داکتر یار محمد متخصص حفاطت محیط زیست

 

چرا وضیعت فضای سبز شهر کابل در حد مطلوب نیست

مهمترین دلیلی آن را می توان به خاطر عدم مدیریت  یعنی  نا توانی اداره  شاروالی درایجاد فضای سبز شهر کابل  بیان کرد  بامدیریت خوب شاروالی  در فضای  سبز می توان هر شهر را با توجه به ظرفیت و پتانسیل موجود فضای سبز مناسب  با محیط  سالم فراهم کرد که سا لهای سال اثرات مطلوب خود را به شهر وندان ساکنان  شهر ارزانی دارد.

طرح برنامه فضای سبز بستگی به چگونگی نگهداری در ختان و بته های پرچین حصار  ومدیریت اعمال شده دارد.غرس  در ختان در شهر برای بقا رویشن و رشد مناسب آن  نسبت  به درختانی که در شرایط طبیعی  به صورت خود روی که  می رویند نیاز به مرا قبت های بسیار بشتری دارند.  

  نقش فضای سبز در حریم  شهرها نمایش تغیرات لحظ به لحظ فصول سال  است که موجب اطلاع رسان به مردم وایجاد زیبایی وطراوت در محیط شهری می گردد.   فضای سبز شهری بخشی از فضای باز شهر است که در میدان ,  پارک  و حیاط  پیش روی  و پشت سر حوالی خانه ها  و اپارتمان ها  بشکل طبیعی  تحت  اسقرار انواع درختان سرو ,کاج ,  بته های  پرچین , انواع   گل های  فصل  بهاری  و تیر ماهی  , چمن ها  و سایر گیاهان است که براساس نظارت و سهم بزرگ مردم  با در نظر گرفتن  ضوابط,  قوانین  و تخصص های  مرتبه  با آن  برای  بهبود شرایط  زیست و رفاهی شهروندان شهر و  نواحی شهری حفظ , نگهداری یا بنا می  شود. ضروت بنای  فضای سبز درحریم  شهر های  پر جمعیت  بخاطر جزب  نورخورشید , جزب گرد وغبار,  تولید اکسژن  , تولید فیتونسید, تعدیل آب وهوا  وکاهش آلودهگی  صدا ا ست: 

 1 ـ  نور خورشید _  دوسته از نورخورشید تاثیرات چشمگیری بربدن انسان وسایر جانوران با قی می گزارد. یکی آنها  نور مادون قرمز و دیگر آن نورما ورا » بنفش است. تاثر نورمادون قرمز خورشید بربدن انسان سبب سوزاندن بدن انسان و ناراحتی وجود انسان می شود واز  اثر تابش  نور قرمز خورشید بدن انسان  طلب احساس آرامش را در سایه درختان  به ویژه درسایه درختان سرو, کاج ,چنار و مجنون بید  احساس می کنند. تاثر نور ماورا بنفش بر بافت سلولی گیا هان و جانوران در برابرتابش  آفتاب سوزان به خوبی روشن می شود.

  درختان درسلامتی و آسایش ساکنان شهر های پرجمعت سهم بزگ دارند چرا که اکسیجن تولید می کنند آب را به چرخه طبعت باز می گردانند کیفیت خاک را بیهبود می بخشد وهم ایجاد سایه کرده  و موجب کاهش در خه حرات محیط می شود.               2 ـ  جزب گرد وغبار_ شاخ وبرگ در ختان  مانند  یک گرد گیر عمل می کند وبه همین خاطر درختان سرو کاج  را به منزله یک گرد گیر می کارند  و در ختان همچنین نقش خود را در پاک و تازه ساختن هوای بدون گرد وغبار ایفا می کنند.

 طی سنجش های که  بعمل آمده است  یک هکتار از فضای  سبز که  حدود دوصد در خت  کاشت شده باشد  تا 65 تن از گرد وغبار را در هر بارندگی در خود جزب می کند.                                                                                            

3 ـ  تولید آکسژن_ مقدار زیادی از اکسیژن آزاد شده در طبیعت از طریق فضای سبز یعنی  ازبرگ نباتات تولید می شود. و تنفس وسوخت آین گاز را مصرف می کند اگر این گاز  اکسیجن 20 فیصد  کایش یابد انسان سریعا عکس العمل نشان می دهد. یک چمن سبز که کوتا یا بریده نشده باشد درهرمتر مربع  دارای 200 متر مربع سطح سبزاست و براساس محاسبه تنها  5|1 مترمربع چمن سبز می تواند به اندازه  نیاز یک انسان در یک سال آکسیجن تولید کند.هوای مورد نیاز یک فرد در روز حدود 15 کیلوگرام  آکسیجن است. حال اگر درخت و فضای سبزی  وجود نداشته باشد مشکل انسان در رابط به گاز کربنیک در هوا و کمبود آکسیجن به خوبی نمایان می شود. 

  4 ـ تولید  فیتونسید _ فیتونسید ماده ای است که درختان از خود در فضا رها می کنند و این ماده برای بسیار از باکتری ها و قارچ های تک سلولی وبرخی از حشرات ریز اثرکشندگی دارد. دانشمندان پی برده اند که درختان به سبب رهاسازی مواد شبیه فتیونسید می توانند تعادل بین دونیمکره مغز انسان  را به خوبی بر قرار ساخته وحالت طبعیی وآرام بخش را به انسان ارزانی  می  دارد. بنا بر این  نقش آرام بخشی درختان وفضای سبز به خوبی نمایان می گردد. 

 5 ـ تعدیل آب وهوا _ در ختان با افزایش رطوبط هوا وجزب باران نفوذ آب در خاک  وانجام نفش مهمی  را برای چشمه سارها و رودخانه ها ونیزاستفاده درختان از آب های زیر زمینی نقش مهمی در ساماندهی کردش  آب در طبعت بازی می کند. در ختان با کرفتن بخشی از  نزولات آسمانی قادر هستند که در اصلاح  وکنترول آب و هوا نقش موثری داشته باشند. 

  6 ـ کاهش آلود هگی صدا _ هر سر وصدای ناخوسته ای که به گوش انسان برسد آلوده گی صوتی محسوب می شود واین صدای نا خواسته بر فعالیت ارگانیسم زنده و به ویژه انسان تاثر گذاشته وممکن است با ایجاد عوارض متعدد جسمی و روحی , وآرامش وراحتی انسان را سلب کند.  بی خوابی, کم  حوصلگی , عصبی بودن , وبروز بیماری های روانی از عوارض صدا های ناخواسته می باشد. دانشمندان ثابت کرده اند که در ختان سرو کاج  وبته ها  پرچین حصار های سبز که برای حفاظت و تفکیک حیاط  حدود  حوال  ها بکارمی  برند آن  می توانند درکاهش آلودگی صدا وسایل  نقلیه وبلند گوی ها موثر باشد.  استفاده از گاشت در ختان علاوه بر کاهش صدا اثرات روانی مطلوب  نیز در بر دارد و برای ایجاد  پوشش سبز نیز به فضای زیاد ضروت است. 

   سروصدا وسایل حمل ونقل در محیط شهر ها سبب مهاجرت بی موقع حیات وحشی وبه خصوص پرنده گان و هم  موجب کوتا شدن عمر انها می شود. 

  ایجاد فضای سبز در سلامتی وآسایش سکنان شهرها سهم بزرگ دارد بخاطریکه برگ  در ختان  وبته های سبز آکسیجن  تولید می کنند آب را به چرخه طبیعت دوباره باز می کردانند. کیفیت رطوبط خاک  را بهبود می بخشد واز فرسایش خاک در مقابل باران های تند وتوفان بادها جلوگیری می کند وهم ایجاد سایه کرده وموجب کاهش در جه حرارت در محیط می گردد.    وهمچنین فضای سبز می توانند گرد وغبار را تا حدودی از اتمسفر جزب کرده وموجب پاک هوا از آلایند ها شوند.   

مدارک در نوشته این مقاله علمی 

    مواد از سیت بی بی سی   

  طرح برنام فضای سبز تر جمعه از سویدی                 

 


بالا
 
بازگشت