گفت و شنود فضل الرحیم رحیم با محترم انجنیر یونس عزیز ، آواز خوان خوش صدا و با ذوق کشور ما مقیم استرالیا .

 

آقای یونس عزیز ، آواز خوان خوش صدا و با ذوق کشور ما است که د رحال حاضر در شهر ملبورن استرالیا ، با فامیلش زندگی می کند . اکثر آهنگهای وی هر چند که چندین سال قبل اجرا شده اما برای شنونده امروزیش همان تازه گی را دارد که دیروز داشت . با محترم انجنیر یونس عزیز گفت و شنودی داشتم پیرامون فعالیت هنریش که توجه تو صاحب دل خواننده را برا ی خوانش متن آن صمیمانه معطوف میدارم .

 

-   چی چیزی و یا چی انگیزه ء باعث شد تا شما سراغ موسیقی را بگیرید ؟

- موسیقی عشق من است ، برای عاشق شدن به هیچ انگیزه ضرورت نیست . موسیقی آن جذبه و قدرتی است که از انسان گرفته تا حیوان، نبات و بالای همه تاثیر روانبخش دارد. در قد م اول موسیقی خودش مرا بسوی خود کشانید و در قد م دوم استعدادم مرا یاری کرده و تشویق دوستان و علاقه مندان نیز تاثیر خود را داشت .

 موسیقی را چگونه نزد کیها آموختید ؟

- اشتراک در کنسرتهای مکتب و تشویق استادان مکتب ، خانواده و دوستان مرا وادار ساخت تا افتخار شاگردی استاد جاویدان سرتاج موسیقی استاد محمد حسین سرآهنگ ، دیش پندی و پروفیسور چترجی را در مراحل مختلف حاصل نمایم و با اساسات موسیقی اشنایی پیدا کنم .

 از نخستین روزهای که تازه آموختن آرمونیه را فرا گرفته بودید و همزمان گاه گاهی زمزمه هم می کردید، عکس العمل ماحول شما آیا تشویق کننده بود و یا  محدود يتهای فرا راه تمرینات تان وجود داشت ؟

- خوشبختانه همیشه تشویق کننده بود هیچگونه محدودیت سد راهی من قرار نگرفته است .

- از آوازخوانان مطرح کشورما کار هنری و آواز کدام یک از آنها را در کار و ثلیقه ء هنری خود تاثیر گذار می دانید و چرا ؟

- البته کار هنری یک هنرمند بالای هنرمند دیگر خواهی نخواهی تاثیر پذیراست ، لیکن هرآواز خوان سبک بخصوص خودش را دارد .

- بیشتر شما تصنیف و آهنگ کدام یک از اهنگسازان کشور ما را خوانده اید ؟

- زمانیکه من به آواز خوانی آماتور به فعالیت آغاز کردم ، د راوایل از آهنگهای محترم مسحورجمال ، محترم کبیرهویدا ، مرحوم نینواز ، مرحوم احمد ظاهر ، محترم نیساز ، محترم شادکام و آهنگهای از خودم را سروده ام . از اشعار حضرت ابولمعانی بیدل ، حافظ (رح) و از تصانیف و اشعار محترم اقبال رهبر توخی ، محترم استوار و ازسروده های خودم را نیز سروده ام .

- در شمار آهنگهای تان تصنیف و آهنگی از خود تان نیز وجود دارد . کدام آهنگ ها است ؟

- مطلع آهنگهای که از خودم است عبارت است از :

1- هر خوشی بهر تو مد عای من است .

2-  گذشتم زیاری گذشتم ز زاری .

3- بیا ای نگارم دمی در کنارم .

4- بینمت هر جا روم چون سایهء دنبال خود .

5- یار ، یار ، یارم ، یار دلشکارم .

6- تو چون موج سرگشته و پرُ تلاطم  وغیره آهنگهای دیگر ....................................

- به نظرشما بخاطریکه یک آهنگ راهش را به دلها باز کند و به یک اثر ماندگار مبدل شود چی چیز های در ترکیب و بافت و ساخت آهنگ مد نظر گرفته شود؟

- برای ماندگار شد ن  یک آهنگ شعر، کمپوز و آواز دست به دست هم میدهد .

- شما که دور از وطن در دیار غربت قرار دارید به عنوان هنر مند و آوازخوان از مشکلات جدی که به آن مواجه هستید بگوید البته هدفم در عرصهء کار های هنری تان است ؟

- البته  مشکل جدی در دیار غربت برای یک هنرمند زمینه نا مساعد بودن است .

-  از کار ها و همکاری های که در این عرصه با آوازخوانان و هنرمندان کشور ما داشتید بگویید ؟

- در عرصهء کار و همکاری هنری هنرمند با هنرمندان کشور یا خارج از کشور بصورت مستقیم یا غیر مستقیم همکاری های دارند . من شخصاً کدام همکاری ندارم.

-  موسیقی در کشور ما مانند سایر هنرها حالت های پرُ فراز و نشیبی داشته که ناشی از سلیقه های حاکمان در صدر قدرت بوده و می باشد . از تجربه و برداشتهای شخصی تان با توجه به سن که شما درآن قرار دارید آیا دوره شکوفاهی و فراز موسیقی کشورما کدام دوره ویا کدام دوره های سیاسی حاکمیت ها بوده ؟

- در دوره های مختلف تاریخ موسیقی ارزش خود را داشته و هنرمندان نظر به شرایط زمان قدردانی و نوازش شده اند.

-  وضع موجود موسیقی کشور ما را چگونه ارزیابی می نما یید و برای بهتر شدن رشدکیفی موسیقی چی پیشنهاد های دارید . ؟

- به همه ما و شما معلوم است که چند دهه جنگهای خانمانسور زندگی افغانها را در همه جهات به ویرانی کشانید . زیربنای زندگی و فرهنگ ، موسیقی به نابودی کشانیده شده اهل علم و ادب و هنرمندان نابود شدند. بعضی ها فرار به دیار غربت کردند و برخی هم در خفا و پنهان زندگی بسر میبردند . مثل سایر ارزشهای فرهنگی ، موسیقی هم صدمهء شدید دیده و به نیستی مواجه شد . خوشبختانه با تغیرات یا رویداد های جدید که اخیراً در کشوررونما گردیده نهضت فرهنگی نیز در حال برتری و اوج گرفتن است . اکنون هنرمندان چه آوازخوانان و چه نوازندگان به کار های هنری آغاز نموده اند و برخی از هنرمندان که خارج از افغانستان ، زندگی میکردند دوباره به کشور عودت و به فعالیت های هنری پرداختند همچنان عده ای از هنرمندان بوطن عزیز ما آمده ان که این خود گواهی آنست که موسیقی دوباره بسوی بالنده گی  پیش میرود  در اثر زحمات دوستان هنر دوست و هنر پرور موسیقی  فعلا ً روبه  بهبود می باشد . البته اگر از روی خوشبینی قضاوت کنم می توانیم به امید ساختن موسیقی در کشور چشم براه بود واین وقتی خوبتر صورت گرفته می تواند که مقامات دولتی ، حلقه ها ی فرهنگی و مردم هنر دوست و هنر پرور کشور همه با هم در تقویت و تشویق موسیقی دست بهم داده و همت یکجائی بخرچ دهند . مخصوصاً درین زمینه از محترم داکتر ناصر سرمست ، پسر مرحوم استاد سلیم سرمست ،  هنرمند توانای کشور که برای بهبود وضع موسیقی کشور زحماتی کشیده و برای زنده نگهداشتن موسیقی تلاش خستگی ناپذیر دارند، نامبرد .

 

- تا جائیکه من در جریان هستم در دیار غربت  شما سر به زانو نگذاشته اید بر عکس ، فعالیت های ادبی و هنری داشتید و دارید ،  می شود پیرامون آن همه صحبت مختصر داشته باشید ؟

- یک البوم از آهنگهایم را بنام " یادگار" در استرالیا تهیه وضبط نمودیم و به علاقه مندان موسیقی  عرضه داشتم .

-  در پایان اگر پیامی وگفتنی داشته باشید ؟

- البته پیام من به همه هنرمندان و هنر دوستان این است تا در پیشرفت هنر موسیقی  تلاش همه جانبه و خالصانه نموده و بکوشند تا هنر را در خدمت مردم و جامعه پیش ببرند ما هنرمندان ساخته همین اجتماع خود بودیم  باید با مردم و جامعه خود باشیم و با هنر خود خدمتگار کشور و مردم خود باشیم یک هنر مند باید خصلت و کرکتر هنری داشته و از اخلاق نیکو وصاحب برخورد شایسته باشد .

جناب انجنیر صاحب یونس عزیز ، از شما یک دنیا تشکر که به پرسشهایم پاسخ گفتید .

فضل الرحیم رحیم

 

برای شنیدن و دیدن آهنگهای دلنشین محترم انجنیر یونس عزیز می توانید روی لینک زیرکلیک نماید .

http://www.youtube.com/watch?v=TE1R6mSyPjQ

 

http://www.youtube.com/watch?v=d5tuVcbc12A&feature=related

 

 

 

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت