mänskliga rättigheter i hemlandet.
- Vi trodde att talibanernas fall skulle innebära förändringar, men krigsherrarna och islamister har återtagit makten, sade Maiwandi till nyhetsbyrån Irin.
Human Rights Watch uppmanar president Hamid Karzai och regeringen i Kabul att utse nya civila ledare i de provinser där förföljelser av kvinnorna är särskilt allvarliga - och att den afghanska regeringen ska få internationellt stöd i detta arbete.
Human Rights Watch säger att många av krigsherrarna har fått vapen och hjälp från USA och andra länder. Därför ger organisationen alla inblandade länder rådet att upphöra med att ge militär hjälp och annat bistånd direkt till lokala ledare och i stället samordna all framtida hjälp genom regeringen i Kabul.
Zama Coursen-Neff säger att Ismail Khan har skapat en atmosfär, där regeringsansvariga och enskilda individer anser sig ha rätten att övervaka varje del i kvinnors och flickors liv. Hur de klär sig, vad de gör när de är ute, hur de uttrycker sig.
- Kvinnor och flickor väntade sig och förtjänade mer när talibanregimen föll.