ورودیها و خروجیها در بدخشان

      

نو یسنده :   مو لوی محمد نبی  بیان

 

به قول مشهور هشتادو سه تن نخبه ترين هاي ؟! بدخشان  براي ورود به پارلمان  افغانستان در كميسيون انتخابات ثبت نام كرده اند.

 هرچند هستند نخبه گاني که نسبت به اين هشتاد وسه تن ، صاحب توانايي فكري، تحصيل، تخصص وتجارب كاري در عرصه هاي مختلف دارند ، اما به دلايل بسيار جسارت آنرا نداشتند تا در معركه رقابت توازن اجتماعي و مردمي خود را توزين نمايند.

مكث كوتاه در بدخشان:

بدخشان از زمرة ولايتهايي است كه در جريان يك قرن اخير بدترين آسيب هاي اجتماعي، اقتصادي وسياسي را تجربه كرده است.

چند نسل كه در يك قرن اخير، محكوم به زنده گي در آنجا بوده اند، نسل هيجانزده، عصيانگر، سنت شكن و تاحدي با اسيمگي و انزجار با جامعه و جریا ن ها ی  محيط پيوند داشته اند.

روشنفکر بد خشا نی کیست ؟

مناقب روشنفكر بدخشاني آن  است كه از تعب، درمانده گي، فقر و محروميت نمي ترسد. چون در ميان همين آسيب ها معاش و معيشيت داشته، استعداد، همباوري و توافق را با اين پديده ها پيدا كرده است.

معايب روشنفكر بدخشاني آن است كه، توانايي شناخت پديده هاي ماحول خود را با ديد رياليستيك ندارد. اگر عيوب و كاستي هايش را بر رخش بكشي تا زنده هستي محكوم به نفرت و انزجار وحتا اگر قدرت فزيكي جانب مقابل داشته باشد، پاسخش گلوله ومرگ است.

اكثر وكيلان كانديداتور ميدانند كه، از بدخشان فقط نه مرد و سه زن ميتواند به پارلمان راه يابد و باقي 71 تن كانديداتورها افزون بر آنكه در اين هياهو چيزي به دست نمي آورند، شايد قرضدار و  تا جايي... شوند.

اما اگر براي فلان كانديداتور كه، شانس رقابت و سبقت را فقط يك فيصد دارد، بگوئيد آرام باش! بر دهنت مشت و لگد حواله ميكند.

به  هر حال:  اكنون به صورت كوتاه در حول وحوش كانديداتوران با ديد و درايت عقلاني تامل نموده تا ديده شود كه با  حمايت مردم ، كيها برنده ميشوند.

چهره هاي متمايز و سرشناسي مانند خانم فوزيه كوفي ،آقاي شكور واقف، محمد نو رخواهانی  عبداللطيف پدرام، مولوي عبدالعزيز ،اقای خليل، اقای پیمان ،سردار خان، صفرمحمد، سيد علم ، نيازي، نور احمد، زلمي خان و يك خانم ديگر شانس حضور يابي به پارلمان را تا حدودي بيمه كرده اند.

جمعيت اسلامي با وجود آنكه به صورت سنتي بدخشان را در سه دهه اخير به صورت پراگنده تحت قيمويت داشت، اكنون تلاش ميكند حداقل شش تن از چهره هاي مشخص و متمايز اين جريان را به پارلمان معرفي كند.

آقاي شكور واقف، نور احمد، محمد نور خواهاني، نيازي چهره هاي اند كه مورد حمايت سياسي و معنوني جريان جمیعت  اند .

اما آقاي پيمان و زلمي خان با وجود آنكه سالها با اين سازمان ميانه و پيوند نزديك داشتند، در چند سال اخير روابط شان با اين جريان شكسته شده، به تأسي از ملاحظات و برداشت خود مصروف مساعی  خارج از قلمرو جمعیت  اند.

آقاي معاون صفر، مولوي عبدالعزيزو خليل الرحمن كه در گذشته به حزب اسلامي حكمتيار پيوند داشتند، در 9 سال اخير با آقاي سياف روابط و تفاهم داشته و اكنون مورد حمايت سياسي آقاي سياف اند.

آقاي پدرام تنها شخصيت چپگرا است كه، كانديداتور و رهبر كنگرة ملي بوده و ممكن است بقاياي ستم ملي در بدخشان او را مورد حمايت قرار داده و در پارلمان آينده راه يابد.

و باقي دوستان اگر آزرده نشوند از بد حا دثه ما نند ما جا ی شان در پارلما ن ایند ه خا لی و مردم بد خشان از سعادت زعامت شان محرو م خواهند بو د  ...

 

 


بالا
 
بازگشت