حامد عبیدی

 

زبان انگلیسی جایگاه زبانهای رسمی کشوررا می گیرد

 

 

در سال های اخیرضرورت  آموختن زبان انگیسی در بین جوانان به یک مشکل حاد مبدل شده است.

بسیاری از جوانان نظر به مشکلات اقتصادی ای که دامنگیر آنها است به آموختن زبان انگلیسی میپردازند تا با یاد گرفتن زبان انگلیسی در یکی از موسسات خارجی یا نهاد های غیر حکومتی جذب شوند.

آموختن زبان انگلیسی بسیاری از جوانان را که ستون فقرات کشور را تشکیل میدهند از تحصیلات عالی بازمانده است .

بسیاری از جوانان تنها به آموختن زبان انگلیسی اکتفا کرده و بعد از آموختن آن به یکی از موسسات جذب میشوند درحالیکه تنها آموختن یک لسان خارجی  برای یک جوان کافی نیست، جوانان باید تلاش نمایند تا حد اقل به سویه  لیسانس  تحصیلات داشه باشند.

همچنان پایین بودن ظرفیت جذب پوهنتون های دولتی جوانان را نا گزیر ساخته است تا با فرا گیری زبان انگلیسی در یکی از موسسات غیر دولتی رو بیاورند و برای خانواده خود رزق حلال پیدا کنند.

جوانان با امید فراوان برای جذب شدن به موسسات تحصیلات عالی دولتی در امتحان سراسری کانکور اشتراک میورزند اما هر سال حدود 50 درصد آنها از امکان شامل شدن در موسسات تحصیلات عالی کشور راه  نمی یابند.

جوانانیکه در امتحان کانکور بی نتیجه میشوند از یکطرف زمینه فرا گرفتن آموزش های حرفوی و مسلکی برای شان مهیا نیست و از طرف دیگر نظر به مشکلات اقتصادی که دارند نمی توانند که درموسسا ت تحصیلات عالی خصوصی به تحصیل ادامه دهند. این بخش ازجوانان برای دریافت شغل مجبور میشوند تا زبان انگلیسی را فرا گیرند.

کارشناسان امور زبان شناسی به این باورند که عدم جذب بسیاری از جوانان به موسسات تحصیلات عالی ، نبود زمینه کار های حرفوی و مسلکی برای جوانان ، مشکلات اقتصادی و قایل شدن امتیازات خوب موسسات خارجی برای جوانانی که به زبان انگلیسی بلد یت دارند سبب شده است تا بسیاری از جوانان به آموختن زبان انگلیسی رو آورند.

 بسیاری از جوانانی که تحصیلات عالی خود را به پایه اکمال رسانیده اند برای دریافت شغل وامتیازات خوب نیزمجبور میشوند که زبان انگلیسی بیاموزند، زیرا بدون یاد نداشتن انگلیسی پیدا کردن کار خوب با امتیازات عالی محال است.

عام شدن زبان انگلیسی در کشور بالای یک تعدادی از جوانان تاثیر سوء گذاشته است ،حتا درگفتار روزمره خود کلمات انگلیسی  را بکار میبرند و این  وضعیت سبب شده است که این تعداد از جوانان از قواعد و اصول زبان های رسمی کشور دور شوند .

امروز در بسیاری از دفاتر غیر دولتی و حتا بعضا دولتی زبان انگلیسی به یک زبان عام مبدل شده است و بسیاری ازکارکرد های این دفاتر به زبان انگلیسی انجام می شود.

اگر به بانک های خصوصی ، شرکت های مخابرانی ، و بسیاری از موسسات غیر دولتی سری زده شود ، دیده میشود که تمام امور کتبی این نهاد ها به زبان انگلیسی انجام میپذیرد و حتا کارمندان افغانی این نهاد ها بین خود به زبان انگلیسی تکلم میکنند و یا اگر دری یا پشتو هم صحبت کنند زبان انگلیسی را با آن مخلوط میکنند .

با گذشت هر روز دیده میشود که در بسیاری از دفاتر آهسته آهسته زبان انگلیسی جایگاه زبان های رسمی کشور ر ا میگیرد و این خود خطر بزرگ است به زبان های رسمی افغانستان.

پرسش اینجاست که چرا دولت افغانستان جلو عام شدن زبان انگلیسی را نمی گیرد؟

 آیا عام شدن زبان انگلیسی بالای زبان های ملی کشور تاثیر سو نخواهد گذاشت ؟

بدون شک که دولت افغانستان دراین راستا تا حال هیچ نوع اقدامی نه نموده است و شاید هم از عام شدن زبان انگلیسی در بین جوانان و دفاتر غیر دولتی آگاه نباشند .

از جانب دیگر اگردولت افغاننستان برای غنا مندی زبان های رسمی کشور گام های موثر بر ندارد و جلو عام شدن زبان انگلیسی را در بین جوانان و بسیاری از دفاتر غیرحکومتی و حتا بعضا حکومتی را نگیرد تاثیرات منفی ای بالای زبان های اصیل افغانی خواهد گذاشت.

این وظیفه حکومت افغانستان است که بالای نهاد های غیر حکومتی فشار وارد کند تا  در امور روزمره شان به جای کاربرد زبان انگلیسی ،زبان های رسمی افغانستان را بکارببرند .

 

 


بالا
 
بازگشت